Рибки Даніо | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Загальні відомості

Зовнішній вигляд

Ареал проживання

Догляд та утримання

Сумісність

Годування

Розмноження та розведення

 

Рибки Даніо популярні як серед початківців, так і серед досвідчених акваріумістів. Все тому, що їх утримання не потребує великої кількості зусиль. Маленькі риби відомі своїм яскравим та цікавим забарвленням, а також миролюбним характером. Приємно дивує і різноманітність видів цих підводних улюбленців. Завдяки цьому, кожен може підібрати особин саме для свого акваріума, враховуючи особливості його мікроклімату та естетику.

Сьогодні поговоримо докладніше про те, чим ще Даніо такі привабливі. Що потрібно знати про їх спосіб життя та потреби перед тим, як завести їх у себе вдома?

 

 

Загальні відомості

Розмір рибок сімейства коропових досягає всього 4-7 см завдовжки. Витягнуте вузьке тіло робить їх неймовірно рухливими та досить спритними. Довгі плавці та хвіст роздвоєної форми також додає маленьким підводним жителям маневровості.

Забарвлення рибок може бути досить різноманітним і залежить від того, до якого виду належить конкретна особина. Кожен із них має лише відмінні зовнішні ознаки, а й власні потреби в утриманні. Тому при виборі вихованців варто звернути увагу не лише на їхнє забарвлення, а й на те, чи відповідають умови в акваріумі їх особливостям.

розільнк 1 | Зоомагазин MasterZoo

Для домашнього утримання найбільше підходять такі види риб Даніо:

  • Даніо Реріо (Danio rerio);
  • Даніо Хопра (Danio choprae);
  • Малабарський Даніо (Devario aequipinnatus).

Найпопулярніший вид — Даніо Реріо. Ці смугасті підводні жителі підкорили серця акваріумістів у багатьох країнах світу. Завдяки особливому забарвленню малюків їх нерідко називають «зебрами». У рамках одного виду зустрічаються різні варіанти «візерунків» на тілі. Мабуть, найвідоміше забарвлення — блідо-жовтий корпус із синіми смужками. Ще одна поширена варіація — леопард. Тіло таких рибок має сріблясте забарвлення, на якому розташовані темні плями.

Спеціально для любителів екзотичних видів селекціонери вивели так званих Даніо Глофіш рибок. У їхній ДНК були поміщені гени медузи, внаслідок чого корпус таких особин став флуоресцентним. Під ультрафіолетовою лампою ці рибки здатні світитися у темряві. А вибрати малюків за забарвленням взагалі не складає труднощів, тому що вони представлені в різних кольорах: жовтому, рожевому, синьому, фіолетовому, зеленому. При своїх унікальних естетичних властивостях рибки зберігають всі особливості характеру та потреби в утриманні, які притаманні сімейству Даніо. Тому Глофіш відмінно підходять акваріумістам, які бажають знайти одночасно екзотичних та невибагливих у догляді риб.

 

Рибки Даніо догляд і утримання  | Зоомагазин MasterZoo

Зовнішній вигляд

Риби Даніо Реріо досить малі за своїми розмірами. Так, довжина їхнього тіла не перевищує 4-5 сантиметрів. Вони мають стрункий симетричний корпус, який розширюється від кінця голови й починає звужуватись у місці кріплення верхнього плавця.

Плавці у цих малюків, як правило, невеликі та прозорі. Трикутний спинний, віялоподібний грудний і ниткоподібний черевний плавець разом із роздвоєним хвостом роблять цю рибку неймовірно маневровою. Цікаво, що рух і баланс у гущі води — не єдина їхня функція. Так, самці Даніо можуть виконувати спеціальні дії плавцями, щоб привернути увагу самки.

Ще одна особливість зовнішності рибок — великі темні очі. Тіло цих підводних жителів покрите дрібною виразною лускою. Сплутати риб Даніо, попри їхню різноманітність, з іншим сімейством досить складно. Відрізняють самку від самця за розмірами їх тіла та формою черева. Так, жіночі особини зазвичай більші, а їх живіт округліший і помітніший. Ці особливості дозволяють самці легше відкладати ікру та створювати необхідний запас поживних речовин.

Селекціонери та деякі природні мутації подарували акваріумістам справді величезний вибір забарвлень рибок. Найпоширенішими та водночас найцікавішими продовжують залишатися:

  • смугасті рожеві;
  • золоті;
  • леопардові;
  • альбіноси;
  • Глофіш.

Такі яскраві та граціозні рибки стануть одними з улюблених мешканців акваріума.

 

Даніо рибки  | Зоомагазин MasterZoo

Ареал проживання

Певні види рибок Даніо зустрічаються в прісних водоймах у різних теплих країнах. Так, особини Реріо мешкають переважно у Південній Азії. Їх можна зустріти як у річках, так і в озерах. Зазвичай малюки воліють обирати для життя місця, де є густа підводна рослинність. Це дозволяє їм ефективно розмножуватися та ховатися від хижаків.

Живуть риби чималими зграями — до ста особин. А пересуватися люблять невеликими групами. Рідко, коли вдається зустріти Даніо, що одиноко плаває. Такий груповий спосіб життя дозволяє рибкам ефективніше захищатися від хижаків і швидше добувати їжу. Температура води, в якій зручно мешкати особинам цього сімейства, коливається в діапазоні від 18 до 25 °C.

Догляд та утримання

Для того, щоб забезпечити правильні та комфортні умови утримання Даніо Реріо, потрібно врахувати специфіку їх способу життя та середовища існування. Так, для того, щоб рибки відчували себе в безпеці, потрібно взяти до уваги їхні зграйні звички. Бажано заводити таких підводних вихованців у кількості від 6 особин.

Мінімальний обсяг акваріума для такої групи — 30-40 літрів. У випадку з рибками Даніо, чим більше у них простору, тим комфортніше вони почуваються. Тому, якщо є можливість, краще надати перевагу більшим акваріумам. Важливо, щоб вибрана модель була обладнана кришкою. Рухливість і активність цих підводних жителів досить висока, тому вони можуть навіть вистрибувати з води.

Температура в акваріумі не повинна різко коливатися. Оптимальний режим — 18-25°C. Показники pH повинні бути в діапазоні від 6.7 до 7.0, а GH (загальна жорсткість) — від 6 до 15.

роздільник риба | Зоомагазин MasterZoo

У рамках правильного догляду за рибками Даніо слід виконувати такі дії:

  • організувати ефективну фільтрацію води;

  • забезпечити безперервну подачу кисню;

  • регулярно проводити часткову заміну води (близько 30% обсягу);

  • висаджувати густі рослини.

Все це допомагає створити умови утримання, які максимально наближені до природних.

 

Рибка Даніо утримання | Зоомагазин MasterZoo

Сумісність

Завдяки миролюбному характеру, сумісність Даніо з іншими рибками досить висока. Вони добре сусідять з неонами, тетрами, гупіями, скаляріями та навіть сомами. Однак підселяти їх в акваріум можна не до всіх підводних мешканців. Поганими сусідами для Даніо будуть:

  • великі хижаки (цихліди);

  • особини, які ушкоджують іншим плавці (барбуси);

  • великі спокійні види (золоті рибки).

Є чимала ймовірність, що Даніо не зможуть ужитися з активними рибками, які агресивно освоюють територію (півники). І, звичайно, не можна об'єднувати в одному акваріумі особин, які вимагають різних умов утримання.

 

Годування рибок Даніо  | Зоомагазин MasterZoo

Годування

Чим годувати Даніо? У природі рибки мають різноманітний раціон. Вони їдять личинок, комах, дрібних молюсків, ракоподібних. Також вони із задоволенням ласують насінням, деякими водоростями. Зграйний спосіб життя допомагає їм «полювати» на більшу здобич.

Для годування Даніо в домашніх умовах найкраще підійдуть готові корми. Вони можуть бути як сухими, так і живими. Найкраще скласти такий раціон, де будуть присутні обидві ці форми. Вибираючи потрібний корм для рибок, важливо переконатися, що він підходить для дрібних тропічних видів.

 

Живі та заморожені продукти не покривають усіх потреб рибок. Тому основну частину раціону мають становити збалансовані сухі корми. Важливо також врахувати харчові звички цих підводних жителів. Вони їдять їжу лише з поверхні. Потрібно підбирати таку продукцію, яка може довго не набиратися вологи та залишатися плавати вгорі.

Оптимальна регулярність годування — 1 або 2 рази на добу. Дуже важливо звертати увагу на кількість їжі. Рибки Даніо схильні до переїдання. Тому слідкуйте за обсягами порцій, щоб у вихованців не виникло проблем зі здоров'ям.

 

Розмноження рибок Даніо  | Зоомагазин MasterZoo

Розмноження та розведення

До розмноження Даніо готові, як правило, вже з трьох місяців життя. У природних умовах період нересту у них припадає на сезони, коли рівень води у річці чи озері підвищується. Рибки вибирають місця, де є густа рослинність, щоб сховатися від усіх зовнішніх загроз і спокійно відкласти ікру.

Для відтворення цього процесу в домашніх умовах власнику необхідно виконати ряд дій. Насамперед потрібно підготувати акваріум для нересту. Вода в ньому має бути теплішою, ніж звичайному. Оптимальна температура — 24-26°C. На дні акваріума важливо висадити густі рослини.

Перед тим, як з'єднати самку (1 особина) та самців (2-3 рибки), потрібно на кілька днів розсадити їх у різні акваріуми. Весь цей час вони повинні отримувати поживний корм із високим вмістом білка. Готовність жіночої особини до нересту визначається тому, що її черевце стає більш округлим.

 

 

У вечірній час доби нерестовий акваріум потрібно помістити на підвіконня і випустити рибок. На ранок процес буде закінчено. Зазвичай сам акт розмноження відбувається у рибок Даніо досить інтенсивно. Самці активно плавають за самкою акваріумом, наздоганяють її та штовхають, щоб стимулювати відкладення ікри. Одна самка здатна відтворити до 200 ікринок. Після цього самці запліднюють кожну з них.

Вже за 30-72 години з ікринок вилуплюються мальки. Дрібні рибки кріпляться до листя водоростей, стінок акваріума. Годувати їх слід спеціальними сухими кормами.

Так, ми постаралися дати відповіді на питання, як доглядати за рибками Даніо в домашніх умовах. Як бачите, представники цієї родини справді досить невибагливі. Для того, щоб їм було комфортно, достатньо облаштувати акваріум і подбати про правильне сусідство.

Харчування Даніо також не вимагає від власника особливих зусиль. Існує чимало збалансованих кормів, які повною мірою задовольняють потреби підводних мешканців поживних речовин. Розмножуються рибки в домашніх умовах також досить легко. Так що при дотриманні простих правил цікаві екзотичні вихованці радуватимуть вас цілих 3-4 роки, не завдаючи особливих турбот.

 

FAQ
  • Скільки Даніо має бути в акваріумі?

    Щоб рибки почувалися комфортно, їх має бути не менше 5-6 особин в одному акваріумі.

  • Як довго живуть рибки Даніо?

    При правильному догляді Даніо рибки можуть прожити 3-4 роки.

  • Скільки літрів води на одну Даніо?

    Даніо люблять простір. Вибирати акваріум слід виходячи з розрахунку 8-10 літрів на одну рибку.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі