Котик | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Причини сльозотечі у котів

Первинна діагностика проблем з очима у котів та способи лікування

Профілактика захворювань очей у котів

На відміну від людей, які близько 80% інформації про навколишній світ отримують через органи зору, коти багато в чому покладаються на слух та нюх. Але зір також відіграє важливу роль у їхній життєдіяльності. Особлива побудова зіниць дозволяє їм бачити у темряві, і це допомагає успішно полювати та рятуватися від небезпеки. Здоров'я очей котів – важлива умова їх довгого та щасливого життя, тому сльозотечу та появу виділень з очей не можна ігнорувати, це може бути симптомом хвороби, яка потребує негайного лікування.

Очі у котів – ніжний чутливий орган, тому сльозотеча спостерігається іноді навіть у здорових вихованців – потрапила смітинка або повітря в будинку занадто сухе. Зазначимо, що у кота, який добре почувається, очі ясні і блискучі, без скоринок, набряків і слідів виділень. Засохлі залишки слізної рідини після сну – це нормально. А от якщо у кота сльозяться очі, райдужка потемніла або змінила колір, з'явилися каламутні, бурі або зелені виділення, очі почервоніли, улюбленець постійно тре їх лапою, потрібно розібратися, що трапилося.

Відразу панікувати і записуватися на прийом до ветеринара не слід, а от уважно оглянути кота, розібратися, як він почувається, чи змінилася його поведінка, що саме сталося з очима, потрібно обов'язково. Адже іноді активна сльозотеча буває у здорових котів, і в цьому випадку ви можете допомогти йому самостійно.

Кішка| Зоомагазин MasterZoo

Причини сльозотечі у котів

Сльозогінність очей у кішок буває і ознакою патології, і нормою. Як зрозуміти, чому у кота сльозяться очі та що з цим робити? Адже щоразу носити мурчика до ветеринара - це сильний стрес для нього, а проігнорувати сльозотечу і потім виявити, що через відсутність лікування у кота погіршився зір або стан здоров'я в цілому - катастрофа для вихованця і великий клопіт для вас. Тому давайте розберемося, чому у кота сльозяться очі і в яких випадках потрібно швидко звертатися до ветеринара.

Сльозотеча у котів як норма

Так, рясна сльозотеча може бути варіантом норми, характерним для певного віку улюбленця. Сльози течуть у кошенят віком від двох тижнів до двох місяців – цей процес пов'язаний із формуванням внутрішніх органів. У літніх котів старше 8 років також спостерігається сльозотеча, і якщо сльози прозорі, очі не почервоніли, кіт не виявляє ознак занепокоєння і поводиться як завжди, то підстав для хвилювання немає. Однак, сльозотеча у котів цих вікових груп іноді свідчить про послаблення імунітету. Тому краще проконсультуватися з ветеринаром, можливо, він запропонує мурчику вітамінні добавки або спеціальні ласощі для зміцнення захисних сил організму. У котів деяких порід сльозотеча є вродженою особливістю. Це, перш за все, коти брахіцефальних порід з короткими або плоскими носами: шотландці, перси, екзоти, британці та ін.  Через особливості побудови нососльозного каналу сльози у них течуть часто, але якщо вони прозорі та очі не запалені, то з котиком все добре.

У безшерстих котів, наприклад сфінксів та рексів, також часто відзначається підвищене сльозовиділення. Воно обумовлено не будовою слізного каналу, а іншою генетичною особливістю – схильністю до завороту повік. Повіка відвертається і постійно подразнює слизову оболонку, і в результаті у кота течуть сльози. У цьому випадку бажано проконсультуватися із ветеринаром. Зазвичай досить постійної обробки очей спеціальним лосьйоном, але при сильно вираженому завороті повік знадобиться операція з їхньої корекції.

У кота сльозяться очі: коли можливе домашнє лікування

У ряді ситуацій сльозотеча у кота виникає через зовнішні несприятливі фактори. Досить просто усунути причину, і стан очей котика прийде в норму. До таких причин належать:

• попадання в око стороннього тіла;

• алергія на корм чи інші продукти;

• реакція на пилок рослин, запах фарби, дезодоранту, освіжувача повітря та інших речовин із сильним запахом;

• гаряче пересушене повітря.

Якщо ви бачите, що в око коту потрапила порошинка або волосинка і ви можете самостійно прибрати її - якнайшвидше видаліть її, котик буде вам вдячний за допомогу. При алергічній реакції на продукти, запахи, випари негайно захистіть кота від джерела алергенів, змініть корм чи ласощі, ні в якому разі не частуйте продуктами зі своєї тарілки. Якщо ви вчасно захистили улюбленця від причини алергічної сльозотечі, додаткове лікування коту не знадобиться. Але у разі бурхливої реакції організму на подразник доведеться звернутися до клініки, щоб ветеринарний лікар призначив антигістамінні препарати, а також інші засоби, які допоможуть відновити нормальне самопочуття кота.

При надто сухому гарячому повітрі у приміщенні слизова оболонка очей кота пересихає і запалюється, без достатнього зволоження у ній починають розвиватися мікроорганізми. Вирішити проблему просто - встановіть зволожувач повітря або повісьте на опалювальні прилади мокрий рушник, частіше провітрюйте кімнату. У спеку влітку знайдіть для кота прохолодне місце в затінку і забезпечте свіжою питною водою.

роздільник котик| Зоомагазин MasterZoo

Сльозотеча як симптом хвороби

Мутна рідина, гній, бурі виділення, що супроводжуються занепокоєнням кота, припуханням повік, утворенням скоринок, почервонінням очей – це ознаки хвороби. Сльозотеча вказує як на захворювання органів зору, так і на проблеми в інших органах.

До власне очних хвороб котів, що супроводжуються сльозотечею, належать:

• травми;

• закупорка слізних проток;

• грибкові, бактеріальні та вірусні хвороби очей, наприклад кон'юнктивіт;

• запалення райдужної або рогової оболонки ока та ін.

У кота тече око (друге не сльозиться) при травмі, попаданні стороннього тіла чи інфекції. У цьому випадку швидше покажіть кота лікарю, оскільки без правильного та своєчасного лікування вихованець може втратити зір. Лікар проведе діагностику та залежно від результатів аналізів пропише антибіотики, антисептики, вітаміни, імуномодулятори та інші препарати.

Причиною сльозотечі у кота стають і загальні захворювання. Цей симптом з'являється при:

• котячому грипі;

• гельмінтозі;

• інфекційних хворобах: ринотрахеїт, кальцівіроз та ін.

• застуді.

Виділення з очей у таких випадках – не єдиний симптом. У котів, крім сльозотечі, спостерігається підвищення температури, відсутність апетиту, млявість, порушення травлення, світлобоязнь, помутніння або почервоніння очей, нудота і блювання, слизові виділення з носа, кашель, хрипке дихання.

При таких станах якнайшвидше покажіть кота фахівцеві, щоб він призначив лікування, і неухильно дотримуйтесь його рекомендацій. Після одужання сльозотеча припиняється.

Кіт | Зоомагазин MasterZoo

Первинна діагностика проблем з очима у котів та способи лікування

Якщо причина сльозотечі у кота незрозуміла, поспішайте до ветеринарної клініки. Займатися самолікуванням вкрай небажано. По-перше, ви можете погіршити стан вихованця, по-друге, замаскувати симптоми хвороби, а це ускладнить постановку діагнозу. Так досвідченому ветеринару навіть колір виділень з очей кота може багато про що розповісти:

• жовті чи зелені – бактеріальна інфекція;

• прозорі – потрапляння стороннього тіла, алергія чи засмічення слізного каналу;

• каламутні безбарвні – вірусна інфекція;

• коричневі – порушення прохідності слізних проток або ураження паразитами.

Але тільки зовнішнього огляду для встановлення діагнозу, звичайно, недостатньо. У клініці у кота перевіряють стан носослізних протоків, беруть аналізи на герпевірус та хламідіоз, збирають сечу, кал, кров, за необхідності призначають дослідження очного дна або УЗД. Залежно від діагнозу призначається лікування, дієтичне харчування, вітаміни тощо.

Зверніть увагу, якщо записатися на прийом до ветеринара швидко не вдалося, а вихованець страждає, око набрякло або не відкривається через засохлий гній, то коту потрібно допомогти. Обережно промийте око теплою кип'яченою водою – проводьте ватним тампоном або диском від зовнішнього краю ока до внутрішнього. Щоб зняти подразнення та трохи полегшити стан можете використовувати спеціальні лосьйони для очей, які продаються у зоомагазинах та ветеринарних аптеках.

Обробляти очі кота засобами, призначеними для людей, не можна! Краплі з вашої аптечки, наприклад, альбуцид, викликають опік рогівки та слизової оболонки, а це часто стає причиною втрати зору. Промивання очей чайною заваркою або настоєм трав теж не найкращий варіант. Мікрочастинки чаю потраплятимуть на запалену шкіру або слизову оболонку, викликатимуть додаткове подразнення і слугуватимуть «притулком» для патогенних мікроорганізмів. Замість настоянок підійде звичайний фізрозчин.

Кішка | Зоомагазин MasterZoo

Профілактика захворювань очей у котів

Чому у кота сльозяться очі та як не допустити повторення проблеми? Як ми вже говорили, вікові особливості організму кішок не виключають сльозотечу, і єдине, що знадобиться вихованцю – регулярне промивання очей кип'яченою водою, фізрозчином або спеціальним лосьйоном. До речі, цю процедуру бажано регулярно проводити всім котам будь-якого віку, хоч мурчики чистюлі та багато часу приділяють вмиванню і догляду за собою. Справа в тому, що засохла слізна рідина містить вуглеводи та білки, які є живильним середовищем для бактерій. Якщо своєчасно не усувати засохлі виділення, то справа може закінчитися запаленням. Тож вмивання – найнадійніший спосіб уберегти улюбленця від проблем із очима.

Якість харчування позначається загальному самопочутті кота, зокрема і стані очей. Іноді у кота тече око через алергію на певний компонент корму або корм в цілому, особливо якщо в ньому є ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку. Щоб нормалізувати стан організму та усунути сльозотечу, вибирайте корм не нижче преміум-класу, уникайте продуктів, що викликають алергію, або вибирайте спеціальні раціони для котів, схильних до алергічних реакцій.

Для міцного здоров'я та гарного зору кота важливо регулярно проводити вакцинацію та профілактику гельмінтозів та інших паразитарних захворювань. При виборі ветеринарних препаратів для профілактики гельмінтозів та зовнішніх паразитів проконсультуйтеся з ветеринаром, адже деякі коти мають непереносимість тих чи інших активних речовин. Не забувайте хоча б раз на рік показувати улюбленця ветеринару, щоб контролювати стан здоров'я та попередити розвиток захворювань.

 

FAQ
  • Чи можна використовувати людські краплі для очей для котів?

    Ветеринари не рекомендують використовувати для лікування очей у котів людські препарати: одні викликають опік рогівки, інші мають надто високу концентрацію активних речовин та провокують алергію. Тому без консультації із фахівцем закопувати коту очі своїми краплями не можна!

  • Чи можна кішці промити очі чаєм?

    Цей популярний у людей спосіб не підходить для котів. Очі котів – дуже чутливий орган, а профільтрувати чай чи трав'яний відвар так, щоб у ньому не було мікрочастинок рослин важко. Ці крихітні шматочки при попаданні в запалене око лише посилюють роздратування.

  • Чи можна котам капати у вічі левоміцетин?

    У деяких випадках котам закопують очі "Левоміцетином", але робити без консультації з ветеринаром не можна, оскільки самі ви не зможете правильно розрахувати дозування людського препарату для кішки. Якщо у лікуванні цим засобом є потреба, фахівець підкаже вам дозування та частоту використовувати.

     

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі