Уход за собакой после стерилизации  | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Стерилізація продовжує собаці життя та покращує його якість. Вона позитивно впливає на здоров'я вихованця, знижує її нервозність через гормональні стрибки та мінімізує ризики виникнення різних захворювань, пов'язаних з репродуктивною системою. Саме тому багато власників наважуються на цю процедуру. Стерилізація рекомендується більшості собак. Особливо якщо їх власники не займаються розведенням породи.

Але стерилізація - це все ж таки операція. І вона має свої протипоказання та рекомендації. До того як запланувати стерилізацію собаки, необхідно уточнити не тільки те, як вона проходить, але й який догляд буде потрібен за собакою після операції, який стан вважати нормальним, а при якому негайно їхати до лікаря. В цій статті ми докладно розповімо, як доглядати собаку після стерилізації.

З якого віку можна стерилізувати собаку

Для того, щоб стерилізація собаки справді пішла на користь тварині та сприятливо вплинула на її здоров'я, важливо вибрати правильний час для проведення процедури. Оптимальний вік для стерилізації собаки – 5-6 місяців, поки не почалася перша тічка. Проведена у такому віці стерилізація суттєво знижує ризик виникнення пухлин на органах репродуктивної системи у собак.

Це не означає, що собак старшого віку не можна стерилізувати. Можна, проте не забувайте, що чим старша тварина, тим важче вона може перенести операцію. І в такому разі знадобляться додаткові консультації у ветеринара.

На додаток до цього, порожні тічки, прийом гормональних препаратів, що знижують потяг, або відсутність повноцінного статевого життя у нестерилізованих тварин негативно впливає на їх здоров'я. І може спровокувати розвиток певних захворювань навіть у ранньому віці.

Як привезти собаку додому після стерилізації

Найчастіше стерилізація собаки відбувається у ветеринарній клініці. Саме там лікар здатний забезпечити необхідні умови для того, щоб операція була стерильною та безпечною. В окремих випадках проведення стерилізації вдома ветеринарним лікарем також можливе, наприклад, щоб мінімізувати стрес собаки. Але найчастіше викликом ветеринара додому для стерилізації користуються власники дрібних порід собак.

Зазвичай з клініки собаку не відпускають додому після стерилізації до того, як вона повністю відійде від наркозу і стійко стоятиме. Але все одно це не означає, що можна вести собаку на повідці додому. З клініки вихованця після стерилізації потрібно буде забрати. Як мінімум, для цих цілей використовується переноска або клітка. Якщо клініка далеко, то безпечніше – забрати вихованця на машині.

По-перше, так буде швидше. По-друге, легше як для собаки, так і для господаря. А по-третє, так зменшиться контакт собаки з навколишнім світом, яка і так перебуває в ослабленому стані. А отже, їй простіше захворіти чи підхопити якусь інфекцію. Тому краще дістатися з ветеринарної клініки додому на таксі чи машині.

Після стерилізації, як і будь-якої операції, температура тіла тварини падає. Потрібно подбати про неї, зігріти. Тому приготуйте плед або легку ковдру, щоб укутати собаку під час поїздки додому. Про всяк випадок підкладіть під собаку пелюшку, бо тварина розгублена і може погано орієнтуватися в тому, що відбувається навколо. Пам'ятайте про те, що потрібно акуратно поводитися з собакою, повільно піднімати та переміщати її, уникаючи різких рухів. Не дозволяйте собаці стрибати, забираючись у машину або виходячи з неї.

Скільки часу відновлюється собака після стерилізації

Умовно період після операції можна розділити на 3 частини:

  • відновлення після наркозу (12—24 години);
  • період загоєння швів (в середньому 10-14 днів);
  • повне відновлення собаки (до місяця).

Терміни кожного періоду залежать від особливостей організму собаки, її віку, імунітету та, найголовніше, від типу операції. Наприклад, після лапароскопічної стерилізації шви мінімальні, практично не потребують обробки, а відновлення собаки відбувається швидше, ніж після хірургічного втручання. Конкретний термін кожного періоду слід уточнити у ветеринарного лікаря.

собака после стерилизации  | Зоомагазин MasterZoo

Як доглядати собаку після стерилізації

Догляд за собакою після стерилізації в цілому не відрізняється від догляду після будь-яких інших операцій. Спочатку собака приходить до тями після наркозу, потім у нього загоюються шви. Післяопераційний догляд за собакою після стерилізації нескладний, проте потребує часу. Собаку не варто залишати на самоті, особливо в перші кілька днів. Так що планувати операцію краще в той період, коли у вас буде час доглядати тварину і приділяти їй увагу.

Як підготувати будинок

Правильна підготовка до процедури суттєво знижує ризик ускладнень після стерилізації. Але підготувати слід не лише собаку, а й ваш будинок.

Перш ніж забирати собаку з клініки, переконайтеся, що у вас в будинку є запас вологопоглинаючих пелюшок і бинтів. Також потрібний антисептик. Зважайте на те, що спиртові препарати не використовуються для обробки ран. Найчастіше лікарі рекомендують хлоргексидин. При необхідності лікар пропише антибіотики та знеболювальні препарати у формі уколів або таблеток. Щоб не дати собаці розлизувати шви, знадобиться попона та комір. Попон необхідно 2-3 штуки, так їх можна міняти щодня.

Вдома потрібно прибрати, щоб не було пилу чи вовни. Найкраще зробити вологе прибирання. Лежанку для собаки розташуйте на підлозі, щоб собака не впала з дивана чи крісла через порушену координацію. Важливо, щоб у тому місці, де лежатиме собака, не було протягів або батарей, щоб температура була комфортною для тварини. Приберіть з краю меблів та з підлоги незакріплені чи небезпечні для собаки предмети, вази, іграшки та навіть стільці. Тому що собака може випадково зачепити їх або спіткнутися через них.

Догляд за собакою після стерилізації в першу добу

Який догляд собаці буде потрібен відразу після стерилізації? Бажано першу добу після операції провести у клініці. Там є можливість швидко допомогти тварині у разі несподіваних ускладнень. При правильно розрахованому наркозі собака почне приходити до тями практично відразу після операції або протягом кількох годин, але щоб прийти в себе повністю їй потрібно близько доби.

Перші години після операції найважчі. Морально господареві складно спостерігати за безпорадністю вихованиці, і доведеться проводити весь час поруч із собакою і стежити, щоб вона не впала і не поранилася. Враховуйте, що тварина буде трохи не в собі, можлива полохливість або агресивність. Розмовляйте з улюбленицею спокійним лагідним голосом, забезпечте спокій, але не залишайте одну, щоб спостерігати за її станом.

На собаку в обов'язковому порядку одягають спеціальну попону, яка захищає шви. Потім її укладають на рівну низьку підстилку, застелену вологопоглинаючими пелюшками. Диван не підійде, адже у такому стані собака не до кінця контролює лапи та може з нього впасти. При виході з наркозу вихованиця мерзне, обов'язково накрийте її легкою ковдрою або пледом, а підстилку розташуйте подалі від протягів Додаткові обігрівачі не потрібні, щоб не спровокувати кровотечу.

Сечовипускання в такому стані тварина не контролює, тому пелюшка обов'язкова. Періодично її треба міняти, а собаку перевертати з боку на бік для профілактики набряків. У спеку ветеринар може рекомендувати вливати собаці в пащу трохи води зі шприца без голки. Але зазвичай достатньо змочувати ніс та пащу. Пропонувати їжу в першу добу не варто, оскільки собака може вдавитися. Слідкуйте за диханням та серцебиттям тварини. Воно має бути рівним та спокійним.

собака у ветеринара | Зоомагазин MasterZoo

Чи потрібна попона собаці після стерилізації

Шов у собаки після стерилізації свербить, болить і завдає занепокоєння. Вихованка прагнутиме дістатися травмованого місця і зализати рану. Не дозволяйте цього, адже собака вирве нитки та рана розкриється.

Для захисту прооперованого місця на собаку надягають спеціальну попону. Занадто туга перев'язка не потрібна, попона має пропускати повітря. Її необхідно раз на добу міняти на чисту, щоби не занести в рану інфекцію. Однієї попони часто недостатньо - активна вихованка, залишена без нагляду, легко розірве її. У такому разі потрібен спеціальний комір. Він не дасть собаці лизати живіт.

Обробка швів після стерилізації

Правильна обробка швів та підтримання їх чистоти забезпечить швидке одужання собаки та дозволить суттєво знизити ризик виникнення запалення та інших ускладнень. Тим паче, що більшості собак навіть буде приємна така увага господаря, адже це дозволить їм відчути його любов і турботу. Також потрібно стежити за гігієною шкіри та вовни навколо швів, оглядати ці ділянки.

Купати собаку після стерилізації не можна, поки вона повністю не відновиться. Двічі на день шов необхідно оглядати та обробляти антисептиком. Ветеринар розповість господареві докладніше, скільки днів та яким препаратом це робити. Також при необхідності він пропише антибіотики та знеболювальні препарати. Заливати шов йодом, зеленкою, спиртом категорично заборонено. Обробляють лише шкіру навколо шва. При цьому рухи мають бути обережними, без натиску та розтирання. Корочки, що утворилися, необхідно розмочити й обережно видалити.

Те, скільки гоїться шов після стерилізації у собаки, залежить від її індивідуальних особливостей. Зазвичай цього потрібно 10—14 днів. Якщо використовувалися прості хірургічні нитки, треба видалити їх у ветеринара. Шовний матеріал, що саморозсмоктується, видалення не вимагатиме, проте показати собаку лікарю все одно потрібно, щоб фахівець оцінив її стан.

Чим годувати собаку після стерилізації

Пропонувати їжу собаці після стерилізації можна тільки якщо вона повністю відійшла від наркозу відновилися всі функції. До цього годувати собаку не слід - вона може вдавитися, тому що не повністю контролює м'язи. Перший день після операції взагалі можна давати собаці лише воду.

Харчування собаки після стерилізації має бути м'яким - паштет, пюре або вологий корм. Перші три дні після операції рекомендується змочувати сухий корм, якщо він є в раціоні, водою.

Потім переходять до звичайного раціону, але його доведеться переглянути. Річ в тому, що стерилізовані тварини схильні до набору ваги, для них розроблені спеціальні раціони. Тому для стерилізованих собак харчування змінюється так:

  • підбирається спеціальний корм для стерилізованих собак;
  • за потреби зменшується розмір порції;
  • зменшується кількість прийомів їжі.

Якщо ви годуєте собаку натуральною їжею, то вам доведеться самостійно розраховувати нову норму харчування улюблениці. У разі готових раціонів для собак, то виробники корму вказують потрібне дозування залежно від ваги тварини. Проконсультуйтеся з ветеринаром щодо харчування собаки після стерилізації, щоб підібрати потрібний корм.

Чи варто гуляти з собакою після стерилізації

Після операції потрібно забезпечити собаці повні спокій та відпочинок. Вона не повинна напружуватися, бігати чи стрибати. Перший день потрібно максимально захистити собаку від будь-яких фізичних навантажень, вони неприпустимі.

На вулицю можна вийти орієнтовно через 10 діб після стерилізації за станом собаки. Прогулянка має бути недовгою, у спокійному темпі, без зайвої активності. Завдання власника – уберегти собаку від зустрічей із агресивними тваринами, ривків та інших несподіванок. Не відпускайте собаку з повідця, щоб вона не погналась за іншим собакою або не побігла до якогось предмета. Також важливо не допускати попадання бруду, снігу на область рани, не варто ходити високою травою.

У середньому, вже за місяць собака може повністю повернутися до звичайного життя. Але цей термін найкраще уточнити у ветеринара.

Воротник для собак | Зоомагазин MasterZoo

Як знімати шви після стерилізації

Шви після стерилізації можуть виконуватися звичайними медичними нитками, або тими, що самостійно розсмоктуються. Залежно від шовного матеріалу залежить те, як знімати шви. Зазвичай ветеринар знімає шви, якщо це потрібно. У день операції або подальшого огляду він оцінює ситуацію та призначає дату, коли приїхати до нього, щоб зняти шви.

Процедура зняття швів сама по собі не тривала і не болісна, але трохи неприємна. Шви знімають, коли рана затягнулася повністю. Зафіксувавши тварину у безпечному положенні, лікар обробляє шкіру в області шва антисептиком, ножицями розрізає нитку та видаляє її пінцетом. Косметичний шов з ниток, що розсмоктуються, не вимагає видалення.

Як доглядати собаку, якщо вона не дає до себе підійти

Перший час після стерилізації через стрес і перенесений наркоз тварина може бути дезорієнтована і не сприймати ласку та турботу господаря. Деякі собаки можуть гарчати та не підпускати до себе господаря через те, що їм боляче. У такому разі можна лише подбати про безпеку та зручність собаки, обмеживши їй доступ до небезпечних для неї предметів та створивши комфортні умови для відпочинку. Розмовляйте з нею приємним голосом, вихваляйте, щоб вона розслаблялася і підпустила вас до себе. І потрібно постійно спостерігати за собакою.

Якщо ви помітили у вихованця прискорене дихання, повну відсутність апетиту або бачите, що собаці дуже боляче, зверніться до ветеринарного лікаря.

 

Можливі ускладнення після стерилізації у собаки

Ризик виникнення ускладнень у собаки після стерилізації мінімальний. Але слід знати перелік можливих ускладнень після стерилізації собаки, щоб бути готовими до такого розвитку подій.

  • Відсутність апетиту. Якщо це триває менше як три дні, то все в порядку.
  • Проблеми з дефекацією. Це може бути викликано дією наркозу, лікарських препаратів, а також змінами в раціоні та графіку годування.
  • Слабкість та сонливість.
  • Млявість, апатія.
  • Дезорієнтація у просторі.

Все це цілком природні наслідки перенесеної операції. Більш серйозними ускладненнями можуть стати ті, що пов'язані зі зміною гормонального балансу. Це набір ваги, нетримання сечі чи облисіння. Але всі ці проблеми коригуються підбором правильного раціону та ліками за призначенням ветеринарного лікаря.

У яких випадках варто звернутися до ветеринара

Як правило, ветеринари самі звертають увагу господарів на ознаки того, що собака потребує термінової допомоги. Багато хто навіть видає спеціальну пам'ятку. Вас повинні насторожити:

  • довгий сон після наркозу;
  • висока або низька температура у собаки;
  • утруднене або нерівне дихання, непритомність;
  • бліді до синяви слизові оболонки;
  • розбіжність, почервоніння, нагноєння шва, підвищення його температури; поява на місці шва шишок (гриж).

У цих випадках необхідно терміново зв'язатися з лікарем та бути готовим виїхати до клініки.

Як часто відвідувати ветеринара після стерилізації

Зайві візити до клініки післяопераційного періоду собаці не потрібні. Під час поїздки є можливість розтривожити рану, а в самій клініці зустрітися з інфекцією. Якщо ветеринар не рекомендував іншого та загоєння йде без проблем, можна обійтися лише візитом для зняття швів через 14 днів. Також ветеринар може запропонувати здати аналізи та провести УЗД, щоб переконатися, що загоєння пройшло успішно.

У поодиноких випадках після операції у собаки зберігається тічка. Це означає, що яєчник видалено в повному обсязі. Потрібен додатковий візит до лікаря для обстеження та виправлення ситуації.

Як бачите, догляд за собакою після операції необхідний, але нічого сложного в ньому немає. Від люблячого господаря знадобиться час, терпіння та чітке виконання інструкцій ветеринара, тоді загоєння пройде безболісно для всіх.

 

 

FAQ
  • Який спосіб стерилізації собаки кращий

    Найкращим способом стерилізації тварин вважається повне видалення внутрішніх органів статевої системи. Тобто, і матки, і яєчників. Тому що ця процедура виключає можливість появи новоутворень або запалень у матці. Що стосується способу проведення операції, то лапароскопія менш травматична, ніж класична хірургічна стерилізація.

  • Скільки разів на день обробляти шов після стерилізації собаки

    Обробляйте шов після стерилізації 1-2 рази на день акуратними рухами. Не використовуйте для обробки шва спиртовмісні антисептики, зеленку або йод.

  • Скільки днів собака відновлюється після стерилізації

    Період відновлення собаки після стерилізації залежить від його імунітету, віку, способу проведення операції та післяопераційного догляду. Шов заживає на 10-14 день, а повне відновлення собаки відбувається в середньому протягом місяця.

  • Як впливає на здоров'я собаки стерилізація

    Стерилізація дає змогу продовжити життя собаці, унеможливлюючи та мінімізуючи розвиток різних серйозних захворювань. Після стерилізації собаки стають лагіднішими, вони менш схильні до агресії і не страждають від гормональних сплесків. Іноді спостерігається зниження активності та підвищений апетит. Однак ці проблеми легко вирішити підбором відповідного корму та іграми з улюбленцем.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі