Собака не ест корм | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Ви, звичайно, знаєте, що кожна порода собак має свої особливості, і, відповідно, потребує спеціального харчування. Певна їжа потрібна великим, середнім і дрібним вихованцям, тим, хто живе в будинку та на подвір'ї, собакам з довгою та короткою шерстю, хвостикам зі схильністю до певних хвороб чи алергією. Крім того, кожен собака має свої смакові уподобання, деяким гурманам непросто догодити, а інші із задоволенням їдять практично будь-який корм, як сухий, так і вологий. Але іноді собака відмовляється від їжі.

Чому собака не їсть? Факт відмови улюбленця від їжі часто викликає паніку в господарів, особливо якщо раніше тварина мала гарний апетит. Чи потрібно хвилюватись? Чому цілком здорові, на перший погляд, вихованці перестають їсти? У яких випадках слід бити на сполох і терміново звертатися до ветеринарного лікаря?

За допомогою наших консультантів, досвідчених ветеринарів, шукатимемо відповіді на ці запитання.

Можливі причини відмови собаки від їжі

Те, що собака не хоче їсти в належний час, не можна вважати 100% ознакою небезпечної хвороби. Хазяїну потрібно звертати увагу не лише на апетит, але й на самопочуття та поведінку вихованця.

Ветеринари зазначають, що якщо за відсутності апетиту собака поводиться, як завжди, активно бігає, грає, п'є воду, потрібно просто уважно спостерігати за улюбленцем. Причиною того, що він не їсть, може стати висока температура повітря – у спеку часто пропадає апетит. Також собака відмовляється від їжі, якщо вхопила щось смачне з хазяйського столу, сама знайшла пакет із кормом або хтось із домашніх дав їй смаколик.

Нерідко відсутність апетиту в собаки спричинена зміною їжі. Новий продукт інакше пахне, інший на смак, і навіть якщо він набагато корисніший за колишнє меню, улюбленцеві знадобиться час, щоб звикнути. Як при заміні корму уникнути проблем? Вводьте новий продукт поступово, потроху підмішуючи нову їжу до старої. Зазвичай процес переходу займає 7-10 днів, особливо примхливим тваринам потрібно два тижні.

Після планового щеплення собаки досить часто відмовляються від їжі, особливо цуценята. 12 годин без їжі – у межах норми, якщо голодування затягується, а собака в'яла, мало рухається, не п'є, підвищилася температура тіла чи з'явилися інші тривожні симптоми, потрібно негайно проконсультуватися з ветеринарним лікарем.

Деякі тварини не люблять холодної їжі, особливо взимку. В цьому випадку варто підігріти їжу до кімнатної температури і хвостатий гурман із задоволенням її з'їсть.

Причиною відмови собаки від їжі може бути відсутність прогулянок або їхня недостатня тривалість. Якщо пес звик гуляти годину-півтори, а ви вивели його лише на 10 хвилин, він не розтратив запаси енергії, і наступний прийом їжі швидше за все пропустить.

Якщо у собаки поведінка не змінилася, вона почувається добре, але відмовилася їсти, не хвилюйтеся. У переважній більшості випадків через 6-8 годин вихованець починає просити їжу.

Інший «сценарій» відмови собаки від їжі: вона веде себе не так, як завжди, але больового синдрому, температури, розладу травлення чи інших ознак хвороби немає. Найчастіше відмова від їжі викликана психологічним фактором.

Що може спричинити втрату апетиту:

  • новий будинок, зміна обстановки;
  • від'їзд господаря;
  • поїздка у транспорті;
  • відвідування ветеринара;
  • нудьга, недостатня увага господаря;
  • тривожність, викликана появою в будинку нових людей, грозою чи іншими гучними звуками, нові неприємні запахи, наприклад, фарби тощо;
  • статева пасивність, особливо це актуально для «хлопчиків», неможливість реалізувати природний інстинкт позначається на психологічному та фізичному стані тварини.

Щенок не ест корм | Зоомагазин MasterZoo

Хвороби, які можуть призвести до поганого апетиту

Причиною відмови від їжі є хвороба. У цьому випадку собака не тільки не їсть, у неї з'являються інші ознаки нездужання: млявість, апатичність, підвищена температура тіла, блювання, проблеми з травленням, виділення з очей та носа, утруднене дихання чи задишка, зміна кольору та запаху сечі й калу. Поява цих симптомів свідчить про серйозні проблеми зі здоров'ям собаки, і вам потрібно негайно показати його ветеринару.

Які захворювання викликають відмову від їжі? Найчастіше це паразитарні ураження кліщами, глистами, одноклітинними та ін. Щоб попередити хворобу, регулярно проводьте профілактику за графіком, запропонованим ветеринарним лікарем. Також небажання їсти у собаки відзначається при інфекційних захворюваннях, які вихованець зазвичай «підхоплює» на вулиці. Причина – контакт із хворими тваринами, підібрана із землі чи зі сміттєвого бака їжа, зіпсовані продукти. Також відсутність апетиту – наслідок запалення шлунку, підшлункової залози, кишківника, сторонні тіла в органах травлення, онкологія.

Ще одна проблема зі здоров'ям, при якій собаки відмовляються від їжі, - захворювання зубів та ясен:

  • пародонтоз;
  • зубний камінь;
  • абсцеси;
  • сторонні тіла між зубами або в яснах;
  • ушкодження зубів;
  • пухлини ротової порожнини.

У цьому випадку у собаки спостерігається активне слиновиділення, їжею улюбленець цікавиться, але їсти наполегливо відмовляється – йому просто боляче жувати їжу.

Собака відмовляється від їжі при:

  • захворюваннях репродуктивних органів: маститі, піометрі, ендометритах тощо;
  • діабеті;
  • запаленнях суглобів та інших хворобах опорно-рухового апарату;
  • захворюваннях нирок;
  • проблемах із серцем та судинами.

Негайно звертайтеся до ветеринара, якщо не бажає їсти цуценя, вагітна самка, вихованець старше 10 років або собака із хронічними захворюваннями. У цьому випадку важлива кожна година, допоможіть улюбленцю якнайшвидше.

Що робити за тривалої відсутності апетиту

Що робити, якщо собака не їсть? Коли небажання їсти супроводжується блюванням, запором, рідким випорожненням, підвищенням температури, болем, кров'яними виділеннями – негайно звертайтеся до ветеринарного лікаря. Якщо симптомів нездужання немає або вони неяскраво виражені, не панікуйте та спостерігайте за собакою. Якщо собака потай від вас щось з'їв, через 12 годин апетит напевно повернеться, і ваш підопічний охоче з'їсть корм.

Поїдання чогось із землі або зі сміттєвих баків загрожує порушенням травлення. Зазвичай організм собаки справляється з проблемою за 12-24 години, симптоми поступово слабшають і в екстреному візиті до лікаря немає необхідності. Однак проконсультуватися з ветеринаром варто, аби уникнути неприємних наслідків, і стежте уважно, щоб на вулиці собака нічого не піднімав із землі!

Деякі хвостаті гурмани люблять повередувати. На такий випадок тримайте невелику пачку корму з іншим смаком, можливо новий апетитний аромат приверне увагу собаки. Якщо улюблена їжа або смаколик у даний момент недоступні або протипоказані, зачекайте кілька годин, собака зголодніє і з'їсть свій сніданок або вечерю. Іноді апетит прокидається, якщо їжу трохи підігріти, тоді смак і аромат здаються привабливішими.

Слідкуйте, щоб у мисці собаки завжди була вода. Це важливо для загального самопочуття загалом та здоров'я нирок зокрема. Тварини, які отримують сухий корм, повинні пити багато води, тому простежте, щоб улюбленець завжди мав можливість напитися чистою свіжою водою.

Якщо стан здоров'я собаки та погода дозволяють – гуляйте довше. Фізична активність у помірній кількості корисна всім вихованцям. Хороша прогулянка, гра з м'ячиком, паличкою, кільцем, фрісбі – запорука прекрасного настрою та чудового апетиту улюбленця.

Зниження апетиту викликає і невідповідний корм. Щоб уникнути захворювань, пов'язаних із травною та сечовидільною системами, обирайте тільки якісний корм не нижче преміум-класу від перевірених виробників. Тільки в такій їжі міститься достатньо поживних речовин, вітамінів, мінералів, необхідних для підтримки здоров'я.

Вибирайте для собаки раціон з урахуванням низки факторів:

  • вік;
  • порода;
  • спосіб життя;
  • стерилізація;
  • наявність особливостей та хронічних захворювань.

Зазвичай гарна їжа, гранули або консерви, з великою кількістю м'яса та риби викликає у собак незмінний ентузіазм. На полицях магазинів мережі «Мастерзоо» та в електронному каталозі представлений широкий вибір якісного збалансованого корму для собак відомих брендів:

В асортименті представлено понад 500 видів корму: для цуценят, хвостатих мам, дорослих і літніх вихованців, собак великих і маленьких, з довгою і короткою шерстю, що мешкають у будинку і на вулиці, страждають на харчову алергію та інші хронічні захворювання. Збалансований раціон, підібраний з урахуванням особливостей та уподобань улюбленця, гарантує відмінний апетит, гарне самопочуття і чудовий зовнішній вигляд.

Що робити, якщо собака не їсть без видимих причин? Можливо, він на вас просто образився: ви не приділили йому уваги, посварили, відібрали іграшки чи не погуляли вчасно. Тварини бувають дуже вразливими, тому проблема з прийомом їжі може мати психологічний характер.

Поговоріть із собакою, погладьте, пограйте трохи. Не виключено, що після примирення собака заспокоїться та поїсть.

Зверніть увагу, якщо собака не їсть більше 12 годин і ви бачите інші ознаки нездужання, якщо це щеня, вагітна самка, улюбленець похилого віку або з хронічними захворюваннями, звертайтеся до ветеринара якнайшвидше!

Собака не ест | Зоомагазин MasterZoo

Висновки: чому собака не їсть і як чинити в цьому випадку

Причини відмови собаки від їжі або зниження апетиту різні, починаючи зі спеки, образи на господаря, занадто короткої прогулянки до справді серйозних проблем зі здоров'ям. Відвідування ветеринара у будь-якому випадку необхідне. Якщо проблема вирішилася сама собою, все одно варто отримати консультацію фахівця, тому що часті голодування не корисні організму улюбленця.

Якщо у собаки крім відсутності апетиту є інші симптоми нездужання, звертайтеся до ветеринарного лікаря терміново! Коли очевидних ознак проблем зі здоров'ям немає, спостерігайте за підопічним, можливо, йому просто потрібні ваша увага та турбота або варто спробувати нову їжу, що більш відповідає його віку та стану здоров'я.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі