Собака нянька | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Чи варто заводити собаку в сім'ї з дитиною

Як впливає собака на дитину

Коли краще заводити собаку для дітей

Дитина та собака: правила безпеки

Які собаки підійдуть для сім'ї, де є діти

Що слід враховувати під час вибору породи для сім'ї з дітьми

ТОП-10 порід собак для сім'ї з дітьми

Ми не втомлюємося повторювати, що домашні тварини – це справжні пухнасті особистості. А їх кумедний характер і велика любов мають величезний вплив на кожного члена сім'ї, в якій вони живуть. Собаки та коти, а саме їх найчастіше просять у батьків діти, не просто радують і розчулюють, а й багато чого здатні навчити. І хоч сім'ї не завжди наважуються завести собаку, особливо коли дитина зовсім маленька, поява пухнастика вдома завжди несе величезний плюс. Особливо, якщо правильно вибрати породу та враховувати характер собаки. Адже тоді ви отримаєте не просто друга та нового члена сім'ї, а й справжнього собаку-няньку для своєї дитини.

Чи варто заводити собаку в сім'ї з дитиною

Згідно з дослідженнями, у дітей, які контактували з домашніми тваринами до 18-місячного віку, нижча ймовірність розвитку астми та алергії. За однією з версій, це тому, що у дитини формується переносимість алергенів тварин. До того ж контакт із бактеріями тварин зміцнює імунну систему.

Для школяра собака може стати найкращим другом – пес завжди готовий поділяти радості та прикрості маленького господаря. Собака вчить дитину відповідальності та доброті, стає другом, про якого можна лише мріяти. А ще – розширює світ, адже спілкування з іншими собачниками та занурення у питання виховання неминуче.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Як впливає собака на дитину

Крім того, що є собаки-няньки, які дуже люблять малюків і здатні про них подбати у вашу відсутність, загалом наявність вдома пухнастого друга позначається на дітях дуже позитивно.

  • Контактуя з улюбленцем, діти обмірковують свої дії та навчаються відповідальності. Так, вигулювати собаку і піклуватися про неї, як мінімум спочатку, доведеться вам, але дитина завдяки цьому раніше навчиться розуміти наслідки своїх дій та контактувати з тваринами.

  • Собаки для дітей часто стають найкращими друзями. Вони знижують стрес і нервозність дитини, надають підтримку, коли їй сумно, допомагають дитині зрозуміти, що вона не самотня. Це важлива якість, яка допоможе подолати складності підліткового періоду надалі та й загалом сформувати здорові психологічні взаємини.

  • Собаки допомагають дітям соціалізуватись. Дитина гулятиме з собакою, більше контактуватиме з навколишнім світом та іншими людьми. Завдяки цьому знизиться замкнутість та сором'язливість дитини.

  • Також, згідно з дослідженнями, собаки у дітей виховують добрі якості. Люди, які в дитинстві мали собаку, виростають більш чесними та відкритими, що розуміють інших та вміють прощати. Вони менше схильні до підлих вчинків чи жорстокості.

Cобака | Зоомагазин MasterZoo

Коли краще заводити собаку для дітей

Ідеальний варіант – це завести собаку за два-три роки до запланованої вагітності. Тоді у вас буде час та сили на його виховання. Знайомитися з новим членом сім'ї буде вже зрілий собака, що переріс підліткові бурі. А ви знатимете, якими жестами, рухами, діями пес сигналізує вам про своє невдоволення. Так вам легше буде відстежити під час спільних ігор дитини та улюбленця момент, коли собака може виявити агресію. Звичайно, навіть найвихованіший пес при появі дитини може бунтувати та ревнувати. Доведеться виявити наполегливість і терпіння, щоб познайомити та подружити дитину та собаку.

Але бувають інші ситуації. Часто собака бачить у дитини того, кого потрібно захищати та плекати, й ставиться до нього не просто як до товариша, а як до свого малюка. Собака-нянька всіляко облизує дитину, гладить, допомагає робити перші кроки та підстраховує у небезпечних ситуаціях. Наприклад, не дає забратися на сходи або відтягує від краю дивана. Такі якості у собаці залежать і від його породи, й від характеру та виховання. Є навіть рейтинги та добірки, які називають найкращі породи собак для дітей, орієнтуючись на різні особливості того чи іншого виду собак.

Брати цуценя дитині до 5-6 років не найкращий варіант. Дитині у цьому віці складно пояснити, що собака – не іграшка, що він має свої потреби. Плюс через те, що маленька дитина погано контролює свої дії та рухи, знайомлячись зі світом найчастіше на дотик, вона може випадково зробити собаці боляче. А ось в 6-7 років дитина вже здатна усвідомлено ставитися до пухнастого друга, і зможе допомогти вам у догляді за собакою. Наприклад, погодувати його, помити лапи, розчесати тощо.

У будь-якому випадку з першого дня появи вдома необхідно виховувати й вихованця, і дитину. Цуценяті не дозволяйте того, що не можна буде робити дорослому псові: спочатку до вас у спальню пролізе одна лапа, а потім просочитися і весь собака. І вигнати його звідти буде дуже складно. Дитині пояснюйте, що щеня живе, зубасте й має свої бажання.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Дитина та собака: правила безпеки

  • Головне правило: навіть найспокійніший собака нянька не повинен залишатися з малюком наодинці. І справа тут не в собаці. Малята – дуже талановиті та знайдуть неприємності навіть у безпечній на вигляд кімнаті. Не розраховуйте, що собака нянька для дітей повноцінно замінить нагляд батьків на постійній основі. Навіть найрозумніший пес інакше оцінює небезпеки та по-іншому реагує на них.

  • Чітко розділіть іграшки: собака не бере речі дитини й навпаки. У гонитві за м'ячиком або пулером улюбленець може штовхнути або вкусити дитину. Саме гра з м'ячем найчастіше провокує укуси. Слідкуйте, щоб у дитини не було доступу до собачого корму - дитині дуже легко подавитися ним.

  • Ситуація, коли дитина віддає свою їжу собаці, трапляється досить часто. У цьому є як мінуси, так і плюси. З плюсів - собака сприймає дитину як джерело позитивних емоцій. З мінусів – дитина може нагодувати собаку чимось шкідливим. Будьте особливо пильними у період свят, коли вдома багато шоколаду – для собак це отрута. Обов'язково вчіть дитину правильно давати улюбленцю ласощі на відкритій долоні, щоб пес не прикусив їй пальці.

  • У собаки завжди має бути можливість усамітнитися та уникнути спілкування з дитиною. А ще – можливість спокійно їсти та пити. Якщо вихованець пішов на своє місце, не пускайте дитину до нього, дайте песику відпочити.

  • Як би не було складно, приділяйте вихованцю час. Інакше домашній улюбленець відчуватиме ревнощі. Звичайно, часу на прогулянки може поменшати, тому проводьте їх інтенсивніше. Проте задобрювати та балувати собаку не можна – правила повинні дотримуватися неухильно.

  • Негайно та жорстко реагуйте на гарчання чи інші ознаки агресії до дитини. Якщо вони виявились у грі, відразу ж припиніть її. Та навпаки: хваліть вихованця за терпіння та турботу, виявлені до дитини, заохочуйте за правильну та доброзичливу поведінку.

  • Вчіть дитину розпізнавати сигнали, які подає собака. Не дозволяйте давати псові нездійсненні команди або ті, що суперечать вашим. Припиняйте будь-які спроби образити собаку.

  • Будьте уважні під час активних ігор за участю вашої дитини та інших дітей. Собака нянька для дитини залишається захисницею. Вона може відреагувати на безвинні ігрові дії, вважаючи їх агресією до малюка. Не дозволяйте дитині приводити друзів додому за вашої відсутності. Висока ймовірність того, що собака-нянька захищатиме будинок та дитину від сторонніх людей.

  • Подбайте про те, щоб у собаки завжди був адресник на нашийнику або чипіруйте його. Це полегшить пошуки у випадку, якщо вихованець втече або загубиться.

  • Слідкуйте за здоров'ям собаки та не пропускайте планові обробки від паразитів та вакцинацію, особливо від сказу. Це захворювання смертельно для людей та тварин. Графік щеплень дитини також повинен дотримуватися неухильно.

Які собаки підходять для сім'ї, де є діти

Основна та головна вимога: няньки собаки для дітей повинні мати стійку психіку без схильності до агресії. Не женіться за модною породою, як би дитина не просила. На хвилі популярності розводити їх починають недобросовісні власники, великий ризик отримати хворого чи неврівноваженого пса. Якщо йдеться про породистого пухнастика, то брати цуценя необхідно у заводчика з гарною репутацією.

Безперечно, агресію при неправильному підході може проявити собака будь-якої породи. Тож родовід – це не 100% гарантія, виховання критично важливе. Собаку будь-якої породи треба соціалізувати – виводити гуляти, знайомити з іншими людьми та тваринами, привчати до транспорту та візитів у ветклініку чи грумінг-салон.

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Що слід враховувати під час вибору породи для сім'ї з дітьми

  • розмір вихованця;

  • темперамент;

  • особливості догляду.

Часто здається, що маленькі породи собак для дітей є кращими. Але це не так. Найкращі собаки-няньки зустрічаються серед середніх та великих порід із флегматичним характером. Маленькі чи карликові пси – не найкраща порода собак для дітей. Їх можна брати в сім'ю, де дитина вже свідома і розуміє, що вихованець – не іграшка. У маленьких псів часто тендітні кістки. Висловлюючи своє кохання, малюк може травмувати собаку і у відповідь отримати укуси. До того ж собаки мініатюрних порід зазвичай енергійні та активні. Тому вони будуть скоріше просто другом, ніж нянькою. Встежити одночасно і за собакою, і за дитиною буде дуже складно. Часто вихованню невеликих собак, особливо декоративних порід, не приділяють уваги. А це велика помилка – вкусити може собака будь-якої породи.

Також при виборі розміру орієнтуйтеся на умови утримання – великим псам потрібен простір. Заздалегідь продумайте, як ви проводитимете відпустку: чи поміститься вихованець у машину, чи залишатимете ви його в готелі для тварин або зі знайомими людьми. В останньому випадку з дитинства познайомте собаку з ними.

 

Підбирайте породу собаки для дітей також з урахуванням звичок та способу життя сім'ї. Якщо ви любите пробіжки вранці, активний пес стане вам найкращою компанією. Для сім'ї, що віддає перевагу повільним прогулянкам і відпочинку на дивані, вихованець потрібен відповідний. Враховуйте також, що дуже енергійні собаки, наприклад хаски та маламути, схильні до втеч. Серед них найбільший відсоток загублених тварин, а втрата друга – це серйозний стрес для дитини.

Заздалегідь дізнайтеся про всі особливості догляду за шерстю, вухами, очима собаки, поширених у породі захворюваннях, оскільки саме на вас ляжуть основні обов'язки догляду.

Що б не обіцяла вам дитина, як би не запевняла, що піклуватиметься про вихованця, собаку в сім'ю берете саме ви. Вона не може бути відповідальністю дитини. Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку. Тобто згідно із законом до цього віку вигулювати вихованця дитина може лише у вашій компанії. Заздалегідь обговоріть, які обов'язки догляду за вихованцем виконуватиме дитина, їх список розширюйте поступово.

ТОП-10 порід собак для сім'ї з дітьми

Найкращі собаки для дітей – це ті, які про них піклуються та люблять. І тут не обов'язково мати чистий родовід чи перемоги на кінологічних конкурсах. Однак кожна порода має свої особливості характеру та схильності до тих чи інших вчинків. Тому статистика виділяє найкращі породи собак для дітей виходячи з цих якостей. І ось деякі з них.

1. Безпородний

Безпородна собака | Зоомагазин MasterZoo

Якщо ваша дитина просить друга, розгляньте можливість взяти цуценя з притулку, адже для друга порода не є важливою. Часто притулки потребують волонтерів для вигулу та соціалізації собак. Дитина може спробувати себе в цій ролі, так вона краще познайомиться зі звичками тварин, усвідомить відповідальність перед вихованцем. Собака з притулку, як і будь-який інший, потребує виховання та формування правильних звичок. Але любов і відданість до сім'ї окупить усі ваші зусилля.

2. Лабрадор

Ламбрадор | Зоомагазин MasterZoo

Врівноважені компаньйони, добрі та доброзичливі, легко виховуються, не виявляють агресії до членів сім'ї. Міцне тіло та розмір дозволяють їм виносити увагу малюків. Собаки не схильні до гавкоту, а їх гладка коротка шерсть не потребує спеціального догляду. Але цим вихованцям потрібні довгі прогулянки з можливістю побігати чи навіть поплавати. Також лабрадор любить пожувати іграшки, обов'язково забезпечуйте його ними та не дозволяйте брати іграшки дитини.

3. Золотистий ретривер

Золотистий ретривер | Зоомагазин MasterZoo

Як і лабрадор, вважається одним з кращих собак-няньок для дітей. Доброзичливий, в міру цікавий пес стане справжнім членом сім'ї. Собака любить грати та проводити час із людиною, терпляче ставиться до дитячих витівок, дозволяє дитині лазити по собі. Енергійному псові обов'язково треба багато гуляти. Розкішна шерсть потребує регулярного розчісування, особливо в період линяння.

4. Бішон фризе (болонка)

Бішон фрізе | Зоомагазин MasterZoo

Маленька біла собака із сонячним характером обожнює свою родину. Їхня шерсть вважається гіпоалергенною, при правильному догляді та грумінгу собака практично не линяє, будинок та одяг господарів залишаються чистими. Довгих прогулянок і фізичного навантаження не потребують, хоча повеселитись на вулиці люблять. Тільки обов'язково надягайте костюм, щоб зберегти білу шерсть чистою. Собаки дуже прив'язані до людей, не варто надовго залишати їх самих. Прекрасно ладнають із дітьми, завжди оптимістичні.

5. Англійський бульдог

Англійський будьдог | Зоомагазин MasterZoo

Флегматичний компаньйон для сім'ї зі спокійним способом життя. Хазяїну відданий беззавітно, прагне бути до нього ближче, але команди виконувати не поспішає. Не люблять тривалі прогулянки, погано переносять спеку, але вдома з радістю пограють із дитиною у перетягування канату. Доброзичливий, але рішучий пес швидко вчиться маніпулювати всією сім'єю, щоб отримати шматочок більш смачний або місце на дивані ближче до господаря. Бульдогів треба виховувати з дитинства та чітко встановлювати правила. І так, вони хропуть, а їхня слина розлітається по всьому будинку.

6. Бернський зенненхунд

Бернський зенненхунд | Зоомагазин MasterZoo

Ці собаки хоч і насторожують своїм розміром, підходять для недосвідчених власників. Хоча вони не з першого разу засвоюють команди, але завжди готові бути вам корисними. Адже головний девіз зенненхунда – відданість сім'ї. Як справжній пастух, оберігатиме дитину та не даватиме їй відбитися від зграї. Справжній собака-нянька. Міцний великий пес спокійно переносить увагу малюка. Однак садити йому на спину дитину, як на конячку – погана ідея. Хребет до такого навантаження не пристосований. Собаки схильні до лінощів, особливо з роками. Вони вважають за краще лежати поряд із сім'єю, а не бігати вранці. Ідеальна активність для них – повільні прогулянки. Шерсть потребує щотижневого догляду, в період линяння вона буде вдома скрізь.

7. Бордер-коллі

Бордер-коллі | Зоомагазин MasterZoo

Цих собак недаремно називають найрозумнішими. Завдяки розвиненому інтелекту вони не лише добре освоюють команди, а й стають добрими компаньонами. Пастуший собака прагне оберігати сім'ю та «пасе» дітей, не дозволяючи їм відходити далеко від решти людей. Дитині просто дресирувати собаку під вашим наглядом для участі в аджиліті або кінологічному фрістайлі (танці з собаками). Однак у квартирі такий собака-нянька занудьгує, йому потрібне значне навантаження та простори.

8. Німецька вівчарка

Німецька вівчарка | Зоомагазин MasterZoo

Мабуть, порода, що найбільш навчається на світі. Прекрасний охоронець та вірний друг, орієнтований на людину. Однак без належного виховання пес може бути некерованим. Ці собаки природжені захисники і тому можуть насторожено чи агресивно ставитися до незнайомців, навіть до чужих дітей, тому дуже важливою є рання соціалізація. Собаки потребують щоденної фізичної активності, вони люблять працювати, виконувати команди та радувати свою людину. Розчісувати потрібно двічі на тиждень, а в період линяння щодня.

9. Пудель

Пудель | Зоомагазин MasterZoo

Хоча зараз пуделів і відносять до декоративних пород, вони зберегли пам'ять предків мисливців та охоронців. Господарі часто помічають, що ці собаки мають відмінне почуття гумору і розуміють мову. Вони добре відстежують емоції людей і люблять їх тішити. У собак розвинений інтелект, тому важливо приділяти вихованню та тренуванням багато уваги, щоб направити його в потрібне вам русло. Дітей, як і інших членів сім'ї, пудель дуже любить, завжди готовий грати з ними. Практично не линяють, але потребують регулярного розчісування чи стрижки.

10. Кокер-спанієль

Кокер-спанієль | Зоомагазин MasterZoo

І американський, і англійський кокер-спаніель доброзичливі та добре навчаються. До дітей ставляться добре, проте можуть конкурувати за улюблену іграшку. Красені з довгими вухами та шовковистою шерстю дуже активні, люблять бігати та потребують людського суспільства, через що можуть бути нав'язливими. Чим більше ви зможете приділити їм уваги, тим краще. Цих собак дуже важливо виховувати з дитинства, інакше їм важко стримувати свої емоційні пориви. Шерсть необхідно розчісувати щодня чи через день, регулярно перевіряти стан вух.

Не забувайте, що порода – справа відносна. І найкраща порода собак для дітей – це порода вашого пса. І не важливо, чи визнано пухнасту особистість, яка живе у вас у домі, кінологічними асоціаціями. Найголовніше, щоб собака любила дитину, а дитина його!

 

FAQ
  • Які породи собак мало гавкають?

    Собаки породи басенджі взагалі не гавкають. А до тихих порід собак, які рідко гавкають, можна віднести хортів, шарпея, бульмастифу, акіта-іну, ши тцу, мопс, бостон-тер'єра, дога.

  • Яка порода собак не любить дітей?

    Великі та агресивні породи собак, а також ті, які виділяють собі з усієї родини одного улюбленця та ревниво вимагають його уваги, можуть бути небезпечними для дітей. Також сім'ям з дітьми не рекомендується заводити пітбулів, бультер'єрів, далматинців, пекінесів, алабаїв.

  • Яка невибаглива порода собак?

    Кожна порода собак потребує догляду та грумінгу. Але дехто вимагає більше уваги, ніж інші. Якщо ви вперше заводите собаку або не маєте достатньо досвіду в догляді за породистими собаками, то розгляньте для себе такі варіанти порід, як той і бордер тер'єри, папільйони, ши-тцу, пекінес, йоркширський тер'єр або візьміть собаку без породи, який буде вам вірним другом.

  • Якого собаку завести лінивим людям?

    Деякі породи собак дуже активні та для їхнього щастя потрібно багато уваги та ігор. Якщо ви вважаєте себе лінивим, то краще зверніть увагу на спокійніші породи собак: болонку, грейхаунда, мопса, бульдога, чихуахуа, японського хіна.

  • Якого собаку краще завести у квартирі з дітьми?

    Як собака для дітей, що проживають у квартирі, підійдуть такі породи: мопс, коргі, шпіц, такса, спаніель,бігль. Вони мають середні розміри та будуть почуватися комфортно у квартирі, мають спокійний характер. Також, якщо у квартирі достатньо місця, розгляньте покупку лабрадора чи ретривера.

     

     

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі