У природі папужки піклуються про чистоту пір’ячка самостійно. Більшість видів декоративних папуг мешкають у країнах з тропічним кліматом, тож практично будь-коли можуть купатися в калюжках, неглибоких струмках, обтрушувати на себе росу з листя і трави. В домашніх умовах можливості птахів обмежені, але потреба у гігієнічних процедурах не зникає.

Влітку, коли в оселі спекотно, птахам обов'язково потрібно купатися, щоб не отримати теплового удару. Взимку, під час роботи опалювальних приладів, пересушене повітря негативно впливає на шкіру птахів, її слід періодично зволожувати. Також при купанні птах змиває з себе домашній пил, який є сильним алергеном, і знімає стрес – це дуже важливо для здоров'я та настрою.

Зазвичай папуги – великі чистуни. Вони можуть годинами чистити оперення, перебирати дзьобом пір'їнки, крутитися перед дзеркалом. Однак у наведенні краси пернатому знадобиться і ваша допомога. Адже купання – особлива процедура, яка потребує певних умов. Папуги зазвичай люблять митися, проте для того, щоб водні процедури дарували радість і приносили користь, слід створити певні умови. Для птахів різних видів вони ідентичні, хоча є деякі особливості, про які ми розповімо. Головне у процедурі купання – це зацікавленість і бажання птаха. Як купати папугу, щоб це приносило птахові користь і задоволення?

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Чи можна купати папугу і в яких випадках

Купання для папуги – не обов'язкова, але дуже бажана гігієнічна процедура, що дозволяє підтримувати здоров'я шкіри та чистоту оперення птаха, запобігти появі паразитів і алергічних реакцій, а також дарує чимало позитивних емоцій.

Зазвичай папуга сам дає господареві зрозуміти, що хоче купатися. Він починає розливати воду з напувалки, возитися із соковитими фруктами, намагатися струсити на себе краплі з гілочок зелені, цікавитися струмочком, що біжить з крана, вмістом чашки або вази з квітами.

Якщо птах, побачивши воду або при контакті з нею, нервує, намагається вирватися, полетіти, не варто змушувати його. Існують інші способи почистити пір'ячко, і ми обов'язково розповімо про них докладніше. Однак якщо ви вважаєте за потрібне привчити пташку до купання, доведеться запастися терпінням.

Як привчити хвилястого папугу до купання без стресу? Головне, не змушувати, дозволити птахові звикнути до вигляду і звуку водички, що ллється. Садіть папугу на плече, коли миєте руки або посуд, набирайте невелику ємність з водою і вмочуйте у неї пальці, щоб птах зацікавився вашими діями. Якщо птах намагається митися сам, не варто демонструвати емоції, краще покладіть поруч іграшку або ласощі, тоді папужка зрозуміє, що робить все правильно і не боятиметься вашої бурхливої реакції.

У чому користь купання для папуг? Банні процедури:

  • допомагають очистити шкіру та пір'я від забруднень і домашнього пилу – сильного алергену;
  • є профілактикою появи паразитів;
  • у спеку захищають птаха від перегріву;
  • покращують настрій.
 

Головне, щоб папуга сам виявив інтерес до купання, змушувати пернатого не варто. Гостра необхідність митися виникає лише якщо птах забруднився соком фруктів або овочів, «приземлився» у вазочку з варенням або тарілку борщу. У цьому випадку відмивати його необхідно одразу і незалежно від його бажання. Для видалення забруднення використовуйте теплу питну воду і, за необхідності, нейтральний миючий засіб, наприклад, дитяче мило без запаху. Змочіть ватним диском забруднене місце, нанесіть на руку трохи мильної піни та потріть пір'я, а потім вологою серветкою або губкою акуратно зітріть піну з пір'я птаха.

Якщо папуга любить купатися, то спочатку запропонуйте йому похлюпатися у ванночці, а потім обробіть брудне оперення і після закінчення процедури дайте ще раз сполоснутися. Якщо птах не любить митися, обмежтеся очищенням забруднених пір'їнок, посадіть його під лампу, аби він швидше висох, і почастуйте чимось смачненьким, щоб пом'якшити наслідки стресу.

Як купати папугу правильно

Чи можна купати папугу щодня? Чи варто влаштовувати птахові «лазню» взимку? Як часто робити водні процедури, щоб птах не захворів? Скільки часу папуги купаються? Розбираємося детально.

Щоденне купання не завжди на користь, раз на квартал – занадто мало. Визначаючи частоту купань до уваги слід брати низку факторів:

  • температуру в приміщенні;
  • стан здоров'я птаха;
  • настрій вихованця.

У холодну пору року, якщо в будинку прохолодно, купати папугу слід не частіше ніж раз на місяць. Слід подбати про те, аби птах не переохолодився, не застудився на протязі. Якщо повітря в приміщенні сухе і тепле, всі вікна й двері щільно закриваються, то купання рекомендується проводити раз на 8-15 днів.

У літні спекотні дні невелику купалку бажано розмістити безпосередньо в клітці, щоб у папужки був до неї вільний доступ. Якщо птах купається за межами свого «будинку», то «лазню» влаштовуйте щодня або 3-4 рази на тиждень – залежно від температури повітря та бажання улюбленця.

Птах, який хворіє або просто не в гуморі, зазвичай не схильний до купання. Примушувати вихованця не потрібно - це може викликати стрес і посилити перебіг хвороби.

Купання папуги у будь-який сезон потребує певних умов: повної відсутності протягів, температури в кімнаті не нижче 23 °С та теплої води температурою 25-27 °С. Кондиціонер або вентилятор на період купання та сушіння необхідно вимкнути. У ванну можна додавати трав'яні відвари, корисні для шкіри та пір'я птаха.

Про те, якою має бути вода, поговоримо окремо. Досвідчені орнітологи рекомендують брати для купання ту саму воду, яку птах п'є, тому що в процесі купання він обов'язково нап'ється. Водопровідну припустимо брати для купання птаха лише якщо вона питна. Якщо її якість бажає кращого, використовуйте відстояну або джерельну воду, питну без газу (не мінеральну). Жодних особливих пристосувань або гігієнічних засобів птахові не потрібно. Навіть більше, шампуні, які використовують для купання людей, котів і собак, категорично заборонено застосовувати для гігієни птахів. Винятком є ситуація, коли вихованець забруднився чимось, що неможливо відмити без миючих засобів. В цьому випадку дуже обережно використовуйте дитяче мило без запаху.

Купання папуги: як облаштувати «ванну»

Найпростіший варіант - купити спеціальну купалку. У продажу представлено багато різноманітних моделей для птахів різних видів. Одні кріпляться до ґратів клітки, інші встановлюються на дно. Обирайте той варіант, який більше подобається пташці та підходить за розміром - папуга повинен мати можливість розправити крила й обтруситися. Якщо птахів кілька, то ємність має бути просторішою.

Як правильно вибрати «водойму» для купання папуги

Перед тим як купати папугу хвилястого, переконайтеся, що «ванна» відповідає наступним вимогам:

  • досить велика, щоб птах міг сполоснути розкриті крильця;
  • неглибока, щоб вихованець не захлинувся;
  • без гострих кутів та виступів, які можуть спричинити травму;
  • стійка, щоб птах не міг зірвати її з кріплень або перевернути його під час активних ігор у воді;
  • матеріал має бути міцним, без запаху, безпечним для тварин.
 

Води багато не наливайте, вона повинна доходити до черевця птаха, у глибшій «водоймі» птах може злякатися і захлинутися. Майте на увазі, що з відкритої купалки бризки розлітатимуться на всі боки, звичайно, і за межі клітки. У цьому випадку застеліть простір навколо рушниками, щоб вони вбирали вологу, або придбайте закриту ємність для купання. Рекомендується купувати модель із прозорою верхньою частиною. Птах почуватиметься спокійніше і впевненіше, якщо у «ванну» потраплятиме світло, а ви зможете контролювати процес і допомогти підопічному, якщо він зачепиться крилом за край конструкції або в іншій непередбачуваній ситуації.

Найпопулярнішими є відкриті купалки з кераміки – вони важкі, стійкі, не перевертаються та прості у догляді, а також закриті моделі з пластику із прозорим верхом, як для підлоги, так і підвісні. Часто у якості "басейну" господарі папуг використовують плоскі пластикові миски або тазики, а також неглибокі лотки для котів. Ці ємності коштують недорого, стійкі, виготовляються із безпечного пластику, тому успішно виконують роль «водойми» для птахів.

Деякі птахи вважають за краще приймати водні процедури за межами клітки. У цьому випадку оберіть місце, де ємність для купання надійно стоятиме, простеліть рушник, щоб він вбирав бризки, і про всяк випадок захистіть від води речі навколо. Якщо в процесі купання пташка любить гратися, покладіть у воду її улюблену іграшку, але слідкуйте, щоб вона не спричинила травму.

Зазвичай птах плескає 15-30 хвилин, і весь цей час потрібно знаходитися поряд із ним. По-перше, спостерігати за щасливим папугою, що хлюпається, дуже цікаво. По-друге, необхідно стежити, щоб птах не захлинувся і не спробував злетіти з мокрим пір'ям - він впаде і травмується.

Якщо птах не виявляє цікавості до купалки й не хоче митися у ванночці, запропонуйте йому інші варіанти проведення «водних процедур».

Як купати папугу: альтернативні варіанти

Папужка байдужий до ванни як «вдома», так і за межами свого житла, але продовжує плескатися в напувалці й регулярно брудниться фруктовим соком? Значить, запропонуйте пернатому інші варіанти купання. Найбільш поширені способи викупати птаха:

  • під краном чи під душем;
  • за допомогою пульверизатора;
  • у траві;
  • у піску.

Купання папуги під краном або душем

Чимало крилатих улюбленців виявляють велику цікавість інтерес до струмка, що ллється з крана, і готові в ньому плескатися. Купайте птаха в раковині під наглядом, аби він не травмувався, не захлинувся, не впав на підлогу. Температура води повинна бути трохи вищою, ніж повітря в приміщенні, а тиск – мінімальний. Спочатку піднесіть папужку до відкритого крана на долоні, коли він трохи звикне, то зістрибне в раковину і зможе хлюпатися сам. Облаштуйте птаху місце, на яке вона зможе вибратися після купання та обтруситись, наприклад, накрийте край раковини рушником.

Душ для папуги теж чудовий варіант купання. Вода має бути теплою, а тиск – дуже слабким, сильний потік налякає та травмує птаха. Під час купання під душем птах може сидіти у вас на руці або у ванній. Слідкуйте, щоб рівень води у ванній не піднімався вище за середину черевця папужки. Бажано влаштувати посеред ванни маленький «острів» з перевернутої миски, щоб птах міг відпочити від води та обтруситися.

Зверніть увагу, купати папугу під краном і в душі можна, якщо якість води це дозволяє. Якщо вона скоріше технічна, ніж питна, то водні процедури з її використанням не слід проводити. Що робити, якщо птах все одно намагається забратися під кран? Влаштуйте йому імпровізований «водоспад» із пластикової пляшки з отвором у кришці, а замість душу використовувати лійку для квітів з дрібними отворами.

Не можна брати птаха із собою, коли ви самі збираєтеся приймати ванну – це небезпечно для вихованця! Він може випадково впасти у воду і захлинутися, наїстися піни або мила, потрапити під сильний струмінь води.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

Купання птаха під пульверизатором

Такий спосіб купання зазвичай влаштовує всіх птахів, незалежно від того, хлюпаються вони у ванночці, чи ні. Використовуйте звичайний пульверизатор, який продається у господарських магазинах. Купуйте новий, оскільки брати той, що залишився від побутової хімії, не можна, навіть мікроскопічні залишки хімічних речовин можуть спричинити алергію чи отруєння.

Пульверизатор ретельно прополощіть, наповніть теплою м'якою водою та виберіть функцію розпилення. Бризніть кілька разів над головою птаха, аби крапельки опускалися на нього зверху, не варто бризкати в голову або тулуб, йому може не сподобатися. Розбризкуйте воду над птахом з відстані 10-15 см. Якщо папужка намагається уникати контакту з крапельками води, душ необхідно відразу ж припинити. Однак саме ця процедура викликає мінімум стресу, оскільки у природі птахи люблять купатися під краплями теплого дощу.

Такий «дощі» в теплу погоду або при досить високій температурі в приміщенні повторюйте щодня, якщо птахові він приносить задоволення. Головне, щоб не було протягу, і вихованець не застудився.

Купання в мокрій траві або листі

Це максимально наближений до природних умов спосіб купання папуги. Ви можете купити в зоомагазині готову траву для котів або виростити самостійно. У теплу пору року використовуйте гілочки фруктових дерев із листям. Ретельно збризкуйте траву чи листя теплою водою і розміщуйте у клітці птаха. Зазвичай він без підказок розуміє, що робити та із задоволенням вовтузиться у вологій зелені, а заразом і куштує її.

Пісочні «ванни» для птахів

Буває, що птах навідріз відмовляється митися у воді. Тоді ви можете запропонувати йому спеціальний пісок для купання. Придбати його можна у зоомагазинах. Пісок насипайте у ванну або лоток, в якому папуга легко поміститься, не чіпляючись крилами за ємність. Пісок може розлітатися за межі клітки, тож встановіть її так, щоб не постраждали меблі, техніка та інші цінні речі.

Як привчити папугу купатися

Головна умова успішного привчання птаха до води – комфортні умови для процедури та ваше терпіння. Не змушуйте птаха з першого разу лізти у воду. Так ви лише посилите негативне ставлення тварини до води. Намагайтеся періодично «познайомити» пернатого із «ванною», налийте в неї помалу воду, доброзичливо розмовляйте з птахом і частуйте ласощами. Можна спробувати покласти у воду улюблену іграшку, гілочки свіжої зелені чи ягідку.

Ще один спосіб привчити папугу до ванни – покласти в неї рясно змочене водою листя салату та іншу зелень, яку любить птах. Зацікавлений частуванням, птах забереться до ванн, поїсть і заразом скупається. Пізніше кількість зелені можна зменшувати, а води - збільшувати.

Як привчити папугу купатися без стресу:

  • не намагатися силою опускати птицю у воду і не утримувати в ній;
  • не кричати та не лаяти вихованця;
  • не використовувати для купання напувалку або іншу ємність для пиття;
  • не купати хворого птаха.

Як купати папугу жако

Папуги жако непогано ставляться до купання, але навіть тих птахів, які недолюблюють «банні процедури», можна привчити до води. Для цього використовуйте спеціальну іграшку, з якою птах зможе гратися лише у ванній, давайте певні смаколики лише під час купання. Так у пернатого сформується позитивне ставлення до води.

В якості ванни для купання жако потрібно використовувати широку простору ємність, в якій птах зможе розправити крила. До речі, для жако ідеальним «басейном» стане неглибокий котячий лоток. Не слід заповнювати його повністю, для купання залийте ємність водою на 1/3 або 1/2.

Як купати папугу жако, якщо митися у запропонованій вами ємності він відмовляється? Можна використовувати ті самі варіанти, що й для хвилястих папужок:

  • намочити листя салату або іншої рослини та розмістити так, щоб птах міг митися в «росі»;
  • оббризкати з пульверизатора;
  • запропонувати птаху похлюпатися під дуже слабким струменем душа.

Якщо у вас папуга корела, розела, нерозлучники, поради як купати можна використовувати ті самі, що й для жако.

Як висушити папугу

У теплу пору року спеціально сушити птаха немає потреби, він чудово висохне сам. Головне, щоб у приміщенні не було протягів, кондиціонер і вентилятор були вимкнені.

У холодну погоду клітку з птахом рекомендується розмістити під лампою та дати папузі спокійно просохнути. Використовувати рушник або фен категорично заборонено, такі способи сушіння можуть зашкодити здоров'ю птаха.

 

 

FAQ
  • Що буде, якщо папуга не митиметься?

    Папуги приділяють багато уваги догляду за оперенням. Птахи можуть близько місяця спокійно обходитися без водних процедур, особливо, якщо в приміщенні прохолодно. Купання обов'язково потрібне, якщо:

    у будинку спекотно;

    повітря пересушене опалювальними приладами;

    пернатий виявляє занепокоєння, намагається хлюпатися в напувалці;

    птах забруднився.

    Відсутність купання загрожує птахові пересушеванням і подразненням шкіри, погіршенням стану пір'я, тривалим линянням, а в спеку – тепловим ударом. Однак не всі птахи люблять купатися, деяким достатньо «дощу» з пульверизатора, крапель води на зелені або купання у спеціальному піску.

  • Чи можна купати папугу взимку?

    У холодну пору року купати птаха можна, але не часто, достатньо організовувати купання раз на місяць. Папуги дуже чутливі до перепадів температури, від переохолодження птах може легко застудитися. Але якщо в оселі тепло, обігрівальні прилади активно працюють, то купання слід влаштовувати 1-2 рази на тиждень, тому що сухе повітря негативно позначається на стані оперення та загальному самопочутті птиці.

  • Як викупати папугу, якщо він боїться?

    Якщо птах боїться води, не потрібно змушувати його купатися, це лише посилить стрес і викличе негативні емоції до господаря. Намагайтеся привчити папугу до купання під розпилювачем або в мокрій зелені, цього буде цілком достатньо для підтримки чистоти оперення та зволоження шкіри. </p>

    Що робити, якщо птахові не подобаються будь-які водні процедури? Це не страшно, запропонуйте вихованцю ємність зі спеціальним піском. Зазвичай птахи, які відмовляються купатися у воді, із задоволенням порпаються в пісочку. </p>

    Єдина ситуація, в якій без купання не обійтися, - птах забруднився. У такому випадку потрібно акуратно намочити брудне оперення, обробити його дитячим милом без запаху й обережно змити його.

     

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі