Ящірка у домашніх умовах | Зоомагазин MasterZoo

Ящірки - дуже цікаві вихованці, які все частіше привертають увагу любителів тварин. Домашні ящірки мають чимало переваг у порівнянні з іншими вихованцями. Рептилії, на відміну від інших домашніх тварин, не викликають алергію. Ящірки не мають специфічного запаху і дуже охайні, у тераріумі вони виділяють спеціальне місце для туалету. Прибираючи в цьому куточку 3-4 рази на тиждень (процес прибирання займає близько 10 хвилин) ви зможете не хвилюватися щодо гігієни та запаху в будинку. Повністю чистити тераріум можна раз на 8-15 днів. Гігієна вихованця теж не забере у вас багато часу.

Важлива перевага екзотичних ящірок - здатність досить тривалий час обходитися без їжі. Якщо створити ящірці відповідні умови, ви зможете спокійно залишити вихованця на пару днів, не турбуючись про нього. Однак у кожному випадку потрібно враховувати вид тварини. Деякі гекони здатні обходитися без їжі тиждень, якщо, звичайно, вони здорові й до цього регулярно отримували достатньо корму. Ігуан слід годувати щодня, а молодих ящірок, що не досягли в довжину 35 см, - двічі на день.

Також перевагами рептилій є:

  • різноманітність видів і розмірів – можна вибрати вихованця більшого або меншого, яскравого або одноколірного;
  • тривале життя;
  • мало шуму (досить гучні звуки можуть видавати лише деякі види геконів, і то виключно самці);
  • здатність успішно розмножуватися за оптимальних умов утримання;
  • простий догляд;
  • можливість утримувати поодинці та групами;
  • спокійний характер.

Розберемося, як створити відповідні умови для рептилії, що їдять ящірки, які вимоги до освітлення, вологості у різних видів плазунів, якого догляду вони потребують.

Підготовка до покупки ящірки

Перед тим як купити декоративну ящірку, слід придбати житло для неї, обладнання та декор.

Для створення нормальних умов життя для домашньої ящірки знадобляться:

  • тераріум;
  • ультрафіолетова лампа;
  • нагрівач;
  • термометр та гігрометр;
  • спеціальний ґрунт;
  • гілки, каміння та укриття;
  • в окремих випадках – рослини та водойми або фонтанчики, що зволожують повітря;
  • надійна кришка.

Розмір тераріуму залежить від того, яку ящірку ви хочете завести. Для еублефара мінімальний «будинок» – 45х45х30 см, хамелеону потрібні «апартаменти» з габаритами не менше 60х50х90 см. Молодій ігуані знадобиться тераріум або акваріум 120х80х60 см, а якщо особина старша 3 років і завдовжки понад 80-90 см, мінімальний розмір житла для неї 200х200х150 см. Загалом, чим просторішим буде житло ящірки, тим краще. Для створення оптимальних умов досвідчені тераріумісти рекомендують довжину ящірки помножити на 4 – це буде довжина тераріуму, ширина допустима трохи менша, а висота підбирається відповідно до особливостей вихованця. Якщо планується завести двох-трьох ящірок, то всі розміри мають бути збільшеними мінімум у півтора раза.

Підсвічування ультрафіолетом необхідне навіть тим рептиліям, які ведуть сутінковий спосіб життя. Річ у тому, що скло акваріума або тераріуму не пропускає ультрафіолетове випромінювання, а лише під його впливом у ящірок виробляється вітамін D, необхідний для нормального зростання та розвитку. Вітамін D потрібний для засвоєння кальцію, який бере участь у формуванні кісток та суглобів, а також обміні речовин. При нестачі цього вітаміну у тварин розвивається рахіт, сповільнюється зростання, порушується координація рухів, можливий параліч. Ультрафіолетова лампа повинна працювати від 2-3 годин до 12 години на день (залежно від виду ящірки). Плазунам, що ведуть сутінковий спосіб життя, стане в нагоді лампа «місячного освітлення», яка створює в ємності напівтемряву і дозволяє ящірці легко орієнтуватися, а вам – спостерігати за нею.

В якості нагрівача використовуються:

  • інфрачервона лампа;
  • нагрівальний дріт;
  • термокилимок;
  • декоративний камінь із підігрівом.

Лампу слід розміщувати не по центру тераріуму, а ближче до краю, оскільки в помешканні ящірки мають бути дві зони – з високою та низькою температурою. Для кожного виду плазунів забезпечуйте свій діапазон температур. В середньому він коливається від 24 °С в холодному кутку, до 28-35 °С - в теплому (точці баскінгу).

Нагрівачі у вигляді килимка або шнура розміщуйте на дні таі присипайте ґрунтом або встановлюйте на стінці тераріуму, створюючи «теплий кут». Термокамінь можна розмістити в будь-якому місці - ящірки будуть із задоволенням забиратися на нього, грітися та відпочивати. Зверніть увагу, водойма для купання та зволоження зазвичай встановлюється в протилежному кутку від нагрівача або лампи – у «холодній» зоні. При використанні нагрівального дроту, килимка або каменя з підігрівом ретельно ховайте проводку під декор або спеціальну захисну оболонку, щоб ящірка не перекусила кабель.

Термометр та гігрометр слід розмістити у тераріумі обов'язково. Адже температура та рівень вологості – життєво важливі показники для цих вихованців.

Для різних ящірок потрібен різний ґрунт – залежно від того, в яких умовах вони живуть у природному середовищі. Гілки, камені, різні гроти, печери, фрагменти керамічних горщиків або спеціальні декорації – необхідні аксесуари в тераріумі, оскільки більшість ящірок любить проводити час у затишних місцях. Тим вихованцям, які у природі живуть на деревах, потрібно буде встановити у «будинку» живі та штучні рослини, не обов'язково екзотику, можна карликові фікуси чи мох.

Ящірки – тварини досить рухливі та допитливі, і за найменшої можливості вони залишають своє затишне житло і вирушають досліджувати світ навколо. Це для них вкрай небезпечно, тому що умови у звичайному будинку або квартирі сильно відрізняються від тих, які необхідні, вони можуть випадково травмуватися, потрапити на очі іншим домашнім тваринам… Загалом, залишати межі тераріуму ящіркам вкрай небажано, тому необхідно забезпечити його надійною кришкою. Такою, щоб ящірка не могла зрушити її або вибратися на волю через вентиляційні отвори.

Ще один важливий момент – переноска для ящірки. Клітка - не найкращий варіант, хоча в теплу пору року для транспортування досить великих особин її можна використовувати, попередньо подбавши, щоб вихованець не страждав від протягів. Однак через прути клітки екзотичний улюбленець може легко вибратися, тому такий спосіб перенесення підійде хіба що для порівняно великих ящірок, ігуан або хамелеонів. Як переноску рекомендується використовувати пластиковий контейнер з вентиляцією, але такою, щоб в отвір ящірка вибратися не могла. Також як переноску можна взяти рюкзак або сумочку із застібкою-блискавкою, в якій вихованець почуватиметься затишно, подорожуючи до нового будинку. Надалі переноску можна використовувати для відвідування ветеринара та поїздок.

Варто з'ясувати заздалегідь, чим харчуються ящірки і якщо не підготувати «меню», то хоча б дізнатися, де ви можете купити вихованцю живу їжу, суміші та вітаміни. Залежно від того, є рептилія хижою або віддає перевагу рослинній їжі, варто розробити раціон і визначити частоту годування. При цьому важливо враховувати вік вихованця, оскільки молоді тварини їдять частіше.

террариум  для ящерицы | Зоомагазин MasterZoo

Тераріум: вибір та облаштування

Тераріуми відрізняються за типом «клімату». Залежно від того, в яких природних умовах живе та чи інша ящірка, їй знадобиться створити умови, максимально наближені до звичних.

Відповідно, розрізняють тераріуми:

  • сухі (пустельні);
  • степові;
  • тропічний ліс;
  • субтропічні;
  • акватераріуми та палюдаріуми тощо.

Для створення мікроклімату знадобиться ємність, що максимально пристосована до встановлення потрібного обладнання та відповідає вимогам вихованця. Так, у продажу ви можете знайти тераріуми для рептилій:

  • вертикальний – відмінний варіант для геконів та хамелеонів;
  • горизонтальний – підходить для пустельних ящірок та ігуан;
  • кубічний – універсальний варіант, підійде для ящірок, які люблять зариватися у ґрунт;
  • циліндричний, конічний, кулястий тощо – це екзотика, така ємність використовується для вирощування рослин, мохів, лишайників.

Всі види тераріумів, крім сферичного, зазвичай забезпечені кришкою з вентиляційними отворами, а також спеціально пристосованими місцями для кріплення світильника та іншого обладнання. Зверніть увагу, якісні тераріуми відомих виробників відкриваються не зверху, а мають бічні дверцята. Це дуже важливо для комфорту рептилії. Основним ворогом ящірок є птахи, які нападають згори. Тому будь-який рух у верхній частині тераріуму викликає у плазуна стрес або агресію. Якщо ви проводитимете всі маніпуляції в тераріумі, відкриваючи бічну стінку, це не здаватиметься тварині небезпекою, ящірка буде реагувати на вас спокійно.

Ціна тераріуму залежить не тільки від розмірів та комплектації, а й від матеріалу, з якого він виготовлений. У продажу представлені моделі зі скла, вони користуються найбільшою популярністю. Варіанти з оргскла не менш цікаві. Порівняно недавно у продажу з'явилися конструкції із пластику, виглядають вони добре і коштують недорого. Однак при виборі звертайте увагу на якість пластику, тому що деякі його види швидко тьмяніють, покриваються дрібними тріщинами, деформуються від впливу температури або видають неприємний запах. Зазвичай це найдешевші моделі, і купувати їх можна хіба що для розведення рослин, ящірки в такому тераріумі почуватимуться некомфортно.

Невеликі тераріуми зазвичай не мають жорсткого каркаса й нагадують акваріуми. Просторі моделі для великих ігуан та інших великих плазунів мають жорсткий каркас. А якщо ви задумали завести дуже велику ящірку, наприклад, варана, то стінки тераріуму повинні бути з армованого скла, триплексу або якісного товстого пластику.

Для будь-якого тераріуму знадобляться нагрівач, термометр, ультрафіолетова лампа та гігрометр. Також потрібні ґрунт і декорації, що відтворюють природне середовище проживання ящірки. Фонтанчики, живі рослини, басейни, «місячні» лампи встановлюються тільки в тому випадку, якщо тварина їх потребує.

Клімат для комфортного проживання

Умови проживання та кліматичні умови в тераріумі потрібно створювати з урахуванням природного середовища, в якому проживає ящірка. Очевидно, що жителі тропічного лісу погано почуватимуться в сухому спекотному кліматі, а ящірки, що мешкають у савані, важко переносять підвищену вологість. У кожному випадку клімат у тераріумі потрібно створювати для конкретного вихованця. Розберемося, які умови життя необхідні найпопулярнішим ящіркам.

Найпопулярніші домашні ящірки – гекони. З одного боку - це екзотика, з іншого - тварини на диво невибагливі. Існує кілька видів цих плазунів:

  • токі;
  • гемітеконікс;
  • фельзума;
  • плямистий еублефар;
  • гекон війчастий (бананоїд).

Всі ці ящірки відрізняються і зовнішнім виглядом, і вимогами до утримання. Розберемося у цьому питанні більш детально.

Гекон токі

Гекон токи  | Зоомагазин MasterZoo

Гекон токі - це порівняно великі домашні ящірки завдовжки приблизно 35-37 см і, на відміну від побратимів, «гучні»: часто кричать, квохчуть, видають різні звуки, особливо в період спарювання. Токі красиві: по світло-сірій або блакитній шкірі розкидані оранжево-коричневі та білі плями. Однак доброзичливим цього вихованця не назвеш, він навіть заслужив жартівливе прізвисько «ящірка-пітбуль». Рептилія не любить сусідів та надмірної уваги, може вкусити, а щелепи у неї дуже міцні.

Токі - мешканець тропічних лісів, тому вологість у тераріумі потрібна 70-80%. Для цього оббризкуйте тераріум вранці та ввечері теплою водою з розпилювача або встановіть усередині фонтанчик. Підводьте до нього дроти так, щоб плазун не міг їх перекусити. У тераріумі розмістіть багато гілок, якими ящірка любить дертися, встановіть кілька живих рослин: філодендрони, карликовий фікус, сциндапсус тощо.

Як наповнювач використовуйте дрібний гравій, торф, кокосове волокно, мох. Пісок брати як наповнювач не можна - якщо він потрапить в органи травлення разом з їжею, то може викликати закупорку кишечника і загибель ящірки. Денна температура у тераріумі – 25-30 °С, нічна – 20-22 °С. Ящірка веде сутінковий спосіб життя, тому ультрафіолетовий світильник вмикати надовго не потрібно, але можна придбати лампу «місячного світла».

Фельзума

Фельзума   | Зоомагазин MasterZoo

Фельзума приваблює любителів яскраво-зеленим забарвленням з помаранчевими цятками та тим, що веде денний спосіб життя, тому за ящіркою можна спостерігати у зручний час. Тварина завдовжки 25-30 см, відзначається допитливістю та дружелюбністю. Рептилії знадобиться вертикальний тераріум, оскільки в природному середовищі вона живе на гілках дерев. Підтримуйте вологість на рівні 60-70%: щодня оббризкуйте двічі на день тераріум теплою водою або встановіть фонтанчик. Також для збереження вологості рекомендується розмістити в оселі фельзуми живі рослини.

Найкращий наповнювач для тераріуму – кокосове волокно, мох, спеціальний ґрунт або килимок для рептилій. У точці обігріву встановіть температуру в межах 32-35 °С, в прохолодній зоні - близько 26 °С, вночі її можна знижувати до 20 °С. Цій ящірці обов'язково знадобиться ультрафіолетова лампа.

Плямистий еублефар

Еублефар | Зоомагазин MasterZoo

Плямистий еублефар має цікаве строкате забарвлення. У завдовжки ящірка сягає 23-30 см, контактна, швидко звикає до нової людини, дуже охайна - ходить до туалету строго в одному місці тераріуму. Щоб вихованець радував вас довгі роки, забезпечте йому відповідні умови.

Температура у точці нагріву – близько 35 °С, у прохолодній зоні – близько 27 °С, на ніч її можна знижувати до 22-24 °С. Світловий день має тривати 12 годин і ультрафіолетовий світильник буде не зайвим. Еублефарам обов'язково знадобиться ємність із чистою питною водою, а деякі особини пристосовуються пити із звичайної кулькової напувалки. Вологість у тераріумі рекомендована на рівні 40-55%. Для підтримки стабільної вологості встановіть ємність із водою або живу рослину в горщику. Для оформлення дна підійде кокосове волокно, спеціальний ґрунт або килимок, використовувати пісок та дуже дрібний гравій не рекомендується.

Гекон війчастий

Реснитчатый гекон | Зоомагазин MasterZoo

Бананоїд або війчастий гекон приваблює любителів оригінальним зовнішнім виглядом: його голову і спинку прикрашають два ряди невеликих виростів, а над очима вони нагадують довгі вії. Ящірка невелика - до 15 см завдовжки. Якщо вона скидає хвіст, то, на відміну від інших геконів, новий у неї не виростає, і тварина чудово без нього обходиться. Забарвлення луски можливе різне – від пісочно-жовтого до коричневого та цегляно-жовтогарячого. Ящірки відзначаються високою активністю та схильністю до втеч з тераріуму, до рук звикають погано і на контакт йдуть неохоче.

Тераріум краще вибирайте вертикальний, з великою кількістю гілок і корчів, штучними та живими рослинами. Як ґрунт підійде спеціальний килимок, кокосове волокно та інші наповнювачі, що не містять піску та інших дрібних твердих частинок. Вологість, що рекомендується, – 60-70%, температура – від 26 °С у прохолодній зоні до 35-38 °С у теплій. Бажано використання ультрафіолетового світильника. Світловий день має тривати близько 12 години.

Хамелеон

Хамелеон | Зоомагазин MasterZoo

Хамелеон – надзвичайно цікава ящірка, яка приваблює своєю здатністю змінювати забарвлення залежно від самопочуття та змін навколишнього середовища. Якщо ви хочете завести цю рептилію в надії, що вона постійно переливатиметься всіма кольорами веселки, врахуйте, що зміна кольору викликана різкими перепадами умов утримання, стресом, переляком, іншими факторами, які не йдуть на користь тварині. Так, при зниженні температури ящірка стає майже чорною, при підвищенні – сірою, у період «залицяння» самці набувають яскравого кольору з різнобарвними плямами. За оптимальних умов утримання в спокійній обстановці хамелеон залишатиметься одного кольору.

Найчастіше вдома тримають хамелеона звичайного, леопардового та єменського. Для всіх видів необхідні ідентичні умови: денна температура близько 30 ° С та нічна – 20-24 ° С, захист від протягів та потоку сухого повітря (від кондиціонера або опалювального приладу), вологість 60-70%. Рекомендується розмістити в тераріумі ванну або фонтанчик з чистою водою для підтримки вологості. Для оформлення дна тераріуму підходять штучний газон, сфагнум, вермикуліт або промитий крупний пісок.

Раціон

Найчастіше запитання: що їдять ящірки? Ящірки діляться на хижих та рослиноїдних, з урахуванням цього необхідно складати раціон тварини. Від того, чим харчуються ящірки, багато в чому залежить їхнє здоров'я, тривалість життя та зовнішній вигляд. Тому подбайте, щоб рептилія отримувала харчування, що відповідає раціону її родичів у живій природі.

Так, ігуани харчуються переважно листям, квітами, плодами рослин, час від часу їдять комах та їхні яйця. Основу меню ігуани становлять:

  • зелений салат;
  • капуста;
  • петрушка, шпинат;
  • морква;
  • солодкий перець;
  • гарбуз;
  • огірки;
  • стручкова квасоля.

Урізноманітнюйте раціон яблуками, грушами, персиками, виноградом, малиною та іншими ягодами, зерновими сумішами. Обов'язково знадобиться вітамінно-мінеральна добавка для ящірок, яку слід давати за інструкцією або так, як рекомендує ветеринар.

Всі види геконів - хижаки, їх основним кормом в природних умовах є комахи, дрібні гризуни, яйця птахів і ящірок, хоча багато видів, наприклад, бананоїд, не проти поласувати фруктами.

Основою раціону геконів токі, еублефарів, бананоїдів, гемітеконіксів та фельзум є цвіркуни, таргани, новонароджені мишенята чи щурята, борошняні хробаки, іноді яйця. Періодично слід пропонувати ящіркам солодкі фрукти. 1-2 рази на тиждень доповнювати раціон спеціальною мінеральною сумішшю, що продається у зоомагазинах.

Хамелеони теж хижаки, тому годувати ящірок потрібно цвіркунами, тарганами, сараною, мухами, зоофобасом, а для різноманітності пропонувати дрібно нарізані яблука, апельсини, банани, виноград тощо. Воду ящірка п'є, злизуючи її зі стінок або листя рослин, тож регулярно оббризкуйте тераріум, щоб ящірка не страждала від спраги.

Живий корм купуйте у зоомагазині. «Дикі» комахи можуть поширювати інфекції та паразитів, а фахівців, які знають, як лікувати плазунів, не багато навіть у великих містах. Тому простіше організувати безпечне харчування, ніж шукати ветеринара-герпетолога та спеціальні препарати для вихованця.

Підсумки

Як бачите, доглядати екзотичну рептилію не так вже й складно. Головне, від початку створити потрібні умови, а потім просто підтримувати їх. Доросла ящірка вимагатиме від господаря уваги 2-3 рази на тиждень. Цей вихованець чудово підійде зайнятим людям, які не мають можливості приділяти багато часу підопічному.

Переваги утримання ящірки в будинку:

  • не потребує частого спілкування та прогулянок;
  • не викликає алергічну реакцію;
  • охайна, прибирати туалет достатньо 2-3 рази на тиждень;
  • не шумить;
  • живе 20-30 років;
  • молодих тварин легко приручити.

Але є й кілька нюансів. Враховуйте їх, приймаючи рішення купити домашню ящірку. Для початку потрібні серйозні фінансові витрати на тераріум, обладнання, декор, доведеться пошукати надійного постачальника корму. Ящірки, особливо молоді особини, дуже допитливі й тікають при найменшій нагоді, тому слідкуйте, щоб тераріум завжди був щільно закритий. Найчастіше складнощі виникають, коли потрібно повністю вимити тераріум. Тому придбайте додатково невелику ємність (не клітку!), в якій рептилія проводитиме 1-2 години, доки ви наводите лад в її оселі. Ящірки іноді хворіють, тому заздалегідь знайдіть ветеринара-герпетолога та обговоріть з ним усі особливості утримання ящірки вдома.

 

FAQ
  • Що робити із яйцями ящірки?

    Якщо ви вирішили займатися розведенням ящірок або знайшли кладку в тераріумі, для обігріву яєць знадобиться інкубатор. Яйця з кладки слід обережно помістити в підготовлений інкубатор. Важливо не змінювати положення яйця, не трясти і не перевертати його під час переміщення. Інакше можна зашкодити зародишу. Для того, щоб було зручніше, можна маркером поставити крапку на верхівці яйця. Напишіть дату, коли ви помістили яйця в інкубатор, щоб розрахувати, коли приблизно ящірки з'являться на світ. Перевіряйте яйця раз на 1-2 тижні, щоб переконатися, що вони ростуть. При просвіті яйця повинні бути видні червоні або рожеві судини, що означає, що ембріон живий та розвивається. Відкривати інкубатор частіше не варто, щоб не порушувати рівень температури та вологості. Якщо яйця великі та склеєні між собою, то не варто намагатися відокремити їх одне від одного. Якщо ж кладка прикріплена до чогось, наприклад, до гілки, то краще помістити яйця в інкубатор безпосередньо з гілкою.
  • Чи можна брати до рук ящірок?

    Практически все виды ящериц, которые подходят для домашнего содержания, можно брать в руки. Гладить и брать на руки ящериц стоит аккуратно, поддерживая под животик, без резких движений, чтобы не испугать животное и не повредить кожный покров. Но многое также зависит и от характера питомца. Да и в целом ящерицы отличаются в этом плане от собак и кошек, которые любят внимание хозяина. Например, не любят частых поглаживаний и объятий токи. А эублефары очень ручные ящерицы и могут даже засыпать на руках у человека.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі