собака | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Природні причини випадання шерсті собак

Патологічні причини облисіння собаки

Що робити та чим лікувати облисіння у собак

 

Розкішна блискуча шерсть – показник гарного здоров'я вихованця. Але буває, що шерсть вихованця починає активно випадати. Це явище викликає у людей занепокоєння: весь будинок у шерсті, вона на підлозі, на меблях, у ліжку, на одязі, а іноді навіть у тарілці. Але найголовніше - що сталося з улюбленцем? Чому у собаки випадає шерсть? Причини того, що у собаки лізе шерсть, бувають різні. Одні, як не дивно, є ознакою нормального самопочуття вихованця, інші вказують на хворобу. Як зрозуміти, чи варто хвилюватись, якщо у собаки випадає шерсть? Що робити, якщо у собаки лущиться шкіра і випадає шерсть? Як запобігти облисінню у собаки? Розібратися з цими питаннями нам допомагали ветеринари клінік Харкова та Києва.

Природні причини випадання шерсті собак

Якщо у собаки випадає шерсть, зверніть увагу на те, як це відбувається і як поводиться хвостик. Якщо він спокійний, не розчісує шкіру, а шерсть висипається рівномірно з усього тіла, то швидше за все це сезонне линяння. Зазвичай линяння у собак трапляється навесні та восени. Це цілком природне явище – ваш улюбленець позбавляється старих волосків, а натомість у нього виростають нові.

Весняне линяння більш інтенсивне і шерсті в цей період випадає дуже багато. Чому? Річ у тім, що до зими собаки відрощують густе підшерстя і довшу шерсть, а з настанням тепла позбавляються «зимової шуби» і «перевдягаються» в легшу. Весняне линяння в нормі триває близько трьох тижнів, але іноді затягується, коли організму не вистачає вітамінів А та групи В, а також деяких мінеральних речовин. У цей період раціон собаки бажано доповнити вітамінно-мінеральним комплексом і, можливо, додати продукти, що сприяють росту красивих здорових волосків.

Осіннє линяння також триває 2-3 тижні, але волосся з собаки сиплеться менше, тому що літнє «вбрання» легше. Щоб на зиму собака відростив гарну шубку, обов'язково доповніть корм вітамінними добавками, а також натуральними ласощами багатими на білок, риб'ячим жиром, оливковою олією, свіжими овочами та фруктами – це продукти поліпшують стан шкіри та сприяють росту здорової блискучої шерсті. Якщо линяння затягується, проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем, можливо, потрібно змінити корм, додати спеціальні вітаміни.

У період сезонного линяння вичісуйте собаку частіше. Шерсть і підшерстя без вичісування збиваються в ковтуни, викликають свербіж, запалення шкіри, проблеми зі зростанням нової шерсті. Крім того, хвостик має дуже неохайний вигляд. Для вичісування використовуйте гребені, щітки, фурмінатори, пуходерки – вибирайте інструменти, що відповідають довжині, густоті та іншим особливостям шерсті тварини.

 

Ветеринари підкреслюють, що у собак, які живуть у квартирах та будинках, а не на вулиці, терміни линяння часто зсуваються або воно значно затягується, тому що хвостик не відчуває різкої зміни температури, а основний час проводить у теплому будинку. До речі, взимку у домашніх улюбленців линяння може тривати весь час через високу температуру та пересушене опалювальними приладами повітря. В цьому випадку шерсть собаки не стає достатньо густою для прогулянок у мороз і тривале перебування на свіжому повітрі може закінчитися застудою. Щоб уникнути цього, купіть чотирилапому другу одяг, в якому він не буде мерзнути. До речі, собакам без підшерстя, безшерстим і з короткою шерстю одяг узимку знадобиться обов'язково.

Інтенсивне линяння є нормою в ювенільному віці. У цей період пухнаста щеняча шерсть змінюється на більш жорстку, характерну для дорослих собак. Будьте готові до того, що клапті шерсті валятимуться по всьому будинку, якщо її не вичісувати. Без регулярного догляду шерсть молодих собак збивається в ковтуни, що ускладнює зростання нових волосків. У цей період слідкуйте за улюбленцем особливо уважно, регулярно вичісуйте, використовуйте для гігієни лише спеціальні косметичні засоби.

Досить часто активне линяння спостерігається у самок у період вагітності та вигодовування цуценят. Цей стан не можна назвати нормальним, але він не є небезпечним і просто вказує на те, що раціон собаки слід доповнити вітамінами А, групи В, цинком та іншими речовинами, що сприяють росту здорової шерсті. У такій ситуації рекомендується порадитись з ветеринаром та за його рекомендацією купити улюблениці вітамінно-мінеральний комплекс або змінити корм.

 

 

Патологічні причини облисіння собаки

Причини алопеції у собак різні. Відрізнити линяння внаслідок хвороби від сезонного можна за тим, як рівномірно випадає шерсть. Якщо на лапах, спині, боках, морді або біля хвоста з'являються залисини, а собака постійно чухається, терміново йдіть до ветеринара. Тактика лікування залежить від того, чим спровоковано алопецію. Сверблячка й облисіння у собак можуть бути викликані такими причинами:

🐾 інфекційне чи грибкове захворювання;

🐾 алергія;

🐾 гормональна хвороба;

🐾 ураження паразитами;

🐾дефіцит вітамінів та мінералів;

🐾 часті стреси тощо.

Лікування має бути комплексним, як  причини облисіння, так і його наслідків. Часто собака розчісує шкіру до ран, внаслідок чого на покриві виникають виразки, які вимагають обробки антисептичними мазями.

Шкірні захворювання у собак

Алопеція собак часто є наслідком дерматологічних хвороб. Дерматити найчастіше виникають внаслідок мікротравм, коли в ранки потрапляє інфекція. Разом з патогенними мікроорганізмами активно розвивається і нормальна мікрофлора, а все разом викликає поверхневе ураження шкіри, що характеризується свербінням, випадінням шерсті, виразками, гнійниками. Якщо хвороботворні бактерії проникли у глибокі шари шкіри, розвивається піодерма у собаки. При появі вказаних симптомів відразу звертайтеся до ветклініки, аби фахівець встановив причину дерматиту та призначив лікування.

Ще одна поширена причина алопеції у собак – ураження грибками. Грибкові інфекції розвиваються зазвичай на ділянках тіла, де вологість вища: під пахвами, за вухами, у складках шкіри у шарпеїв, бульдогів та ін.

розделитель песик | Зоомагазин MasterZoo

Стригучий лишай у собак – одна з найпоширеніших грибкових інфекцій. Ознакою лишаю є поява округлих ділянок шкіри без шерсті, які покриваються лусочками чи твердою кіркою. Хвороба супроводжується сильним свербінням, і якщо швидко не допомогти вихованцю, то при розчісуванні він занесе в ранки вторинну інфекцію, і лікування стане ще більш тривалим і складним. Якщо ви бачите ознаки корости у собаки, скоріше йдіть до ветеринарної клініки. Лікар зазвичай рекомендує зробити зіскрібок і в залежності від результатів аналізу призначаються протигрибкові засоби, антибіотики та імуностимулятори.

Облисіння у собаки як прояв алергії

У собак, як і людей, буває алергія. І найбільш характерним її проявом є випадання шерсті на певних ділянках тіла та свербіж шкіри. Алергічний дерматит у собак ділиться на харчовий та атопічний.

Харчова алергія виникає як реакція на певні продукти. Найчастіше у собак відзначається алергія на яловичину та курятину, а також на злаки, сою. Можлива алергічна реакція й на інші продукти, адже кожен собака має свої особливості і в кожному випадку організм реагує на різні продукти. Щоб з'ясувати, що саме не підійшло хвостику, слід звернутися до ветеринарної клініки.

При алергічній реакції на корм доведеться переглянути раціон вихованця, прибрати з нього ті страви, які викликають бурхливу реакцію, або перевести хвостика на спеціальний корм для собак з чутливим травленням і схильністю до алергії. В електронному каталозі «Мастерзоо» є спеціальний розділ, де зібрані подібні корми. Після усунення алергену шерсть собаки відновлюється і свербіж припиняється.

Атопічний дерматит – це реакція на зовнішні подразники. До них відносяться:

🐾 пилок рослин;

🐾 цвіль;

🐾 хімічні речовини, їхні запахи та випаровування;

🐾 гігієнічні засоби;

🐾 ветеринарні препарати.

Зазвичай у таких випадках свербіж та випадання шерсті – не єдині симптоми. Щоб уникнути серйозних проблем зі здоров'ям, усуньте подразник і дайте собаці антигістамінні препарати, які порекомендує ветеринар.

Можлива сезонна алергія на зовнішні подразники. Наприклад, взимку у багатьох собак починає сипатися шерсть на лапах, а шкіра на подушечках грубіє і навіть тріскається. Це реакція на суміші, якими посипають вулиці. Після кожної прогулянки ретельно мийте собаці лапи, за необхідності – зі спеціалізованим шампунем або бальзамом. Якщо лапки дууууже чутливі, купіть улюбленцю взуття або хоча б спеціальні шкарпетки, які захистять шкіру собаки від контакту з сольовою сумішшю і подібними речовинами.

Влітку буває інша проблема – сонячний дерматит. Зазвичай він викликає випадання шерсті на найніжніших ділянках шкіри – на носі та навколо очей. Без лікування на шкірі з'являються виразки. При сонячному дерматиті варто звернутися до ветеринара, оскільки це аутоімунний процес і для його корекції потрібні спеціальні препарати, а також обмеження прогулянок під яскравим сонцем.

 

пес в траві| Зоомагазин MasterZoo

Що таке гормональне облисіння у собак

За проблемами зі шкірою може ховатися серйозні ендокринні захворювання – гіпотиреоз (недостатність гормонів щитовидної залози), синдром Кушинга (порушення роботи надниркових залоз), надлишок або нестача естрогену та інші патології. Іноді після стерилізації у собак спостерігається патологічне линяння, спричинене різким зниженням рівня тестостерону.

При гормональному збої шерсть у собаки випадає на боках, спині, хвості, в пахвовій западині, під нашийником. При цьому немає слідів розчісування, вихованець, як правило, не відчуває сверблячки. Своєчасне виявлення порушень роботи ендокринної системи дає змогу стабілізувати стан. При правильному лікуванні та постійному спостереженні ветеринара собака проживе довге та щасливе життя.

Паразити, що викликають шкірні захворювання у собак

Лисіти собака може через блошиний дерматит. Паразити викликають подразнення шкіри, хвостик розчісує місця укусів, у результаті шерсть випадає, з'являються рани. Часто відзначається ще й алергія на слину бліх. У цьому випадку сверблячка стає майже нестерпною, собака постійно чухається, шерсть на спині, боках і крупі активно випадає.

Підшкірні кліщі, збудники демодекозу і саркоптоз також викликають позапланову линьку і завдають собакам безліч страждань.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Підшкірний кліщ демодекс є на шкірі собак та людей і зазвичай не викликає жодних відчуттів. Але в певних умовах кліщі починають активно розмножуватися і викликають сильне свербіння. Зазвичай на демодекоз страждають собаки з ослабленим імунітетом, літні вихованці та цуценята. Симптомами демодекозу є випадання шерсті на лапах, на губах та навколо очей, а без своєчасного лікування починається облисіння всього тіла.

Саркоптес - інший мікроскопічний підшкірний кліщ, який передається від хворих собак здоровим при контакті. Постійна сверблячка супроводжується випаданням шерсті на морді, голові та на лапах, а також млявістю та поганим апетитом. Лікування повинен призначити лікар ветеринарної медицини на основі глибокого зіскрібку шкіри.

Які ще причини випадання шерсті у собак зустрічаються

Перелічені причини випадання шерсті – найпоширеніші, але не обмежуються цим списком. Також часто випадання шерсті у собак трапляється:

🐾 при хворобах нирок та печінки;

🐾 при онкології;

🐾 від сильного стресу.

Ще одна причина випадання шерсті у собаки – незбалансований корм. Позапланове линяння викликає надлишок білка, нестача вітамінів групи В, А, Е, цинку, кальцію, жирних кислот та інших мікроелементів.

Іноді проблеми з шерстю викликані віком. Якщо ваш пес немолодий, швидше за все, видиме вами облисіння - це вікове освітлення волосся. Собаки, як і люди, сивіють, найчастіше процес починається з брів, вій та області навколо очей. Ділянки шерсті, що посвітліли, можуть часом справляти враження лисих.

 

песик | Зоомагазин MasterZoo

Що робити та чим лікувати облисіння у собак

Якщо линяння затягнулася, шерсть у собаки інтенсивно сиплеться влітку або взимку, у нього на шкірі з'являються оголені ділянки, потрібна консультація ветеринара. Лікар, окрім огляду вихованця та збору анамнезу, запропонує низку аналізів. Часто встановлення діагнозу потребує часу та спостереження за станом собаки в динаміці. Можливо, знадобиться сфотографувати зону облисіння у собаки, фото допоможе визначити, чи збільшується вона з часом чи ні.

 Шерсть собаки втрачають через безліч причин. Лікування підбирається в залежності від джерела проблеми. Випадіння шерсті, пов'язане з харчовою алергією, вимагатиме зміни харчування. У магазині «МастерЗоо» представлені гіпоалергенні раціони від різних виробників. Ви обов'язково підберете для улюбленця ідеальний варіант, але можливо, для цього знадобиться кілька спроб. При правильному харчуванні ваш собака радуватиме вас відмінним самопочуттям і блискучою шерстю.

Якщо сильно випадає шерсть у собаки в результаті блошиного дерматиту, то лікування почнеться з обробки від паразитів, зовнішніх і внутрішніх. Дуже важливо не пропускати планові обробки, вчасно міняти протиблошині нашийники при їхньому використанні. Поширена думка, що взимку немає потреби у краплях чи інших профілактичних засобах від паразитів. Однак це не так - блохи можуть жити в будинку, заражати вихованця при контакті з іншими собаками. У теплі зими кліщі залишаються загрозою для собак.

разделител пес| Зоомагазин MasterZoo

При облисінні гормональної природи ветеринар призначить гормональні препарати, які полегшать перебіг хвороби. Проблеми з шерстю, зумовлені генетичною схильністю, вилікувати не можна. Але цілком можливо покращити стан собаки, зменшити сухість шкіри, свербіж та знизити неприємні симптоми.

При втраті шерсті в результаті лишая, лікування буде непростим, можливо, знадобиться обробити приміщення спеціальними засобами, щоб вбити спори грибка. Деякі різновиди лишаю передаються людині, тому лікар може запропонувати ізолювати собаку, а її власникам отримати консультацію дерматолога.

Поки у вашого вихованця наростає нова шерсть, дуже важливо захистити його від холоду та сонячних променів. Взимку собака з поріділою шубою мерзне, це загрожує новими захворюваннями. А влітку ультрафіолетові промені обпалюють незахищений шкірний покрив, додаючи до проблем опіки. Щоб уникнути цього, подбайте про одяг на той час, поки вихованець відновлює шерсть.

Дуже важливо не зволікати з лікуванням алопеції. Проблема не вирішиться сама собою, собаці потрібна допомога ветеринара, і що раніше, то краще. Найчастіше прогноз лікування сприятливий. Виконуйте вказівки лікаря, і незабаром улюбленець порадує вас блискучою здоровою шерстю.

 

 

FAQ
  • Чого не вистачає собаці, якщо випадає шерсть?

    Насамперед потрібно відвідати ветеринара та переконатися, що у вихованця немає проблем зі здоров'ям, а причина випадіння шерсті саме у незбалансованому раціоні. Якщо причина саме в цьому, слід замінити корм або доповнити раціон спеціальними вітамінами для здоров'я шкіри та росту шерсті. У «Мастерзоо» представлено кілька таких комплексів вітчизняного та закордонного виробництва. Також корисно буде доповнити раціон хвостика продуктами, що містять вітаміни А, Е, групи В, цинк, жирні кислоти:

    • яйця;

    • морква;

    • риб'ячий жир та лляна олія;

    • шпинат;

    • лосось;

    • яблука;

    • криль;

    • печінка та ін.

  • Чому у собаки з'являються залисини?

    Причин появи голих ділянок шкіри на тілі собаки безліч і встановити, що саме викликало алопецію, може лише ветеринар. Тому постарайтеся якнайшвидше показати улюбленця фахівцю. Для встановлення діагнозу, можливо, потрібно буде здати аналізи, пройти УЗД, і за результатами ветеринарний лікар встановить причину випадіння шерсті та призначить відповідне лікування або дієту.

  • Що робити, якщо у собаки залисини?

    Почніть із візиту до ветеринарної клініки. Причиною появи залисин може бути як стрес, порушення харчування чи реакція на сонце, так  і серйозні хвороби печінки, нирок, порушення роботи залоз внутрішньої секреції та навіть онкологія. Чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим простіше буде допомогти вашому вихованцю.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі