Зміст

Причини помилкової вагітності у собак

Симптоми помилкової вагітності

Як відрізнити помилкову вагітність у собак від справжньої

Лікування помилкової вагітності у собак

Медикаментозне лікування несправжньої вагітності

Можливі ускладнення при помилковій вагітності у собак

Профілактика несправжньої вагітності

Для кожного з нас важливо, щоб його улюбленець був веселим, здоровим та щасливим. Адже саме за унікальний характер ми любимо наших пухнастих особистостей. І намагаємося забезпечити улюбленцям найкращий догляд та харчування. Але не всі хвороби домашніх тварин викликані паразитами чи недоліком харчування. Деякі проблеми зі здоров'ям пов'язані з емоційним станом та гормональними збоями. І хибна вагітність, що часто зустрічається у собак, відноситься саме до таких захворювань.

Хибна вагітність, або хибна щенність, - стан, для якого характерні ознаки вагітності у не вагітної собаки. Через ряд причин у самки, яка не виношує потомство, відбувається гормональна перебудова, вона психологічно готується стати матір'ю, тіло також демонструє ознаки вагітності. Простіше кажучи, собака відчуває, що вагітна, виглядає, як вагітна і почувається вагітною.

Симптоматика хибної вагітності буває різною, як і причини, чому вона виникає. Позбутися ризику хибної щенності допоможе стерилізація собаки. Але якщо стерилізація з якоїсь причини неможлива, або симптоми хибної вагітності вже з'явилися, то є інші способи допомогти собаці та полегшити її стан.

Причини хибної вагітності у собак

Під час хибної вагітності собака відчуває всі схожі відчуття, але плід всередині неї відсутній. Це позначається на її поведінці, самопочутті та навіть на фізіологічному стані. У собаки росте живіт, вона більше їсть, набухають соски та навіть виділяється молоко. При хибній вагітності у собаки відбуваються перейми, але щенят немає, і це також позначається на поведінці тварини. Вона особлпсмутна та стає апатичною.

Найчастіша причина криється в гормональних порушеннях, які збивають статевий (естральний) цикл собаки. Є думка, що це еволюційна особливість зграйних тварин. Якщо мати цуценят загине, їх врятує і вигодує інша сука, що має молоко внаслідок хибної щенности. Однак остаточної відповіді, через що трапляється гормональний збій, у ветеринарної науки поки що немає. Деякі схильні вважати цей стан нормальною частиною циклу.

Якщо вірити статистиці, майже половина нестерилізованих собак хоч раз у житті відчуває хибну вагітність. Після однієї хибної щенності високі шанси подальшого повторення проблеми. Теоретично, до хибної вагітності може бути схильна будь-яка самка, що народжувала або не брала участь у в'язці. Але деякі собаки найчастіше стикаються з таким станом. Зазвичай, це представники дрібних порід: такси (для них це взагалі одне з породних захворювань), чихуахуа, йоркширські тер'єри, карликові пуделі. Біглі, боксери, добермани, німецькі вівчарки також можуть зіткнутися з таким розладом.

Найчастіше хибну щенность провокують такі ситуації та стани:

  • вдома вже є самка, яка чекає на потомство, причому не обов'язково такого ж виду, відреагувати собака може і на кішку;
  • після в'язки запліднення відбулося, але ембріони з якоїсь причини загинули і відбулася їхня резорбція;
  • стерильна в'язка, коли одна з тварин стерилізована;
  • у собаки нестабільна психіка;
  • гормональний збій;
  • сильний материнський інстинкт у розв'язаної самки;
  • реакція на щенят іншого собаки;
  • дисфункція яєчників або новоутворення у мозку.

Передбачити заздалегідь, чи схильна ваша собака до хибної щенності, неможливо. Стан може виявитися раптово у зрілому віці.

Симптоми хибної вагітності

Симптоми з'являються на 5-8 тижні після закінчення тічки. З точки зору організму відбувається все так: після тічки особлива залоза собаки продовжує працювати та посилає мозку сигнал: вагітність відбулася. Мозок командує тілу виношувати потомство та готуватися до пологів. Саме тому відрізнити «на око» хибну вагітність від реальної, якщо була в'язка, неможливо: все виглядає так, як і за нормальної вагітності.

Поведінка собаки також змінюється. Вона стає лагіднішою і шукає увагу господаря, або ж навпаки, стає настороженою і постійно намагається забитися в затишне містечко.

Фізіологічні симптоми хибної вагітності у собак

Фізіологічно хибна щенність проявляється так:

  • зникає апетит, з'являються ознаки токсикозу;
  • набрякає петля, з неї з'являються світло-коричневі, каламутні білі або прозорі виділення;
  • набухають молочні залози та соски, з'являється молозиво, а потім і молоко – від пари крапель до повноцінної лактації;
  • збільшується живіт, ніби всередині є щенята;
  • «фальшиві» пологи: у собаки відбуваються болючі сутички.

Не всі симптоми можуть бути одночасно. Їхня виразність теж різна, від очевидних до малопомітних. Збільшення залоз зустрічається найчастіше.

Психологічні симптоми хибної вагітності у собак

Змінюється не тільки фізичний, а й емоційний стан, поведінка відрізняється від звичайного. Собака відмовляється гуляти, може не виконувати команди, пов'язані зі стрибками, бігом, втрачає інтерес до активних ігор. Загалом же психологічні симптоми такі:

  • тривожність і дратівливість: собака нервує при гучних звуках, появі інших тварин чи людей;
  • гніздування: собака тягає підстилку по будинку, забивається в затишний куточок;
  • виявляє материнський інстинкт до іграшок, може виявляти агресію при спробі їх відібрати.

Ступінь прояву цих симптомів різна у кожної собаки. Не обов'язково буде присутня кожна психологічна ознака.

Як відрізнити хибну вагітність у собак від справжньої

Складність цього стану в тому, що він мало чим відрізняється від справжньої вагітності. І якщо ви помітили зміни у поведінці та зовнішньому вигляді улюблениці, слід проявити пильність. Особливо, якщо:

  • собака стерилізована;
  • не було в'язки;
  • собака не контактувала з іншими псами на прогулянці;
  • раніше у неї вже була хибна вагітність.

Якщо ви підозрюєте у собаки хибну вагітність, зверніться до ветеринара. Визначити її можна за результатами аналізів та огляду. Своєчасно виявлена хибна щенність допоможе запобігти збоям в ендокринній системі собаки та виникненню стресу.

Є кілька нюансів, якими відрізняється хибна вагітність у собак.

  • При справжній вагітності собака не шукає заміну своїм цуценятам у вигляді іграшок чи господаря.
  • Якщо під час вагітності шерсть навколо сосків собаки не рідшає, вона уявна.
  • За тиждень до пологів у собаки підіймається температура. При хибній вагітності це не відбувається.

Лікування хибної вагітності у собак

Є думка, що хибна щенність не є хворобою, що це одна з частин природного циклу, та проходить вона сама по собі. Але навіть якщо залишити осторонь моральні страждання улюблениці, такий стан загрожує ускладненнями. Серед них найчастіші – це мастит та запальні процеси в матці. Саме на їх попередження і направлено лікування. Дуже важливо відвідати ветеринара, оскільки іноді за симптомами хибної щенності ховається інша патологія: піометра (запалення матки), асцит (водянка), новоутворення у молочних залозах, мозку. Для точної діагностики лікар, швидше за все, запропонує зробити УЗД та аналіз крові на гормони.

Як допомогти собаці при хибній вагітності

При слабких симптомах, коли зміна стану незначна, медикаментозне втручання найчастіше не потрібно. Проблема вирішується харчуванням та фізичною активністю. Однак це варто робити тільки якщо ви чітко впевнені, що в'язки, а значить і вагітності, не було.

У природі тварини не вагітніють у період, коли їжі недостатньо, а фізичне навантаження на організм високе. Такі ж умови слід створити й домашній улюблениці. Собаці рекомендують скоригувати раціон (урізати на 20-50 відсотків), зменшити у ньому кількість білка. Причому собак тих порід, які схильні до хибної щенності, краще посадити на дієту під час тічки, а не за перших симптомів. Безперечно, все залежить від фізичного стану тварини. Худій собаці-малоїжці урізати порцію не потрібно, а вгодованій лінивиці дієта піде на користь. Також слід активніше гуляти із собакою, більше грати та заохочувати за активність.

Зустрічається рекомендація зменшити норму води. Але влітку так ризикувати не варто. Якщо собака знаходиться на сухому кормі, можна перевести її на вологі консерви, щоб знизити кількість води, що споживається, і при цьому не провокувати спрагу. Мета таких заходів – зупинити вироблення молока. Цуценят немає, відсмоктувати його з грудей, розминати її лапами нікому. В результаті молоко застоюється у залозах, вони запалюються, і починається мастит. Тож чим менше молока буде у собаки та чим швидше закінчиться лактація, тим краще.

З цієї ж причини собаці не дозволяють активно вилизувати молочні залози – їхнє роздратування стимулює вироблення молока. Щоб не допустити вилизування, використовують комір або захисну попону. Власник також має бути обережним - живіт і груди собаці краще не гладити.

Іноді рекомендують прибрати іграшки та інші предмети, до яких собака виявляє ніжність. Але якщо собака вже демонструє материнський інстинкт, зникле «цуценя» сильно травмує її. Будьте готові компенсувати їй переживання своєю турботою та увагою. А ось лаяти та карати собаку за материнський інстинкт не варто. Вона діє так, як велить їй природа. Краще відвертайте увагу улюблениці фізичними навантаженнями та іграми.

Медикаментозне лікування несправжньої вагітності

Підібрати самостійно ліки для собаки при хибній вагітності не можна. Лікування може призначити лише ветеринар. Якщо симптоми виражені яскраво, лікар порадить для пом'якшення стану низку медикаментів. Найчастіше це різні гомеопатичні, заспокійливі препарати та препарати для зменшення вироблення молока. Важливо правильно розрахувати дозування та спостерігати за станом тварини. Якщо в результаті застою молока почався мастит, потрібні антибіотики та загальнозміцнювальні засоби. Їх також підбере ветеринарний лікар.

З народних засобів для зменшення лактації використовують камфорну олію. Їй акуратно змащують залози та соски. Це відвадить собаку злизувати у себе молоко. Однак часом олія викликає алергію та роздратування – шкіра тут дуже ніжна. Тому використовуючи камфорну олію, спостерігайте за станом вихованки. А ось перетягувати груди собаці ветеринари не рекомендують.

Чим довше триває хибна щенність, тим вищий ризик розвитку гінекологічних захворювань. Якщо, незважаючи на вжиті заходи, хибна вагітність не минає через 3-4 тижні, ветеринар може рекомендувати набір гормональних препаратів. У жодному разі не застосовуйте їх без призначення фахівців, у гормонів серйозні побічні ефекти. І не давайте собаці препарати, призначені для людей.

До того ж за спостереженнями деяких ветеринарів, гормональне лікування хибної щенності підвищує надалі ризик піометрії – гнійного запалення матки. Тобто слід зважити плюси та мінуси можливого лікування.

 

Можливі ускладнення при хибній вагітності у собак

У багатьох випадках, якщо фізіологічні симптоми були неяскраві, цей стан проходить без наслідків. Але це додаткове навантаження на організм, при якому загострюються проблеми, що вже є. Можливі ускладнення такі:

  • запалення молочних залоз (мастит);
  • запальні процеси в матці (ендометрит, піометр);
  • пухлини молочних залоз та матки.

Між хибною щенністю та пухлинами зв'язок непрямий. Але гормональний збій, запалення грудних залоз та матки можуть створити сприятливе тло для їх зростання.

Хибна вагітність впливає і на психіку собаки. Вона провокує руйнування центральної нервової системи, стрес, агресивність та нестриманість собак. І навіть скромні та тендітні пухнасті особистості нападають на сторонніх людей і гірше підкоряються командам.

Список ускладнень досить серйозний, ігнорувати хибну щенність не варто. Чим частіше вона відбувається, тим вищі ризики.

Профілактика несправжньої вагітності

Поширений міф, що від хибної вагітності собаці допоможе справжня, тому що тварина задовольнить материнський інстинкт. Але це не так. Вагітність та пологи – це додатковий стрес для організму. А якщо батьківський інстинкт сильний, у наступні тічки у собаки висока ймовірність хибної вагітності. Тобто замість міфічного покращення здоров'я вихованиця отримує проблеми.

Основний та єдиний спосіб профілактики – це стерилізація. Оперувати собаку, яка перенесла хибну вагітність, можна тільки після того, як стан повністю прийде в норму і гормональний шторм вщухне. Інакше симптоми можуть лише посилитися.

Якщо ви не плануєте отримувати потомство від собаки, обов'язково стерилізуйте її. Так ви вбережете себе від зайвих хвилювань, а свою улюбленицю від хибної щенності та інших проблем.

В інших ситуаціях відстежуйте стан собаки. Дбайте про її харчування, вчасно введіть їй дієту та використовуйте прописані ветеринаром заспокійливі, особливо якщо вона належить до породи, схильної до хибної вагітності. Захистіть собаку від в'язки в першу тічку. Перегляньте родовід собаки на предмет хибної вагітності у її попередників. У випадку, якщо її родичі мали уявну вагітність, то генетично ваша вихованка також може бути до неї схильною, і варто уважніше спостерігати за її поведінкою.

 

FAQ
  • Чим небезпечна хибна вагітність?

    Хибна вагітність у собаки спричиняє різні ускладнення. Серед найпоширеніших – пухлини матки та молочних залоз, гінекологічні захворювання, мастит, запалення матки, стрес, агресія. Можливе навіть руйнування центральної нервової системи

  • Що робити, якщо у собаки набрякли молочні залози?

    Причиною набухання молочних залоз у собаки можуть бути різні процеси в її організмі. При збільшенні чи ущільненні молочних залоз варто показати собаку ветеринару для визначення точного діагнозу та відповідного лікування.

  • Чи можна стерилізувати собаку під час хибної вагітності?

    Стерилізувати собаку під час хибної вагітності не можна. Якщо різко перервати гормональні процеси, що відбуваються в організмі собаки під час уявної вагітності, це спричинить різні ускладнення. Плюс до цього додасться також післяопераційне відновлення, яке може проходити важче, ніж зазвичай. Стерилізувати собаку можна тільки після того, як зникли всі симптоми хибної вагітності.

  • Як зупинити виділення молока при хибній вагітності у собаки?

    Зупинити лактацію при несправжній вагітності у собаки медикаментозними засобами можна лише в тому випадку, якщо їх прописав ветеринар. Якщо подібне лікування не було призначене, то потрібно захистити доступ собаки до її сосків за допомогою попони або спеціального коміра. Не можна зцідити молоко та витирати його самостійно, оскільки це лише провокує посилення лактації. Бинтувати собаку, щоб стиснути молочні залози, також заборонено.

  • Скільки днів триває хибна вагітність у собаки?

    Сказати чітко, скільки триває хибна вагітність у собак, складно. У деяких тварин вона проходить протягом 2-4 тижнів, а в інших собак хибна щенність триває як повноцінна вагітність до 70 днів. У поодиноких випадках хибна вагітність у собак може протікати до 14 тижнів.

     

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі