Зміст

Группы умных пород / Топ 10

Найрозумніші собаки дрібних порід

Як правильно вибрати розумну породу

Помічали, що одні улюбленці розуміють з першого погляду, а інші навіть не піддаються дресируванню? Все тому, що інтелект вихованця безпосередньо залежить від породних особливостей.

Це в жодному разі не означає, що собаку, яка не слухає господаря, можна назвати нерозумною. Можливо, вона навіть занадто розумна, але виключно в зоні своїх інтересів та природних нахилів. Одні породи демонструють високі здібності до навчання, інші, “творчі” види, навпаки, вміють блискавично та самостійно приймати рішення. Напевно кожен кінолог виділить свій ТОП найрозумніших порід. Цей рейтинг залежатиме від досвіду та спостережень фахівця. Однак більшість звичайних господарів вважають, що розумний пес — це пес, який простіше піддається дресируванню, швидко навчається команд, захисту чи охороні. Бодай тому, що такому чотирилапому легше довіряти та він становить менше небезпеки для оточення. Такі вихованці стануть чудовими друзями для дітей, людей похилого віку, а також людей з обмеженими можливостями. Отже, розберемося, хто ці песики?

Групи розумних порід

Звичайно ж, практично всі собаки розумні. Але є породи, які особливо відрізняються характеристиками та ідеально підходять для дресирування. Таких собак часто вибирають не лише як домашніх улюбленців, але й з іншими цілями, наприклад, для розведення, участі у конкурсах або для служби.

Які є групи найрозумніших собак?

  • Сторожові. Вибираючи сторожового собаку, люди зазвичай орієнтуються не стільки на породу, скільки на інтелект, а також його податливості дресируванню. Задання сторожового собаки - повідомити господарів гучним гавканням про появу у квартири чи біля будинку непроханих гостей. В такому випадку не стільки важливі розміри собаки, скільки його розумові здібності та здатність навчатися команд. Добре підходять на цю роль службові породи собак.
  • Виставкові. Собаки, які беруть участь у конкурсах відрізняються не лише породою та доглянутим зовнішнім виглядом. Їм притаманні певні риси характеру, вміння та здібності. Важливо не тільки купувати цуценя у надійного заводчика, але й з дитинства займатися його дресируванням.
  • Охоронні. Охоронні собаки багато в чому схожі на сторожових. Але різниця полягає в тім, що перш ніж підіймати гучний гавкіт, собака має сповістити відвідувачів про те, що він є на ділянці. Якщо гості не зупиняться або не вийдуть господарі, він застосовує відповідні вивчені команди та може навіть напасти.
  • Службові. Службові породи собак чудові сторожі та охоронці. Вони допомагають людям у військовій справі, у пильнуванні та випасі худоби, розмінуванні територій, у рятувальних операціях тощо. Це розумні та навчені собаки, які дуже допомагають людям у різних сферах діяльності.
 

То яка найрозумніша порода собак? Не можна виділити одну породу серед усіх. Адже кожен пес має свої схильності та особливості, які можуть зробити його кращим у своїй справі. Багато в чому це залежить від дресирування, стосунків між собакою та господарем, а також умов утримання.

Але ми виділили ТОП найрозумніших собак згідно з дослідженнями та опитуваннями кінологів. Кожна з порід має свої нюанси у догляді, годуванні та утриманні. Якщо ви хочете вибрати розумного собаку з відповідним характером, то нижче ви знайдете інформацію про різні породи та їхню поведінку.

Золотистый ретривер | Зоомагазин MasterZoo

Золотистый ретривер

Дуже добрі та спокійні собаки з гарною зовнішністю. Природжені мисливці. Відмінністю ретриверів є активна поведінка та пристрасть до води. Вони її зовсім не бояться і купаються у всіх водоймах, навіть у калюжах. Мають яскраво виражений статевий тип. Дуже розумні та добре освоюють команди будь-якої складності. Відмінна риса – ідеальна пам'ять на обличчя.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Дуже добрі, не агресивні, охоронця з них не вийде.
Активність Потребують активних ігор і прогулянок у великій кількості.
Вибагливість у догляді Досить сильно линяють. Мусять жити в будинку поруч із господарем, а не в будці. Люблять ласку та ласощі.
Дресирування Легко навчаються, але потребують авторитету. Якщо у господарі вони не бачитимуть головного, то можуть стати некерованими.
Здоров'я Часто мають проблеми зі здоров'ям: хворі зуби, суглоби, тазостегнову дисплазію, серцеві захворювання, онкологію, схильні до ожиріння.
Складність утримання

Не підходять тим, хто проводить вдома мало часу, тому що ретривери вимагають багато уваги, люблять ігри.

 

Лабрадор ретривер | Зоомагазин MasterZoo

Лабрадор ретривер

Доброзичливі песики, що чудово вчаться. Добре ладнають і з людьми, і з тваринами. При дресируванні слід використовувати заохочення та ласку, а не покарання. Важливо з дитинства соціалізувати цуценя. Не мають якостей сторожових та охоронних собак, але завдяки високим здібностям до навчання з них виходять відмінні рятувальники, пошуковики, поводирі, терапевти та інші службові професії.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Зовсім не агресивні ні до людей, ні до інших тварин.
Активність Потребують тривалих прогулянок і активних ігор.
Вибагливість у догляді Не вимагають спеціального догляду.
Дресирування Спокійні та розумні, чудово піддаються дресируванню будь-якої складності. У їх відношенні не можна застосовувати жорстокість.
Здоров'я Можуть страждати на ожиріння або генетично передані хвороби. На старості можлива глухота або аутоімунні захворювання.
Складність утримання Цю породу не можна позбавляти прогулянок та ігор, оскільки це запорука їхнього психічного та фізичного здоров'я.

 

Хаски | Зоомагазин MasterZoo

Хаскі

Ця порода має відкритий добрий характер і протягом багатьох століть служить людині. Відрізняється високим інтелектом та навченістю. Здатна стати справжнім другом та помічником своїм господарям. Зграйні собаки, що не мають охоронних інстинктів. Вміють аналізувати ситуацію та приймати самостійні рішення. Дуже уважні та ніжні до дітей.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Не мають агресії ні до кого.
Активність Вимагають багато прогулянок, пробіжок, навіть багатоденних походів. Цуценятами дуже непосидючі. Їх активні ігри часто закінчуються безладом і руйнуваннями.
Вибагливість у догляді Потребують лише догляду за шерстю та зубами.
Дресирування Підкоряються лише беззаперечному авторитету, т.к. самі мають лідерські якості.
Здоров'я Не схильні до хвороб, але можуть мати генетичні проблеми або епілепсії.
Складність утримання Їх неможливо тримати в закритих просторах, потрібно підтримувати високий рівень активності.

 

Пудель | Зоомагазин MasterZoo

Пудель

Розумні, веселі та красиві пуделі вважаються одними з найтямкіших собак. Гарні друзі для дітей. Можуть виконувати службові та пошукові завдання, полювати. Активні, із високим здоров'ям.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Не агресивні, погані сторожі.
Активність Люблять тривалі прогулянки, активні ігри, водні розваги.
Вибагливість у догляді Потребує регулярної стрижки і розчісування.
Дресирування Підтримують господаря, виконують будь-які команди та завдання. Миттєво розрізняють міміку, жести, ситуації. Розуміють слова та стежать за губами.
Здоров'я Переважно міцне та витривале, але можуть розвиватися хвороби очей, шлунка та щитовидної залози, глухота.
Складність утримання Бажано не менше 3 разів на день вигулювати та періодично відпускати без повідця.

 

Бордер-колли | Зоомагазин MasterZoo

Бордер-колі

Вважаються найрозумнішою породою собак у світі. Широко залучаються до рятувальних та лікувальних процесів, використовуються як поводирі. Беруть лідерство щодо інших тварин. Вроджені пастухи. Здатні стати компаньйонами після спеціальних тренувань

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Добрі та миролюбні, обожнюють дітей, насторожені до незнайомців.
Активність Вимагають високої фізичної активності.
Вибагливість у догляді Не вимогливі, але сильно линяють.
Дресирування Швидко навчаються, не вимагаючи мотивації у вигляді ласощів. Потребують регулярного оновлення тренувань та ігор, щоб не нудьгувати.
Здоров'я Міцне, але може бути вроджена хвороба очей. Схильні до проблем з суглобами та епілепсії.
Складність утримання Не можна тримати у вольєрі або на ланцюзі.

 

Вельш-корги | Зоомагазин MasterZoo

Вельш-коргі

Життєрадісна та активна порода, дуже розумна та добра. Ідеально підходить для сімей із дітьми.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Дуже висока, настороженість або гавкіт тільки до інших тварин, але не до людей.
Активність Люблять багато бігати, грати, стрибати та бавитися.
Вибагливість у догляді Не вимагають спеціального догляду, грумінг лише під час линяння. Але потрібно пам’ятати про регулярну стрижку кігтів, адже у цієї породи вони ростуть дуже швидко.
Дресирування Висока навченість і чуйність до змін настрою, але не слухатимуться грубих, нервових та істеричних господарів.
Здоров'я Міцне, можливі проблеми з очима, вухами або спиною через його низький зріст і довгий тулуб.
Складність утримання Потребує постійного спілкування та уваги від господарів, не виносить самотності.

 

Австралийская овчарка | Зоомагазин MasterZoo

Австралійська вівчарка

Красивий, розумний і гіпервідповідальний собака, який може навіть доглядати дітей. Доброзичливі до людей і тварин. Потребують твердої руки господаря, адже має домінантний характер. У складній ситуації мислить та приймає рішення самостійно.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Добра, має сторожові та пастуші таланти. Якщо її господарям загрожує небезпека – захищає.
Активність Потребує високого рівня активності.
Вибагливість у догляді Висока, особливо за шерстю.
Дресирування Необхідне. При неправильному вихованні виникає агресія або боягузливість. Не можна карати чи виявляти жорстокість.
Здоров'я Міцне, але можлива катаракта, демодекоз, аутоімунні та онкологічні захворювання.
Складність утримання Важливо підтримувати активність собаки, але не допускати перевтоми.

 

Немецкая овчарка | Зоомагазин MasterZoo

Німецька вівчарка

Входить до ТОП-3 найрозумніших собак світу. Можуть бути як службовими собаками, так і компаньйонами. Прекрасно вчаться. Їм не притаманна впертість, тому чудово виконують команди. Відрізняються неймовірною відданістю до господаря, можуть навіть жертвувати собою заради нього.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Сильні охоронні інстинкти спонукають їх насторожено ставитись до незнайомців. Проте вихованці не виявляють агресію першими.
Активність Погано переносять самотність, їм потрібні ігри та довгі прогулянки.
Вибагливість у догляді Не вимогливі у догляді.
Дресирування Виховувати потрібно з маленького віку, не вдаючись до крику чи фізичних покарань.
Здоров'я Через особливості породи схильні до низки серйозних захворювань. Деякі виявляються ще у щенят.
Складність утримання Особливих немає. Потрібне особисте місце та достатня кількість іграшок.

 

Шелти | Зоомагазин MasterZoo

Шелті

Рейтинг найрозумніших собак Стенлі Корена віддає шелті 6 місце. Ці песики визначають настрій господаря, дуже віддані. Можуть не пережити, якщо їх віддадуть у притулок або подарують іншому господарю. Добрі няньки для дітей та пастухи для тварин.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Неконфліктні, але підозрілі. З іншими собаками не б'ються.
Активність Грайливі, активні. Потребують довгих прогулянок.
Вибагливість у догляді Необхідні регулярні розчісування та купання.
Дресирування Добре вчаться, але дуже бояться викликати невдоволення господаря. Боязкі, їх не можна бити чи карати, грубо кричати.
Здоров'я Міцне, але є схильність до хвороб вівчарок.
Складність утримання Погано переносять відсутність господаря, тому не підходять трудоголікам і тим, кого часто немає вдома.

 

Ротвейлер | Зоомагазин MasterZoo

Ротвейлер

Серйозний, розумний і відданий захисник. Їм потрібен досвідчений заводчик. Відмінний службовий пес, якого потрібно дресирувати. Не можна застосовувати насильство щодо них. Можуть приймати миттєве рішення, особливо якщо господареві загрожує небезпека. Добрі тільки до своєї сім'ї.

Характеристика породи Опис
Доброзичливість Небезпечні, якщо не пройшли дресирування. Домінують над іншими тваринами. Деколи провокують собак на бійки.
Активність Активні та сильні. Нападають блискавично та не відчувають болю. Потребують активних ігор для підтримки здорової форми.
Вибагливість у догляді Не можна годувати холодною їжею, щоби не спровокувати гастрит.
Дресирування Обов'язкове дресирування з раннього віку та чітка сильна позиція господаря, інакше собака становитиме небезпеку для оточуючих.
Здоров'я Схильні до різних захворювань.
Складність утримання Дуже чутливі до обстановки та енергетики. Якщо ростуть в атмосфері сварок або чують крики, то можуть мати відхилення у психіці та поведінці.

 

Найрозумніші собаки дрібних порід

Не тільки великі та середні собаки можуть відрізнятися високим інтелектом та схильністю до навчання. Дрібні кімнатні породи мають відмінні здібності. І деякі з них можна виділити окремо завдяки їх розуму та характеру.

Папільйон

Кмітливі та доброзичливі собаки, як до людей, так і до тварин. Особливо люблять кішок. Знаходяться у рейтингу найрозумніших собак Стенлі Корена. Дуже кмітливі, енергійні та вимагають багато любові та уваги від господарів.

Померанський шпіц

Розумний компактний пес з добрими сторожовими якостями. Можна заводити лише у квартирі чи в будинку, не утримувати на вулиці. Активні, багато гавкають. Вірні, гарно підходять як компаньйони для дітей свідомого віку. Швидко вчаться, якщо бачать у господарі авторитет.

Йоркширський тер'єр

Гарний, ласкавий, інтелігентний і за всіх своїх переваг дуже кмітливий. Веселий і відданий, піддається навчанню, але складнощі з дресируванням можуть виникнути через його непосидючість і грайливий темперамент. Навчання та соціалізація мають відбуватися поступово, інакше його легко налякати.

Як правильно вибрати розумну породу?

Розумних собак багато. І у виборі вам допоможе рейтинг найрозумніших собак. Але щоб ви ідеально збіглися зі своїм новим вихованцем, визначтеся з тим, скільки часу ви готові приділяти заняттям, прогулянкам, чого саме ви хочете від собаки. Адже функції собаки можуть бути різними, від друга та захисника для дітей до сторожа або рятувальника. Якщо у вас вже є інші домашні тварини, це теж потрібно врахувати та знаходити час, щоб подружити їх з новим цуценям.

Розумні собаки – це не тільки надійні друзі та помічники, але й інший рівень залучення господарів. Деякі улюбленці вимагають більшої уваги та турботи. І тільки врахувавши всі особливості характеру песика, можна знайти собі відданого улюбленця та забезпечити йому щасливе життя. І все ж пам'ятайте, що кожного улюбленця потрібно виховувати, дресирувати та любити.

Хочеш дізнатися більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наши социальные сети