Для наших улюбленців потепління в весняну пору – це довгоочікуване відновлення повноцінних прогулянок в парках, скверах і просто на вулиці. Адже можна не боятися, що за декілька хвилин лапки замерзнуть від холоду і необхідно буде негайно повертатись додому. Спостерігаючи як наші улюбленці бавляться на свіжій зеленій траві зі своїми старими друзями, ніжаться під теплими весняними променями сонця, ми частенько забуваємо, що там на них чекає небезпека. З настанням перших теплих днів стають активними і паразити. Найбільш злощавими недругами для домашніх вихованців являються лісні кліщі та блохи, але також зростає вірогідність зараження гельмінтозами. Крім того, що ці паразити самі по собі неприємні для тварини, вони являються носіями небезпечних захворювань.



Зазвичай, в цю пору року серед власників домашніх тварин ведуться неабиякі суперечки щодо обробки від зовнішніх і внутрішніх паразитів та доцільність цих дій. Давайте не забувати рекомендації ветеринарів про регулярні обробки проти паразитів, що дозволяють захистити вихованця. При виборі захисту необхідно враховувати різні фактори, адже хтось може обмежитися одним протипаразитарним нашийником і з його вихованцем все буде добре, а іншому потрібен весь комплекс протипаразитарних заходів (краплі на холку, спрей, нашийник) і це може не дати 100% захисту.

На ринку протипаразитарних препаратів існує величезна кількість профілактичних засобів. Навіть прийшовши за консультацією до ветеринарної клініки або в зоомагазин, фахівець буде задавати вам запитання про вашого вихованця, щоб обрати найбільш підходящий вам варіант. Препарати від бліх і кліщів представлені в декількох формах випуску - це спреї, нашийники, краплі і таблетки.

Нашийники – один з найпопулярніших профілактичних засобів від бліх і кліщів, так як більшість з них мають репеллентний (відлякуючий) ефект. Для того щоб нашийник показував гарний результат, слід одягати його таким чином, щоб він щільно прилягав до шкіри, але в той же час необхідно залишити зазор в 2 пальці між холкою і нашийником, щоб уникнути задухи. Деякі нашийники ефективні до 8 місяців.



Краплі на холку – ще один спосіб захистити свого улюбленця. Ці засоби вже здавна зарекомендували себе як надійний і безпечний спосіб позбавлення від паразитів. В основному виробники вказують в інструкції термін дії препарату 4 тижні, але досвідчені власники домашніх тварин відзначають, що для кращого захисту препарати слід застосовувати трохи частіше, а саме раз в 3 тижні.

Протипаразитарні спреї частіше всього використовують для «зміцнення ефекту» крапель і нашийників. Його також зручно використовувати для обробки приміщення, де живе тварина (підстилка, будка і т.д.), адже, наприклад, блохи (в основному яйця, личинки і лялечки) більшу частину часу знаходиться не на самій тварині, а в місцях відпочинку: м'які меблі, щілини в підлогах і т.д.



Окрему групу лікувально-профілактичних засобів у ветеринарії складають антигельмінтні препарати. Це засоби для профілактики і боротьби з внутрішніми паразитами – гельмінтами. Випускаються ці препарати у формі таблеток, суспензій, рідше можна зустріти у формі крапель на холку. Заразитися гельмінтами легко навіть для людини. Що вже говорити про собак і котів? Найчастіше велика кількість яєць гельмінтів знаходиться в навколишньому середовищі, проте блохи також є їх носіями. Профілактику слід проводити раз в 3 місяці. З лікувальною метою краще звернутися у ветеринарну клініку для того, щоб лікар оцінив ступінь захворювання і склав вам індивідуальний план лікування. Важливо! Перед дегельмінтизацією (обробка від гельмінтів) слід провести обробку від бліх, бо, як було сказано вище, блохи також можуть спровокувати зараження.



У висновку хочемо сказати, що профілактика захворювань забезпечує надійний захист вашого вихованця від паразитів і небезпечних захворювань, які вони переносять, тим самим забезпечує міцне здоров'я і довгі роки веселого життя. Здоров'я вам і вашому вихованцеві!