Собака | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як вибирати засіб від паразитів для собак

Профілактика гельмінтів

Захист від кровососних паразитів

Загальне зміцнення здоров'я та імунітету собаки

Висновки

Після зимових холодів та негоди ваш улюбленець з радістю вирушає на прогулянку під весняним сонечком. Тепер ви більше часу проводите на вулиці, у парку, лісі, граєте, насолоджуєтеся сонячними променями та ароматом свіжої зелені. Але весна – досить небезпечна пора року для вашого собаки. Саме навесні активізуються паразити, загострюються хронічні хвороби. А цвітіння дерев та чагарників може стати причиною алергії та навіть сезонна линька без достатньої підготовки з боку господаря може завдати собаці дискомфорту та позначитися на самопочутті.

 

Тому вам варто подбати заздалегідь про здоров'я та безпеку підопічного та придбати препарати від бліх для собак, а також таблетки чи краплі від гельмінтів і засоби проти кліщів. Варто зайнятися зміцненням імунітету – у цьому допоможуть різноманітні вітамінні добавки. Зауважте, що призначати ветеринарні препарати, у тому числі й профілактичні, повинен ветеринарний лікар. Навіть якщо ви регулярно купуєте такі засоби, собаку варто показати фахівцеві, аби він визначив стан його здоров'я після зими, підказав, якій формі препарату віддати перевагу і розрахував дозування.

 

Цуценя | Зоомагазин MasterZoo

Як вибирати засіб від паразитів для собак

Препарати від бліх для собак та засоби від кліщів і гельмінтів містять токсичні речовини у певному дозуванні, безпечному для собак. Перевищення дози негативно позначається на печінці та органах травлення собаки, а недостатня концентрація активної речовини не дає бажаного ефекту проти паразитів. Вибираючи профілактичний засіб для собаки, потрібно брати до уваги:

• вік;

• породу;

• вагу;

• наявність хронічних захворювань;

• наявність у собаки схильності до алергії на ті чи інші активні речовини;

• стан здоров'я на цей час.

Різноманітність препаратів із різними активними речовинами дозволяє підібрати для собаки оптимальний варіант. Одні засоби мають комплексну дію від зовнішніх і внутрішніх паразитів, інші мають вужчу спрямованість. Які ліки для собак дають найкращий ефект, чи дозволено поєднувати різні медикаменти, вам розповість ваш ветеринар. За його порадою можна придбати в каталозі «Мастерзоо» профілактичні засоби від паразитів для собак у вигляді:

• крапель;

• спреїв;

• пігулок;

• нашийників;

• шампунів та ін.

Засоби від внутрішніх та зовнішніх паразитів поділяються на дві групи – для зовнішнього застосування та перорального використання. Із зовнішніми все досить просто: необхідно нанести вказану кількість рідини на ділянки тіла, де собака не зможе їх злизати, або вимити спеціальним шампунем – і готово. А ось краплі та таблетки можуть стати проблемою.

Як дати собаці ліки? Найлегший і найприємніший спосіб - додати рідину або таблетку у вологий корм чи ласощі. У більшості випадків улюбленець без проблем з'їдає смаколик разом із ліками. Але є вередуни, яких непросто вмовити.

У цьому випадку використовуйте пігулкодавач або пілер – це багаторазові пристрої продаються у ветеринарних аптеках. Конструкція нагадує шприц, у якого замість голки спеціальні затискувачі, куди вкладається таблетка. Собаку потрібно укласти на живіт або посадити, розкрити пащу, придавлюючи з двох боків пальцями, і за допомогою пігулкодавача «видавити» таблетку на корінь язика. Потім конструкцію швидко вийняти, пащу вихованця закрити та погладити по горлу, стимулюючи ковтання. Звичайно, можна покласти таблетку в пащу руками, але якщо собака не в захваті від процедури, він може мимоволі травмувати руку. Пігулкодавач у цьому випадку гарантує вашу безпеку.

Часто виникає питання: чи обов'язково постійно давати собаці засоби від глистів та комах? Чи можна використовувати їх лише в сезон чи за необхідності?

Запобігти хворобі простіше, ніж лікувати – це правило діє як для людей, так і для собак. А гельмінти, блохи та різноманітні кліщі є причиною багатьох захворювань. Глисти проникають практично у всі органи собаки, починаючи з кишківника та печінки, закінчуючи м'язами, серцем, мозком. Вони викликають інтоксикацію та хвороби внутрішніх органів, які не так просто вилікувати. Кровосмоктальні комахи не лише є причиною сверблячки, лущення шкіри, випадання шерсті у собак, вони ще й переносники таких небезпечних хвороб як гепатит, сальмонельоз, піроплазмоз та ін.

Регулярна профілактика з використанням відповідних препаратів дозволить запобігти хворобам, позбавить собаку від неприємних відчуттів та стресу. А здоров'я улюбленця – запорука його гарного настрою та довгого щасливого життя.

 

Песик в квітах| Зоомагазин MasterZoo

Профілактика гельмінтів

Профілактика гельмінтозу необхідна регулярна, цілий рік. Яйця гельмінтів є практично скрізь, навіть у дуже доглянутого домашнього вихованця завжди є шанс «підхопити» глистів. Яким чином? Та як завгодно, адже зараження можливе такими шляхами:

• контакт із ґрунтом, рослинами;

• спілкування із зараженими тваринами;

• укуси деяких комах;

• контакт із випорожненнями інших тварин, поїдання чогось із землі;

• внутрішньоутробне (личинки глистів можуть проникати через плаценту) та в період вирощування цуценят.

Якщо ваш вихованець не отримав своєчасно препарати від глистів для собак, ймовірність, що він заразиться - 100%. Чим небезпечний гельмінтоз? Які проблеми можуть спричинити паразити? Річ у тім, що глисти вражають не лише органи травлення. Гельмінти можуть пробратися в печінку, легені, серце, жити під шкірою та у м'язах. Глисти послаблюють організм, відтак починають прогресувати хронічні захворювання, а слабкий імунітет стає причиною постійних гострих хвороб. Собака втрачає вагу, линяє, цуценята погано розвиваються, відстають у рості. Паразити призводять до загальної інтоксикації організму, порушення роботи органів, тож без лікування гельмінтоз може закінчитися для вихованця сумно.

Щоб не хвилюватися і не наражати здоров'я собаки на ризик, проводьте регулярну профілактику гельмінтозу за графіком, запропонованим вашим ветеринарним лікарем. Він допоможе підібрати препарат, який підійде вашому хвостику найкращим чином, адже профілактичних засобів дуже багато. За формою випуску вони поділяються на таблетки, суспензії, краплі на холку. Оптимальний варіант – препарат, який діє на дорослих особин, яйця та личинок одночасно.

роздільник собаки | Зоомагазин MasterZoo

Препарати від глистів для собак у вигляді таблеток зазвичай випускаються із привабливим смаком, і нагодувати ними вихованця не проблема. Можна додати таблетку в корм чи ласощі. Уважно розрахуйте дозування препарату, оскільки нестача ліків не менш шкідлива, ніж передозування.

Суспензії зазвичай рекомендують цуценятам та собакам маленьких порід. Рідину дають за допомогою спеціального шприца без голки. Він дозволяє точно дозувати засіб і швидко напоїти улюбленця.

Краплі на холку – універсальний зовнішній засіб. Виробники зазвичай роблять краплі комбінованими – від внутрішніх та зовнішніх паразитів – тому однієї обробки буде достатньо, щоб захистити собаку від усіх неприємностей. Однак ці ліки не завжди ефективні проти деяких видів кишкових паразитів і кліщів, тому при покупці уважно вивчіть інструкцію. Пам'ятайте, що використання крапель передбачає обмеження контакту із собакою в першу добу після обробки, а два дні до та після процедури хвостика не можна мити.

Активну речовину та форму випуску вибирає ветеринар з урахуванням віку, стану здоров'я та породи, беручи до уваги темперамент собаки. Деякі навідріз відмовляються приймати таблетки та суспензії, у цьому випадку залишається використовувати лише краплі на холку. Частота обробки залежить від параметрів конкретних ліків, зазвичай профілактику гельмінтів проводять раз на три місяці. Перша обробка цуценят можлива не раніше, ніж через 4-6 тижнів після народження – більш детальні рекомендації вам дасть ветеринар.

 

Песк на траві | Зоомагазин MasterZoo

Захист від кровососних паразитів

Жертвою блохи, кліща, комара може стати будь-який собака. Навіть цуценята, які ще не виходять на вулицю, можуть стати здобиччю бліх. Тому засобами від паразитів потрібно користуватися цілий рік. Сучасні протипаразитарні препарати зазвичай мають комплексну дію на всіх комах і діляться на дві групи: репеленти та інсектициди. Репеленти відлякують комах, а інсектициди вбивають паразитів, позбавляють їх можливості розмножуватися – зазвичай вони використовуються у комплексі. Залежно від того, які активні  речовини входять до складу, засіб може застосовуватися як для профілактики, так і для лікування.

Обробку собаки проводьте регулярно, незалежно від пори року. Кліщі, звичайно, сезонні паразити, але блохи активні цілий рік і можуть жити у підвалах, на сходових клітках, у землі, у смітті, у траві. Ви можете принести їх додому на своїх речах чи взутті. Значить, регулярно використовуйте для ефективного захисту собаки від кровососних паразитів засоби, які порекомендує вам ветеринарний лікар. Чому це так важливо?

Кровососні паразити: кліщі, блохи, комарі, - не лише спричиняють подразнення шкіри, що викликає дискомфорт в собаки. Це не лише свербіж, який не дає хвостику спати і псує настрій. Ці комахи є переносниками таких небезпечних захворювань як енцефаліт, бореліоз, піроплазмоз, сальмонельоз, гепатит та ін. Підшкірні, вушні кліщі та власоїди – причина корости, лупи, позапланової линьки, інфекційних та грибкових хвороб шкіри. Багато з перелічених хвороб небезпечні й для людей, тому профілактика ектопаразитів – обов'язковий захід, який збереже здоров'я і собаці, і вам.

Бажано, щоб препарати від кліщів для собак, а також від інших зовнішніх паразитів призначив ветеринарний лікар, оскільки до їхнього складу входять токсичні речовини, отруйні для комах, але в дозуванні безпечному для собаки. При неправильному виборі або дозуванні ваш вихованець теж може постраждати, тому обов'язково зверніться за порадою до фахівця. Ветеринар підкаже, який саме засіб від паразитів підійде вашому собаці, оскільки у продажу представлені найрізноманітніші варіанти інсектицидних та репелентних засобів:

• краплі на холку;

• спреї;

• пігулки;

• ін'єкції;

• нашийники;

• шампуні та ін.

Зауважте, що не можна використовувати для собак засоби від паразитів, призначені для котів. Вибирайте «захист» з урахуванням породи та ваги, а також віку собаки та його самопочуття на момент обробки. У жодному разі не використовуйте протерміновані ліки!

Крім використання препаратів від бліх для собак важливо приділяти особливу увагу гігієні: регулярно очищати та прати спальне місце, чистити м'які меблі, пилососити підлогу, оглядати собаку після кожної прогулянки, мити лапи.

роздільник кості | Зоомагазин MasterZoo

Загальне зміцнення здоров'я та імунітету собаки

Весняний авітаміноз – проблема не лише людей, а й собак. Нестача вітамінів робить інтенсивнішим весняним загостренням хронічних захворювань суглобів, ШКТ, дихальних органів, сезону линьку – у цей час організму вашого підопічного потрібно більше вітамінів, амінокислот, мінеральних речовин. Вітаміни потрібні й для зміцнення імунітету, адже міжсезоння – час застуд та інфекцій. Тому вітамінно-мінеральний комплекс буде дуже корисним вашому собаці в цей період.

Які вітаміни потрібні? Поставте це питання ветеринару, адже ваш пес – унікальна особистість зі своїми особливостями, і вітаміни слід підбирати з урахуванням безлічі нюансів, починаючи з віку, породи, ваги закінчуючи наявністю харчової алергії та довжиною шерсті. Особливу увагу слід приділяти тим собакам, які отримують натуральне харчування, адже в цьому випадку збалансувати кількість вітамінів складно, а гіпервітаміноз небезпечний для собаки не менше, ніж недолік тих чи інших речовин.

У магазині «Мастерзоо» ви знайдете не тільки широкий вибір засобів від паразитів, а й різноманітні вітамінно-мінеральні добавки:

• мультивітаміни;

• для шкіри та шерсті;

• для здоров'я суглобів;

• для підтримання нормального травлення;

• для зміцнення серця та судин;

• для прискорення регенерації організму та ін.

Використовуючи вітаміни, дотримуйтесь інструкцій виробника або порад ветеринара.

 

Такса в квітах | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Собака – повноправний член родини, ця хвостата особистість, у якої є свої смаки, уподобання, бажання та чудасії. Щоб пес радував вас довгі роки, дбайте про його здоров'я – проводьте профілактику поширених хвороб і зміцнюйте імунітет. Для цього вам знадобиться лише відвідати ветеринара й отримати його рекомендації щодо використання препаратів від глистів для собак, а також засобів від комах і вітамінних добавок.

При покупці профілактичного засобу завжди читайте інструкцію та використовуйте препарати від паразитів за призначенням суворо у зазначеному дозуванні.

Нехай ваш улюбленець завжди буде веселим та здоровим!

 

 

FAQ
  • Чи потрібно моєму собачці лікуватися від бліх і кліщів навесні?

    Обов'язково потрібно! Адже своєчасна профілактика паразитів - це захист вашого собаки від таких небезпечних захворювань як піроплазмоз, енцефаліт, гепатит, короста, бореліоз, цестодоз, нематодоз, сальмонельоз та ін. Ці хвороби небезпечні для вашого улюбленця, лікування потрібно тривале і дороге, а деякі захворювання можуть передаватися людям. Тож якщо ви хочете, аби ваш собака, ви і ваші рідні були здорові – подбайте про своєчасну профілактику паразитів у вихованця! Профілактику слід проводити регулярно, незалежно від пори року. Частота обробки залежить від того, який засіб використовується. Графік обробки собаки складе вам ветеринарний лікар, також ви можете вивчити інструкцію від виробника, там зазначено, як часто можна використовувати ліки, а також перелік протипоказань до застосування.

  • Які препарати слід використовувати для захисту від бліх та кліщів?

    Конкретні назви та дозування протипаразитарних засобів вам вкаже ветеринар. Призначаючи той чи інший засіб він враховує вік, породу, вагу, стан здоров'я, наявність алергії на ті чи інші активні речовини та інші особливості вашого підопічного. Різноманітність засобів від глистів і комах дозволяє вибрати для собаки оптимальний варіант. Для профілактики гельмінтозу, кліщів та бліх пропонуються:

    • пігулки;

    • краплі на холку;

    • суспензії;

    • спреї;

    • шампуні;

    • нашийники тощо.

    Вони можуть використовуватися в комплексі, але не забудьте проконсультуватися з ветеринаром, оскільки використання одночасно різних активних речовин може викликати алергію в собаки або інші проблеми зі здоров'ям.

  • Які препарати слід використовувати для профілактики глистів?

    Найменування та дозування засобу від гельмінтів визначається ветеринаром. У кожного собаки є індивідуальні особливості, і те, що підійде одному, є неприйнятним для іншого. Тому тільки фахівець зможе визначити, який препарат підійде вашому песику найкраще. Пам'ятайте, що необхідно дотримуватися дозування. Перевищення норми препарату може призвести до погіршення самопочуття собаки, а недостатня доза не буде ефективно діяти на паразитів. Як профілактичні засоби від гельмінтозу найчастіше використовуються таблетки, краплі на холку та суспензії.

  • Чи потрібно використовувати вітаміни та додаткові добавки навесні?

    Весна для собак – час непростий. Крім сезонної линьки, яка завдає певного занепокоєння, часто загострюються хронічні захворювання, а весняний авітаміноз і ослаблення імунітету стають причиною застуд та інфекцій. Найчастіше проблеми виникають у хвостиків, які їдять натуральний корм, оскільки збалансувати його досить важко. Однак і собакам на сухому кормі навесні також потрібна добавка вітамінів – для зміцнення імунітету, прискорення линяння, покращення якості шерсті та запобігання хронічним хворобам. Не забудьте перед покупкою вітамінно-мінерального комплексу проконсультуватися з фахівцем, тому що гіпервітаміноз собакам не менш шкідливий, ніж авітаміноз.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі