Как підібрати ім'я для собаки| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як вибрати кличку для собаки

Вибір імені за характером

Клички, вибрані за зовнішністю

Вибір імені для собаки з урахуванням породи

Приклади кличок для собак

Як привчити собаку відгукуватися на ім'я

У вашій оселі з'явилося цуценя або собака. Вже є все необхідне: корисний корм, гарна миска, зручний лежак, ціла купа іграшок... Нема тільки імені. Іноді трапляється, що кличка знаходиться миттєво – тільки ви побачили малюка, і вже знаєте, як його назвати. Але набагато частіше вихованець якийсь час залишається безіменним, а господарі ламають голову, яке ім'я йому дати. На ім'я цуценяти або дорослого вихованця, чи то хлопчик чи дівчинка, впливають багато факторів: порода, зовнішній вигляд, особливості характеру.

Чимало власників собак вірять, що кличка впливає на характер і взаємини з вихованцем, хоча насправді собаці все одно, на яке поєднання звуків відгукуватися. Клички для собак відображають ставлення господарів до вихованців, їхнє уявлення про роль нового підопічного в житті. Беручи до себе собаку, ви приймаєте відповідальність за його здоров'я та благополуччя, і правильно обрана кличка – один із факторів щасливого життя вашого хвостика. Спробуймо розібратися, як правильно вибрати ім'я для собаки, які клички вихованці краще запам'ятовують, а які давати не слід.

Як вибрати кличку для собаки

Якщо ви хочете купити породисте цуценя у заводчиків або в розпліднику, будьте готові до того, що в документах у песика буде довге хитромудре ім'я, вимовити яке виявиться неможливо. Справа в тому, що вибираючи кличку породистим цуценятам, заводчики повинні дотримуватися ряду правил. Тільки при повному їхньому виконанні собака отримає родовід і вважатиметься чистокровним представником породи. По-перше, в імені собаки має бути назва розплідника або ім'я заводчика з приставкою або прийменником, тобто це як мінімум два слова. По-друге, імена цуценят одного посліду повинні починатися на одну літеру. І не на будь-яку, а на ту, що відповідає порядковому номеру посліду. Тобто якщо самка наводить цуценят втретє, їхні імена повинні починатися на третю букву алфавіту. Те саме ім'я може повторюватися в розпліднику раз на 30 років. Це означає, що ім'я Річі, якевласник розплідника дав цуценяті, вдруге він зможе використати не раніше ніж через 30 років. Не дивно, що клички у породистих собак іноді бувають дууууже незвичайними: Ліндгрен фром Дельта-А або Archibald ot Petrichenko.

Якщо ви бронюєте в розпліднику або у власника породистого собаки цуценя заздалегідь, то можете попросити дозволу підібрати вихованцю ім'я самостійно, а якщо ви вже придбали малюка з довгою кличкою, вимовити яку за один раз неможливо, то не обов'язково ламати язика і мучити собаку, намагаючись навчити його реагувати на власне ім’я. Ви можете придумати кличку улюбленцю самі, використовуючи за основу ім'я в метриці або спираючись виключно на свій смак та особливості хвостика.

Собаці або цуценяті без родоводу вибирайте кличку на свій розсуд, його ви можете вносити у всі документи, ветеринарний паспорт та ін. Досвідчені кінологи рекомендують при виборі клички для собаки керуватися такими правилами:

• вибирати коротке односкладове або двоскладне ім'я, яке легко вимовляти вам і запам'ятати вихованцю;

• підбирати ім'я, в якому є дзвінкі приголосні: "р", "г", "д", "б", "н", "м", "л", які краще сприймаються собаками і дозволяють їм чітко виділяти власне ім'я з навколишніх звуків;

• не давати вихованцю кличку, співзвучну з іменами інших членів сім'ї або популярні імена людей, оскільки хвостик просто не розумітиме, до кого саме ви звертаєтеся, а також є ризик, що на вулиці на ваші крики «Стас» або «Толян» будуть реагувати перехожі;

• уникати імен, співзвучних командам, оскільки неодмінно виникнуть проблеми при дресируванні та вихованні песика;

• уникати кумедних або непристойних кличок, оскільки вони викликають бурхливу реакцію оточуючих, а вам самим скоро набридне таке ім'я, воно почне викликати роздратування, а це неодмінно позначиться на взаєминах із собакою.

Ви не змогли дати цуценяті ім'я відразу? Не потрібно переживати або поспішати. Дайте малюкові можливість показати себе, проявити характер, тоді вибрати потрібну кличку стане значно простіше. На які особливості собаки найчастіше звертають увагу, підбираючи ім'я?

роздільник собака | Зоомагазин MasterZoo

Вибір імені за характером

Часто особливості поведінки та темперамент визначають ім'я собаки-хлопчика. Головне, не поспішати, адже багато хвостиків, опинившись у незнайомому місці, соромляться, відчувають стрес і не виявляють усіх особливостей характеру відразу. Поспостерігайте за вихованцем кілька днів, зачекайте, доки він освоїться і почуватиметься у вашому будинку комфортно. Ось тоді ви і зрозумієте, що це за песик і яке ім'я йому підійде. Адже всі собаки різні, є енергійні та спокійні, ліниві та грайливі, розумні та пустотливі, «співаки» та тихоні, любителі комфорту чи дослідники, яким потрібно все роздивитися, вивчити, скрізь пролізти. Виходячи з цих та інших якостей імена для собак – хлопчиків можна давати такі:

 

🐾 Шерлок 🐾 Колумб 🐾 Цезар 🐾 Лакі
🐾 Хатіко 🐾 Тайфун 🐾 Зевс 🐾 Ромео
🐾 Вулкан 🐾 Принц 🐾 Елвіс 🐾 Стінг
🐾 Зідан 🐾 Пеле 🐾 Болт 🐾 Кінг

 

 

Клички, вибрані за зовнішністю

Ім'я хвостика може вказувати на його зовнішні особливості: колір, розмір, довжину шерсті. Буває, що зовнішністю чи виразом морди собака нагадує якогось кіногероя чи персонажа мультфільму. Вибираючи ім'я для песика на підставі його зовнішніх особливостей можна зупинити вибір на таких варіантах: Брауні, Сніжок, Пушок, Барні, Пряник, Персик, Зефір, Бембі, Флеш, Боцман, Малюк, Голіаф, Геркулес, Локонс, Злат, Крош, Гулівер, Акела, Туман, Блек, Руді, Вінні, Умка та ін.

Як підібрати для ім'я собаки | Зоомагазин MasterZoo

Вибір імені для собаки з урахуванням породи

Хочете підкреслити породу чи походження свого вихованця? Дайте йому відповідне ім'я. Тут важливо попередньо з'ясувати походження породи, характерні риси її представників, і вже тоді вибирати ім'я для собаки.

Улюбленцям англійської породи варто вибирати кличку типово англійську: Діккенс, Тедді, Кінг, Ватсон, Джеймс, Конан, Чарльз, Лорд, Холмс, Девід, Стронг, Бонд, Купер, Дінго, Колдер, Оранж та ін. Собаці, предки якого родом із Франції, підійдуть відповідні імена: Луї, Марсель, Круасан, Анатоль, Авіньйон, Бернард, Гаспар, Руан, Роланд, Діжон, Бонопарт, Версаль, Ліон, Ноель, Олівер, Вітуар, Теодор, Трістан, Флобер…

Собакам-хлопчикам родом із Центральної чи Південної Америки підходять прізвиська Алехандро, Аміго, Кастель, Матео, Бланко, Герреро, Дієго, Педро, Рікко, Сальвадор, Мачо, Ацтек, Далі та ін.

Кожен господар прагне дати собаці оригінальну кличку, проте не варто надто захоплюватися вибором екстравагантних імен. Віддайте перевагу імені, яке не викликатиме у вас труднощів при вимові, роздратування чи негативних асоціацій, адже його вам доведеться повторювати багаторазово щодня протягом як мінімум десяти років.

Кличка для маленьких собак хлопчиків

Вибираючи ім'я для вихованця, потрібно враховувати його розміри. Погодьтеся, ім'я Бантик для алабая здаватиметься дивним, водночас називати Халком крихітного той-тер'єра не варто. Маленькі та мініатюрні породи собак зараз особливо популярні, тому ми вирішили приділити іменам для хвостатих хлопчиків невеликого розміру особливу увагу. Ім'я песика має відповідати його темпераменту, відображати індивідуальність, адже собаки маленьких порід мають дуже різні характери, тому вибір імен справді величезний:

 

🐾 Міккі 🐾 Сімба 🐾 Поль 🐾 Арчі
🐾 Атос 🐾 Жук 🐾 Жорж 🐾 Лавр
🐾 Ірис 🐾 Мигдаль 🐾 Рафаель 🐾 Лизун
🐾 Альф 🐾 Бебі 🐾 Піф 🐾 Добі
🐾 Бакс 🐾 Тоффі 🐾 Вінні 🐾 Барні

 

 

 Вибираємо для ім'я собаки| Зоомагазин MasterZoo

Приклади кличок для собак

Красиві та оригінальні імена для вихованців ви можете шукати у книгах: у підручниках історії, науково-популярних виданнях, художній літературі, словниках ономастичної термінології тощо. Часто називають собак на честь улюблених героїв фільмів, серіалів, мультфільмів або ігор. Відповідне ім'я іноді просто написано на упаковці улюблених ласощів або корми щеняти. Відомо чимало собак з ім'ям Акана, Бріт, Едель, Карні. Які імена для хлопчиків бувають? Пропонуємо невеликий перелік, як кажуть, для натхнення:

 

🐾 Локі 🐾 Атос 🐾 Тюдор 🐾 Роккі
🐾 Сноу 🐾 Лінк 🐾 Старк 🐾 Драко
🐾 Фокс 🐾 Маріо 🐾 Тор 🐾 Нейт
🐾 Леон 🐾 Аполло 🐾 Джейд 🐾 Леонардо

 

Як привчити собаку відгукуватися на ім'я

Вчити собаку впізнавати та відгукуватися на ім'я – це перша команда, і навчати вихованця слід так само, як і іншим командам. Щоб досягти швидкого результату, проводьте якомога більше часу із собакою, часто називайте його ім'я, чітко та голосно. Бажано, щоб навколо не було людей чи інших вихованців, тоді цуценя розумітиме, що це слово стосується саме його. Коли він почне реагувати на ім'я, обов'язково заохочуйте малюка смаколиками, ласкою, грою - так ви сформуєте позитивне ставлення до імені і собака охоче відгукатиметься на нього. Кінологи рекомендують приділяти особливу увагу цуценяті одній людині з сім'ї, щоб собака чітко розуміва, хто саме його господар, а пізніше він навчиться сприймати команди і слухатися решту всіх домочадців.

Перед годуванням насипайте в миску їжу і голосно повторюйте ім'я цуценяти, коли він підійде до вас, поставте перед ним повну миску. Такий спосіб значно прискорює процес впізнавання імені. Зазвичай собака починає реагувати на кличку через 4-7 днів, а щеня до трьох місяців вже добре впізнає своє ім'я і відгукується на нього. Цю навичку слід постійно підтримувати та вдосконалювати, періодично заохочуючи швидку реакцію на ім'я ласощами та похвалою. Поступово ви можете відмовлятися від заохочення смачненьким, досить просто ласкаво поговорити з собакою або погладити його.

Коли вам вдалося досягти чіткої реакції вихованця на ім'я, потрібно поступово ускладнювати завдання, наприклад, звати цуценя, коли воно чимось зайняе, під час їжі та ін. Команди теж слід починати вчити, вимовляючи його ім'я, а потім команду, і заохочувати собаку тільки після того, як він її виконає. Але будьте обережні, часте повторення команди разом з ім'ям призводить до того, що собака перестає реагувати на команду, якщо ви не згадуєте прізвисько, а це неприпустимо, особливо для вихованців середніх та великих порід.

Сподіваємось, що наша стаття допоможе вам вибрати ідеальне ім'я для улюбленця та дозволить налагодити з ним довірчі взаємини.

 

FAQ
  • Як собака розуміє своє ім'я?

    Для того, щоб собака відгукувався на своє ім'я, вам потрібно дати йому зрозуміти, що те чи інше поєднання звуків відноситься саме до нього і таким способом ви привертаєте його увагу. Навчати впізнавати свою кличку потрібно з максимально раннього віку: чітко і часто повторювати в присутності улюбленця його ім'я, заохочуючи бажану реакцію похвалою та ласощами. Згодом цуценя зрозуміє, що це слово відноситься до нього, і реагуватиме відповідним чином.

  • Які літери краще чують собаки?

    Собаки краще чують та запам'ятовують короткі імена з одного-двох складів. Імена, в яких є дзвінкі приголосні, собаки впізнають швидше, тому що їх простіше виділяти з моря різноманітних звуків довкола. Саме тому особливою популярністю користуються імена для собак у яких є букви "р", "м", "д", "г", "н" та ін.

  • Як довго собака звикає до імені?

    При правильному підході до навчання впізнавати ім'я щеня починає через кілька днів, а через півтора-два місяці чітко реагує на нього.

  • Чому собака не озивається на своє ім'я?

    Це досить поширена проблема. Причин того, що собака не реагує на ім'я, може бути кілька:

    • ви підібрали довге чудернацьке ім'я і намагалися привчити вихованця до нього, а потім перейшли на більш простий і короткий варіант - і собака просто заплутався;

    • під час навчання ви часто використовували не лише ім'я, а й ласкаві, зменшувальні його варіанти, песик їх не розрізняє і не розуміє, на які звуки відгукуватися;

    • ім'я вихованця використовується занадто часто по ділу і без діла, і собака звик і перестав реагувати;

    • кличка співзвучна з ім'ям члена сім'ї або іншими словами, що часто вживаються;

    • ви кличете вихованця, коли хочете посварити чи покарати - собака не відгукується, тому що у нього виробилося негативне ставлення до власного імені;

    • собака звик спілкуватися і слухатися лише одного члена родини, а на решту людей не реагує. З кожної ситуації є вихід, кінологами розроблено методи привчання собаки до його імені. Але перш за все визначтеся, як називатимете вихованця, і при правильній реакції на ім'я пригощайте ласощами і прихвалюйте, формуючи позитивне ставлення до імені.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі