Зміст

Чи можна мити собаку людським шампунем? Це питання часто виникає у початківців, адже вони готові поділитися з вихованцем своїм найулюбленішим шампунем – для собаки нічого не шкода! Але робити так не можна! Щобільше, купати собаку бажано за потребою, а не коли вам цього захотілося. І не намагайтеся зробити так, аби шерсть хвостика пахла вашим улюбленим ароматом – ефект отримаєте протилежний.

Загалом догляд за шерстю собаки - процедура специфічна, що вимагає певних знань. А якщо у підопічного раптом почалася позапланова линька, з'явилася лупа чи ранки на шкірі, слід негайно звернутися до ветеринара. Він зможе виявити причину проблеми та підкаже, який гігієнічний засіб краще використовувати, а також як повернути шкірі собаки здоров'я, а шерсті – блиск. Ми ж намагатимемося докладно розповісти, як правильно мити собаку, які гігієнічні засоби можна використовувати і як правильно проводити «спа-процедури» вихованцю.

Як часто потрібно мити собаку

Деякі господарі вважають, що вихованця слід мити частіше, аби він мав доглянутий вигляд, а також намагаються за допомогою регулярного купання з шампунем зробити шерсть м'якшою, яскравішою і блискучою, позбутися лупи. Але часто результат прямо протилежний очікуванням. Чому?

Шкіра та шерсть собаки – це показники її здоров'я. Якщо вихованець отримує збалансоване повноцінне харчування, у нього немає паразитів, порушень роботи внутрішніх органів та обміну речовин, шерсть собаки чудово виблискує на сонечку і без купання, а шкіра чиста, еластична та здорова. Поява лупи, свербіж, ламка тьмяна шерсть, затяжна линька або випадання шерсті вказують на проблеми зі здоров'ям, і шампунь у цьому випадку не допоможе – потрібно звертатися до ветеринара. Тільки правильний догляд за собакою – запорука гарної шерсті.

Зіпсувати шерсть собаці можна за тиждень, а ось відновити її буде нелегко, іноді процес займає 6-12 місяців. Тому звертайте увагу на зовнішній вигляд улюбленця, і якщо бачите проблему, не полінуйтеся порадитися з ветеринарним лікарем. У 90% випадків тривала линька, ламка шерсть, лупа та свербіж шкіри викликані неправильним доглядом, а не відсутністю купання.

Купати собаку потрібно не частіше одного разу на місяць, а краще – раз на два місяці, якщо немає інших показань. Шкіра собаки вкрита ліпідним шаром – виділеннями сальних та потових залоз. Цей шар є природним фізичним та хімічним захистом шкіри вашого підопічного. Він не дозволяє проникати в епідерміс вірусам, бактеріям, бруду, хімічним речовинам, а також зберігає природну вологість та еластичність шкіри. Його порушення викликає дерматологічні захворювання, і часте купання принесе більше шкоди, ніж користі, оскільки собака просто не встигатиме відновити свій природний «захист».

Собака потребує купання, якщо:

• сильно забруднився – буквально з голови до ніг;

• купання зі спеціальним шампунем чи іншим засобом призначив лікар;

• потрібний спеціальний догляд за шерстю перед виставкою.

Після прогулянки повністю купати собаку немає потреби - достатньо просто помити лапи та, якщо потрібно, протерти вологою ганчірочкою або мочалкою живіт. Ці процедури необхідні обов'язково, адже те, що вихованець приніс із вулиці на лапах, може спричинити проблеми зі здоров'ям не тільки у собаки, але й у вас. Тому мити лапи собаці обов'язково! До речі, щоб у дощ і негоду собака менше бруднився, купіть йому дощовик - ви побачите, наскільки простіше стане привести хвостика до ладу після біганини по багнюці та калюжах.

Не варто впадати в крайнощі та мити вихованця раз на пів року. Частота проведення водних процедур для кожного собаки індивідуальна, слід враховувати й спосіб життя, і довжину шерсті, і вік, і стан здоров'я. Звичайно, собак, які живуть на вулиці, купати слід частіше, ніж тих, які майже не виходять із квартири.

Чистота шкіри та шерсті корисні не лише для собаки, але і для вас, тому що в процесі купання змиваються бруд і відмерлі волоски, а також алергени, що викликають неприємні симптоми у людей. Тому частота купання визначається індивідуально кожному вихованцеві. При цьому дуже важливо для здоров'я користуватися правильними засобами гігієни.

Як правильно вибрати гігієнічний засіб для купання собаки

Багато хто не розуміє, для чого необхідно використовувати спеціальну косметику для тварин тоді, коли домашнього вихованця можна чудово вимити й людським шампунем або милом. Річ у тім, що шкіра людини та собаки відрізняється. У людини середній рівень рН 5,5, а у собак показник рН 6,1-7,4. Тож шампунь, призначений для людини, навіть дуже дорогий і хороший, вихованцю не підійде!

Чи можна купати собаку господарським милом? Про це навіть мови не може бути. Мило викликає пересушування шкіри навіть у людей, а для ніжної шкіри собаки це катастрофа! Туалетне мило теж не набагато корисніше. Людські гігієнічні засоби «агресивні», вони розчиняють ліпідний шар на шкірі собаки та взаємодіють безпосередньо з епідермісом, викликаючи сухість, подразнення, лущення або алергічну реакцію.

Якщо шкіра вихованця має добрий імунітет або якщо ви миєте собаку своїм шампунем або милом нечасто, наприклад, раз на пів року, то жодних негативних наслідків купання ви не помітите. Але при регулярному використанні косметики для людей проблеми неминучі: з'являється свербіж, лупа, алергічні висипання, суха шерсть, що швидко електризується. Крім того, в людському шампуні та милі практично завжди є косметичні ароматизатори, які неприємні улюбленцю і мало ефективні у видаленні характерних запахів, властивих саме собаці. У результаті запах шерсті та шампуню змішуються, і «амбре» виходить ще те. Крім того, ваш хвостик поспішить вивалятися в чомусь, що пахне ще сильніше, аби «перебити» неприємний йому аромат, і результат вам може дуже не сподобатися.

Тоді чим купати собаку, якщо свій шампунь та мило брати не можна? Завжди використовуйте спеціальні гігієнічні засоби та косметику для домашніх тварин! «Зайві витрати», - скажете ви. Так, пляшечка якісного шампуню для собак не найдешевша, але… По-перше, шампунь зазвичай не використовується в чистому вигляді, його потрібно розводити водою, тобто за фактом об'єм миючого засобу щонайменше в 5 разів більший, ніж зазначено на пляшці. По-друге, при режимі купання щомісяця одного флакона вистачить на рік-півтора.

Які шампуні для собак бувають

У «Мастрезоо» та інших зоомагазинах і ветеринарних аптеках ви можете побачити величезну кількість різноманітних шампунів для собак. Чому їх так багато? Як вибрати для свого песика оптимальний засіб? Розберемося, якими бувають шампуні для собак. У продажу представлено декілька видів:

гігієнічні;

протипаразитарні;

• лікувальні;

• спеціальні засоби для догляду за шерстю.

Гігієнічні шампуні підходять для регулярного застосування як з метою очищення шерсті собаки від забруднень, так і перед використанням лікувального чи протипаразитарного засобу. Виробники гігієнічних шампунів для собак випускають засоби для різних типів шерсті: для жорсткої, м'якої, короткої, довгої, кучерявої. Вибирайте варіант, що відповідає особливостям вашого собаки, тоді вихованець матиме чудовий вигляд.

Протипаразитарні шампуні для собак використовуються як для позбавлення від комах, так і для профілактики бліх, волосоїдів, вошей і кліщів. Після такого купання собака отримує тимчасовий захист від комах, що більш ефективний в комплексі з іншими профілактичними засобами. Зазвичай до складу таких шампунів входять токсичні речовини, тому застосовувати їх слід за інструкцією.

Лікувальні шампуні для собак призначає ветеринарний лікар. Вони використовуються для лікування різних патологій шкіри:

• себореї;

• лишаїв;

• алергічного свербежу;

• грибкових та бактеріальних уражень.

Як правило, до складу цих шампунів входить дьоготь та екстракти лікувальних трав. Використовувати цей засіб слід за призначенням лікаря та суворо за інструкцією.

Спеціальні шампуні для собак діляться на кілька груп:

• кондиціонери – роблять шерсть більш блискучою, спрощують розчісування, перешкоджають утворенню ковтунів;

• відтінкові – використовуються перед виставками, роблять колір шерсті яскравішим та насиченішим;

• засоби, що відбілюють – призначені для собак з білою шерстю, вони роблять її яскравішою, усувають жовтизну, надають сяйва кожній волосинці;

• «без сліз» - для собак та цуценят, які активні під час купання та є ризик потрапляння шампуню в очі;

• для цуценят – шампунь зі спеціальним м'яким складом, призначеним для ніжної шкіри, зазвичай цей вид шампуню також без сліз;

• для прискорення линьки – шампунь пом'якшує шкіру, полегшує видалення шерсті, стимулює зростання нової.

Якщо ваш собака не любить купатися і помити його - справжня проблема, використовуйте сухий шампунь або спрей. Засіб слід рівномірно нанести на шерсть, а потім ретельно вичесати. Після цього шерсть виглядає доглянутою, блискучою, такий шампунь усуває неприємний запах, чимало таких засобів мають антистатичний ефект.

Як правильно купати собаку з шампунем

Починайте привчати цуценя до купання, коли ветеринар дасть «добро» на водні процедури. Найпростіше розпочинати купання у формі гри.

Для цуценят краще ставити у ванну тазик, тому що дуже великий простір може злякати малюка. Якщо купаєте у ванній, то покладіть на дно гумовий або силіконовий килимок або старий рушник, щоб лапки не ковзали. Обов'язково дайте іграшку, можна навіть виділити спеціальну іграшку для купання – так процедура буде для собаки набагато цікавішою.

Заздалегідь підготуйте все необхідне та відрегулюйте температуру води – вона має бути приємно теплою. При цьому не забувайте, що температура тіла собаки є вищою, ніж у людини та становить 37,5-39 °С. Не кричіть на собаку, якщо він не відчуває захоплення від водних процедур. Повірте, пестощами, умовляннями, смаколиками та терпінням ви досягнете набагато кращого результату.

Отже, ванна або таз готові, шампунь під рукою (його слід заздалегідь розвести у теплій воді згідно з інструкцією), рушник та іграшка поряд. Деякі вихованці не заперечують, якщо їм надягають шапочку для душу – це гарантія, що вода не потрапить у вушка.

Посадіть собаку в таз або ванну та акуратно змочіть шерсть теплою водою. Використовуйте душ або лійку, оскільки потужний струмінь води з крана подобається не всім вихованцям. Слідкуйте, щоб вода не потрапляла в очі та вуха. Полийте собаку розчином шампуню, намагайтеся наносити його рівномірно по всьому тілу. Потім помасажуйте шкіру і шерсть вихованця, щоб миючий засіб розподілився по тілу, ефективніше розчинив усі забруднення. Особливу увагу приділіть складкам шкіри та лапкам.

Після цього слід змити шампунь. Це найскладніша частина купання. Намилювання займає зазвичай близька 5 хвилин, а змивання піни – до 15-20 хвилин. Ретельно промийте лапи між пальцями, складки на загривку, область паху, пахви, складки біля мошонки, під хвостом. Дуже важливо змити шампунь повністю, тому що його залишки викликають подразнення шкіри, лущення, лупу. Потім дайте собаці обтруситися та обсушити шерсть рушником. У теплу пору року можна дозволити вихованцю висохнути самостійно в домі (на вулицю до повного висихання шерсті хвостика випускати не можна). Слідкуйте, щоб ваш підопічний не сидів на протязі. Для довгошерстих собак, а також у холодну погоду можна використовувати для сушіння теплий фен.

Нагадуємо, якщо ваш собака забруднився зовсім трохи, то краще обійтися без купання, а гарненько вимити лапи та забруднені частини тіла. Також можна окремо промивати очі та вуха, використовуючи для цього спеціальні лосьйони.

Іноді трапляється, що собачий шампунь закінчився, ви цього не помітили, а підопічний вивалявся у багнюці. Чим купати собаку у цьому випадку? Як виняток ви можете один раз використовувати дитяче мило або шампунь, але не в чистому вигляді. Їх потрібно розвести у воді, спінити, а потім цю піну нанести на змочену теплою водою шерсть хвостика. Змивати миючий засіб потрібно дуже ретельно.

У яких випадках купання протипоказане

Трапляються ситуації, коли водні процедури хвостикам категорично не рекомендуються. Насамперед не можна купати собаку в період гострих захворювань та після хірургічних операцій. Якщо вихованець сильно забруднився, використовуйте спрей, пінку або сухий шампунь.

Також не можна купати собаку:

• протягом 2 тижнів після щеплення;

• 3 дні до та 3 дні після протипаразитарної обробки;

• в останні дні вагітності, особливо протипаразитарними препаратами.

 

FAQ
  • Яким милом можна мити собаку

    Мити вашого хвостика туалетним чи господарським милом протипоказано. Це агресивні миючі засоби, які можуть викликати негативну реакцію шкіри собаки: сильний свербіж, лущення, лупу, алергію, висипання та ін. Тільки в крайньому разі, якщо собака дуже брудна, а у вас немає спеціального шампуню, можна використовувати дитяче мило, спінене у воді.

  • Чи можна купати собаку гелем для душу

    Людський гель для душу, шампунь, мило розраховані на шкіру людини, в середньому її рівень рН 5,5, а у собак цей показник рН 6,1-7,4 тому косметика для людей занадто агресивна для вихованців. Навіть ваш найдорожчий та якісний шампунь чи гель собаці не підійде!

  • Чи можна мити собаку без шампуню

    Якщо вихованець не сильно забруднився, погода суха, то після прогулянки можна ретельно вимити його лапи водою. Також душ без миючого засобу буде корисним, якщо собака викупалася в природній водоймі, особливо в морі – сіль обов'язково потрібно змити!

  • Чим відрізняється шампунь для собак від звичайного

    Звичайні шампуні та інші миючі засоби для людей розраховані на людську шкіру, яка має слабокислу реакцію, а у собак вона нейтральна або слаболужна, тому їм потрібні зовсім інші миючі засоби. Шампуні для собак розробляються з урахуванням цієї особливості, вони менш агресивні, містять спеціальні добавки, що пом'якшують шкіру і зберігають її природні захисні властивості.

  • Що буде якщо собаку мити звичайним шампунем

    Якщо ви помили собаку своїм шампунем один раз, то в 70% випадків ніякої негативної реакції ви не помітите, але ліпідний шар улюбленця при цьому безумовно постраждає і знадобиться час, щоб він відновився. Якщо ж шкіра у підопічного чутлива, то після купання звичайним шампунем можуть спостерігатися:

    • свербіж;

    • лупа;

    • алергічні висипання;

    • сухість та ламкість шерсті;

    • випадання шерсті.

    Якщо ви використовуєте свій шампунь для купання собаки регулярно, це може призвести до масового випадіння шерсті та серйозних дерматологічних захворювань.

     

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі