Зміст

Шотландська висловуха кішка відрізняється не тільки загнутими вниз вушками та милою мордочкою, а й своїм характером. Ця пухнаста особистість є дуже доброзичливою і спокійною, яка не відмовиться прикрасити компанію за сімейними посиденьками, тоді як інші кішки вже давно пішли б спостерігати за людьми з важливим виглядом або ж займатися своїми справами.

Тому скоттіш-фолд, як ще називають шотландську висловуху, є чудовою кішкою для всієї родини. Бо навіть на активні дитячі ігри вона не виявлятиме невдоволення.

 

Особливості догляду за шотландською вислоухою

Шотландська висловуха кішка - це не результат спеціального схрещування порід та селекційного відбору. Порода виникла сама собою під час генної мутації. Тому на тлі багатьох домашніх тварин, виведених селекційним шляхом, скоттіш-фолд відрізняються міцним здоров'ям.

Спеціального догляду шотландські кішки також не вимагають. Вони не примхливі та не потребують будь-яких спеціальних процедур. Але, як і всі тварини, скоттіші повинні отримувати обов'язковий догляд.

  1. Шотландські висловухі кішки дуже охайні. Вони постійно дбають про свій зовнішній вигляд, вилизуючи шерсть. Тому можна їм допомогти у підтримці бездоганної краси, регулярно купаючи та вичісуючи кішок. Привчати скоттішей до купання слід з дитинства, ще кошеням, як і до сушіння шерсті або обрізання кігтів, щоб кішка не боялася цих процедур і не відчувала стрес від них у дорослому віці.

  2. Купати кішок часто не слід. Це скоріше профілактична, ніж регулярна процедура. Для купання котів використовуйте спеціальний котячий шампунь та кондиціонер, а потім висушіть кішку рушником та феном. Мокрою залишати кішку не рекомендується, адже вона може захворіти.

  3. Під час купання слідкуйте, щоб вода не потрапила у вуха. Самі ж вушка шотландських кішок слід перевіряти кілька разів на місяць на наявність бруду, сірки чи паразитів. При необхідності виділення видаляють за допомогою ватних паличок та спеціального розчину. Якщо ви не знаєте, як правильно чистити вуха кішці, краще звернутися до грумера або ветеринара.

  4. Скупчення у куточках очей у кішок також слід прибирати за допомогою змоченого у спеціальному розчині або кип'яченій воді ватного тампона.

  5. Як мінімум 2 рази на тиждень шотландську висловуху кішку треба вичісувати. Використовуйте для цього потрібну щітку, щоб вона не висмикувала м'якє підшерстя кішки та не псувала зовнішній вигляд скоттіша.

  6. Підтримуйте хорошу фізичну форму кішки регулярними іграми з нею. Також купіть скоттішу різнорівневі будиночки, лежанки та кігті, щоб кішці було куди забиратися.

 

Як годувати шотландську висловуху: правила та рекомендації

Годувати шотландську висловуху слід правильно і повноцінно, як і будь-яку іншу кішку. Вибирайте збалансований корм для котів, з професійно розробленим складом, щоб вихованець отримував із готового раціону всі необхідні йому елементи та мінерали. Купити корм для шотландських котів ви можете у нас на сайті зоомагазину MasterZoo за вигідною ціною і вибравши найбільш вдалий варіант з великого каталогу.

Але у харчуванні шотландських висловухих кішок є один нюанс. Вони схильні до повноти та дуже люблять поїсти. Тому їх не можна перегодовувати та слід давати корм суворо відповідно до порцій, зазначених виробником.

Корм для шотландських котів зазвичай ґрунтується на легкому, дієтичному м'ясі. Це курка, індичка, телятина, деякі сорти риби. Зміст злаків та інших вуглеводів у ньому знижено, щоб не стимулювати проблеми з надмірною вагою у котів. Годувати натуральною їжею скоттішей не рекомендується з тієї простої причини, що самостійно ви можете не розрахувати правильно пропорції тих чи інших продуктів та організм кота не отримає потрібної кількості вітамінів та мінералів. Особливо від незбалансованого харчування постраждає кошеня скоттіша, тому що його організм не зможе повноцінно розвиватися та рости. Неправильне годування також може спровокувати проблеми з вагою кота.

Здоров'я шотландської висловухої: основні проблеми та профілактика

Шотландські висловухі коти відрізняються міцним здоров'ям. Якщо їх добре доглядати, правильно годувати та оточити любов'ю, то скоттіші живуть у середньому до 18 років. Однак, відмінність прямовухих і висловухих шотландських кішок полягає в гені, що мутував, через який вушка і опустилися. І цей ген впливає як на вуха, так й суглоби загалом. Тому скоттіші можуть бути схильні до проблем з суглобами та опорно-руховим апаратом.

Це спадкова особливість цієї породи. Найчастіше захворювання суглобів зустрічаються у скоттішів, куплених у недобросовісних заводчиків. Або ж у шотландських кішок, які не отримують повноцінне збалансоване харчування, що містить усі необхідні елементи. Тому ми ще раз наголошуємо на важливості вибору якісного та відповідного до породи корма для кішок.

Шотландська висловуха як сімейний вихованець: переваги та недоліки

Шотландські висловухі кішки відмінно підходять на роль сімейного улюбленця. Вони добрі, спокійні, мають веселий та врівноважений характер. Добре ладнають із дітьми та позитивно реагують на ігри з ними, на відміну від багатьох кішок. Дітей, а нерідко і дорослих, вражає здатність скоттішів підійматися на задні лапки й так довго стояти, дивлячись в далечінь.

Шотландських висловухих кішок не можна назвати дуже активними. Але вони яскраво виражений інстинкт мисливця. Побачивши здобич, будь то іграшка або ваша нога, вони можуть довго сидіти в засідці та чекати на найбільш зручний момент, щоб зловити її.

Висновки

Шотландські висловухі кішки дуже гарні та лагідні. Вони чудово ладнають з усіма членами сім'ї, а кожен, хто погляне у круглі очі скоттіша, буде назавжди ним зачарований. Ця порода не примхлива і вимагає особливого догляду. Тому ви можете жити разом із цією пухнастою особистістю навіть якщо раніше ніколи не мали вихованця.

 

FAQ
  • Як правильно доглядати за шотландським висловухим котом?

    Скоттіш-фолд, або шотландський висловухий кіт, не потребує спеціального догляду. Його, як і інших котів, потрібно регулярно вичісувати, періодично купати, чистити вушка та очі, а також підібрати відповідне якісне харчування.

  • Що потрібно знати про шотландських висловухих кошенят?

    Кошенятам породи шотландська висловуха важливо підібрати правильне харчування, щоб в організмі тварини не формувалося дефіцитів. Скоттіш-фолди дуже доброзичливі та спокійні, відмінно ладнають з дітьми та всіма членами родини.
  • Чим не можна годувати висловухих кішок?

    Шотландських висловухих кішок не можна годувати солодкими та жирними продуктами, солоною та гострою їжею. Рекомендується виключити молоко з раціону скоттіш-фолду і обережно давати навіть кисломолочні продукти. Не можна включати в харчування кішки цитрусові, горіхи, копченості та мариновані продукти.

  • Які проблеми у шотландських висловухих?

    Шотландські висловухі коти відрізняються міцним здоров'ям, але у них можуть бути проблеми зі суглобами та опорно-руховим апаратом. Це спадкова хвороба, зумовлена генетичною мутацією, через яку взагалі і з'явилася порода скоттіш-фолд.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі