Це питання завжди викликає інтерес у господарів мурлик, тому що найчастіше це дуже складна та нервова процедура і для господаря, і для вихованця. Котик - тваринка, яка зазвичай ставиться до води з побоюванням. А купати кота, який боїться води, - заняття не для людей зі слабкими нервами.

Однак заводчики та досвідчені господарі стверджують, що існує кілька нескладних правил, дотримуючись яких можна купати кота без особливих проблем і стресу. Причому досягти спокійної поведінки у ванній можна практично від будь-якого вихованця. Як саме? Розповімо про все по порядку.

Як часто можна купати котика?

Котик - дуже охайна і акуратна тваринка. Велику частину часу, коли вихованець не спить і не їсть, він приділяє догляду за шерстю. Купання для домашніх котиків, які не беруть участі у виставках, можна організовувати 2-3 рази на рік. Повірте, цього вистачить. Для виставкових котів процедуру слід проводити 5-6 разів на рік.

Для купання потрібно обов'язково використовувати спеціальний шампунь і кондиціонер. Застосовувати власний засіб для душу або шампунь категорично не рекомендується. Кислотно-лужний баланс шкіри у людей і котів різний, тому ваш улюблений шампунь може викликати подразнення, свербіж шкіри, алергічну реакцію.

Бувають і особливі випадки, коли миття - необхідна процедура.

Купайте котика, якщо:
• необхідно видалити з шерсті паразитів;
• потрібно «навести красу» перед виставкою;
• вихованець забруднився в щось підозріле, від нього йде неприємний запах, він бруднить речі і меблі в будинку.

У разі профілактики або боротьби з паразитами перед процедурою обов'язково проконсультуйтеся з ветлікарем. Він підкаже, який шампунь краще вибрати саме для вашого вихованця з урахуванням стану його шкіри, шерсті та інших особливостей організму.
 

Протипоказання для купання

У ряді випадків котика мити не рекомендується. Перш за все це стосується вагітних тварин. Миття - це сильний стрес, який може негативно позначитися на перебігу вагітності або стати причиною передчасних пологів.

Не можна мити кота після операції і протягом 2-3 тижнів після планової вакцинації - організм тварини в цей період ослаблений і додаткові «випробування» йому ні до чого.

Не варто купати котика, якщо він страждає на шкірні захворювання, на шкірі є подразнення або травми - шампунь може тільки посилити подразнення.

Протипоказанням до купання можуть бути деякі захворювання, і якщо ви не впевнені, що купання у воді піде улюбленцю на користь, відкладіть захід до більш вдалого часу. На щастя, коти в більшості випадків з питаннями гігієни відмінно справляються самі.

Як правильно купати котика?

Купання кота - справа тонка та делікатна. Оскільки більшість котів бояться води, краще привчати вихованця до процедур якомога раніше. Рекомендований вік для привчання кошеня до води - 2 місяці.

Спочатку кошеняті можна мити лапки, адже малюк дуже допитливий і часто брудниться. Коли кошеня звикне до води і зрозуміє, що господареві в цьому питанні можна довіряти, можете купати вихованця повністю. Кладіть в ванну смаколик або іграшку, якою улюбленець зможе грати тільки тут. Ласкаво розмовляйте і гладьте - тоді кошеня буде відчувати себе захищеним і менше нервувати. Добре, якщо є можливість купати кота удвох. Тоді перший зможе м'яко притримувати котика та гладити його, а другий - мити.

Головне правило - не мочити голову та вуха!

Ванну і все необхідне для процедури слід підготувати заздалегідь. Переконайтеся, що під рукою є миючий засіб, рушник, м'яка щітка або мочалка, яка дозволить швидше видалити забруднення. Заздалегідь приберіть у ванній кімнаті всі предмети, які кіт може перевернути або травмуватися, закрийте двері, а в будинку закрийте вікна, щоб не було протягів.

Температуру води відрегулюйте заздалегідь - вона повинна складати близько 35 ° С. Сильний потік води з крана або душа часто лякає улюбленця, тому зробіть маленький натиск в душі або просто наберіть у ванну трохи води щоб плескати на кота воду рукою.

До речі, щоб котик відчував себе більш стійко і впевнено, покладіть на дно ванни гумовий килимок. Це часто вирішує проблеми з купанням. Також більше інтересу у кота може викликати миття в раковині під краном, невеликий розмір і овальна форма рукомийника часто викликають у вихованців більше довіри, ніж величезні простори ванни.

Коли все готово і вода набрана, дозвольте вихованцеві знайти найбільш зручну позу для купання. Одні вважають за краще стояти, деякі сідають, ряд мурлик займає позицію з лапками на бортику ванни. Однією рукою притримуйте кота за холку, а іншою починайте обережно лити воду на шерсть, а потім додавайте шампунь. Шампунь можна заздалегідь спінити з невеликою кількістю води в кухлі та обережно вилити на шерсть - це простіше зробити однією рукою, ніж видавлювати засіб з пляшечки, а потім розтирати по шерсті.

Втирайте шампунь в шерсть та шкіру м'якими масажними рухами, а потім ретельно, без залишку змийте і прополощіть шерсть вихованця. Слідкуйте, щоб піна і шампунь не залишалися на шерсті, оскільки ці засоби не призначені для вживання всередину і при злизуванні можуть викликати проблеми з травленням.

Після завершення процедур потрібно загорнути улюбленця у рушник та тримати в теплі, далеко від протягів, поки шерсть не підсохне. Якщо котик не боїться фена, відмінно! Можна прискорити сушку за допомогою фена або тепловентилятора.
 

Особливості миття котів різних порід

Структура шерсті котів різних порід відрізняється, тому для купання потрібно вибирати відповідний шампунь. Під час линьки довгошерсті і пухнасті коти можуть лояльніше ставитися до водних процедур і охоче дозволяють себе помити. Адже вода добре змиває стару шерсть і видаляє волосинки які випадають.

Короткошерсті і безшерсті породи котів під час линьки не такі поступливі, в цей період їх шкіра більш чутлива і купання викликає неприємні відчуття. Вода для купання короткошерстих котів і сфінксів повинна бути теплішою - 38-40 ° С.

Якщо кота потрібно помити, а він категорично відмовляється навіть наближатися до ванни, можна використовувати сухий шампунь. Це спеціальна пудра, яка вбирає виділення залоз і бруд. Спочатку її потрібно обережно втерти в шерсть і шкіру, а потім ретельно вичесати м'якою щіткою.

Поради, рекомендації, лайфхаки

Після купання обов'язково похваліть вихованця, дайте йому смачненьке, пограйте з ним. Так котик буде знати, що процедура купання закінчується добре і надалі буде більш терпляче чекати закінчення миття, щоб отримати свою порцію ласощів і ласки.

Якщо у вас дорослий кіт, який категорично не бажає митися у воді, можна пошукати в зоомагазинах новинку - шампунь-спрей. Досить нанести його на шерсть, трохи почекати і обережно протерти вихованця рушником і причесати. Такі шампуні не вимагають змивання, мають гарні антисептичні властивості, позитивно впливають на структуру шерсті та мають приємний нейтральний аромат. Для господарів довгошерстих улюбленців це справжня знахідка, оскільки засіб помітно полегшує процес вичісування. Мінус такого шампуню - досить гучний звук, з яким із пляшечки виривається рідина. Іноді вихованці його лякаються.

Ще один секрет успіху - стабільність повторення процедури. Коти не люблять сюрпризи. Якщо ви привчили пухнастиків купатися в тазу, не намагайтеся мити його у ванні або раковині.

Постійність в дрібницях, ваша доброта, впевненість і спокій - запорука успішного купання кота без стресу та травматизму.