Зміст

Хто такий аксолотль? Чому його називають незвичайним земноводним? Чому ця тварина виглядає так незвично? Всі ці питання виникають у тих, хто хоча б раз побачив це дивовижне звірятко із завжди усміхненою мордочкою. Аксолотль – справді унікальна тварина. По суті, це личинка амфібії амбістоми, яка в процесі еволюції навчилася жити та розмножуватися не переходячи в стан дорослої тварини. Це «вічна дитина» амбістоми, яка може чудово прожити все життя у «дитинстві».

Зовнішній вигляд аксолотля нікого не залишає байдужим: усміхнена мордочка, округле тіло з маленькими лапками, довгий гнучкий хвіст. Особливо приваблюють зовнішні зябра – три оперені відростки з боків голови. Ці «вушка», вкриті яскраво-рожевою бахромою, є найбільш характерною деталлю зовнішності аксолотля. Наразі селекціонери вивели амфібій різних кольорів: білого, золотистого, сірого з темними плямами. У природі аксолотлі зустрічаються темно-сірі або коричневі з темними плямами по всьому тілу. Ще одна унікальна властивість цих дивовижних створінь – здатність відрощувати втрачені кінцівки.

Неймовірні якості та незвичайний зовнішній вигляд зробили аксолотлей популярними домашніми улюбленцями, яких багато шанувальників екзотики утримують в акваріумах. Давайте разом розберемося, як правильно вибрати оселю для цього дивовижного створіння та забезпечити оптимальні умови життя.

Вибираємо новий будинок

Щоб зрозуміти, який акваріум підійде аксолотлю, з'ясуємо, що являють собою ці амфібії та в яких умовах живуть у природному середовищі.

Аксолотлі є прісноводними тваринами, які можуть досягати у дорослому віці 25 – 30 см завдовжки. Аксолотль скільки живе у природі? Для личинки тривалість життя цілком пристойна - близько 10 років. За оптимальних умов утримання в неволі амфібія може прожити вдвічі довше.

Аксолотлі – ендемічний вид озера Сочимілько у Мексиці. Ацтеки шанували аксолотлів, як божество, що не заважало їм вживати амфібій в їжу, проте проблеми у тварин почалися тільки в наш час – озеро міліє і простору для його дивовижних мешканців залишається дедалі менше. Саме тому мексиканському аксолотлю надано статус виду, що вимирає.

Як бачите, хвостаті личинки амфібії мешкають у гірському озері з чистою прохолодною водою, і саме такі умови знадобляться аксолотлю, якщо ви захочете поселити його вдома. Забезпечте аксолотлю оптимальні умови життя та регулярне харчування – і клопоту з ним не буде.

Життєво важливими факторами для аксолотля є:

• склад води;

• температура;

• освітлення;

• повноцінне харчування;

• наявність гротів та інших укриттів для відпочинку.

Який акваріум підійде аксолотлю

При виборі акваріума для аксолотля необхідно враховувати, що ці істоти не вміють довго плавати у воді та проводять багато часу на дні. Тому краще вибирати акваріуми з великою площею дна, щоб звірятко могло вільно пересуватися та шукати їжу. Бажано вибирати акваріуми квадратні чи прямокутні – у них легше встановлювати обладнання, забезпечити хорошу циркуляцію води й простіше чистити.

Аксолотлі багато рухаються, тому водоймище має бути просторим. Для однієї особини потрібний акваріум об'ємом не менше 80 л, а для двох - близько 160 л. Важливо, аби площа дна водоймища була якнайбільша. Для дорослої тварини необхідна мінімальна відстань між дном та поверхнею води 30-40 см.

Окрім вибору акваріума, необхідно приділити увагу обладнанню. Для створення комфортних умов для аксолотля слід встановити надійний фільтр, який забезпечить чистоту води та видалить із неї зайві органічні речовини. Аксолотлі – хижаки, тому залишки їхньої трапези швидко псуватимуть воду. Однак чистота води – один із найважливіших факторів утримання амфібій. Фахівці радять встановлювати потужний зовнішній фільтр, який швидко очищатиме воду в акваріумі. Також знадобиться і хороший компресор для насичення води киснем – тоді вихованець буде здоровим і активним. Не забувайте стежити за характеристиками води. Показники кислотності мають бути в межах 7-7,5 рН, а жорсткість – 6-16. Необхідно підміняти щотижня близько 20% води, прибирати залишки їжі та екскременти.

Важливо регулювати температуру води. Оптимальна температура води для аксолотля становить від 14 °С до 20 °С. При цій температурі вони почуваються комфортно і можуть рости й розвиватися правильно. За вищих температур вони страждають від стресу та захворювань – у теплій воді розмножуються мікроорганізми, які вражають зябра та шкіру амфібіфій. Грибкові захворювання зябер – найбільш часта причина загибелі аксолотлів. Тому встановлюйте акваріум подалі від опалювальних приладів, вікон, кондиціонерів, а для підтримки температури води влітку купуйте спеціальний кулер.

Освітлення, ґрунт, декорації та рослини в акваріумі аксолотля

Аксолотль не звик до яскравого світла, тому потужні лампи встановлювати в акваріумі не варто. Амфібія віддає перевагу приглушеному освітленню, в ідеалі воно має імітувати природний цикл – «день» і «ніч». Для цього можна використовувати світлодіодні лампи з яскравістю, що регулюється, або дві лампи різної потужності. Ставити акваріум поруч із вікном або використовувати лампи розжарювання не слід – вони нагрівають воду, а це шкідливо для улюбленця. Як «затінення» можна використовувати рослини:

• пістію;

• річчію;

• сальвінію тощо.

Аксолотлі потребують укриття та місця, де вони зможуть ховатися і почуватися захищеними. Рекомендується встановлювати декорації у вигляді каменів, коренів і печер, проте варто уникати використання декорацій із гострими краями й маленькими отворами, в яких аксолотль може застрягти або пошкодити ніжні зябра та шкіру.

Грунт в акваріумі для аксолотля має бути невеликий завтовшки, близько 3-5 см, того цілком достатньо. Як ґрунт слід використовувати дрібний пісок або круглу гальку діаметром від 3 см - камені такого розміру вихованець не зможе проковтнути. Дрібні камінці, гравій з гострими краями як ґрунт використовувати не можна!

Чим і як часто годувати аксолотля

Аксолотлі є хижаками й харчуються живою їжею. У природному середовищі проживання вони із задоволенням полюють на дрібних рибок, равликів, безхребетних. Зір амфібій слабкий, а ось до коливань води вони дуже чутливі, тому найпростіше годувати вихованців за допомогою пінцету, намагаючись при цьому не торкатися дуже ніжної шкіри та зябер.

Як корм для аксолотля можна використовувати равликів, великий мотиль, м'ясо мідій або креветок, а також надлишковий приплід гупі. Давати аксолотлю м'ясний або курячий фарш не слід, тому що його система травлення не здатна перетравлювати ці продукти. Іноді урізноманітнити меню можна сухим кормом для амфібій.

Годувати дорослих аксолотлів досить 2-3 рази на тиждень, молодим особам їжу слід давати частіше.

Якщо ви забезпечите аксолотлю чисту прохолодну багату на кисень воду і збалансоване харчування, то милуватися цим хвостатим красенем зможете понад 15 років.

Висновки

Аксолотль – личинка амбістоми, яка набула здатності до самостійного життя та розмноження, так і не досягнувши зрілості. Це унікальне природне явище, і ви можете насолоджуватися спостереженням за цим дивовижним створінням щодня.

Утримання аксолотлів не вимагає особливого клопоту. Головне - створити оптимальні умови для амфібії. Забезпечте їй просторий акваріум, воду відповідної якості й температури, приглушене освітлення та збалансоване харчування – і милуйтеся цими дивовижними улюбленцями протягом багатьох років. Врахуйте, аксолотлі - хижаки, тому погано уживаються з іншими акваріумними мешканцями. Рибки або стануть їхньою здобиччю або, навпаки, занапастять амфібію, обкушуючи їй зябра. Тож найкраще утримувати аксолотля самого. Якщо хочете завести кілька особин, подбайте про більш просторий акваріум.

 

FAQ
  • Скільки живе аксолотль?

    У природному середовищі аксолотлі живуть понад 10 років. У домашніх умовах, якщо ви забезпечите улюбленцю хороші умови життя і правильне харчування, амфібія може прожити до 20 років.

  • Як годувати аксолотля?

    Аксолотлі є хижаками, тому заздалегідь подумайте, чим і як ви годуватимете екзотичного улюбленця. Як корм можна використовувати надлишковий молодняк гупі, равликів, дрібних креветок, а також великий мотиль, м'ясо мідій і креветок, рибу. Не варто давати вихованцю фарш з м'яса теплокровних тварин, оскільки організм аксолотля не може засвоювати таку їжу. Корм можна кидати в акваріум або годувати підопічного за допомогою пінцету. В останньому випадку будьте обережні та не пошкодьте ніжні зябра та шкіру амфібії. Аби вихованець не захворів у воді, забрудненій продуктами розпаду корму, встановіть потужний фільтр, щотижня очищуйте акваріум від забруднень і замінюйте частину води.
  • Як визначити стать аксолотля?

    Якщо ви обираєте пару, щоб отримати потомство, зверніться за допомогою до досвідченого акваріуміста або ветеринара. Зазвичай у продажу представлені молоді особини віком 4-6 місяців, і визначити їхню стать досить складно. Статева зрілість настає приблизно в 1 рік, і тоді статеві відмінності більш помітні. Самці аксолотлі мають витягнуте тіло і голову, вони трохи довші, а в області анального отвору у «хлопчиків» утворюються трубчасті потовщення. Самки аксолотлів трохи коротші, їх тіло більш округле, і жодних виростів у районі ануса немає.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі