Зміст

Пухнасті особистості - це не тільки коти та собаки як домашні вихованці. Про папуг і птахів, які живуть вдома, також знайдеться чимало кумедних історій, а їх характер і незвичайні уподобання можуть здивувати та розсмішити навіть упередженого скептика. І папуги какаду – не виняток. Так, вдома їх можна зустріти рідше, ніж амадин або намистових папуг, але зовсім не тому, що вони менш цікаві чи розумні. Ні, какаду дуже красиві та вражають своєю кмітливістю. Вони допитливі, люблять танцювати, грати та досліджувати все навколо. Просто утримання какаду потребує певних умов. Та й купити какаду складніше, ніж мініатюрних пташок.

Какаду дуже артистичні, люблять музику та мають високий інтелект. Вони вміють танцювати та кланятися у такт музиці. Какаду можна навчити розмовляти, вони легко запам'ятовують і відтворюють кілька десятків звуків і слів. Тому, якщо у вас вдома оселиться какаду, вже незабаром він заволодіє вашим серцем і стане чудовим другом для всіх членів сім'ї! А далі ми розповімо вам, які особливості у догляді цих екзотичних птахів існують.

Як виглядає какаду

У природі какаду живуть в Австралії та в Індонезії в тропічних лісах і саванах. Хоча деякі види, наприклад рожевий какаду, віддають перевагу відкритим трав'янистим територіям мангровим заростям. Загалом какаду добре пристосовуються до різних умов проживання.

Какаду дуже відрізняються від інших папуг як зовнішнім виглядом, так і поведінкою. Це великі або середні птахи, довжина тіла яких становить 30-70 см. Вага какаду може бути від 300 г до 1,2 кг.

Їхнє забарвлення складно назвати яскравим. Найчастіше какаду мають однотонне оперення, світле або темне, можуть бути присутніми рожеві, червоні або жовті плями.

Ще одна особливість какаду - неймовірно потужний дзьоб, за який, за легендою, вони і отримали свою назву. Вона походить від малазійського слова "какатуа", що означає "кусачки". Дзьоб має вигнуту форму, та їм какаду за бажанням може перекусити досить товстий дріт.

Види какаду

Загалом відомий 21 вид какаду. Але не всі можуть жити в домашніх умовах. Деякі з видів зустрічаються лише у природі. Також частину какаду можна віднести до видів, що зникають, і вони всіляко охороняються. Наприклад, щоб утримувати какаду Інка, знадобиться скласти іспити та отримати ліцензію.

Однак це не означає, що какаду - зовсім рідкісна домашня тварина. Розумні та доброзичливі, вони відмінно ладнають з людьми та можуть прожити до 90 років при правильному догляді. Найчастіше для того, щоб поселити вдома та подружитися, вибирають жовточубого какаду, рожевого та білочубого какаду.

Жовточубий какаду

Великий жовточубий какаду дуже товариський, добре запам'ятовує і повторює слова, імітує людську мову та любить виконувати різні трюки. У домашніх умовах почувається добре. У природі для проживання вибирає ліси та інші території з водоймищем, тому що дуже любить купатися як у воді, так і під дощем.

Мають біле оперення, частина пір'я, особливо на черевці, з жовтим відтінком. Чубчик жовтий та гострий, а навколо очей є блакитний відлив. Довжина тіла до 60 див.

Рожевий какаду

Рожеві какаду належать до середніх птахів, довжина їх тіла становить до 40 см. Забарвлення яскраве. Рожеві какаду мають сіре оперення на крилах та частини тулуба, щоки, шия, черевце та частина крил знизу червоного кольору. Чубчик при цьому зверху світло-рожевий або білий, а внутрішня частина більш насиченого відтінку, наближеного до червоного.

Рожеві какаду спокійні, доброзичливі та врівноважені. Добре підходять для утримання у великих сім'ях.

Білочубий какаду

Малий і великий білочубий какаду є дуже красивими та ефектними птахами. Їхнє біле оперення і пишний рухливий чубчик, який як корона вінчає їхню голову, привертають погляд. Довжина тіла білочубого какаду в середньому становить близько 40 - 45 см.

Білочубий какаду дуже артистичний, любить виконувати трюки та красуватися перед людьми, бавлячи їх своєю поведінкою. Добре навчаються та запам'ятовують кілька десятків слів.

Утримання какаду в домашніх умовах

Утримання какаду аналогічне з іншими папугами. Їм потрібно забезпечити комфортну клітку та іграшки, інакше вони через свою допитливість перетворять на забаву все, що їх оточуватиме. Важливо встановлювати клітку в кімнаті, де часто буваєте ви чи члени сім'ї, щоб какаду не відчував себе самотнім і не переживав стрес, адже вони дуже товариські.

Випускаючи політати какаду з клітки, слід приглядати за ним. Адже він своїм міцним дзьобом легко може розгризти меблі, та небезпечні для нього лаки або дрібні деталі можуть потрапити всередину організму.

Какаду дуже охайні. Якщо у вас вдома живе лише один какаду, то вам потрібно буде допомогти йому з очищенням пір'я у важкодоступних місцях. Бо у зграї ці птахи зазвичай допомагають один одному з гігієною.

Не забувайте, що какаду дуже прив'язуються до людей та люблять багато уваги. Не залишайте улюбленця надовго одного і постійно проявляйте до нього інтерес, навчайте його трюків або словам та забезпечуйте фізичну активність. І тоді какаду буде щасливим та веселим!

Вибір клітки для какаду

Клітка для какаду повинна бути міцною, просторою, щоб папуга могла вільно розправляти крила, та обов'язково закриватися на надійний замок. Краще вибрати для какаду суцільнометалеву клітку, з плоским верхом, що відкривається або куполоподібну. Не забувайте про те, який потужний дзьоб у какаду, і що через це матеріал клітки має бути дуже міцним, а замок відкриватися лише за допомогою ключа.

Ідеальний розмір клітки для какаду - це втричі більше за розмах його крил. Тоді птах почуватиметься вільно та комфортно. У клітці у папуги повинні бути гілки, крейда для сточування дзьоба, різні гойдалки та сходи, жердинки, щоб папуга не нудьгував за вашої відсутності.

Вибирайте жердинки, виготовлені з міцних порід дерева: бук, клен, дуб, яблуня. Не підходять для великих папуг жердинки з берези, липи, осики, горобини. Діаметр жердинки залежить від величини папуги - для середніх видів 1,5-2,5 см, для великих 3-5 см. Встановлювати жердинки в клітці потрібно так, щоб вони не хиталися та не рухалися.

Какаду потрібний будиночок у клітці, щоб спати. Також вони дуже люблять купатися, тому, якщо температура в приміщенні дозволяє, встановіть для какаду ванни з теплою водою та періодично обприскуйте птаха з пульверизатора.

 

Виберіть для встановлення клітки добре освітлену частину кімнати. При виборі місця для клітки уникайте протягів, не встановлюйте її біля вікна або опалювальних приладів, не вішайте клітку біля стелі. Ультрафіолет дуже важливий для здоров'я папуг. Під дією сонячних променів посилюються обмінні процеси в крові, підвищується гемоглобін, збільшується кількість кальцію та фосфору в організмі птиці, підвищується імунітет. У теплу пору року какаду повинні отримувати достатню кількість прямих сонячних променів, але щоб уникнути теплового удару, в клітці обов'язково повинен бути затемнений кут.

Клітку потрібно регулярно прибирати. Вогкість та бруд призводять до зниження імунітету птиці та виникнення різних хвороб. Поїлку та годівницю щодня мийте в гарячій воді та протирайте насухо рушником, щоб на стінках не утворювався слиз. Клітку мийте щотижня.

Харчування какаду

Для здорового розвитку какаду важливу роль відіграє правильно підібраний раціон харчування. Основною їжею для какаду є збалансовані зернові суміші. Якісний корм з покращеною рецептурою в пакуванню відповідного розміру можна купити в мережі зоомаркетів Master Zoo.

Рослинний корм для папуги повинен складатися з таких продуктів, як: просо різних сортів, гречка, насіння канарки, горіхи, насіння коноплі. Обов'язково додавати до раціону какаду овочі фрукти та ягоди. Наприклад полуницю, грушу, малину, салат, родзинки, огірки, яблука, броколі, баклажани, моркву та селеру. Не всі папуги одразу їдять фрукти – треба поступово їх до цього привчати. Фрукти краще розрізати на маленькі шматочки, які папуга може взяти в лапу. Щодня прибирайте із клітки недоїдені залишки фруктів. Також можна іноді додавати в їжу коріння кульбаби, зелені боби та стручки гороху, червоний буряк, фенхель та інші овочі. Що стосується тваринного корму, какаду можна годувати в невеликих кількостях вареним курячим м'ясом, йогуртом та сиром. Жирне м'ясо давати не варто.

Не годуйте какаду авокадо, арахісом та шоколадом, оскільки ці продукти для нього токсичні. При необхідності та рекомендаціям ветеринара можна додавати в корм кальцій та вітаміни. Обов'язково у какаду має бути доступ до чистої свіжої води.

Характер і темперамент какаду

Какаду надзвичайно лагідні та прив'язані до людей, тому важко переносять розлуку, а якщо на них не звертають уваги, вони своїм голосним криком обов'язково нагадають вам про себе. Какаду дуже товариські, розумні, рухливі та добродушні. Швидко звикають до господаря та добре навчаються.

Какаду в природі живуть зграями, та якщо ви не готові утримувати вдома кількох птахів, які б розважали один одного, приготуйтеся приділяти улюбленцю багато уваги. З ним треба говорити та грати, а якщо какаду недоотримує турботи та спілкування, то може почати шкодити собі. Це проявляється в нервовій поведінці, вищипуванні свого пір'я і гучних криках. Подолати стресовий стан непросто. Тому потрібно спочатку враховувати цю особливість какаду.

Какаду можуть ревнувати господаря до маленьких дітей або інших вихованців. Тому якщо ви помітили подібну поведінку у птаха, краще не залишати його наодинці з тими, до кого вона ревнує. Однак часто какаду відмінно ладнають з усіма членами сім'ї. Головне, щоб птах не відчував нестачі уваги від коханого. Якщо ви відчуваєте, що характер какаду вам відгукується і цей птах підходить саме вам, не відкладайте покупку в довгу скриньку. У зоомаркетах Masterzoo можна купити все необхідне какаду для утримання вдома.

Навчання какаду

Навчати какаду говорити та виконувати різні трюки можна тільки в тому випадку, якщо у вас вже встановилися довірчі стосунки з улюбленцем. Тому коли у вас вдома з'явився новий цікавий пернатий друг, не починайте одразу займатися з ним. Спочатку приділіть час та увагу тому, щоб ви потоваришували.

  1. Розмовляйте з какаду м'яким спокійним голосом із приємними інтонаціями.

  2. Не рухайтеся різко, не намагайтеся утримувати птаха силою.

  3. Не лякайте какаду та не намагайтеся з нього якось жартувати.

Коли птах до вас звикне та не ховатиметься при наближенні до клітки, можна почати встановлювати тілесний контакт.

  1. Давайте какаду частування з рук, наближаючи ласощі до прутів клітки.

  2. Коли птах без остраху буде їсти у вас з рук, спробуйте відкрити дверцята клітки та спочатку наблизьте частування до входу в його оселю, і поступово почніть просовувати руку з їжею всередину клітки.

  3. Згодом какаду перестане вас остерігатися та самостійно почне підійматися до вас на долоню.

  4. Коли вже птах не матиме настороженості та страху, можна акуратно виносити какаду на руці з клітки.

Какаду можна навчити говорити. Вони досить добре навчаються словами та звукам, повторюючи їх. Найкраще займатися з ним не довго, але регулярно. І не варто прагнути одразу навчити птаха багатьох слів. Процес навчання піде легше та успішніше, якщо спочатку вивчити одне слово, потім друге, третє тощо.

Але те, чому какаду навчаються найкраще – це трюки та танці. Це дуже артистичні та кумедні птахи, які люблять фізичну активність. Вони можуть бігати, розправивши крила, качати головою в такт музиці та ходити, виконуючи смішні рухи. З какаду можна грати в перетягування каната, пропонувати йому дертися кудись за іграшкою або ласощами, або ж вигадати свої рухливі ігри. Какаду можуть так бавитися цілий день, роблячи невеликі перерви на їжу або відпочинок.

Розмноження какаду в домашніх умовах

У більшості країн не забороняється розведення какаду. Особливо через те, що їхній вигляд нечисленний та може виявитися на межі зникнення. Але для того, щоб какаду розмножувалися вдома, їм потрібно створити певні умови.

При домашньому утриманні добре розмножуються малий і великий жовточубий какаду, а також рожеві какаду. Але є нюанси. Для какаду складно підібрати пару. Вони довго звикають до неї та можуть не прийняти партнера. Тому краще надати вибір птаху. Поселіть у вольєр трохи какаду і нехай вони самі визначають собі пару.

Статева зрілість у какаду настає у віці 3 - 5 років. Самка какаду відкладає 2-3 яйця та висиджує їх близько місяця. Пташенята какаду з'являються на світ сліпі та без оперення, а щоб відростити його, потрібно 2 - 3 місяці.

Какаду дуже вірні. Вони однолюбці. Птахи дуже прив'язані до своєї пари та якщо з нею щось трапиться, часто проводять залишок життя на самоті. Какаду дуже дбають про свого партнера, і можуть годинами чистити один одному пір'їнки та воркувати.

З якими складнощами при утриманні какаду можна зіткнутися?

Загалом какаду відрізняються міцним здоров'ям, і при належному догляді хвороби їм практично не страшні. Найпоширенішими захворюваннями какаду вважаються паразити, хвороби кишківника та дихальних шляхів, а також кокцидіоз. Помітити по какаду, що вони хворі складно. Однак про те, що варто приділити підвищену увагу вихованцю та перевірити його здоров'я у ветеринара, свідчать:

  • тьмяне оперення;

  • часткове облисіння;

  • випадання пір'я або їх вищипування самим птахом;

  • виділення із носа;

  • чхання;

  • важке дихання;

  • частий та тривалий сон;

  • апатія;

  • поганий апетит;

  • дивна поведінка.

Але какаду – дуже розумні птахи. І причиною незвичайних вчинків чи примх може бути не хвороба, а брак уваги. Якщо вони почуваються самотньо або не отримують достатньо турботи, то какаду можуть почати вищипувати собі пір'я, голосно кричати, кусатися, привертаючи до себе увагу.

Какаду дуже важливо мати довірчі та близькі стосунки з тим, з ким вони живуть удома. Тому не забувайте про те, що у вас вдома живе не просто вихованець, а індивідуальна пухнаста особистість, якій потрібна ваша любов і ласка.

 

FAQ
  • Скільки живуть какаду

    Тривалість життя какаду залежить від виду. Деякі види живуть 20-30 років, інші можуть жити 80-100 років. У середньому какаду живуть 50-60 років у домашніх умовах.

  • Какаду де мешкає

    Ареал проживання какаду не дуже широкий. Природними місцями какаду є Австралія, Нова Гвінея, Індонезія та частина островів Тихого океану. Однак частина видів какаду чудово живуть у домашніх умовах і стають птахами – компаньйонами для тих, хто оселить їх вдома.
  • Що їдять какаду

    Рослинний корм для какаду - це суміш зернових, горіхів, а також шматочки фруктів та овочів: полуниці, яблук, груші, малини, огірків, броколі, кабачків та ін. Також періодично можна додавати в їх харчування та білкові продукти: відварене куряче м'ясо та яйця , кисломолочний і звичайний сири.

  • Де купити папугу какаду

    Купити какаду можна у спеціалізованих зоомагазинах, розплідниках та у заводчиків. У нашому зоомагазині MasterZoo ви зможете купити все необхідне, щоб утримувати какаду в домашніх умовах.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі