Стресс у кота | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Стрес тяжко переносять як люди, так і тварини. Впоратися з ним не завжди просто. Стрес негативно позначається як на настрої та життєрадісності, так і на здоров'ї. Та якщо людина ще може відстежити у себе цей стан і покращити своє моральне самопочуття, то тварина так зробити не може. Тому завдання кожного господаря - попередити стрес улюбленця або впоратися з ним.

Причини виникнення стресу у собак

Домашні улюбленці дуже емоційні. І різні чинники можуть спровокувати стрес. Звичайно ж, багато залежить від темпераменту та характеру улюбленця. Хтось із домашніх тварин гостріше реагує на різні події, а у когось стрес можуть викликати лише важкі чи критичні ситуації. І причини виникнення стресу у собак та котів різні.

Найчастіше у собак стрес можуть викликати:

  • втрата або зміна власника;
  • зміна місця проживання;
  • переїзди або перельоти, транспортування в контейнері або багажному відсіку;
  • агресія з боку людини або іншої тварини;
  • сильний переляк;
  • гормони;
  • операції або травми;
  • візити до ветеринара.

Цікаво, що у собак навіть надлишок позитивних емоцій спричиняє стрес. Нервовий стан провокує також агресивне дресирування, гучні крики, надмірне покарання за невиконання команд. Але іноді, через незрозумілу причину, стрес чи сильну агресію викликають найнесподіваніші, і здавалося б, прості речі. Наприклад, ганчірка для підлоги чи дитяча іграшка. Господарям тварини часто це здається кумедним, і вони часом навіть спеціально показують улюбленцю цей предмет. Але так робити не варто, щоб не призвести до нервового зриву та стресу у собаки.

Причини виникнення стресу у котів

Якщо у собак стрес найчастіше виникає через дії господаря чи небезпечну ситуацію, то у котів трохи інший механізм дії нервової системи. Коти більше прив'язані не до господаря, а до своєї домівки. Тому найбільший стрес у котів викликає саме зміна місця проживання чи переїзд. Також нервовий стан можуть спровокувати:

  • грубе поводження, крики або фізичне насильство;
  • шум, а також побутові прилади, що гучно працюють, наприклад, пилосос;
  • транспортування у перенесенні або прогулянка на вулицю, якщо кіт живе вдома;
  • агресивна поведінка іншої тварини;
  • гормональні зміни;
  • статева зрілість;
  • операції або маніпуляції лікаря;
  • участь та підготовка до виступів та конкурсів.

Також у котів може викликати стрес, коли господар самостійно стриже їм кігті, чистить вуха, купає або проводить інші процедури з догляду. Якщо собаки звичніші до різних маніпуляцій, бачать у господарі авторитета і готові терпіти незручності, але послухаються господаря, то коти зовсім не такі. Вони категорично не терплять втручання у свій особистий простір і завжди помстяться тому, хто зазіхнув на їхню свободу. І якщо ж не звільнити кота з неприємного для нього становища, а продовжити утримувати чи кричати на нього, то можна спровокувати нервове потрясіння в улюбленця.

Стресс у собаки | Зоомагазин MasterZoo

Симптоматика стресу у котів та собак

Стрес у домашніх тварин може бути короткочасним, якщо його викликала якась несподівана ситуація або хвороба, або повторюваним і навіть хронічним. Стрес, що повторюється, у кішок і собак можливий, якщо джерело переживань знову і знову хвилює тварину. Наприклад, улюбленець боїться гучної музики, але його господарі регулярно проводять вечірки. І якщо нервова система кота або собаки з короткочасним нервовим переживанням може впоратися самостійно, або з цим допоможуть ласощі та ласка господаря, то з періодичним чи хронічним стресом потрібно бути уважнішими.

Симптоми стресу у собак

Які симптоми можуть свідчити про те, що у собаки стрес?

  • Млявість та відмова від їжі.
  • Агресія або неконтрольована поведінка.
  • Ігнорування команд.
  • Постійні спроби щось згризти, з'їсти, підняти з підлоги чи землі.
  • Розчісування або вилизування до крові.
  • Занепокоєння, неможливість всидіти на одному місці.
  • Проблеми зі сном.
  • Спеціально зіпсовані меблі, взуття чи одяг.
  • Проблеми з травленням та сечостатевою системою.

Симптоми стресу у котів

Стрес у кішок проявляється схожим чином. Наприклад, кішки у стресі також можуть себе розчісувати та вилизувати до ран, неспокійно метатися, шипіти або кидатися на господаря, мати проблеми зі сном та сечовипусканням. Або відмовлятися від їжі, чи ж навпаки, заїдати тривожність.

Але є й інші симптоми, за якими можна визначити, що кішка має нервовий стан. Наприклад, кішка може ховатися в важкодоступні місця, забиватися в темні кути та виходити звідти тільки щоб поїсти або сходити в лоток. У кішок може почастішати дихання та серцебиття, вони можуть часто і багато неспокійно нявкати. Також стрес у кішок проявляється у вигляді здибленої шерсті, притиснутих до голови вух, розширених зіниць.

Наслідки стресу

Стрес у тварин не завжди проявляється сильно та явно. До того ж не обов'язково, що нервовий стан відразу стає помітним. Спочатку кішки та собаки можуть просто відчувати тривожність чи занепокоєння, яке згодом стане сильнішим і впливатиме на поведінку улюбленця вже на постійній основі.

Стрес може спровокувати виснаження тварини. Як моральне, і фізичне. Відмова від їжі поступово проявляється зниженням ваги, а потім й атрофією м'язів. І стрес у будь-якому випадку негативно позначиться на здоров'ї улюбленця і може спричинити різні захворювання. У важких випадках стрес у кішок і собак призводить до смерті.

Стресс у питомцца | Зоомагазин MasterZoo

Діагностика та лікування стресу у тварин

Самостійно діагностувати серйозний стрес у тварини складно, оскільки багато хвороб у котів і собак проявляються схожими симптомами. Короткочасний стрес, який у кішки чи собаки викликає та чи інша ситуація, можна постаратися усунути самостійно. Наприклад, якщо улюбленець боїться пилососа, то можна не включати його при ньому, відвести тварину в іншу кімнату чи випустити пограти на двір, або купити тихішу модель.

Також, якщо ви тільки взяли кошеня чи цуценя, то можна відразу ж постаратися мінімізувати можливі фактори стресу, і з маленького віку привчати його до різних речей. Наприклад, до прогулянок на вулицю, поїздки в машині або дати йому познайомитися з різною побутовою технікою і зрозуміти, що боятися нічого. Якщо ви незабаром плануєте похід до ветеринара або поїздку, то придбайте переноску заздалегідь. Поставте її в кімнаті, покладіть туди плед або килимок, щоб кішка чи собака звикли до неї, і почали спати в ній, як у будиночку.

Але якщо ж у вашого улюбленця виникли перераховані вище симптоми, то слід звернутися до ветеринара. Незалежно від того, чи є якісь стресові фактори для тварини, чи ні. Будь-який із цих симптомів може стати сигналом до того, що в улюбленця щось не так зі здоров'ям, тому перевіритись потрібно обов'язково. І ветеринар зможе визначити в чому причина дивної поведінки тварини і при необхідності призначити курс лікування та заспокійливе для котів та собак.

Возможное место для плашки на препараты или категорию

Категорії заспокійливого для котів та собак та способи їх застосування

Помітивши дивну поведінку тварини, її господарі нерідко починають цікавитися тим, яке заспокійливе можна дати собаці чи кішці. І чи можна це робити взагалі.

Так, лікування стресу у домашніх улюбленців не завжди, але найчастіше передбачає застосування заспокійливих препаратів. Але це ліки, розроблені спеціально для тварин. Заспокійливі, які приймають люди, не підходять для тварин. Навіть якщо їх давати у малих дозах. Аналогічно також, що і заспокійливе для кішок не підійде як заспокійливе для собак. І навпаки. Якщо препарат призначений для котів, не можна давати собакам. Тільки якщо виробник заспокійливого спочатку не заявляє його як універсальний засіб з конкретним дозуванням для кожного випадку.

Заспокійливе для кішок або собак може мати різні формати. Це можуть бути подушечки, якісь ласощі, краплі, таблетки, суспензії та ін. У зоомагазині MasterZoo також представлено заспокійливе для собак та котів у різних формах застосування. І з урахуванням того, що далеко не всі тварини охоче приймають ліки, можна підібрати той варіант, який сподобається вашому улюбленцю.

Види заспокійливих за складом

Крім форми випуску, заспокійливе для кішок та собак поділяється на дві великі групи. Ці групи формуються залежно від складу та призначення заспокійливого. За складом заспокійливе для тварин ділиться на:

  1. Натуральні препарати, в основі яких лежать витяжки з трав, лікарських рослин, вітаміни та екстракти.
  2. Хімічні заспокійливі, де головними активними компонентами виступають синтетичні поєднання. Це можуть бути транквілізатори, антидепресанти, нейролептики, барбітурати, протисудомні тощо.
  3. Заспокійливі на основі феромонів. Вони імітують запахи тварин одного виду та є безпечними.

Види заспокійливих за призначенням

За призначенням заспокійливе для собак і кішок поділяється на:

  1. Препарати проти агресії, які знижують неспокійну та небезпечну поведінку тварини відносно до інших тварин або людей, знижують гіперактивність.
  2. Препарати, що зменшують статевий потяг. Застосовуються до або під час тічки, перериваючи чи затримуючи її. Також усувають занепокоєння та агресію тварини, пов'язану зі статевим потягом.
  3. Заспокійливе для котів та собак у дорогу. Такі ліки знижують відчуття страху від незнайомої обстановки та зміни місця, і притупляють відчуття нудоти.
  4. М'які заспокійливі короткої дії, які застосовують під час купання, стрижки кігтів, післяопераційного відновлення та інших випадків, залежно від ситуації.

До мінусів заспокійливого для котів та собак можна віднести лише можливі побічні ефекти, про які попереджають ветеринари та виробники. Найчастіше це апатія, млявість та зниження апетиту. Також, щоб збільшити ефективність дії заспокійливого, краще давати його перед ситуацією, яка може спровокувати стрес, а не тоді, коли тварина вже налякана чи збуджена.

Але важливо вибрати хороший і відповідний препарат, який дійсно допоможе вашому улюбленцю. І в жодному разі не можна діагностувати стрес у домашніх тварин і купувати ліки самостійно. Так ви можете тільки нашкодити улюбленцю, а не позбавити його стресу. Зверніться до ветеринарного лікаря, щоб підібрати заспокійливе для собаки чи кішки.

Не забувайте про те, що реакція кожної тварини на заспокійливе індивідуальна. І треба дивитися, як реагує улюбленець на препарат і за необхідності уточнити заміну заспокійливого у ветеринара.

 

FAQ
  • Як допомогти улюбленцю впоратися зі стресом?

    Стрес в улюбленців може виражатися різними симптомами, серед яких апатія, відмова від їжі, агресивність, прагнення усамітнення. Його можуть викликати різні чинники, але завдання кожного власника – допомогти улюбленцеві впоратися зі стресом. Для цього потрібно обстежити тварину у ветеринара, який може призначити необхідні препарати та вітаміни. Потрібно усунути джерела стресу та забезпечити вихованцю місце в будинку, де він може почуватися комфортно та в безпеці. Виявляйте більше любові та турботи до улюбленця, не дозволяйте собі різких висловлювань, грубого чи високого тону голосу у спілкуванні з вихованцем. Перегляньте ігри з улюбленцем та його раціон. Можливо, йому не вистачає контакту з вами або харчування не забезпечує всіх потрібних організму речовин. Балуйте вихованця турботою та смакотами, проте не практикуйте вседозволеність.
  • Скільки триває стрес в улюбленця?

    Стрес у домашніх тварин буває короткочасним, тривалим і хронічним. Короткочасний стрес може викликати якась ситуація, наприклад, візит до ветеринарної клініки, або внутрішні проблеми організму. Більш небезпечний для вихованця тривалий і хронічний стрес, коли подразники не зникають і постійно або регулярно утворюють нервовий стан у тварини. Тоді можуть початися зміни на гормональному та ендокринному рівні, почнеться відмова від їжі та буде складніше вилікувати стрес у вихованця. Помітивши симптоми стресу у тварини або нервову поведінку вихованця, обов'язково зверніться до ветеринара та усуньте подразники для комфортного та здорового життя улюбленця.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі