Кот и лоток для котов | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Привчання до лотка бажано розпочинати якомога раніше. Якщо малюки перебувають поряд із матір'ю, то, спостерігаючи за її поведінкою, вони самі досить швидко навчаться ходити в туалет куди належить. Вже з місячного віку кошенята здатні повторювати дії батьків. Тому питання як привчити кошеня до лотка, якщо батьки поруч, зазвичай не стоїть.

Якщо кошеня позбавлене опіки матері, навчати малюка «робити справи» у лоток доведеться господареві. Коти - охайні тварини, тому, тільки-но кошеня зрозуміє, чого від нього чекають, він охоче користуватиметься лотком. На процес навчання зазвичай потрібно від кількох днів до 2-3 тижнів. Слід лише запастися терпінням і смаколиками. Адже ще Павлов довів, що позитивне підкріплення правильної дії прискорює формування рефлексу. Тому не забувайте хвалити кошеня за вдале відвідування лотка і не кричіть, якщо трапився конфуз. Так пухнастик почне боятися лотка і щоразу намагатиметься «зробити справи» в більш затишному місці, куди вам важко буде дістатися.

Привчання кошеняти до лотка бажано проводити у кілька етапів. Розглянемо цей процес докладніше.

Котенок и лоток | Зоомагазин MasterZoo

Як привчити кошеня до лотка – рекомендації досвідчених заводчиків

Насамперед – жодного крику і, тим більше фізичних покарань. Найкращий спосіб домогтися від вихованця бажаної поведінки - ласка і м'яка наполегливість. Пропонуємо кілька порад фахівців, які допоможуть вам у важливій та делікатній справі привчання кошеняти до туалету.

Насамперед потрібно правильно підібрати лоток. Він не повинен бути завеликим великим, малюкові має бути в ньому затишно. Можна вибирати моделі з досить високими бортиками, оскільки часто кошенята активно закопують фекалії, але одна сторона лотка обов'язково має бути заниженою, щоб кошеняті було зручно до нього забиратися. Якщо відвідування лотка пов'язане з труднощами, пухнастик може випорожнюватися поряд з ним або в іншому місці, яке здасться йому більш доступним і затишним.

Щоб кошеня зрозуміло, чого ви від нього чекаєте, посадіть його після їжі або при ознаках занепокоєння до лотка, візьміть його лапку і почніть акуратно розкопувати нею гранулят. Головне, спіймати момент, коли малюкові хотітиметься в туалет, інакше процедуру копання він може сприйняти як нову гру. Обов'язково дозвольте кошеняті обнюхати лоток, наповнювач, вивчити новий предмет з усіх боків. Якщо малюк сам починає копатися - ви за крок від успіху.

Повторювати процедуру з висаджуванням у лоток потрібно кілька разів на день, після їжі та пробудження від сну - саме в цей час в улюбленців з'являється бажання сходити в туалет.

Якщо ви помітили, що перед тим, як зробити калюжу або купку, хвостик починає турбуватися, шкрябати підлогу, перенесіть його до лотка та ласкаво утримуйте там, поки він не зробить всі свої справи. За успіх похваліть і пригостіть ласощами. Повторюйте процедуру частіше, щоб кошеня зрозуміло, що робити з лотком.

Однак буває так, що калюжа або купка з'явились у непризначеному для цього місці. Що робити? У присутності «винуватця» зберіть все серветкою та перенесіть до туалету, залиште там на деякий час. Наступного разу кошеняті буде простіше зрозуміти по запаху, куди саме слід справляти потребу.

Процес привчання може тривати кілька тижнів. Якщо малюк наполегливо відмовляється відвідувати лоток, можливо йому незручно в нього залазити, місце для лотка вибрано невдало або йому не подобається наповнювач. Спробуйте міняти наповнювачі та встановити лоток туди, де улюбленець найчастіше «шкодить», а коли він звикне до лотка, поступово пересувайте його у зручне для вас місце. Водночас колишні «туалетні місця» потрібно ретельно вимивати та обробляти спеціальним засобом для відлякування котів. Такі засоби мають натуральний склад, тож, за умови використання відповідно до інструкції, вони безпечні для вихованців та людей. Їхній запах неприємний для котів, тому улюбленець уникатиме обробленого місця.

Подібні способи привчання до лотка можна використовувати для великих кошенят та дорослих вихованців. Однак у цьому випадку процес може виявитися тривалішим і мати свої особливості.

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Як привчати дорослого кота до лотка

Отже, у вашій оселі з'явився дорослий кіт. У нього вже сформувалися звички, і змінити їх дуже складно. Що робити? Як привчити дорослого кота до лотка? На які нюанси слід звернути увагу?

Особливості привчання дорослого кота до лотка

Чи можна привчити дорослого кота до лотка? Звісно так! Проте давайте одразу домовимося, що в хаті господар – ви, а не кішка. Ви розумніші, сильніші, у вас більше можливостей. Це означає, що саме на вас лежить відповідальність за виховання тварини та облаштування її життєвого простору. Вихованець повністю залежить від вас, отже, ваше завдання - розмістити лоток так, щоб йому було зручно ходити до нього. Для цього доведеться виявити терпіння і не чекати на швидкі результати.

Якщо ви берете дорослого домашнього кота, обов'язково поцікавтеся, де стояв його лоток, як вигляд він мав, який використовувався наповнювач. Можна попросити спершу у господарів старий лоток - кішка знає його і знає, навіщо він потрібен. Купуйте такий самий гранулят для лотка. Намагайтеся відтворити вдома звичне для кішки середовище. Так стрес у тварини буде меншим, і вона швидше зрозуміє, куди їй «робити справи».

Коли кішка звикне в оселі, ви зможете купити новий лоток і, якщо потрібно, поступово перевчити її до нового розміщення, наприклад, не в коридорі, а у ванній або туалеті. Водночас слід обмежити доступ у небажані місця і ховати речі, на які улюбленець «замахується»: закривати двері до спальні, накривати клейонкою крісло, що сподобалося, ховати капці або інше взуття, щільно закривати тумбу з постільною білизною, пледами тощо.

З вуличними тваринами справа складніша. Ви практично нічого не знаєте про тварину та її звички. Скільки часу знадобиться, щоб привчити дорослого вуличного кота до лотка? У кожному випадку це залежить від вас і кота, тобто індивідуально. Одні вихованці з першої години в новому будинку розуміють, куди можна сходити в туалет, іншим на це потрібні тижні. Тому запасіться терпінням. Доведеться піти шляхом спроб та помилок, шукати варіант, який влаштує вас та підопічного.

У дорослого котика характер вже сформувався, тому доведеться виявити винахідливість, щоб досягти бажаного результату. Жодної агресії! Жодного крику і тим більше фізичних покарань! Тільки ласка і терпіння допоможуть сформувати у кота потрібну звичку.

Як привчити вуличного дорослого кота до туалету – питання непросте. Зазвичай тварини, взяті з вулиці, вважають будь-який тихий куточок придатним для задоволення природних потреб. Тож якщо ви лаятимете вихованця, він шукатиме все більш затишні місцини. Щоразу пошук і прибирання «наслідків» будуть все більш втомливими. Тому варто запитати себе: як привчити кота до лотка дорослого – без стресу і назавжди.

Коты у туалета | Зоомагазин MasterZoo

Як привчати кота до лотка – на що звернути увагу

Процес дуже делікатний. Крім вашої уваги та терпіння знадобляться ще й певні умови для успішного формування звички.

Слід брати до уваги низку факторів:

  • наповнювач;
  • вид та розмір лотка;
  • місце, де розміщено туалет;
  • особливості характеру тварини.

Як вибрати наповнювач

У продажу можна знайти кілька видів наповнювачів для котячого туалету:

Бентонітовий – один із найпопулярніших. Він буває великий і дрібний, добре вбирає рідину та запахи, утворює грудки, які потім зручно прибирати лопаткою. Є ароматизовані та неароматизовані наповнювачі з бентонітової глини, і якщо підопічний не заперечує проти запаху лаванди, лимона чи соснової глиці, ви можете сміливо використати його. Дрібні фракції ідеально підійдуть кошеням - вони не тиснуть на ніжні лапки, більші гранули наповнювача подобаються дорослим улюбленцям. Особливо охоче користуються бентонітовим гранулятом вуличні мурчики. Він здається їм звичним та зрозумілим. Також вуличні коти часто воліють мати за наповнювач лотка звичайний пісок.

Недоліком цього виду наповнювача можна вважати наявність дрібного пилу в пакуванні – у процесі фасування та транспортування гранули неминуче кришаться. Також іноді виникає проблема у довгошерстих тварин – до вовни прилипають вологі шматочки глини, тому прибирати туалет бажано відразу після відвідування вихованцем.

Деревинний наповнювач теж подобається кицям, він має приємний натуральний аромат деревини, відмінно вбирає вологу і запахи, не викликає алергічних реакцій. Забруднений наповнювач можна використовувати як добрива на клумбі або на городі. Продаються гранули різного розміру, тому можна вибрати відповідну фракцію для кошенят і дорослих кішок.

Наповнювач із кукурудзи з'явився у продажу нещодавно. Найчастіше його використовують у клітках птахів і гризунів, оскільки він має приємний для вихованців аромат і невелику фракцію. Це якісний та безпечний на 100% натуральний наповнювач, який все частіше купують господарі кицьок. Однак слід враховувати, що він досить легкий, тому швидко розсипається за межами лотка, і не завжди справляється із запахом, якщо забруднену ділянку видалили своєчасно.

Силікагелевий наповнювач оцінили багато власників мурчиків усіх порід. Вони називають цей варіант ідеальним для котячого лотка. Силікагель має високі показники поглинання рідини та запахів. При щоденному видаленні грудок повна заміна наповнювача може знадобитися раз на 2-3 тижні. Однак не всі коти погоджуються користуватися таким наповнювачем. Він видає своєрідний звук, гучно шерхотить при копанні, і деяким вихованцям це шарудіння не подобається.

Зауважте, що будь-який наповнювач повинен утворювати в лотку шар не менше 3-5 см, тільки в цьому випадку він працюватиме ефективно. Фекалії та ділянки вологого наповнювача слід видаляти двічі на день, інакше кіт може відмовитись користуватися брудним лотком.

Важливо правильно підібрати фракцію гранул. Чим меншим кіт, тим дрібніше має бути наповнювач. Гранули повинні бути оптимального розміру. Такого, щоб не давили лапки і не ускладнювали пересування у лотку. Якщо маленькому котику або коту, у якого проблеми з лапами, насипати в лоток великі гранули, які викликатимуть дискомфорт, тварина, швидше за все, перестане ходити в лоток, поки наповнювач не зміниться на більш комфортний.

Якщо ви берете дорослого домашнього кота в інших господарів, то можна попросити його лоток. Якщо такої можливості немає, то поцікавитися, який саме туалет мав котик і який наповнювач використовували колишні господарі. А заразом варто з’ясувати, чи не було в улюбленця звички мітити територію за межами лотка. Якщо прецеденти траплялися, можливо, варто спробувати інший наповнювач.

Лотки для котов | Зоомагазин MasterZoo

Види лотків для котів – що обрати

Процес привчання дорослої киці до лотка залежить від того, наскільки він сподобається тварині.

Лоток повинен бути досить високим, з бортиками висотою від 10 см, щоб закопуючи екскременти, улюбленець не розкидав наповнювач підлогою. Щоб уникнути зайвого прибирання, можна купити котячий туалет з рамкою або закриту модель. Підійде також лоток із сіткою, але улюбленці не завжди в захваті від такого варіанту. Врахуйте, що високі борти можуть стати проблемою для кошенят, невеликих або літніх котів. Проблему можна вирішити, якщо придбати лоток з одним заниженим краєм, через який зручно переступати навіть маленькому мурчику.

Привчити дорослого кота до лотка простіше, якщо лоток підходить за розміром. Великій тварині й в туалеті потрібно багато місця, маленький лоток вона просто ігноруватиме.

Види котячих лотків

Правильно підібраний лоток – одна з важливих складових процесу привчання киці до туалету. Саме від виду й типу лотка залежить, наскільки швидко тварина до нього звикне. Важливо відразу правильно визначитись із розміром. Кошеняті знадобиться невеликий туалет, купувати модель «на виріст» не варто, оскільки малюк може відмовитися відвідувати занадто велике та незатишне місце. Дорослий вихованець маленький лоток «не зрозуміє». Йому необхідно місце, щоб спокійно сісти, а потім закопати «результати».

Також слід звернути увагу на типи туалетів:

Відкриті лотки повинні бути достатньо високими, аби наповнювач не розлітався приміщенням, але водночас зручними для тварини. Ідеальний варіант – лоток із одним заниженим краєм. Для мурчиків, які люблять копатися, рекомендуються моделі з рамкою. Широкий вибір таких лотків є у магазині «Мастерзоо». Рамка значно обмежує випадання шматочків наповнювача із туалету. Такі лотки призначені для котів різного віку та порід. Наповнювач можна використовувати той, який більше подобається улюбленцю. Якщо лоток підходить за розміром і встановлений у зручному для киці місці, то проблем із відвідуванням не буде.

Лоток із сіткою можна використовувати як із наповнювачем, так і без нього. Такі моделі не рекомендується пропонувати кошеням, тому що їхні кігтики потрапляють у ґрати, і тварина може травмуватися. Також не всіх котів вдається «вмовити» користуватися лотком із сіткою.

Питання: як привчити дорослого кота до лотка без наповнювача, виникає найчастіше у випадку, коли він примудряється в процесі закапування висипати майже весь наповнювач на підлогу.

Починати процес «переселення» на лоток із сіткою варто лише після того, як котик стабільно ходитиме до туалету у призначене для цього місце. Тоді ви можете поступово зменшувати кількість наповнювача, а потім замінити його газетою чи шматками туалетного паперу. Тварина звикне до відсутності наповнювача, і потім можна запропонувати йому лоток із сіткою. Для кращого ефекту рекомендуємо обробити новий лоток засобом для привчання до туалету, який можна купити у зоомагазинах та ветеринарних аптеках.

До лотка із сіткою можна насипати наповнювач на дно, тоді волога і запахи не поширюватимуться будинком. Тверді відходи доведеться прибирати після кожного відвідування котом лотка. Якщо туалет із сіткою використовується без наповнювача, його необхідно щодня ретельно мити, щоб запобігти появі неприємного запаху.

Закритий лоток - це невеликий будиночок, на дні якого розміщено шар наповнювача. Багато киць із задоволенням користуються цією конструкцією, тому що вона дозволяє усамітнитися і «робити справи» у спокої. Зверніть увагу, тварина повинна поміщатися в «туалетному будиночку» вільно та на повний зріст. Якщо розмір основи або висота недостатні, вихованець може відмовитися використовувати лоток.

Самоочисні моделі з'явилися на ринку порівняно нещодавно. Ця технологічна конструкція має високий ступінь гігієнічності та зручна для киць та їхніх господарів. Після відвідин туалету спеціальний механізм, який спрацьовує від датчика руху, прибирає забруднений наповнювач.

Як привчити кота до лотка: послідовність дій

Привчати дорослих кішок до лотка потрібно поступово. Спочатку покажіть тварині лоток, пошелестіть наповнювачем, дайте його обнюхати, вивчити. Лоток бажано ставити в спокійний куток, оскільки котики «соромляться» ходити в туалет при свідках, їм потрібна тиха зручна місцинка. Добре підійдуть ванна або туалетна кімната, куток коридору.

Якщо вихованцю місце сподобається, він з першого дня почне користуватися туалетом, і у вас не буде проблем. Але не завжди так щастить, часто кіт робить калюжі та купки зовсім не там, де ви йому пропонуєте. Як діяти у цьому випадку? Потрібно зібрати серветкою або лопаткою екскременти, перенести в лоток, покласти до нього та показати тварині. Можна навіть спробувати «закопати» їх лапкою.

По-друге, неправильне місце слід ретельно вимити спеціальним миючим засобом, обробити спреєм для відучування котів від туалету або натерти шкіркою лимона чи апельсина. Цей запах тварини не люблять і обходитимуть місце стороною. По-третє, можна повністю перекрити доступ до небажаного місця: зачиняти двері в кімнату, тимчасово поставити на небажане місце якісь меблі.

Інший варіант - поставити лоток у той куток, куди ходить по потребі мурчик. Коли він звикне до лотка, поступово пересувати його в потрібне вам місце та за вдале «відвідування» туалету пригощайте улюбленця смаколиками. Позитивна мотивація зазвичай дуже добре працює з цими тямущими тваринами.

Якщо кішка вперто відмовляється відвідувати туалет, спостерігайте за її поведінкою. Вона може робити це не на зло, у неї є свої причини ігнорувати лоток. Ваше завдання розібратися, у чому справа.

Причин може бути багато:

  • статеве дозрівання чи період статевого збудження;
  • захворювання, найчастіше – сечового міхура чи нирок;
  • поява в будинку іншої кішки або іншої домашньої тварини;
  • неприємні наповнювач або запах у місці, де розташований туалет.

У цьому випадку потрібно діяти за обставинами: показати тварину ветеринару, провести стерилізацію, купити інший наповнювач або освіжувач повітря тощо.

З перших хвилин перебування в оселі кота слід познайомити з лотком. Використовувати можна ті ж методи, що ми рекомендували для привчання до туалету кошенят. Дорослі киці ще більш чутливі до покарань, тому вам не слід навіть підвищувати голос, якщо тварина «наклала» в недозволеному місці. Коти добре розрізняють інтонації, тому ваш суворий голос дасть зрозуміти, що він помилився. Можна, хіба що, трохи бризнути на кішку водою у якості покарання. Якщо ви нічого не знаєте про смаки тварини щодо наповнювача, запропонуйте пісок чи бентонітові гранули. Вони своїм виглядом і запахом найбільше нагадують ґрунт і стимулюють природну поведінку.

Якщо ви взяли до будинку другу дорослу кішку або кошеня, нова тварина швидше навчиться правильно справляти потреби, наслідуючи приклад товариша. Доки тварини знайомитимуться та визначатимуть «сфери впливу», кожному потрібно забезпечити окремий лоток. Згодом він може стати спільним.

Приучить кота к унитазу | Зоомагазин MasterZoo

Як привчити кота ходити на унітаз

Багато власників мріють привчити вихованців справляти потребу в унітаз. Це непросто, але можливо. Головне, щоб двері в туалет завжди були відчинені, а тварина була привчена до лотка. Привчати до такого способу відправлення потреб слід лише дорослих тварин, оскільки кошенятам «промах» може коштувати занадто дорого.

Спочатку слід поступово підіймати звичний лоток до висоти унітазу, підставляючи під нього міцну та зручну опору. З часом лоток і край унітазу будуть на однаковій висоті. Одночасно періодично підносьте вихованця до унітаза, щоб він звик до його вигляду, не боявся шуму води. Намагайтеся обмежити використання ароматичних спреїв, оскільки часто мурчики на них реагують негативно.

Коли киця навчиться без проблем застрибувати на лоток на висоті, слід поступово зсувати його у бік унітазу – щодня на кілька сантиметрів. Зважайте, що лоток має стояти міцно, не хитатися. Коли кіт звикне до такого розташування, можна прибрати лоток. Деякі заводчики радять підвісити на бортик унітазу невелику ємність із наповнювачем, щоб кіт розумів, що й куди потрібно робити. Процес навчання може тривати кілька тижнів, але якщо ви вирішили привчити кота ходити в туалет «по-людськи» потрібно мати терпіння, а за кожен успіх хвалити та заохочувати улюбленця смаколиками.

Чи варто карати, якщо кіт не ходить у лоток?

Якщо питання, як привчити дорослого кота до лотка в новій оселі, не вирішується одразу, кричати чи вдаватися до фізичних покарань дуже шкідливо. Киці добре розуміють настрій господаря, і ваш незадоволений вигляд буде сигналом - «щось не так». На крик чи побої тварина образиться і цілеспрямовано псуватиме ваші речі.

Навіть більше, аби приховати «шкоду», кіт почне шукати все більш важкодоступні та потаємні місця. У результаті запах пошириться будинком, а знайти його джерело вам щоразу буде все важче. З лотком у кота будуть пов'язані негативні асоціації, і привчити улюбленця ним користуватися виявиться ще складніше.

Не лінуйтеся щоразу пояснювати вихованцю, що потрібно робити, відносити екскременти в лоток і закопувати їх. Можна навіть спробувати закопати відходи лапкою вихованця, а потім похвалити та почастувати чимось смачним. Зазвичай після 3-5 повторень подібної процедури коти самі починають у потрібний момент бігати домівкою у пошуках правильного місця для туалету.

Один із методів привчання кота «попадати» в лоток полягає в наступному. Спочатку потрібно розмістити лоток у тому місці, яке тварина вибрала для справлення потреб, яким би незручним воно не виявилося. Потім, коли ви переконаєтеся, що киця стабільно відвідує лоток, переставте його в потрібне місце, а на те, де він стояв раніше, поставте незручний лоток або навіть бляшанку, покладіть в неї газету або наповнювач, який не подобається, та зафіксуйте конструкцію так, щоб її було неможливо зрушити з місця. Зазвичай вихованець, вивчивши ситуацію, обирає комфортніший туалет, нехай навіть у незвичному для нього місці. Однак відкривати доступ до колишнього місця не варто, оскільки він повернеться до нього за першої ж можливості.

Якщо кіт періодично «не потрапляє» в призначене місце, варто показати його ветеринарному лікареві. Можливо, у тварини болять нирки чи органи сечостатевої сфери.

Як відучити дорослого кота паскудити

Щоб уберегти будинок та меблі від «мінування» вашою кішкою, фахівці рекомендують почати з вивчення стану здоров'я тварини. Можливо, її потрібно буде підлікувати. Якщо причина міток – гормональна активність, вихованця варто стерилізувати.

Причиною неконтрольованого сечовипускання можуть бути хвороби, у тому числі інфекційні, спричинені укусами бліх та інших паразитів. Тому подбайте про гігієну та регулярно мийте вихованця спеціальними шампунями, надягніть протипаразитарний нашийник і в сезон активності комах обов'язково обробляйте спреєм або іншими інсектицидними препаратами.

Рекомендується також вжити таких заходів:

  • утруднити або повністю закрити доступ до небажаного місця для туалету;
  • забезпечити вільний доступ до лотка;
  • вимити небажане місце миючими засобами та обробити спеціальним спреєм або ефірною олією цитрусових, а лоток – спреєм, що привертає увагу тварини;
  • хвалити, гладити та балувати смачним щоразу, коли кіт відвідав лоток;
  • спробувати кілька наповнювачів і купувати лише той, який подобається коту: щоб вбирав вологу та запахи, не завдавав дискомфорту.

Додаткові засоби для привчання до лотка вашого кота

Ми вже згадували про спреї, які дозволяють відлякати тварину від небажаного місця туалету або, навпаки, привертати її увагу. Ці засоби ви можете купити у зоомагазинах та ветеринарних аптеках. В інтернет-магазині «Мастерзоо» вони також представлені.

Основу цих засобів складають натуральні ароматичні речовини та екстракти рослин, вони абсолютно безпечні для вихованців та людей. Обробляти місця спреєм рекомендується 2-3 рази у день. І навіть після того, як кіт почне регулярно відвідувати призначений для нього туалет, потрібно обробляти небажане місце ще 5-7 днів. Потім обробку достатньо проводити щодня, а ще через 7-10 днів взагалі припинити.

Іноді проблеми трапляються, коли господарі викидають старий лоток та купують новий. Як привчити дорослого кота до нового лотка? Тут все просто: вибрати такий самий за розміром туалет і той самий наповнювач, що використовувався раніше, поставити у те саме місце.

Якщо улюбленець не знайде там свій запах і зробить калюжу в недозволеному місці, посипте її наповнювачем, щоб він увібрав вологу, і перенесіть наповнювач до лотка. Наступного разу кіт за запахом знайде свій туалет і почне ним користуватися. Для прискорення процесу можна, знову ж таки, скористатися спреєм.

Будьте ласкаві та терплячі, тоді ваш улюбленець намагатиметься догодити вам щосили!

 

FAQ
  • Де краще поставити лоток для кота

    Коти не люблять ходити до туалету на видноті, там, де часто ходять люди. Тому оптимальний варіант – затишне місце у куточку: у туалеті, ванній кімнаті, у коридорі. На кухні встановлювати лоток не варто як з гігієнічних міркувань, так і тому, що пухнасті не люблять справляти потребу поряд з тим місцем, де їдять та п'ють.
  • Що робити, якщо кіт ходить по-великому поряд із лотком

    Насамперед варто з'ясувати причину такої поведінки. Їх може бути кілька:

    • лоток не підходить за розміром чи конструкцією;
    • не подобається наповнювач;
    • не влаштовує місце; 
    • проблеми зі здоров'ям.

    Спробуйте запропонувати більш просторий або закритий лоток, інший наповнювач, трохи посуньте туалет. Швидше за все це допоможе розв’язати проблему. Якщо ні – варто звернутися до ветеринара.

  • Як часто треба міняти лоток у кота

    Видаляти фекалії та грудки або ділянки вологого наповнювача слід двічі на день. Повністю змінювати наповнювач та мити лоток необхідно раз на 7-10 днів. Якщо ви використовуєте силікагелевий наповнювач, при регулярному прибиранні повну заміну можна проводити раз на 15-20 днів.
  • Чи можна привчити дорослого вуличного кота до лотка

    Звичайно, можна. Однак тривалість процесу непередбачувана – від кількох днів до кількох місяців, все залежить від вас та характеру вашого вихованця. Щоб кіт охоче користувався лотком, вибирайте відповідний за розміром, тобто досить просторий, і купіть бентонітовий неароматизований наповнювач або очищений пісок. Такий ґрунт максимально наближений до того, що служив коту «лотком» на вулиці, і він швидше зрозуміє, що від нього хочуть.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі