Собаки | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Характер породи Ши-тцу

Особливості догляду за Ши-тцу

Харчування Ши-тцу

Здоров'я Ши-тцу: ключ до довголіття та щастя

 

З китайської мови порода Ши-тцу перекладається як «левеня». Маленькі собачки справді трохи подібні до царя звірів. Довга густа шерсть з рясним підшерстям багатьом людям нагадує гриву. Але на цьому подібність закінчується. Адже пухнастики породи Ши-тцу мають зовсім не дикий характер, а навіть навпаки. Ласкаві, грайливі та здатні до навчання малюки — ідеальний вибір як для однієї людини, так і для сім'ї.

Однак догляд за цуценям Ши-тцу або дорослим улюбленцем вимагає від господаря уваги, часу та певних уявлень про особливості породи. Що потрібно знати майбутньому власнику про утримання та виховання цих неймовірних малюків?

Характер породи Ши-тцу

Характер Ши-тцу — одна з причин, через яку величезна кількість людей віддають перевагу саме цій породі. Ласкаві та активні малюки здатні сильно прив'язуватися до свого господаря, але при цьому їх важко назвати нав'язливими. Їхня відданість і здатність до навчання — ті риси, які особливо цінуються людьми, які бажають знайти не тільки вихованця, а й вірного друга.

Ще одна перевага характеру собачок Ши-тцу — стійка нервова система та міцна психіка. Так, вони можуть демонструвати агресію щодо до чужинців, але з господарем та його близькими залишаються спокійні та надійні. З цієї причини цуценята Ши-тцу часто стають членами сімей, у яких є маленькі діти.

Що стосується дресування, то малюки зазвичай не виявляють високої активності у цих питаннях. Проте за достатньої терпимості з боку господаря, собаки можуть досягати досить хороших результатів.

 

Собаки2| Зоомагазин MasterZoo

Особливості догляду за Ши-тцу

Одне з ключових питань від тих, хто розмірковує над тим, щоб купити Ши-тцу, — як доглядати за представниками цієї породи. Їхня густа і довга шерсть потребує щоденної уваги власника. Так, малюків потрібно регулярно вичісувати, купати, вмивати їм мордочку й іноді — водити до грумера. Тільки в цьому випадку його шерсть залишиться здоровою і привабливою, а вихованець не страждатиме від заплутувань. І, звичайно ж, догляд за Ши-тцу охоплює заходи щодо підтримки хорошого стану кігтів, вух та очей.

Щоденний догляд

Собака Ши-Тцу, догляд за яким має бути щоденним, зазвичай із задоволенням погоджується на процедури. Особливо, якщо вихованець привчений до них із щенячого віку. Так, постійний догляд за вихованцем включає насамперед ретельне вичісування.

 

До щоденних процедур також відноситься і заплітання хвостика. Така зачіска не лише надає цікавого зовнішнього вигляду улюбленцю, а й забезпечує профілактику проблем із зором. Якщо шерсть часто потрапляє в очі, збільшується ризик розвитку офтальмологічних захворювань.

За шерстю на мордочці малюка теж потрібен регулярний догляд. Після кожної трапези слід акуратно видаляти сліди їжі навколо пащі. До особливостей породи Ши-тцу відноситься і те, що у вихованців часто сльозяться очі. Тому господареві важливо промивати їх щодня, видаляючи зайву рідину та закисання.

Стрижка та купання Ши-тцу

Як часто мити Ши-тцу? Зазвичай купання вихованців рекомендують проводити раз на два тижні. Під час процедури господареві потрібно не тільки ретельно вимити шерсть улюбленця, але й приділити увагу гігієні живота, лап, анальних залоз. Регулярне купання собак цієї породи — просто необхідний захід. Від нього залежить не лише зовнішній вигляд малюка, а і його здоров'я.

Коли майбутні власники збирають інформацію та прагнуть дізнатися все про породу Ши-тцу, вони обов'язково стикаються з рекомендаціями щодо стрижки улюбленців. Так, собаки потребують регулярного гігієнічного грумінгу — раз на 2-3 тижні.

 

Собаки 3| Зоомагазин MasterZoo

Харчування Ши-тцу

Як часто і чим годувати Ши-тцу? Зважаючи на те, що вага собак цієї породи складає всього 4-7 кг, малюки їдять невеликими порціями. Однак особливість вихованців у тому, що їхній метаболізм досить швидкий. Тому годувати представників цієї породи потрібно невеликими порціями, але часто.

Рекомендації щодо корму

Ідеальним вибором для харчування Ши-Тцу стануть спеціальні корми для маленьких порід. У продукції преміальних лінійок враховані всі потреби вихованця. Так, у таких кормах міститься близько 50% м'яса та субпродуктів. У них також є каші, овочі, фрукти й іноді — зелень.

Важливо, щоб обраний корм для харчування улюбленця був призначений спеціально для маленьких порід. Вони містять достатньо білків, жирів та вуглеводів. Це сприяє не тільки підтримці оптимальної кількості енергії, а й здоров'ю травної системи, шкіри та шерсті, опорно-рухового апарату.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Спеціальні дієтичні потреби породи

Страви для Ши-тцу варто вибирати, виходячи з породних та індивідуальних особливостей вихованця. Чимало собак мають алергію на злакові та інші продукти. Тому підбирати корм важливо так, щоб його компоненти не викликали реакцій у малюка.

Добова норма їжі для Ши-Тцу становить близько 10% ваги для дорослого собаки та 3-5% для цуценят. При складанні раціону важливо врахувати рухову активність улюбленця. Якщо він багато часу проводить на прогулянках і за іграми, то його потреба в їжі буде вищою, ніж апетити малорухливого малюка.

Окремої уваги потребує питання, як годувати щеня Ши-тцу. Зовсім маленькі за своїм віком собаки потребують ще більш калорійного та збалансованого харчування. Вихованців від 1.5 до 3 місяців годують до 6 разів на день. У міру дорослішання, кількість приймання їжі поступово скорочується.

 

Собаки4 | Зоомагазин MasterZoo

Здоров'я Ши-тцу: ключ до довголіття та щастя

Власники собак породи Ши-тцу повинні уважно та відповідально стежити за здоров'ям свого вихованця. У цьому допоможе насамперед дотримання правил догляду, звичайно ж, регулярний огляд у ветеринара.

Собаки породи Ши-тцу схильні до появи та розвитку таких захворювань:

🐾 алергічні реакції;

🐾  дисплазія кульшових суглобів;

🐾  синдром сухого ока.

За відсутності симптомів, відвідувати ветеринарну клініку рекомендується раз на пів року.

 

 

Догляд за очима ши-тцу

Через анатомічні особливості мордочки Ши-тцу, собаки нерідко страждають від проблем з очима. Так, господар може помітити посилену сльозотечу, появу «закисань» після сну. Щоб полегшити вихованцю ці стани, достатньо щодня проводити огляд очей і акуратно промивати їх спеціальним розчином. Якщо інтенсивність сльозотеч підвищилася, ви помітили почервоніння, механічні пошкодження рогівки або повік, симптоми погіршення зору, якнайшвидше покажіть малюка ветеринару.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Вакцинація

Одне з найважливіших правил щодо того, як доглядати цуценя Ши-тцу, полягає в тому, щоб зробити малюку всі щеплення, згідно з його віком. Обов'язково потрібно вакцинувати улюбленця від сказу, лептоспірозу, собачого гепатиту, чуми та парвовірусу.

Профілактика — засоби захисту собак від кліщів

Комплексний догляд за здоров'ям вихованця включає і використання сезонних засобів захисту від кліщів. Для цього можна підібрати якісні препарати від зовнішніх паразитів у будь-якій зручній формі виготовлення: краплі на холку, нашийник, спрей. Вони захистять вихованця у теплу пору року від укусу кліща та не допустять зараження енцефалітом.

Так, характеристика Ши-тцу — це опис собаки мрії для сімей і тих, хто цінує відданість, лагідність та контактність вихованця. Однак перед тим, як взяти такого улюбленця до своєї оселі, важливо підготуватися до того, що він вимагатиме щоденної уваги з боку господаря. Догляд за шерстю та очима представників цієї породи повинен здійснюватися постійно.

 

 

FAQ
  • Які продукти не можна їсти Ши-тцу?

    У раціоні Ши-тцу не повинно бути дрібних трубчастих кісток, бобових, гороху, макаронних виробів, гострих та копчених продуктів, солодощів та випічки.

  • Навіщо було виведено породу Ши-тцу?

    Собаки породи Ши-тцу ще з XVI століття служили вірними друзями людини. Вони нерідко жили при храмах Тибету, імператорських дворах.

  • Скільки років живе Ши-тцу?

    При правильному догляді та утриманні малюки живуть від 10 до 16 років.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі