Гастроентерит у собак | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як зрозуміти, що у собаки гастроентерит

Різновиди гастроентериту у собак

Методи діагностики та лікування гастроентериту у собак

Особливості харчування собаки при гастроентериті

 

Гастроентерит у собак, на жаль, поширене захворювання. Найчастіше на нього страждають цуценята до року, літні вихованці віком від 8 років і собаки дрібних порід, але жоден власник собаки не може бути впевнений у тому, що його підопічний не захворіє на гастроентерит. Гастроентерит у собаки може бути гострим або хронічним, первинним або вторинним, спричиненим іншою хворобою. Первинний гастроентерит найчастіше виникає при потраплянні до організму вірусів чи бактерій. Також іноді захворювання розвивається як алергічна реакція на невідповідну їжу.

Вторинний гастроентерит розвивається як ускладнення захворювань нирок, печінки, підшлункової залози онкологічних хвороб, гельмінтозу (зазвичай нематодозів) та ін. Гастроентерит у собак може початися стрімко, за кілька годин, у гострій формі, або прогресувати роками. Симптоми відрізнятимуться залежно від того, який перебіг хвороби у вашого хвостика. Тому будьте уважні до улюбленця і за найменших проблем зі здоров'ям показуйте його ветеринарному лікарю. Своєчасне звернення до фахівця врятувало тисячі собачих життів. Самостійно займатися лікуванням гастроентериту у собак – не варто. Ви не зможете правильно поставити діагноз і вибрати відповідний препарат, а при гострому протіканні вирішальною стає кожна хвилина.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Як зрозуміти, що у собаки гастроентерит

Гастроентерит у собаки викликають різні причини. Найчастіше причиною хвороби стають підібрані із землі продукти, контакт із фекаліями, іншими виділеннями хворої тварини або самою твариною. Також проблема виникає, якщо на вулиці собака п'є з калюжі, відкритої водойми або з миски для бездомних собак.

Часто гастроентерит у собак, особливо ентерит у цуценят, розвивається через безтурботність господарів. Будь-які продукти з вашої тарілки, особливо копченості, смажені та гострі страви, викликають у вихованців серйозні проблеми із ШКТ. Причиною гастроентериту буває неправильне харчування, незбалансований раціон або дешевий корм, що містить недостатню кількість поживних речовин і вітамінів, від чого насамперед страждають органи травлення. Неправильно підібрана порція – одна з причин гастроентериту. Переїдання створює підвищене навантаження на шлунок та кишківник собаки, порушує мікрофлору органів травлення та призводить до розвитку гастроентериту.

Іноді причиною захворювання стає алергія на певні види корму чи продукти, у такому разі важливо швидко виявити збудник алергії. Проблеми із травленням бувають спровоковані ліками, харчовими добавками. Як бачите, жоден собака не застрахований від хвороби, тому потрібно приділяти велику увагу профілактиці. Щоб знизити ризик розвитку гастроентериту:

• забороняйте вихованцю на прогулянці підіймати будь-які предмети із землі та їсти їх;

• захистіть від контактів із бездомними тваринами;

• не дозволяйте пити з калюж та водойм;

• консультуйтеся з лікарем перед покупкою вітамінних добавок або інших профілактичних та лікарських засобів;

• регулярно проводьте профілактику паразитів;

• дотримуйтесь графіка вакцинацій;

• годуйте собаку відповідно до її вікових і породних особливостей та індивідуальних потреб.

разделител пес| Зоомагазин MasterZoo

Однак навіть найдбайливіший господар не може контролювати кожен рух улюбленця, а собаці досить кілька разів доторкнутися носом до зараженого продукту та облизнутися, щоб інфекція потрапила до організму. Тому не можна ігнорувати навіть найменші прояви гастроентериту. Краще зайвий раз проконсультуватися з лікарем, ніж наражати здоров'я і життя хвостика на такий ризик.

Симптомами гастроентериту у собак є:

• діарея, зміна кольору виділень (кал червоного, чорного, сірого, оранжевого кольору з кров'ю та слизом);

• блювання;

• млявість;

• поганий апетит або повна відмова від їжі;

• різке підвищення температури;

• газоутворення, коліки, що спричиняють сильний біль;

• гнилий запах з пащі;

• пересихання слизових оболонок, сухий ніс, рясна слинотеча.

За наявності однієї або кількох ознак гастроентериту негайно проконсультуйтеся з лікарем. Гострий гастроентерит - важка хвороба, яка може закінчитися сумно для вашого хвостика, якщо своєчасно не розпочати лікування.

 

Собака  | Зоомагазин MasterZoo

Різновиди гастроентериту у собак

Лікування гастроентериту у собак залежить від виду захворювання. Ветеринари поділяють його на кілька видів:

• геморагічний;

• парвовірусний;

• коронавірусний;

• гнійний;

• крупозний;

• змішаний та ін.

Найбільше занепокоєння у власників викликає геморагічний гастроентерит у собак, що характеризується рясним проносом з кров'ю яскраво-червоного або темно-червоного кольору. Також ознакою цього виду гастроентериту є рідкі або желеподібні виділення червоного кольору та краплі крові із прямої кишки. Точну причину хвороби встановити важко, тому якщо спостерігається геморагічний гастроентерит у собаки, лікування повинен призначати досвідчений ветеринарний лікар. Найчастіше на геморагічний гастроентерит хворіють цуценята і собаки дрібних порід.

Парвовірусний гастроентерит у собак – небезпечна недуга, при якій порушується не тільки робота органів травлення, а й серцево-судинної системи. Особливо небезпечно тяжкий перебіг паровірусного гастроентериту, при ньому крім діареї, блювання, апатичності та відмови від їжі відзначаються стрибки температури, судоми, блювання з кров'ю. За відсутності кваліфікованої допомоги вихованець гине від серцевої недостатності та зневоднення. Якщо ви вчасно звернулися до ветеринара і собака одужала, то імунітет до парвовірусного гастроентериту зберігається у нього на тривалий час і передається з молоком матері цуценятам. Щоб захистити хвостик від цієї небезпечної хвороби, слід своєчасно робити щеплення.

Коронавірусний гастроентерит у собак дуже легко передається від хворої тварини. Крім шлунково-кишкового тракту хвороба вражає органи дихання і становить серйозну небезпеку для хвостиків, але не поширюється на людей та інших домашніх вихованців: птахів, гризунів, рептилій та ін. Кішки теж зазвичай не хворіють на собачий вірус.

Найчастіше коронавірусний гастроентерит спостерігається у цуценят до року і при гострій течії небезпечний для життя собаки. Однак іноді початок хвороби проходить безсимптомно або зі слабко вираженими симптомами, які характерні для стресу, індивідуальної реакції на їжу та ін. Тому якщо без видимих причин собака апатичний, погано їсть, фекалії стали м'якими, потрібно проконсультуватися з ветеринаром. Симптоми коронавірусного гастроентериту: підвищення температури, блювання, пронос з кров'ю, зневоднення, інтоксикація, порушення роботи серця та судин.

розделитель песик | Зоомагазин MasterZoo

Методи діагностики та лікування гастроентериту у собак

Поставити діагноз «гастроентерит», визначити причину хвороби та призначити оптимальне лікування може лише ветеринарний лікар на основі огляду та досліджень. Як правило, при підозрі на гастроентерит проводиться аналіз фекалій, сечі та крові, призначається УЗД, рентген, вірусологічне дослідження. Експрес-тест дає можливість швидко з'ясувати, чи є причиною захворювання  вірус.

Залежно від того, що спричинило гастроентерит, призначається лікування. При вірусній чи бактеріальній інфекції прописуються антибіотики, противірусні засоби, імуностимулятори. Гастроентерит у собак ліки потребує різноманітних, тому не намагайтеся підібрати антибіотик самостійно – це небезпечно для вашого чотирилапого друга. При зневодненні обов'язково компенсувати нестачу рідини у вигляді пиття або інфузійно.

Якщо гастроентерит викликаний вживанням зіпсованих продуктів або отруйних речовин, використовується антидот, адсорбенти, промивання шлунку, а також проводиться симптоматичне лікування. Гастроентерит у собак як лікувати, якщо причиною стали гельмінти? Фахівець може запропонувати лікування вихованця у стаціонарі, щоб не допустити розвитку перитоніту та інших ускладнень. Насамперед проводиться дегельмінтизація, призначаються імуностимулятори та підтримуюча терапія.

У випадках, коли гастроентерит – вторинне захворювання, що розвивається при хворобах печінки, підшлункової залози, нирок, пухлинах, основна увага приділяється лікуванню основної недуги та підтримці роботи ШКТ. Іноді гастроентерит – це реакція організму на ліки чи на якийсь продукт. Тоді слід виключити цей продукт із раціону, перестати приймати медикаменти, використовувати антигістамінні засоби та гастропротектори. Невіддільною частиною лікування гастроентериту є дієтичне харчування. Поговоримо про нього докладніше. 

 

Песик з тарілкою| Зоомагазин MasterZoo

Особливості харчування собаки при гастроентериті

Правильно складена дієта при гастроентериті – один із найважливіших факторів успішного лікування. За наявності блювоти у собаки про їжу і навіть питво не йдеться, рідина та поживні речовини вводяться в організм за допомогою крапельниці. Коли блювання проходить або його не було, важливо правильно скласти меню собаки. Якщо гастроентерит у собак, чим годувати? - це перше питання, що виникає після того, як стан хвостика вдається стабілізувати.

 

 

По-перше, починати годувати та напувати собаку можна лише з дозволу лікаря. По-друге, давайте вихованцеві їжу маленькими порціями, але часто, 5-6 разів на день. По-третє, використовуйте спеціальний корм для собак з чутливим травленням або захворюваннями шлунково-кишкового тракту перевірених брендів, наприклад, Brit, Acana, Pro Plan, Royal Canin, Josera, Dog Chow та ін. Як правило, корм в кожному конкретному випадку допомагає вибрати ветеринар. Зазвичай у перші кілька днів собаці рекомендують вологе меню, оскільки воно включає більше рідини та легше засвоюється, а потім – спеціалізований сухий корм. Тривалість дієти та добову норму корму має визначити ветеринар.

При своєчасному зверненні, правильному лікуванні та збалансованій дієті собака одужує через 8-10 днів. Гастроентерит у собак – дуже неприємний стан, який без своєчасного лікування призводить до тяжких наслідків, особливо якщо вихованцю ще немає року.

 

FAQ
  • Як швидко проходить гастроентерит у собаки?

    Тривалість хвороби та швидкість одужання залежить від багатьох факторів, насамперед від стану здоров'я вихованця, його віку, виду гастроентериту, перебігу хвороби, своєчасності звернення до лікаря. При правильному лікуванні та збалансованому харчуванні хвороба проходить приблизно за 8-10 днів.

  • Що дати собаці на відновлення шлунку?

    Не слід самостійно давати собаці вітаміни, пробіотики та інші препарати. Строго дотримуйтесь рекомендацій ветеринара. Щоб полегшити стан улюбленця можна потроху додавати у воду відвар ромашки, чорниці, які мають антисептичну і протизапальну дію. Перед тим, як пропонувати собаці відвари та настої, проконсультуйтеся з лікарем ветеринарної медицини.

  • Як починається ентерит у собак?

    Різні види гастроентериту у собак розвиваються по-різному, одні починаються гостро, інші на початкових стадіях не дають симптомів, треті протікають зі слабо вираженими симптомами. У будь-якому випадку, якщо собака став погано їсти, змінилися щільність, колір і запах фекалій, хвостик виглядає млявим і апатичним, зверніться до ветеринарного лікаря, щоб виключити небезпечні захворювання, у тому числі гастроентерит.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі