Цуценята| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Роль збалансованого харчування у зростанні та розвитку цуценят

Як вибрати відповідний корм

Що не варто давати щенятам: заборонені продукти

Підрахунок та контроль порцій корму

Як часто годувати цуценя

 

Цуценя в домі - це радість і веселощі, але і догляд малюкові потрібний такий самий, як маленькій дитині. За ним потрібно постійно наглядати, оберігати від стресів та небезпечних ситуацій, заспокоювати, якщо малюк чогось злякався, дбати про здоров'я і, звичайно, правильно годувати. Повноцінне збалансоване харчування – основа правильного розвитку та зростання, міцного здоров'я та відмінного настрою цуценяти. Відповідно, у власників насамперед виникають питання: чим годувати цуценя, використовувати готовий корм чи варити їжу самостійно, скільки разів на день годувати цуценя, як зрозуміти, що улюбленець голодний. І це далеко не повний перелік питань, які ставлять ветеринарам та продавцям «Мастерзоо» клієнти. Ветеринари клінік Харкова та Дніпра допомогли нам дати докладні відповіді на найпопулярніші питання щодо годування цуценят.

Роль збалансованого харчування у зростанні та розвитку цуценят

Насамперед потрібно визначитися, який корм отримуватиме вихованець. Це може бути готовий сухий або вологий корм, змішаний варіант чи натуральне харчування. Ми розповімо про переваги кожного виду кормів, але найголовніша вимога до раціону цуценяти – збалансована кількість поживних речовин, мінералів та вітамінів. Якщо ви не можете зробити вибір, зверніться за консультацією до ветеринара або заводчика, у якого купували цуценя. Вони підкажуть, який раціон буде для малюка оптимальним. Від правильно підібраного корму залежить здоров'я собаки протягом усього життя. Збалансований корм забезпечує:

🐾 правильний розвиток опорно-рухового апарату;

🐾 формування здорової травної, серцево-судинної, ендокринної, сечовидільної систем;

🐾 нормальний обмін речовин;

🐾 міцний імунітет;

🐾 здорову шкіру та гарну блискучу шерсть.

Навіть характер і активність собаки залежать від харчування, адже веселим і грайливим може бути тільки ситий здоровий песик.

Найчастіше ви купуєте цуценя, якому вже близько трьох місяців. Але годування малюка починається набагато раніше, ще до його появи на світ. Перед покупкою цуценя поцікавтеся, яке харчування отримувала мати і як довго хвостик харчувався материнським молоком. Адже саме від мами щеня отримує найкориснішу «їжу», яка легко засвоюється і містить речовини, що формують імунітет.

Якщо ви взяли малюка у віці кількох днів, який втратив можливість отримувати материнське молоко, не намагайтеся пропонувати йому молоко в «тетрапаку» з магазину, з-під корови чи кози. У зоомагазинах продаються спеціальні суміші – замінники молока, що за складом максимально наближені до молока собаки та містять білки, необхідні для формування та зміцнення імунітету.

З чотирьох тижнів щеняті, крім материнського молока, можна пропонувати «дорослий» корм, готовий чи приготовлений вами. Ось тут і з'являються питання: як годувати цуценя, якого розміру має бути порція, як зрозуміти, чи отримує вихованець вітаміни та мінерали в повному обсязі. Адже саме від якості та кількості корму залежить здоров'я та добробут собаки.

Коротко розповімо про переваги та недоліки різних типів корму. Готовий сухий корм високої якості, підібраний з урахуванням віку та породи хвостика, – відмінний варіант харчування для цуценяти та його господаря. Спеціалізовані корми для цуценят відразу готові до використання, не потребують додаткової обробки та чудово зберігаються при кімнатній температурі. Рецептура корму для юніорів розроблена з урахуванням потреб цуценяти та його породи, тож ви можете бути впевнені, що вихованець отримує з харчуванням все необхідне. Сухий корм для щенят легко дозувати за допомогою мірної склянки, пропонованої виробником, або кухонних ваг. Поради щодо розміру порцій для юніорів різного віку зазвичай вказані на упаковці. Такий корм зручно брати із собою в дорогу чи на прогулянку. Якщо спочатку цуценя важко гризти подушечки, їх можна змочити теплою водою або бульйоном.

 

 

Виробники подбали, щоб маленькі хвостаті гурмани могли вибирати з різноманітності смаків корм, який їм більше сподобається. Крім того, за наявності алергії, схильності до якихось захворювань або інших особливостей організму доступні дієтичні сухі корми, складені за особливою рецептурою.

Але є у сухого корму й недоліки. Ви не можете контролювати якість продуктів, що входять до корму, а при появі алергії у цуценяти швидко з'ясувати, який компонент раціону викликав таку реакцію організму. Крім того, якісний корм коштує недешево.

Готовий вологий корм часто рекомендують як перший додаток до материнського молока. Якщо це продукт класу суперпреміум чи холістик, то малюку не знадобляться додаткові вітаміни. У вологих меню привабливий аромат та смак, їх легко їсти. Зазвичай, в одній упаковці міститься 1-2 порції, а це дуже зручно. Але пам'ятайте, що відкриту упаковку можна зберігати лише в холодильнику та не більше 24 годин.

Багато ветеринарів рекомендують поєднувати сухий та вологий корм у раціоні цуценят. Як годувати цуценя різним кормом одночасно? Вибирайте сухе та вологе меню одного виробника з однієї лінійки, таким чином ви зможете підтримувати стабільний баланс поживних речовин. Цей підхід до харчування дозволяє урізноманітнити меню цуценя, розвивати його смак. Ветеринари відзначають, що собаки, які отримували змішаний корм у перші місяці, менш вибагливі в їжі у дорослому віці.

Не слід давати малюкові в один прийом їжі вологий та сухий корм разом, чергуйте їх, суворо дотримуючись розміру рекомендованої порції. Змішувати будь-який готовий корм з натуральним небажано, тому що неможливо точно встановити калорійність і поживну цінність приготовленого вами корму, а це загрожує проблемами із травленням, появою зайвої ваги, авітамінозом та ін.

разделитель кости | Зоомагазин MasterZoo

Натуральний корм для цуценят має переваги. По-перше, ви точно знаєте, чим годуєте малюка. По-друге, можна контролювати якість всіх компонентів. По-третє, ви самі вирішуєте, як обробляти продукти для цуценяти: варити, готувати на пару, запікати. Однак при виборі такого типу годування цуценя врахуйте, що вам доведеться купувати додаткові вітамінні добавки, тому що самостійно проконтролювати кількість вітамінів та мінералів у кормі ви не зможете. Також потрібно враховувати, що «натуралка» не зберігається довго, готувати корм доведеться щодня, а брати таку їжу з собою дуже незручно, у теплу погоду вам знадобиться сумка-холодильник для її зберігання та перевезення.

Якщо у вихованця є схильність до алергії, генетична схильність до якихось захворювань або інші особливості, то приготувати йому корисний і безпечний дієтичний корм самостійно нелегко. За необхідності ви можете змінити тип або вид корму, але зміна раціону - це стрес для улюбленця. Перехід на новий корм має бути плавним, займати 7-10 днів. Бажано уникати частої зміни меню, щоб не провокувати проблеми із травленням.

Отже, ви порадилися з ветеринаром, подумали та визначились із видом харчування цуценя. Тепер важливо правильно вибрати для нього індивідуальний раціон.

 

Годування цуценят | Зоомагазин MasterZoo

Як вибрати відповідний корм

Цуценята швидко ростуть і розвиваються, навчаються і пізнають світ, і для цього потрібні сили та енергія. Де малюкові їх брати? Звісно, з корму. Який корм краще? Рекомендації щодо натурального харчування для цуценяти вам може надати лише ветеринар, який візьме до уваги індивідуальні особливості вихованця. А ось готові спеціалізовані корми для цуценят, сухі та вологі, ви можете знайти у каталозі «Мастерзоо». Там представлені десятки апетитних збалансованих меню вітчизняних та іноземних виробників.

Насамперед вибирайте харчування саме для цуценят – дрібних, середніх чи великих порід. Маленькі хвостики потребують великої кількості енергії, але водночас їхня система травлення ще не зміцніла і не здатна засвоювати всі продукти, які без проблем їдять дорослі собаки. Значить, корм для дорослих улюбленців, що навіть підходить по породі, їм не підійде. З тієї ж причини не рекомендується давати цуценятам корм для котів і кошенят, раціони для собак інших порід.

У пухнастиків різних порід темпи зростання відрізняються. Собаки маленьких і середніх порід ростуть швидше, до 9-10 місяців їхня вага - це 80% від ваги дорослого улюбленця, а в рік вони вважаються хвостиками, що вже цілком сформувалися. Вони потребують калорійного корму, адже процес розвитку надзвичайно стрімкий. А щенята великих порід продовжують рости майже до двох років і в цей час слід приділяти особливу увагу здоров'ю опорно-рухового апарату та калорійності меню, уникати перегодовування. Їм потрібний менш калорійний корм, у якому є компоненти, що зміцнюють кістки та суглоби. Важливо вибрати харчування з урахуванням породних особливостей. Ряд виробників пропонують раціони для певних порід: мопсів, такс, йоркширських тер'єрів, чихуахуа, біглів та ін.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

У раціоні цуценяти має бути не менше 60% білків тваринного походження: м'яса, риби, птиці, тому при покупці корму уважно читайте склад. Оптимальним вибором стануть раціони класу суперпреміум та холістик. Вони дорожчі, ніж бюджетні меню, але пам'ятайте, що саме в перший рік життя закладаються основи здоров'я, формується імунітет, тому хоча б у цей період постарайтеся купувати для цуценяти високоякісний корм.

Не забуваємо про ласощі. Правильно підібрані ласощі принесуть малюкам чимало користі. У режим годування цуценя включайте натуральні ласощі - це джерело цінних білків, амінокислот, мінералів, глюкозаміну та інших корисних речовин. Крім того, жування шматочків, що підходять за розміром і текстурою, сприяє зростанню здорових зубок, масажу ясен, очищенню ротової порожнини від залишків корму. Жування апетитних шматочків, паличок, кісточок є важливим заняттям і з погляду психології. Розжовування смаколиків дозволяє швидше впоратися зі стресом, вчить цуценя розважатися самостійно і спокійно сприймати заборону господарів жувати взуття та інші предмети. Пам'ятайте, що смачні пригощання мають становити не більше 5% добового раціону цуценяти.

 

Цуценя| Зоомагазин MasterZoo

Що не варто давати щенятам: заборонені продукти

Як би не хотілося побалувати цуценя чимось апетитним, поділитися улюбленою стравою, робити цього в жодному разі не варто. Їжа з вашого столу зовсім не підходить хвостикам через сіль, цукор, жир, підсилювачі смаку, велику кількість спецій та інших речовин, шкідливих для організму цуценят, а іноді й небезпечних. Так, у звичайному шоколаді міститься теобромін, який для собак – небезпечна отрута. Цуценяті буде достатньо однієї цукерки або кубика шоколадки, щоб отримати отруєння.

Чим не можна годувати щеня:

🐾 сосисками, ковбасками, будь-якими напівфабрикатами;

🐾 чипсами, сухариками, гамбургерами та іншим фастфудом;

🐾 хлібобулочними та кондитерськими виробами;

🐾 будь-якими солодощами;

🐾 смаженими, закінченими, солоними, консервованими продуктами, а також стравами зі спеціями;

🐾 бобовими, капустою, виноградом та іншими фруктами та овочами, що провокують бродіння в кишківнику та метеоризм.

Перелік заборонених продуктів може доповнюватись залежно від індивідуальних особливостей цуценя. Деякі малюки страждають на алергію на курятину, яловичину, пшеницю, яйця, кукурудзу, помідори та ін. Пам'ятайте, що цуценятам, які отримують готовий корм, не бажано давати натуральні продукти, оскільки їхня травна система не пристосована до них і їжа, «несподівана» для шлунку, часто провокує розлад травлення.

 

Годування цуценят| Зоомагазин MasterZoo

Підрахунок та контроль порцій корму

У перші місяці життя цуценята інтенсивно ростуть і потребують значної кількості поживних речовин, вітамінів, мікроелементів. При недостатній кількості корму чи незбалансованому харчуванні уповільнюється зростання, розвиваються патології опорно-рухового апарату, ШКТ, відзначається затримка розвитку когнітивних здібностей та ін. Але й перегодовувати щеня небезпечно, адже зайва вага стає причиною різноманітних хвороб.

Як годувати цуценя правильно та розрахувати оптимальну порцію? Для початку порадьтеся з ветеринаром та уважно вивчіть інструкцію на упаковці, зазвичай там наведено таблицю годування цуценят сухим кормом. Не насипайте їжу «на око», використовуйте кухонні ваги або мірну склянку, але не забувайте, що ваше цуценя – маленька особистість і потреби його унікальні. У нормальному стані собака повинен бути трохи недогодованим, тобто після їди погоджуватися на ще один шматочок. Або навіть два. Якщо щеня вилизало миску і відмовилося від добавки, порцію варто трохи зменшити. А коли він продовжує обнюхувати миску та цікавиться запропонованим шматочком їжі, то це нормально.

Також варто зменшити порцію, якщо щеня недоїдає корм, змушувати малюка з'їсти все до кінця в жодному разі не слід. Але якщо ви бачите, що улюбленець став менш рухливим та погано набирає вагу, збільшуйте порцію. Насправді відсутність апетиту у цуценяти – тривожна ознака, обов'язково проконсультуйтеся з ветеринаром з цього питання. Звичайно, причини відсутності апетиту бувають абсолютно безневинними:

🐾 спекотна погода;

🐾 розбіжність індивідуального біоритму з графіком годування;

🐾 стрес;

🐾 недостатня фізична активність та ін.

Однак відмова від їжі або поганий апетит часто вказують на небезпечні стани, тому відвідайте ветеринара, не ризикуйте здоров'ям малюка. Згодом ви навчитеся краще розуміти вихованця і зможете визначати, чому собака погано їсть.

Щоб цуценя не вередувало та одразу звикало до розпорядку годівель, залишайте корм у мисці на 15-20 хвилин, а потім прибирайте, навіть якщо улюбленець з'їв не все. Між годуваннями миска має стояти на своєму місці порожня і вимита, а поряд з нею – ємність із водою. Слідкуйте, щоб вода завжди була свіжою та чистою.

 

цуценята годування| Зоомагазин MasterZoo

Як часто годувати цуценя

Графік годування щеняти залежить, насамперед, від віку, а також від ступеня активності. Крихітним малюкам, які нещодавно з'явилися на світ, пропонуйте замінник молока 6-7 разів на день (вночі пухнастик має спати не менше 7 годин поспіль). Через 3-4 тижні доповнюйте його меню іншими продуктами, але частоту годівлі не змінюйте до 2 місяців. У 2-3 місяці переводите цуценя на п'ятиразове харчування, з чотирьох місяців можна годувати малюка 4 рази на день, а з пів року – три рази. До року пропонуйте вихованцю «дорослий» режим харчування – двічі на день. Намагайтеся давати корм в той самий час, а при частих годівлях (4-6 разів на день) - через однакові проміжки часу.

Це загальні рекомендації ветеринарів, у кожному окремому випадку частота прийому їжі та зміна режиму відбуваються з урахуванням активності цуценя, стану здоров'я та потреб.

Неправильне харчування, незбалансоване меню, недоїдання або переїдання є причиною хвороб щенят. Найбільш поширені проблеми зі здоров'ям, спричинені неправильним харчуванням:

🐾 діарея;

🐾 гастрит;

🐾 рахіт;

🐾 гастроентерит;

🐾 запалення ясен, хвороби зубів;

🐾 сечокам'яна хвороба;

🐾 дерматит та ін.

Ще до того, як щеня з'явилося у вашому будинку, проконсультуйтеся з фахівцем, купіть корм, що відповідає потребам цуценят певної породи та віку, запасіться ласощами та вітамінами. Ваша увага та любов – це запорука того, що малюк буде розвиватися гармонійно, рости здоровим, розумним і красивим!

 

 

FAQ
  • Як зрозуміти, що щеняті не вистачає їжі?

    Насамперед не вірте «голодним очам». Цуценята не можуть контролювати процес насичення, тому готові просити їжу завжди, а потім страждати від переїдання. Зрозуміти, що малюкові справді мало корму, можна за тим, як він набирає вагу, а також за поведінкою. Якщо при хорошому апетиті щеня почало менше рухатися, більше відпочивати, можливо, його порцію потрібно збільшити.

  • Чи потрібно годувати щеня на ніч?

    Дорослі собаки отримують їжу двічі на день, вранці та ввечері. Цуценята, через особливості організму, потребують більшої кількості годівель, від трьох до шести-семи. Але і за такого графіка отримання корму ранковий і вечірній прийом їжі залишаються обов'язковими.

  • Чому цуценя весь час хоче їсти?

    Цуценята постійно потребують поживних речовин. Енергія потрібна як для розвитку та зростання, але й пізнання світу, ігор, соціалізації. Ще одна особливість щенят – вони не можуть контролювати процес насичення. Саме тому малюк постійно просить їжу. Дуже важливо, попри благущі погляди та виляння хвостиком, дотримуватися встановленого режиму харчування. Якщо після активної прогулянки вихованець млявий, втомлений, а до годування ще кілька годин, можете запропонувати йому ласощі, але при цьому враховуйте калорійність і трохи зменшуйте порцію корму для наступного прийому. Ласощі повинні становити не більше 5% добового раціону цуценяти.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі