Девон-рекс | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Історія породи

Опис зовнішності

Характер та поведінка

Догляд та утримання девон-рексів

Поширені проблеми зі здоров'ям

Виховання та дресування

 

Девон-рекси — справді унікальні котики. Представники цієї породи мають незабутню «ельфійську» зовнішність і коротку хвилясту шерсть. Завдяки своєму дружньому та активному характеру, вони легко приживаються в сім'ях, де є діти та інші вихованці. А ще — девони мають високий інтелект і навіть піддаються нескладному дресуванню.

У статті ви зможете більше дізнатися про особливості характеру та зовнішності котиків цієї породи. Може, саме він стане незамінним членом вашої родини?

Історія породи

Історія породи девон-рекс сповнена загадок та цікавих фактів. Батьківщиною цих незвичайних котиків вважається Англія. Перших представників породи виявили у 1960 році: пара пухнастиків гуляла занедбаною шахтою. Кішку вдалося зловити та одомашнити. Через деякий час вона народила кошеня Кірлі, якого помилково вважали за представника схожої породи — корніш-рекс.

При схрещуванні кота не вдавалося отримати потомство з такими ж характеристиками та хвилястою шерстю. Тому Кірлі почали зводити з його сестрами. Представники цієї породи з часом стали неймовірно популярними не тільки в Англії, а й у Європі та навіть Африці. Першою організацією, яка визнала девонширських рексів, стала GCCF, потім — FIFe.

Довгий час в Америці девони не вважалися окремою породою. Проте зусилля заводчиків щодо збереження специфічних особливостей котиків не пройшли марно. Через кілька років вони все ж таки були офіційно виведені в окрему породу.

 

Догляд девон рекс| Зоомагазин MasterZoo

Опис зовнішності

Кучерявий девон-рекс має особливості зовнішності, які складно із чимось сплутати. Хвиляста шерсть з «марсельськими хвилями» збирається в «складочки» і утворює неповторний малюнок. Будова тіла також досить унікальна. Девони мають міцну і водночас витончену статуру. Лапи — довгі та тонкі. Хвіст має характерний згин на кінці.

Також девонів відрізняє особлива будова голови. Об'ємні щоки й широкі вуха, посаджені досить низько, створюють той самий ефект ельфійської зовнішності. Великі овальні очі надають котикам ще незвичайнішого вигляду. Все це, у поєднанні з кучерявими вусами та вібрисами, робить представників породи справді унікальними.

Разделитель девон- рекс

Характер та поведінка

На окрему увагу заслуговує характер цих малюків. Завдяки своїм поведінковим особливостям і вдачі, порода котів девон-рекс ідеально підходить для утримання навіть у будинках, де є діти.

Характер котиків цієї породи відрізняється:

🐾 високими здібностями до адаптації;

🐾 здатністю прив'язуватися до людей;

🐾 грайливістю та активністю;

🐾 прихильністю до дітей, собак.

Крім того, девони мають високий інтелект. Завдяки їх енергійності та допитливості, їх нерідко порівнюють з мавпочками. Котики із задоволенням «підкорюють нові вершини», лазять по меблях, стрибають. При цьому їх важко назвати шкідливими, тому що вони намагаються поводитися досить акуратно.

 

Утримання девон рекс | Зоомагазин MasterZoo

Догляд та утримання девон-рексів

Дорослі особини та кошенята девон-рекс потребують догляду та утримання, що відповідає їх породним особливостям. Важливо приділити особливу увагу стану шерсті, оскільки з появою проблем з нею, вихованець може відчувати суттєвий дискомфорт.

Гігієна

Комплекс гігієнічних заходів з догляду за девоном включає:

🐾 регулярне купання при необхідності;

🐾 вичісування вовни;

🐾 стрижку кігтів;

🐾 догляд за очима та вухами;

🐾 чищення зубів.

Шерстяний покрив на тілі вихованця має нерівномірну густоту. Якщо девон буває на вулиці, потрібно використовувати спеціальний крем від сонця, який захистить «слабкі» місця на шкірі.

 

Особливості харчування

Девони, як правило, мають хороший апетит і відрізняються невибагливістю в їжі. Вони із задоволенням ласують навіть «дивними» стравами, на які б інші коти не звернули уваги. Завдяки особливій травній системі, після «дегустації» у них не виникає гострих проблем зі шлунком. Однак це не означає, що такі експерименти йдуть улюбленцю на користь.

Через високий апетит, харчування девон-рексам найкраще організовувати за режимом. Це допоможе запобігти наслідкам переїдання та проблемам зі здоров'ям. Як і інші вихованці, девони потребують збалансованого харчування, в якому в достатній кількості присутні білки, жири, вуглеводи, мікроелементи і вітаміни. Для цього найкраще підійдуть готові корми класу «преміум» чи «холістик».

Фізичні навантаження

Завдяки активному та допитливому характеру, девон-рекс потребує регулярних фізичних навантажень. Для цього чудово підходять спільні ігри. Спеціальні іграшки для котів допоможуть забезпечити вихованцеві цікаве та корисне дозвілля.

Коти цієї породи особливо люблять стрибати. Тому, якщо ви подаруєте улюбленцю м'ячик або інвентар для лазіння, пухнастик буде щасливий. Енергійні та розумні малюки також із задоволенням проводять час із людиною за вивченням трюків.

 

Девон рекс догляд| Зоомагазин MasterZoo

Поширені проблеми зі здоров'ям

Коти та кішки девон-рекс мають нормальне здоров'я. Однак є ряд хвороб, до яких вихованці схильні найбільше через свої породні особливості. До таких захворювань відносяться:

🐾 дерматити;

🐾 дисплазія ТСС;

🐾 міопатія.

Найкраща профілактика цих хвороб — регулярне відвідування ветеринарного лікаря, повноцінне харчування, гігієна та активність. Як і інші породи котів, девони також можуть зазнавати таких проблем як поява зубного каменю, паразитарні інфекції.

 

Девон рекс утримання | Зоомагазин MasterZoo

Виховання та дресування

Завдяки своєму високому інтелекту та здатності по-справжньому прив'язуватися до господаря, виховання девон-рекса — одне задоволення. Своєю поведінкою представники породи швидше нагадують собак, ніж кішок. Вони неймовірно розумні та допитливі. При правильній організації дресування, улюбленець може опанувати деякі команди та трюки.

Багато котиків охоче приносять іграшки по команді. Вони із задоволенням дають лапу, а деякі навіть можуть навчитися грати в «долоньки». Відомо чимало випадків, коли девони навчалися команди «сидіти».

 

 

Декілька цікавих фактів про девон-рексів в сім'ї:

  1. Представники породи дуже важко переносять самотність.

  2. Більшість девонів не люблять нявкати, тому рідко «говорять на котячому».

  3. Улюблене місце вихованців — на висоті, щоб було зручно спостерігати за тим, що відбувається.

  4. Пухнастики охоче займають місце за столом під час сімейної трапези.

Так, девон-рекс — порода, яка дуже добре підходить для домашнього утримання. Екстраординарна ельфійська зовнішність, приємний характер та здібності до навчання зробили котиків неймовірно популярними практично по всьому світу. Вихованець здатний по-справжньому прив'язуватися до людей і навіть намагатися їм догодити. Тому девон стане не просто вашим домашнім улюбленцем, а й справжнім членом сім'ї.

 

 

FAQ
  • Як змінюється шерсть у девон рекса?

    Кошенята з'являються на світ із щільним вовняним покривом. Через 6-8 тижнів починається процес «лисіння», який припиняється лише на четвертому місяці життя. Після цього шерсть знову відростає, і формуються характерні «хвилі».

  • Скільки років живуть коти девон рекс?

    Тривалість життя котиків породи девон-рекс — 10-15 років.

  • У чому різниця між девон рекс і корніш рекс?

    Девони мають характерну «ельфійську» зовнішність. Широкі та великі вуха, об'ємні лінії щік та досить масивне тіло відрізняє їх від корнішів. Останні мають вужчу форму мордочки, легку статуру і високу посадку вух.

 

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі