Кішка| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Небезпека всюди

Які небезпеки чатують на котів

Профілактика та захист від паразитів

Який засіб краще

Небезпека всюди

Муркотун приносить в дім радість. Допомогти чотирилапому члену родини бути активним довгі роки — це наше завдання. На жаль, не все у питаннях здоров'я залежить від нас, але є речі, які можна контролювати. Одна з них — це профілактика паразитарних хвороб. Робити це зовсім нескладно, але вкрай необхідно.

Які небезпеки чатують на котів

Навіть улюбленець, який ніколи не виходить із дому зустрічається з паразитами: блохами, власоїдами, глистами, кліщами тощо. Частина з них, наприклад, круглі черви токсокари, «приходить» у дім на вашому взутті чи одязі. Ще когось принесуть мухи й комарі. Сире м'ясо чи річкова риба часто також заражені паразитами. Блохи без проблем стрибають до вас із сусідніх квартир і приносять на собі личинки гельмінтів. Як бачите, навіть повністю домашнє утримання не вбереже муркотуна від зустрічі зі шкідниками. До того ж деякі паразити становлять загрозу й для людей. Тож захистивши хвостатого, ви оберігаєте всю родину: і дорослих, і дітей.

Як зрозуміти, що в кота паразити? Якщо блохи на тваринці сильно розмножилися, ви легко побачите їх на її тілі. При серйозному ураженні глисти у котів видно у фекаліях, також він відчуває сильний свербіж під хвостом й намагається чухати це місце. Але це крайні випадки, до яких доводити не слід. Про наявність паразитів свідчать такі ознаки у поведінці чи зовнішності котика:

поганий апетит;

слабкість і апатичність;

тьмяна шерсть;

виділення з очей;

нервовість.

Звичайно, такі симптоми можуть говорити й про інші проблеми. Якщо вас щось насторожує, неодмінно зверніться до ветеринара.

Чому захист від паразитів — це так важливо? По-перше, муркотун страждає. Від укусів бліх він розцарапує шкіру, в ранки потрапляє інфекція. А через глистів він недоотримує корисних речовин з їжі, а їхні продукти життєдіяльності отруюють організм зсередини. По-друге, зустріч із паразитами може закінчитися серйозними проблемами, бо вони переносять збудників небезпечних хвороб.

Хвороби, які викликають паразити у котів:

дерматити — свербіж, випадіння шерсті, ранки на тілі;

Лептоспіроз — ураження печінки й нирок, особливо небезпечне для кошенят та літніх тварин;

піроплазмоз — ураження кров'яних тілець, без лікування призводить до смерті протягом 10 днів;

бореліоз — лихоманка, ураження суглобів, запалення лімфатичних вузлів.

Таких захворювань набагато більше, ніж ми перерахували. Лікувати їх та їхні наслідки дуже важко.

Для кошеняти паразити становлять смертельну загрозу. Тож якщо ви бачите на малечі бліх, необхідна ще й обробка від глистів. Часто блохи переносять яйця цих паразитів й заражають ними під час укусів. Але самостійно кошеня обробляти не слід, краще щоб препарат і його дозування підібрав ветеринар, бо ці ліки токсичні, особливо для ослаблених тварин. Більшість препаратів заборонені для кошенят до 6-8 тижнів.

Дорослі коти, які мають проблеми з нирками чи печінкою, теж потребують захисту від паразитів, але тільки після консультації з ветеринаром.

Для немолодих котів блохи та глисти теж дуже небезпечні. За роки у котячих сеньйорів накопичуються різні проблеми зі здоров'ям, тож додаткове навантаження на організм через отруєння продуктами життєдіяльності паразитів не бажано.

Кішка з тарілкою| Зоомагазин MasterZoo

Профілактика та захист від паразитів


Проблеми, які викликають у кішок паразити, дуже серйозні. Але, на щастя, профілактика нескладна.

Які засоби використовують для лікування та профілактики заражень паразитами:

таблетки;

краплі на холку;

нашийники;

спреї.

Таблетки діють на найпоширеніші види гельмінтів (аскарид, токсокар, дирофілярій тощо), які уражають котів, використовуються для лікування та профілактики гельмінтозів. Вони вбивають паразитів, які перебувають на різних стадіях розвитку. Серед популярних препаратів так: “Енвайр”, “Дронтал”, “Мілпразон”. Таблетку подрібнюють та підмішують до м'яса або корму. Також можна покласти її безпосередньо на корінь язика й прослідкувати, щоб кішка її проковтнула.

роздільник коти | Зоомагазин MasterZoo

Краплі діють одразу і на зовнішніх паразитів, і на внутрішніх. Цей засіб використовується для профілактики й лікування котів при ураженні блохами, кишковими нематодозами, коростяними кліщами, демодекозом, а також для профілактики дирофіляріозу. Серед крапель від паразитів популярні такі: Advocate, “Стронгхолд”, “Мега Стоп”. Всі краплі застосовують тільки зовнішньо! Наносять їх на суху неушкоджену шкіру кішки біля основи черепа або між лопатками.

Нашийник містить речовини, які поступово вивільняються й знищують або відлякують зовнішніх паразитів. Дає тривалий захист, до 8 місяців, зручний у використанні.

Спрей, наприклад, “Фронтлайн”, “Інсектостоп”, захищає котів від ураження зовнішніми паразитами: блохами, кліщами, пухоїдами. Препарат розпилюється на шерсть тварини так, щоб він просочився до шкіри. Крім того, спреєм обробляють місця, де муркотун любить проводити час.

Частота обробок залежить від обраного товару й того, який спосіб життя веде кіт, чи часто він виходить на вулицю. Кількість препарату підбирають відповідно до ваги кота. Детальніше про це вас проконсультує ветеринар, також рекомендації містяться в інструкціях до кожного препарату. Профілактику від паразитів обов'язково проводять перед плановими щепленнями.

 

Ще одна важлива частина профілактики паразитарних захворювань в улюбленців — це правильне харчування. Котам не можна давати сиру річкову рибу — у більшості випадків вона містить яйця гельмінтів. Сухого чи вологого корму цілком достатньо для усіх потреб улюбленця. Якщо ж хочете пригостити його чимось особливим, оберіть готові ласощі в зоомагазині.

Кішка| Зоомагазин MasterZoo

Який засіб краще

Захистити хвостатого від паразитів — зовсім нескладно. Зазвичай котики спокійніше всього ставляться до обробки краплями. Але якщо ваш хвостик проти такого способу, обирайте нашийник для захисту від зовнішніх паразитів і таблетки від гельмінтів. Всі методи захисту перевірені й дієві, головне, не пропускати чергову обробку. Бережіть свого котика й насолоджуйтеся кожною хвилиною спілкування!

 

FAQ
  • Які паразити можуть заражати мого кота?

    Паразитів, які уражають котів, ділять на внутрішніх та зовнішніх. До перших відносять різні види гельмінтів, до других — бліх, вошей, пухоїдів, кліщів.

  • Як часто потрібно обробляти мого кота від паразитів?

    Це залежить від обраного методу захисту й того, як часто кіт буває на вулиці. Зазвичай з профілактичною метою таблетки дають раз на квартал, краплі - раз на місяць, використання нашийника забезпечує захист тварини від бліх 4-8 місяців. Спрей “Фронтлайн” активний до 5 тижнів проти кліщів, від 1 до 3 місяців проти бліх і до 42 днів проти пухоїдів. Спрей “Інсектостоп” працює до 30 днів проти кліщів і 60-70 днів від бліх. Детальніше про це краще проконсультуватися з ветеринаром.

  • Які засоби можна використовувати для захисту від паразитів?

    Для захисту від зовнішніх та внутрішніх паразитів використовують таблетки, краплі на холку, нашийники, спреї.

    Чи потрібно профілактично лікувати мого кота від паразитів?

    Так, навіть якщо улюбленець не виходить із дома, він ризикує зустрітися з паразитами. Профілактика йому необхідна.

  • Які ознаки зараження паразитами у кота?

    При ураженні блохами й власоїдами кіт інтенсивно чухається, при вушному кліщі трясе вухами. Симптоми гельмінтозів: розлад травлення, випадіння шерсті, виділення з очей, апатичність або нервовість, також кіт відчуває сильний свербіж під хвостом.

  • Чи можуть паразити передавати хвороби людям?

    Так, люди можуть заразитися від котів глистами, наприклад, аскарідами. Хоча блохи й не живуть на тілі людини, вони можуть кусати нас. Блохи часто переносять яйця глистів, тож при їхніх укусах є ймовірність зараження гельмінтами. Регулярна протипаразитарна профілактика захистить і кота, і вас.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі