Зміст

Де і як правильно гладити кота

Де не рекомендується гладити кота?

Чи можна гладити живіт кішці?

Як визначити, чи подобається вашій кішці, коли її гладять?

Ознаки того, що ваш вусатий незадоволений

Уявіть картину. Ви в затишному кріслі, а на руках задоволений муркотливий котик, якого ви гладите. Чим не ідилія? Моменту, щоб погладити свого улюбленця, відчути його тепло та м'якість, чекають усі власники пухнастиків. Але не завжди пухнаста особистість готова йти на контакт або дозволяти себе торкатися. А її бажання слід поважати. Як тоді правильно гладити кота і коли зловити відповідний момент?

Де і як правильно гладити кота

«Бог створив Кішку, щоб людина мала тигра, якого можна погладити», – говорив французький письменник Віктор Гюго. І це правда. Але щоб процес був приємний не тільки людині, а й кішці, потрібно знати, як правильно гладити кота.

Почнемо з того, що не всі коти люблять ласку. І це абсолютно нормально. Це залежить і від виховання кота, і від умов його життя та від характеру. І навіть порода впливає на це. Є породи котів, які більш товариські та люблять, коли їх гладять. А інші породи, навпаки, тримаються більш самотньо й не згодні постійно контактувати з людьми. Поважайте бажання вашого вихованця і ніколи не гладьте кота, якщо він не налаштований на спілкування.

Вибір відповідного моменту теж дуже важливий. Навіть якщо вам сумно і ви дуже хочете відчути кохання вихованця, це не означає, що ваш настрій збігається. Пухнаста особистість має свої вподобання і наразі може не хотіти, щоб її торкались. Як зрозуміти, що кіт не проти того, щоб його гладили?

  1. Якщо кішка пішла в затишне місце або сховалася в будиночку, вона не налаштована на спілкування.

  2. Про те ж говорять і напружені притиснуті вуха, різкі рухи, скуйовджена шерсть і шипіння.

  3. Гладити кота можна, коли він спокійний та розслаблений.

  4. Часто кішки самі можуть виявити інтерес до господаря і прийдуть потертися об нього, тикаючи мордочку в руку. Також про те, що кіт хоче уваги та ласки, він повідомить муркотінням, нявканням, переминаючи лапками та легенько запускаючи при цьому кігтики. Також проявляється і їхнє задоволення від погладжувань.

Гладьте кішку так, як їй найбільше подобається, і вона буде вам по-справжньому вдячна.

Де можна гладити кішку

Навіть якщо улюбленець хоче, щоб його гладили, це не означає, що всі погладжування будуть йому однаково приємні. Є деякі зони, дотики до яких більш приємні та розслабляють. А є ділянки, яких варто уникати.

  • Масаж лап. Багато котів люблять, коли їм гладять або трохи розминають лапи. М'яке погладжування подушечок лап кішкам теж сподобається. Самі кігті та область навколо них дуже чутливі, тому гладити їх потрібно кінчиками пальців, не сильно натискаючи.

  • Погладжування ліворуч і праворуч уздовж корпусу, як правило, дуже приємне кішкам. Також як і спинку, боки можна гладити трохи твердіше, головне – не проти шерсті. Боки можна гладити обома руками одночасно і навіть з елементами м'якого масажу кінчиками пальців.

  • Шия і мордочка. Більшість котів люблять, коли їх гладять по голові. Особливо скроні є улюбленим місцем для погладжування. Але також кішкам подобається, коли їм гладять щічки та лоба і навіть самі люблять тертися мордою об руку господаря.

  • Спина кішок більш сприйнятлива до погладжувань, ніж плечі та потилиця. Щоб кішка не відчувала напруги, погладжуйте потилицю м'якше. Це саме стосується й початку лап, оскільки кіт може відчути обмеження свободи та почати нервувати.

  • Живіт - це найчутливіша частина тіла кішки, тому що в черевній ділянці розташовані внутрішні органи. Навіть легкий тиск на животик кішки викликає неприємні відчуття та зіпсує настрій тварини. Тому гладьте животик дуже обережно і тільки у тих кішок, яких ви добре знаєте, і які вам довіряють.

Якщо ви зі своїм вихованцем ще не познайомилися близько і не встановили довірчі стосунки, то найкраще розпочати тактильний контакт з голови. Протягніть руку і подивіться на реакцію кішки. Якщо вона не відсторонилася і не вдарила вас, можете погладити її по голові або щоках. Також приємні котам дотику біля вух.

Чому саме голова? Такі ласки нагадують котам, як їх доглядала в дитинстві мама-кішка. Також погладжування по голові та за вухами повторюють рухи лапами, коли коти вмиваються. А ось із шиєю варто бути обережнішими. Якщо тварина раніше не контактувала з людиною або жила не в кращому середовищі, то шию краще не чіпати, доки між вами не встановляться довірчі стосунки.

Де не рекомендується гладити кота?

Задня область і хвіст - не найприємніше місце для котів. Тому погладжування в цій частині тіла вважаються неприємними та допускаються вкрай рідко. Теж стосується і лап кішки.

З ними варто бути акуратнішими. Не з подушечками, а саме із самими кінцівками. Коти люблять відчувати свободу та спокій, а також домінуючу позицію. Якщо ж тримати за лапи, тварина відчуватиме обмеження і захоче вирватися.

Чи можна гладити живіт кішці?

І звичайно ж, не забувайте про живіт. Він настільки чутливий і м'який, що дуже легко завдати дискомфорту коту, погладивши його живіт. До того ж живіт у котів - це незахищене місце і вони почуваються особливо вразливими в цій частині тіла.

Але він такий м'який і теплий, що дуже складно втриматись і не погладити коту живіт, коли він витягнувся на спинці або потягується. Постарайтеся цього не робити, якщо ви не впевнені, що кішка хоче контакту. Спробуйте погладити кота по животу, якщо він виструнчився у вас у руках у відповідь на погладжування і сам підставив животик. Але навіть у такому разі залишається ризик того, що у відповідь на дотик до живота кіт стиснеться, закриється, піде чи вдарить вас по руці. Це нормальна реакція і варто бути готовими до неї.

Як визначити, чи подобається вашій кішці, коли її гладять?

Якщо кішка не кусає вас у відповідь на дотик, вона розслаблена і спокійна, робимо висновок, що погладжування їй приємні. При цьому тварина може влаштуватися зручніше і навіть заснути, досить муркочучи, не особливо враховуючи при цьому зручність самої людини. Але що вдієш. Поки улюбленець у вас на руках, доведеться терпіти будь-які незручності.

Навіть у такій ситуації не забувайте. Занадто багато уваги також набридає волелюбному вихованцю і в той же момент ви це відчуєте. Укус або подряпини. Щоб уникнути цього, прислухайтеся до сигналів, які подає кіт.

  • Припиніть гладити кота та подивіться на його реакцію. Якщо вихованець лягає ще зручніше, витягає шию і підставляє голову для продовження ласки, або перевертається на спинку, потягується і показує живіт - значить все добре. А якщо він відводить голову, це означає, що настав час завершити сеанс ніжності.

  • Також варто припинити обіймати та гладити кота, якщо він смикає хвостом і шерстю на спині, притиснуті вуха, а тіло напружене.

  • Не утримуйте кота, якщо він хоче встати та піти або якось змінити положення тіла.

  • Краще перестаньте гладити кота, якщо він гарчить або починає виглядати так, ніби зараз почне полювання.

Зазвичай більш схильні до контакту з людиною коти, з якими завжди добре поводилися, оточували іграшками та забезпечували кращими кормами. Тоді вони самі приходять до вас, сплять поруч, просять, щоб їх погладили та всіляко виявляють своє кохання.

На жаль, не всім пухнастикам так пощастило. Деякі потрапляють до домашнього затишку не відразу. Їм доводиться пережити не найкращі дні на вулиці чи у притулку. Такі кішки не завжди радо йдуть на контакт, і довіру такого улюбленця ще варто заслужити. Подаруйте йому максимум турботи та любові, щоб пухнаста особистість розкрилася і відчувала себе найулюбленішою на світі!

Ознаки того, що ваш вусатий незадоволений

Часто люди не розуміють, чому кіт кусається, коли його гладять. Насправді він може просто не мати настрою для тактильного контакту або ж ви гладите його неправильно або занадто довго. Якщо ви будете уважні до бажань свого вихованця, то зрозумієте, коли ваші дотики йому неприємні. Це проявляється у:

  • притиснутих до голови вухах;

  • активних рухах хвоста з боку на бік;

  • вилизування шерсті там, де ви до нього торкаєтеся;

  • напрузі в тілі;

  • спробах вирватися;

  • посмикуванні спиною;

  • укусах або гарчанні.

Щоб гладити кота правильно і щоб він дозволяв вам це робити, не забувайте про те, що пухнаста особистість має свої вподобання і вона цінує незалежність. Ніколи не примушуйте кота до контакту та будьте уважні до нього. Ну, а якщо кошеня кусається, коли його гладять - або він хоче грати, або дайте йому трохи часу звикнути до нової родини. Будуйте свої стосунки з вихованцем на повазі та розумінні, і тоді ви насолодитеся по-справжньому щирими та вірними почуттями.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі