Прогулянка з собакою | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Осінь — сезонні особливості догляду за вихованцем

Догляд за шерстю та шкірою собак і котів восени

Гігієна вихованців восени

Боротьба з паразитами восени

Гігієнічні заходи після прогулянки восени

Іграшки та активності

Висновки

Осінь — чудова пора року! Спадає спека, і вихованці можуть гуляти довше, повітря не таке сухе, асфальт і земля — не такі гарячі. Яскраве листя шарудить — ним так цікаво грати, а ще можна стрибати за метеликами та мухами, бігати по калюжах… Наші чотирилапі друзі полюбляють осінь. А ваше завдання зробити так, щоб жодні проблеми не затьмарювали чудовий настрій хвостиків.

Догляд за улюбленцем восени має певні особливості. Для собак і котів це специфічний період, і власникам слід підготуватися до нього заздалегідь. По-перше, осінь — сезон застуд не лише у людей, але й у котів і собак. По-друге, наприкінці теплого сезону активізуються паразити, і потрібно приділити увагу захисту від бліх, кліщів, гельмінтів. По-третє, линяння восени ніхто не скасовував. Воно не таке інтенсивне, як навесні, але все одно потрібно опікуватися шерстю вихованця. Крім того, бруд на лапах і шерсті теж є проблемою. Гігієна тварин восени також включає догляд за очима, вухами та зубами.

Про те, як зробити осінь для улюбленця щасливою та позбавити себе зайвого клопоту, нам розповіли досвідчені ветеринари Харкова та Києва. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам і вашому вихованцю.

Осінь — сезонні особливості догляду за вихованцем

Ветеринари відзначають, що найбільше запитань восени надходить від власників собак. Це не дивно — песики щодня гуляють надворі, причому прогулянки їм необхідні за будь-якої погоди. Звідси проблеми з лапами, застуди, кліщі… Крім того, восени щоденне обмивання лапок іноді викликає подразнення шкіри. До речі, ветеринари зазначають, що переважної кількості незручностей, пов’язаних із дощовою та вогкою погодою, можна уникнути за допомогою одягу. Зручний дощовик, комбінезон, жилет або костюм дозволяє вирішити відразу кілька завдань:

  • зберегти шерсть улюбленця чистою та доглянутою;
  • запобігти переохолодженню та застуді у сиру, дощову, вітряну погоду;
  • знизити можливість «зловити» в траві кліща — на одязі його простіше помітити та вчасно зняти;
  • яскраві кольори та світловідбивальні елементи зроблять собаку помітнішим в сутінках або в погану погоду, а це дуже важливо для безпеки!

Від себе додамо, що гарний костюм, яскравий дощовичок або вітрівка — чудова ідея для фотосесії з песиком восени. У стильному вбранні серед яскравого листя ваш підопічний матиме вигляд справжньої зірки.

 

У котів, які виходять на вулицю, ситуація схожа: їм потрібна профілактика паразитів, догляд за шерстю, якщо вони сильно забруднились. На щастя, котики зазвичай намагаються не вибиратися під дощ і не відчувають жодного задоволення від біганини по калюжах ані восени, ані в будь-яку іншу пору року. Щасливим власникам домашніх котиків трохи легше — основні зусилля слід спрямувати на догляд за шубкою, що линяє. Проте не забувайте, що восени прогулянка на підвіконні біля відкритого вікна також може спричинити застуду, а на речах, привезених із дачі, риболовлі, пікніка, прогулянки на природі, частенько сидять кліщі, блохи, зустрічаються яйця глистів. Тому домашнім котикам слід проводити таку ж профілактику від паразитів, як і муркотикам, що гуляють на вулиці.

Як доглядати за шерстью котів | Зоомагазин MasterZoo

Догляд за шерстю та шкірою собак і котів восени

Осінь — сезон линяння і собак, і котів. Котики - великі чепуруни, тож догляду за шубкою приділяють багато часу. Але це не означає, що вони не потребують вашої допомоги. Вичісувати котів із використанням гребінця, щітки, пуходерки слід обов’язково! Так ви зменшуєте кількість волосків на підлозі, меблях, своїх речах, тож і клопоту з прибиранням буде менше. Крім того, процедура вичісування запобігає утворенню трихобезоарів в органах травлення кота.

Під час догляду за шубкою, особливо в період линяння, киця ковтає значну кількість шерстинок. У шлунково-кишковому тракті вони злипаються в грудки. Якщо не приділяти уваги цьому питанню, не пропонувати вусатому-смугастому особливий корм або ласощі з клітковиною, мальт-пасту, не вичісувати, то безоари здатні закупорити просвіт кишківника, і тоді без хірургічного втручання не обійтися. Вичісування кішки - дієва профілактика трихобезоарів, тож під час осіннього линяння цій процедурі приділіть особливу увагу та вичісуйте вихованця щодня. Зазвичай від процедури котики отримують задоволення.

Собаки доглядають свою шубку набагато менше, тож відповідальність за її красу і здоров’я повною мірою лягає на вас. Догляд за вихованцем у період линяння восени передбачає:

  • вичісування з використанням спеціальних гребенів, фурмінатора, щіток, пуходерок;
  • купання зі спеціальним шампунем, що заспокоює шкіру та стимулює зростання нових здорових сильних волосків (не частіше разу на місяць);
  • використання бальзамів, спреїв і сухих шампунів для спрощення розчісування, видалення ковтунів;
  • додавання до раціону вітамінів, що зміцнюють імунітет і сприяють росту гарної шубки.

До речі, в «МастерЗоо» представлений широкий вибір шампунів, бальзамів, інструментів для грумінгу, які дозволять зробити шерстку вихованця блискучою та здоровою без зайвого клопоту.

Як мити лапи собаки | Зоомагазин MasterZoo

Гігієна вихованців восени

Засоби гігієни для вихованців восени не обмежуються шампунями, спреями та іншими засобами для догляду за шерстним покривом. Також доглядайте за оченятами, вушками та лапками. Адже недаремно кажуть, що чистота — запорука здоров’я!

Узагалі догляд за очима та вухами восени не дуже відрізняється від звичайного, але власникам довговухих собак і дуже активних грайливих вихованців слід бути уважнішими. Довгі вушка на прогулянці восени обов’язково намокнуть або забрудняться, біганина по сухому листю та гра з ним часто закінчуються попаданням пилу і сміття в очі, вуха. Обов’язково беріть із собою серветку та воду, щоб мати змогу одразу промити очі та витерти вуха.

Брудні лапки — це справді серйозно. Земля забивається між пальцями, прилипає — і вся ця «краса» потрапляє додому. Одразу після повернення з прогулянки мийте вихованцю лапки негарячою водою, у разі сильного забруднення використовуйте трохи спеціального шампуню. Ретельно промивайте подушечки та шерсть на лапах. Щоб спростити гігієнічні процедури, шерстинки на лапках необхідно підстригати. Якщо цього не робити, то забруднення накопичуватиметься і може спричинити запалення і мікози, які вимагатимуть тривалого лікування. Тому простіше і зручніше одразу підстригти шерсть між пальцями та ретельно промивати її після прогулянки. Не забудьте витерти лапи, навіть трохи підсушити їх феном.

Міський бруд часто містить хімічні домішки, що викликають подразнення, почервоніння, біль, свербіж. Іноді на лапах навіть з’являються тріщини. Ви можете допомогти підопічному, якщо купите засоби захисту лапок: віск, спрей, крем на силіконовій основі. Вони утворюють захисну плівку, що перешкоджає проникненню в пори хімічних речовин і патогенних мікроорганізмів. Якщо шкіра дуже чутлива або травмована, а гуляти все одно потрібно, використовуйте взуття для собак — воно продається для улюбленців усіх порід, від чихуахуа до ротвейлера. Звісно, далеко не всі пухнастики погоджуються носити взуття. Альтернативний варіант для осені — еластичні щільні шкарпетки з гумовою підошвою. Вони легкі, майже не відчутні, не сковують рух і надійно захищають лапи від забруднень.

Регулярного догляду потребують зуби, це актуально і восени, і в будь-яку іншу пору року. Найчастіше проблеми виникають у літніх вихованців, а також котів і собак, які отримують натуральний або вологий корм. Звичайно, людська зубна щітка і зубна паста вашому вихованцю не підходять. «МастерЗоо» пропонує гелі для догляду за ротовою порожниною, м’які щіточки для очищення зубів і масажу ясен. Будуть корисними для підтримання гігієни зубів і спеціальні ласощі, жування яких очищає зубки від механічних забруднень, а також іграшки-жувалки.

Боротьба з паразитами восени

Профілактика паразитів необхідна восени всім улюбленцям незалежно від того, виходять вони на вулицю чи ні. Навіть ті пухнастики, які сидять удома, не є винятком. Так, кліща вони, швидше за все, не «спіймають», але блохи та різноманітні гельмінти — це реальна небезпека. Яйця гельмінтів, блохи та їхні яйця є в траві, на землі, на асфальті. Навіть у під’їзді, якщо сусіди тримають чотирилапих вихованців або хтось підгодовує бездомних пухнастиків, паразити напевно водяться. Потрапити до квартири на вашому взутті, одязі, сумці та інших речах — не проблема. І раптово виявляється, що у домашнього котика, якого ретельно доглядають і не випускають за межі квартири, є глисти та блохи.

У перші тижні осені, коли ще немає заморозків, починається період активності комах. На природі восени особливу небезпеку становлять кліщі, оскільки є переносниками небезпечних хвороб, насамперед піроплазмозу. Щоб восени захистити улюбленця від кліщів, слід провести обробку відповідними препаратами, а після кожної прогулянки обов’язково оглядати підопічного та знімати паразитів.

Блохи живуть практично скрізь, особливо високий ризик зустрічі з ними в місцях вигулу вихованців, там, де мешкають бездомні й дикі тварини, а яйця цих кровососів трапляються практично скрізь. Як бачите, засіб від бліх — «маст хев» на кожній прогулянці восени, адже набагато простіше провести довготривалу профілактику і не хвилюватися 2–3 місяці.

Заразитися глистами собака або кіт можуть при контакті з іншими тваринами, сьорбнувши води з калюжі або природної водойми, підібравши щось із землі на прогулянці. Причому іноді пухнастик може заразитися кількома видами ендопаразитів. Не дарма більшість виробників пропонують комплексні препарати від гельмінтів, які дозволяють забезпечити улюбленця від більшості ризиків одразу.

Небезпека екто- і ендопаразитів  не лише в тому, що вони створюють дискомфорт для улюбленця, а й у тому, що без своєчасного лікування вони стають причиною серйозних захворювань внутрішніх органів. Тому профілактика — надійний і перевірений спосіб захистити підопічного восени від атак комах і глистів. У «МастерЗоо» ви знайдете великий вибір профілактичних засобів:

Доповнюють асортимент профілактичні шампуні з інсектицидним ефектом. При покупці та використанні завжди уважно вивчайте інструкцію. Залежно від породи, віку, ваги вашого чотирилапого друга профілактичні препарати повинні мати різне дозування активних речовин, і порушувати рекомендації не можна. Недостатня кількість активної речовини не дасть очікуваного ефекту, а передозування може спричинити алергію. Якщо ви не знаєте, який препарат краще купити для хвостика, проконсультуйтеся з ветеринаром.

Купання собаки | Зоомагазин MasterZoo

Гігієнічні заходи після прогулянки восени

Осінь — час брудних лапок і живота. І мити їх доведеться стільки ж разів, скільки хвостата особистість виходитиме на прогулянку. Частково захистити шерсть можна за допомогою одягу: дощовик, вітрівка або жилет прикриють живіт і не дадуть бруду прилипати до тіла. А от із лапами нічого не вдієш. Не всі вихованці та їхні власники готові до багаторазової процедури вдягання черевичків, тому лапи доведеться мити.

Як це робити правильно? Насамперед не потрібно включати гарячу воду, цілком достатньо теплої. Використовувати мило чи якісь інші людські гігієнічні засоби небажано. Якщо лапи не дуже брудні, просто ретельно промийте їх струменем води з душу, але якщо песик після прогулянки схожий на порося, використовуйте спеціальний шампунь — він не так подразнює та пересушує шкіру.

Особливу увагу приділіть шерсті на подушечках лап та місцям між пальцями — саме там накопичується багнюка. Після миття обов’язково обсушіть лапи рушником, а за потреби — обробіть кремом. Пам’ятайте, що повністю купати собаку потрібно не частіше одного разу на місяць, а краще раз на 2–3 місяці. Але якщо улюбленець сильно забруднився і без купання не обійтися, використовуйте тільки спеціалізовані гігієнічні засоби для домашніх вихованців: шампуні, бальзами, кондиціонери тощо.

Навіть ті коти, які гуляють на вулиці восени, миття лап зазвичай не потребують. Ці чепуруни уникають бруду й калюж, тому клопоту з ними менше. Але якщо котик все ж забрудниться, акуратно обітріть лапки та інші брудні ділянки мочалкою або серветкою, змоченою в теплій воді, а потім обсушіть рушником або за допомогою фена. Не дозволяйте котику сидіти на протязі.

Іграшки та активності

Восени у приємну прохолодну погоду хвостики обожнюють побігати та пострибати. По-перше, це весело, по-друге, так набагато тепліше. Якщо ви готові бігати разом із собакою — чудово, якщо ні — ретельно вдягайтеся, щоб у вашого підопічного була можливість відвести душу і побавитися досхочу. Щоб чотирилапий друг нагулявся, краще взяти з собою іграшки, одну чи кілька. Підійдуть різні м’ячики, фрісбі, кільця, пищики тощо. Восени важливо не забувати мити їх після кожної прогулянки, інакше з приємної розваги вони перетворяться на розсадник бактерій, небезпечних не тільки для вихованців, а й для людей. З тієї ж причини на вулицю не варто брати канати, м’які іграшки та інші предмети, які вбирають вологу та бруд. Нехай вони залишаються для ігор дома.

Восени, навіть якщо ще не дуже холодно, не варто заохочувати купання вихованця у водоймах. Вода остигає швидше, тож є високий ризик, що песик переохладиться та застудиться. Якщо собака все ж заліз восени у воду, постарайтеся якнайшвидше виманити його на берег, обтерти та змусити активно рухатися.

Висновки

Осінні дні для наших підопічних — час цікавий і веселий, і ви можете захистити їх від неприємних сюрпризів. Насправді це не потребує багато часу і не вимагає особливих зусиль. Просто приділіть восени увагу таким моментам:

  • догляд за шерстю під час линяння;
  • профілактика екто- та ендопаразитів;
  • гігієна вух, очей, лап, ротової порожнини (восени вихованці брудняться більше);
  • захист від застуди.

Прохолода восени — не проблема, а чудова нагода похвалитися стильним яскравим вбранням: дощовиком, костюмом, вітрівкою. Одяг для вихованців — не просто забава чи спосіб привернути увагу до харизматичного пухнастика. Восени одяг необхідний, щоб захистити підопічного від переохолодження та застуди, комах, бруду та пилу. Тому не полінуйтеся обміряти свого улюбленця та підібрати для нього відповідне вбрання. У «МастерЗоо» величезний вибір одягу для осені: толстовки, светри, вітрівки, комбінезони, дощовики та ін.

Нехай осінь подарує вам і вашому чотирилапому другу безліч яскравих емоцій!

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі