Зміст

Захворювання, які виникають після укусів комарів

Профілактика і захист собак від укусів комарів

Що ще важливо знати про комарині укуси

Літо - час сонячних днів, теплих ночей і... настирливих комарів. Ці комахи докучають під час прогулянок не тільки людям, а й улюбленцям. Зустріч із комарами неабияк псує настрій і чотирилапому, і людині. Чим небезпечні укуси комарів для собаки і як уберегти пухнастих особистостей? Це справді важлива тема.

Захворювання, які виникають після укусів комарів

Хоча шерсть частково і захищає собак від укусів комарів, але повністю вберегти від них не може. Ніс, вуха, мордочка собаки залишаються вразливими. Особливо страждають від комарів короткошерсті та безшерсті собаки. Їм зустріч із цими комахами завдає сильного дискомфорту. Крім того, що укуси викликають неприємні відчуття самі по собі, вони можуть спричиняти негативні наслідки, такі як:

  • алергічні реакції;
  • паразитарні захворювання.

Алергія на комарині укуси: симптоми та лікування

Деякі собаки, як і люди, загострено реагують на укуси комарів. Такі собаки схильні до алергічного дерматиту. Після укусу комара вихованець відчуває свербіж і розчісує це місце. Шкіра в місці укусу опухає, червоніє, стає гарячою на дотик. Проблема може посилюватися, тоді у собаки підвищується температура, на тілі з'являється почервоніння, собака сильно чухається і заносить у подряпини бруд. Собака починає інтенсивно втрачати шерсть, невеликі ранки запалюються, до дерматиту додається бактеріальна інфекція.

Якщо собака сильно чухається, можна дати йому антигістамінний препарат, рекомендований ветеринаром. Він зніме свербіж. Також іноді рекомендують спеціальний комірець, який не дасть собаці інтенсивно вилизувати місце укусу. З народних засобів для мінімізації набряку використовують лід або вологий рушник. Їх прикладають до місця укусу на 10 хвилин.

Часто для укусів комарі вибирають незахищені шерстю місця - мордочку і вушка. У результаті мордочка опухає, собаці стає незручно їсти. У цьому випадку краще розмочити сухий корм або запропонувати улюбленцю вологий корм.

Паразитарні захворювання після укусів комарів

Комарі є переносниками небезпечних паразитів - серцевих гельмінтів. У результаті собака стикається з дирофіляріозом.

Дирофіляріоз - гельмінтозне захворювання, які викликають гельмінти дирофілярії. В Україні зареєстровані ці гельмінти двох різновидів. Одні селяться в легеневих артеріях і серці, інші - у підшкірній клітковині та м'язах.

Як розвивається паразит? Спочатку комар кусає заражену тварину і разом із кров'ю отримує личинку дирофілярії. В організмі комара личинка розвивається і під час наступного укусу передається здоровій тварині. Тут вони ростуть, розвиваються. З потоком крові дирофілярії проникають у серце та легеневі артерії. Доросла особина паразита може виростати до 40 см і жити 7-9 років. Гельмінти спричиняють запалення і порушення цілісності судин, призводять до тромболії та серцевої недостатності. Без лікування собака гине.

Ще одне захворювання, яким можуть "нагородити" кровосисні комахи собаку - це лейшманіоз. Збудників цього паразитарного захворювання переносять москіти. Здавалося б, Україна не входить до ареалу цих кровосисних комах, але щороку випадки цього захворювання фіксуються у собак. Захворювання розвивається в шкірній, внутрішній або змішаній формі. Симптоми: поява ран на морді, підвищена температура, запалення лімфатичних вузлів, слабкість. При запущеній формі хвороби без належного лікування собака гине.

Профілактика і захист собак від укусів комарів

Як і з багатьма іншими проблемами, укуси комах краще попередити, ніж зіткнутися з їхніми наслідками. Для захисту собаки від комарів використовуються:

Засоби діляться на два типи: репеленти та протипаразитарні. Репеленти відлякують комах, і ті не можуть вкусити собаку. Засоби від зовнішніх паразитів ґрунтуються на тому, що отруйна для паразита речовина після обробки собаки накопичується в його шкірі. Коли комар, інша комаха або кліщ кусає його, то гине і не встигає завдати шкоди.

Будь-який із захисних засобів підбирається після консультації з ветеринаром. Частота використання залежить від способу життя вихованця. Якщо собака багато гуляє біля водойм, обробки треба проводити частіше. Кількість препарату підбирається залежно від ваги вихованця. Дуже важливо дотримуватися інструкції до обраного препарату.

У кожного препарату є свої переваги. Краплі, наприклад, Bayer "Advocate", наносяться на холку собаки абсолютно без стресу. Нашийник також нескладний у застосуванні, забезпечує довгий захист. Спреєм з репелентами обробляють собаку безпосередньо перед виходом на природу, щоб відлякати від улюбленця кровосисних комах, він діє на час прогулянки.

Що ще важливо знати про комарині укуси

Собака не може поскаржитися на погане самопочуття. До того ж перші місяці захворювання, що викликаються комарами, розвиваються практично без симптомів. На око неможливо визначити, чи був укус небезпечним, чи ні, тому дуже важливо періодично давати собаці таблетки для профілактики та лікування гельмінтозів, наприклад, ProVET "Моксистоп". Отруйні для гельмінтів речовини з таблетки діють і на личинки, і на дорослих особин і не дають їм розмножуватися та отруювати організм собаки.

Регулярно обробляйте собаку засобами від комарів, стежте за його станом - і насолоджуйтеся спільними літніми прогулянками!
 

FAQ
  • Які хвороби можуть передаватися через укуси комарів собакам?

    Найбільша небезпека, яка підстерігає собаку після укусів комарів, - це дирофіляріоз. У результаті укусу в організм собаки потрапляє личинка серцевого черв'яка. Розвиваючись, цей паразит отруює собаку зсередини, послаблює його та загрожує життю.

  • Які симптоми свідчать про можливу алергічну реакцію на укуси комарів у собак?

    Собака стає нервовим, збудженим, інтенсивно чухається. Місце укусу червоніє та опухає, стає гарячим. За сильної алергічної реакції можливе підвищення температури, кропив'янка, набряклість

  • Які паразити можуть переноситися через укуси комарів і бути небезпечними для собак?

    Комарі переносять личинок серцевого хробака. Потім ці небезпечні паразити розвиваються в організмі собаки, вражають його артерії та серце.

  • Які ознаки та симптоми слід спостерігати після укусів комарів у собак?

    Якщо після прогулянки собака нервовий, свербить, не знаходить собі місця, огляньте його. Він міг зіткнутися не тільки з комарами, а й із кліщами, осами, бджолами, мухами. Зараження дирофіляріозом неможливо виявити під час поверхневого огляду. У більшості собак симптоми дирофіляріозу відсутні кілька місяців і навіть років після зараження. Для профілактики необхідно регулярно давати вихованцеві протиглистні таблетки. Алергічна реакція проявляється зазвичай протягом першої години після укусу, проте в деяких випадках може датися взнаки й через добу.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі