Узод за шерстью Меин Куна | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Вплив літнього сезону на шерсть вихованця

Особливості купання у літній період

Правильне харчування улюбленця у спеку: чим годувати, щоб підтримати красу шерсті

Консультація з ветеринаром з питань догляду за шерстю влітку

Висновки

Літо – довгоочікувана пора для ваших хвостатих улюбленців. Пухнасті особистості обожнюють довгі прогулянки, із задоволенням гріються на сонечку, собаки з радістю купаються у водоймах, і навіть домашні котики намагаються забратися на підвіконня або балкон і з цікавістю спостерігають за пташками, метеликами, листям, що шерхотить під вітром.

Однак не все так чудово, як здається на перший погляд. Літо створює улюбленцям чимало проблем. Температура часто підіймається вище +27-30 °С, а це може призвести до сонячного або теплового удару. Влітку в улюбленців інші потреби у поживних речовинах, і невдало підібраний раціон іноді стає причиною проблем із травленням, шкірою, шерстю, обміном речовин. Влітку активізуються паразити, тому важливим моментом догляду за шерстю вихованця стає захист від бліх, комарів, кліщів, москітів та інших комах.

Як влітку забезпечити правильний догляд за шерстю собаки чи кота? Як зробити, щоб літо було для них виключно радісним та приємним?

роздільнк | Зоомагазин MasterZoo

Вплив літнього сезону на шерсть вихованця

Кішки багато часу приділяють догляду за шерстю у будь-яку пору року, тож особливого клопоту котик вам не завдаватиме. Однак тут виникає інша загроза – безоари. Під час догляду за шубкою кішка злизує багато шерсті, яка потрапляє в систему травлення й утворює трихобезоари. У великій кількості вони ускладнюють травлення, викликають запор і можуть навіть закупорити просвіт кишківника. На особливо великий ризик наражаються довгошерсті коти. Влітку линяння не таке інтенсивне, як навесні, але проблема залишається. Який потрібен догляд за шерстю кішки, щоб запобігти утворенню трихобезоарів?

Насправді нічого складного - знадобиться регулярне вичісування шерсті та підшерстя, аби до організму кота потрапляло якнайменше волосків. Для цього використовуйте спеціальні щітки, гребінці, пуходерки. У «MasterZoo» представлений широкий вибір аксесуарів відомих виробників для догляду за кішками, ви зможете вибрати все необхідне і для довгошерстих, і для короткошерстих котів. Вихованців з короткою шерстю досить розчісувати 1-2 рази на тиждень, коти з довгою шерстю потребують вичісування частіше, якщо процедура подобається, можна повторювати її хоч щодня – і мурчик буде здоровішим, і шерсті на меблях та одязі менше.

Другий спосіб уберегти пухнасту особистість від проблем зі здоров'ям, викликаних вовною, - забезпечити її виведення з органів травлення. Для цього доповнюйте раціон свіжою зеленню, наприклад пророщеною пшеницею, вівсом, свіжою травою. Якщо котик із задоволенням гризе моркву або гарбуз, пропонуйте йому ці продукти частіше – клітковина стимулює роботу ШКТ та виведення трихобезоарів з кишківника. Ветеринари пропонують давати мурчикам мальт-пасту, яка допоможе очистити органи травлення від грудок шерсті.

Песики також линяють, у тому числі влітку (менш активно, ніж навесні), проте вони не приділяють своїй шубці не стільки часу, скільки коти, тому відповідальність за красу та здоров'я шерсті цілком лягає на господаря.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Влітку шерсть собак, у тому числі підшерстя, стають менш густими, волоски активно випадають. Щоб попередити утворення ковтунів і збивання вовни, виділіть час на регулярне розчісування, 1-3 рази на тиждень, залежно від довжини та типу шерсті. Зручно проводити цю процедуру на прогулянці. У процесі розчісування ви не тільки видаляєте відмерлі волоски, але й:

  • очищаєте шерсть вихованця від бруду, пилу, сміття;
  • видаляєте паразитів;
  • стимулюєте кровообіг та обмінні процеси в епідермісі – підтримуєте здоров'я шкіри;
  • запобігаєте розвитку дерматитів та інших шкірних захворювань.

Вичісування – важлива гігієнічна процедура, тому що влітку шерсть собак брудняться набагато швидше. Але часте купання з миючими засобами – не найкорисніша процедура. Що ж робити? Вичісування дозволить зберігати шерсть чистою та доглянутою без регулярних купань із шампунями. Влаштовувати улюбленцю спа-процедури можна буде за звичайним графіком або якщо песик дуже забруднився.

 

Розкажемо про ще один дуже важливий момент, що стосується догляду за шерстю вихованців влітку. Вихованців з густою шерстю та підшерстком не рекомендується стригти і, тим більше, голити! Це не тільки не рятує хвостика від перегріву, а й провокує багато проблем зі здоров'ям:

  • сонячний опік із наступним дерматитом;
  • гемангіома;
  • алопеція;
  • актинічний кератоз;
  • блошиний дерматит та інші захворювання, спричинені кровосисними паразитами – улюбленці без шерсті стають для них легкою здобиччю.

Густа шерсть – це природний захист вихованців від будь-яких перепадів температури, і обстригаючи її, ви завдаєте хвостику шкоди. Крім того, після стрижки структура волосся порушується, шерсть плутається, втрачає блиск, часто збивається у ковтуни.

Стрижка допустима у випадках, якщо у собак немає підшерстя, а шерсть росте швидко. Примірок, робити зачіску необхідно:

  • йоркширським тер'єрам;
  • грифонам;
  • пуделям;
  • кокер-спанієлям та ін.

У цьому випадку регулярна стрижка дозволяє підтримувати красу шерсті, запобігає появі ковтунів, попрілостей, дерматологічних хвороб шкіри, а також знижує ризик підчепити на довгу шубку блоху або кліща.

Чао Чао | Зоомагазин MasterZoo

Особливості купання у літній період

Коти - вихованці, які воліють доглядати за шубкою самі й не дуже люблять купатися, особливо з шампунями. Тому без нагальної потреби кицю купати не варто. Водні процедури будуть доречними лише якщо ви бачите, що котик перегрівся – вода допоможе уникнути теплового удару. Симптомами перегріву є важке дихання, задишка, підвищення температури тіла, млявість, відмова від їжі, можливе блювання. У цьому випадку негайно опустіть вихованця в ємність із трохи прохолодною – не холодною! – водою і якнайшвидше покажіть ветеринару.

Собаки, на відміну від котиків, зазвичай ставляться до водних процедур добре, а в літню спеку – і поготів. Однак часте купання з шампунем – не найкращий варіант. Якщо ви хочете подарувати хвостику задоволення, а заразом охолодити і очистити шерсть і шкіру від бруду, запропонуйте йому купання в тазі, басейні, під шлангом для поливу або в природній водоймі. Останній варіант викликає особливе захоплення. Головне, простежити, щоб ваш підопічний не напився тієї води, бо влітку концентрація патогенної мікрофлори у водоймах дуже висока. Просто дайте підопічному вдосталь напитися до купання.

Купати вихованця з шампунями влітку потрібно або за звичайним графіком або, якщо шампунь протипаразитарний чи лікувальний, за призначенням ветеринара. Ще одне важливе застереження – не купайте вихованця у спекотний день у холодній воді, різкий перепад температури провокує судоми, спазми судин і навіть інфаркт.

роздільник 3| Зоомагазин MasterZoo

Правильне харчування улюбленця у спеку: чим годувати, щоб підтримати красу шерсті

У спекотну погоду вихованці часто відмовляються їсти свої звичайні порції, апетит погіршується. Якщо собака чи котик не мають інших ознак нездужання, шерсть блискуча, шкіра чиста, без пошкоджень і ранок, хвилюватися не слід. Відсутність апетиту та млявість – нормальна реакція хвостиків на спеку. Вам слід подбати, аби у кожній кімнаті стояла миска з чистою водою, і міняти воду бажано частіше. Якщо хвостики не хочуть пити з миски, а вода, що біжить із крана, викликає жваву зацікавленість, купіть питний фонтанчик. У ньому вода завжди чиста і проточна, і вихованець зможе напитися вдосталь у будь-який час.

Стан шкіри та шерсті – це показник здоров'я вашого чотирилапого друга, і правильно підібраний «літній» раціон допоможе зберегти його відмінне самопочуття та красу. Ветеринари рекомендують влітку перевести підопічного на напіввологе харчування, тобто чергувати сухий і вологий корм, якщо до цього собака або кіт їли тільки сухі подушечки та гранули. Вологий корм містить багато рідини, має яскравіший смак і аромат, що пробуджують апетит. Із задоволенням ласують вихованці свіжими овочами та фруктами:

  • огірками;
  • яблуками;
  • морквою;
  • гарбузом;
  • абрикосами та персиками без кісточок;
  • кавуном без кісточок та ін.

У цих продуктах містяться вітаміни та мікроелементи, корисні для шкіри та шерсті.

Узод за шерстью кошки | Зоомагазин MasterZoo

Консультація з ветеринаром з питань догляду за шерстю влітку

Якщо вихованець у хорошому настрої, шерсть блищить, то жодних причин для занепокоєння у вас немає. А от якщо шерсть собаки чи кота стала тьмяною, ламкою, сиплеться – це тривожний сигнал. Значить, з вашим собакою чи котом щось не так. Догляд за шерстю собак і котів влітку не складний, якщо виникли проблеми, не полінуйтеся звернутися до ветеринара. Погіршення стану шерсті може вказувати на різні проблеми зі здоров'ям:

• алергія на продукти – з'являється, якщо улюбленець з'їв щось йому непридатне. Харчова алергія зазвичай супроводжується почервонінням шкіри та свербежем, випадінням шерсті, розладом травлення;

• алергія на хімічні речовини – її можуть викликати косметичні засоби, зовнішні препарати від паразитів, ліки та навіть ваш новий освіжувач повітря. Постарайтеся якнайшвидше виявити причину подразнення та усунути її;

• паразити – це випадання шерсті, свербіж, лупа, ранки на шкірі, вони часто виникають при укусах бліх, комарів, ураженні кліщами. Зверніться до ветеринара, тільки кваліфікований фахівець зможе виявити збудника хвороби та призначити лікування з урахуванням віку, стану здоров'я вихованця та інших факторів.

Найкращий спосіб позбутися блошиного дерматиту та подібних нездужань – профілактика. Влітку комахи активізуються, тому обов'язково проводьте обробку вихованця відповідними препаратами. У «MasterZoo» представлено широкий вибір протипаразитарних засобів різних форм випуску. Зверніть увагу, що у різних фірм активні речовини різняться, тому перед покупкою порадьтеся з ветеринарним лікарем. Навіщо? Дуже просто, у деяких порід котиків і собакенів підвищена чутливість до певних хімічних сполук, а вам потрібно зробити життя улюбленця кращим, а не «нагородити» його медикаментозною алергією. Тож наполегливо рекомендуємо купувати засоби від паразитів лише після консультації з фахівцем.

роздільник4 | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Догляд за шерстю собаки та кішки влітку не набагато складніший за звичайний. Головне, вчасно видаляти відмерлі волоски, не допускати утворення ковтунів та регулярно проводити протипаразитарну профілактику. Не забудьте доповнити раціон хвостика продуктами, які позитивно впливають на стан епідермісу та шерсті.

Прості правила здорової та красивої шерсті вихованця влітку:

  • вичісування шерсті та підшерстя;
  • купання у воді без частого використання шампунів та інших гігієнічних засобів – для собак, котів влітку слід купати лише у разі нагальної потреби;
  • проведення профілактики ектопаразитів;
  • захист від контактів з хімічними речовинами, які можуть спричинити алергію;
  • збалансоване легке меню та велика кількість рідини.

 

FAQ
  • Як часто потрібно розчісувати шерсть свого вихованця влітку?

    Зазвичай влітку шерсть та підшерстя «висипаються» не дуже сильно, тому розчісувати вихованця щодня не обов'язково. Але видаляти відмерлі волоски потрібно, тому що собаки просто фізично не можуть доглядати за собою, а коти в процесі вилизування ковтають шерсть, а це не найкорисніша «страва». Щоб підтримувати шерсть красивою та блискучою короткошерстих кішок рекомендується вичісувати 1-2 рази на тиждень, а довгошерстих 2-4 рази. Якщо котику це заняття приносить задоволення, можете приділяти йому 5 хвилин щодня. Розчісування собак також залежить від довжини шерсті, її якості та особливостей породи. Вихованців з короткою жорсткою шерстю можна розчісувати 1-2 рази на тиждень, собак із середньою та довгою шерстю – 3-4 рази. Процедура розчісування буде легкою і приємною для вас і вихованця, якщо ви користуватиметеся якісними інструментами. Для догляду за шерстю знадобляться:

    • фурмінатор;

    • металевий гребінець;

    • пуходерка;

    • м'яка щітка з натуральною щетиною;

    • щітка-рукавичка;

    • колтуноріз.

  • Чи можна купати собаку та кішку частіше у літній період?

    З котиками відповідь гранично проста – купати їх влітку не потрібно. Так само як і стригти. Єдина допомога, яку ви можете надати улюбленцю в спеку, - частіше вичісувати відмерлі волоски та забезпечити свіжою прохолодною питною водою. Водні процедури влітку рекомендуються кішкам, тільки якщо вони десь сильно забруднились, потрібно провести планове купання зі спеціальним шампунем від паразитів або вихованець перегрівся і його необхідно терміново охолодити. В останньому випадку вода має бути кімнатної температури або трохи прохолоднішою, а не холодною! Частота купання собак із шампунем влітку теж залишається незмінною, а ось борсатися в басейні, річці, озері або навіть просто в тазі з водою хвостик може хоч десять разів на день. Це чудова профілактика перегріву.

  • Як захистити вихованця від комах та паразитів улітку?

    У зоомагазинах та ветаптеках представлений широкий вибір протипаразитарних засобів, як комплексних, від екто- та ендопаразитів, так і спеціалізованих – проти комах. Для захисту вихованця від паразитів можна використовувати:

    • краплі на холку;

    • спреї, пудри;

    • нашийники;

    • профілактичні шампуні;

    • пігулки для перорального застосування.

  • Які особливості харчування потрібно врахувати при догляді за шерстю вихованця влітку?

    Влітку апетит у вихованців часто пропадає – і це нормальна реакція на спеку. Щоб котик або собака не відчували при цьому недоліку в поживних речовинах, шерсть і шкіра залишалися здоровими, ветеринари радять:

    • годувати вихованців рано вранці та пізно ввечері, коли стає прохолодніше;

    • регулярно пропонувати вологий корм;

    • забезпечити вільний доступ до питної води;

    • пропонувати легше меню з меншим вмістом жиру, а також свіжі овочі, фрукти та зелень;

    • не залишайте вологий і натуральний корм у мисці більш ніж на 30 хвилин – він починає псуватися, і вихованець може отруїтися.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі