Французький бульдог | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Історія породи

Особливості породи французького бульдога

Догляд за французьким бульдогом

Французький бульдог: проблеми зі здоров'ям та способи їхнього попередження

 

Великі кумедні вушка, величезні виразні очі, мила морда, зосереджене сопіння – встояти перед чарівністю французького бульдога неможливо. Ці надзвичайні собаки вже багато десятиліть залишаються популярними, і інтерес до них не лише зростає. Пояснити це просто: французький бульдог – чудовий компаньйон для дорослих і дітей. При правильному вихованні французький бульдог має поступливий та компанійський характер, собака дуже емпатична, добре пристосовується до мінливих умов, любить повеселитися, але не настільки активна, щоб їй були потрібні тривалі прогулянки або особливі фізичні вправи.

Собака французький бульдог від початку виконував роль компаньйона, і, дійсно, для цієї ролі він підходить якнайкраще. Бульдожки швидко знаходять мову з усіма членами родини, із задоволенням перебувають із дітьми та граються з ними. Проте малюка до 5 років краще не залишати наодинці з вихованцем, маленька дитина може ненароком образити бульдога, змусити його захищатися і в результаті отримати травму. Французи також добре знаходять спільну мову з іншими неагресивними домашніми улюбленцями.

Якщо порода французький бульдог зацікавила вас, що потрібно знати про цих собак у першу чергу? Бульдог французький - дуже розумний і кмітливий пес, який не терпить нудьги та відзначається неабияким характером та впертістю. Вам доведеться продемонструвати винахідливість і терпіння, щоб навчити собаку слухатися, показати, хто в домі головний, завоювати довіру та авторитет. Якщо улюбленцю стане нудно або ви виявите поступливість, то на гарну поведінку з боку бульдожки можете не сподіватися. Цуценя французького бульдога з перших хвилин в домі має знати про свої «права та обов'язки». З часом при правильному вихованні  бульдог стане вам вірним другом. Зважайте, що собаку не можна надовго залишати на самоті, без  уваги людини він впадає в депресію або починає розважатися на свій розсуд, а це вам може сильно не сподобатися.

Французький боксер, як іноді називають бульдогів, – декоративна порода, він створений для життя в домашніх умовах і не зможе жити на вулиці. Вихованець не може нести службу і не пристосований для значних фізичних навантажень, а також через особливості статури не вміє плавати. Бульдог погано витримує спеку й холод, тож в сильний мороз вихованця необхідно одягати та звести тривалість прогулянки до мінімуму, а в спекотну погоду песик повинен знаходитися протягом дня в приміщенні з кондиціонером.

Бульдожки - відносно тихі вихованці, вони рідко скиглять і гавкають, зате голосно хропуть вночі, схильні до метеоризму і люблять «розпускати слину». Якщо вас цілком влаштовує собака з такими особливостями, то можете сміливо заводити французького бульдога - улюбленець стане для вас джерелом радості та позитивних емоцій.

 

 

Історія породи

Назва породи наводить на думку, що французькі бульдоги виведені у Франції. Насправді з'явилися ці собаки в Англії у XIX столітті, їхніми предками стали англійські бульдоги, іспанські бульдоги - алани, мопси та тер'єри. Заводчики вирішили створити таким чином невеликого і спокійного собаку-компаньйона, який підходить для утримання в міських квартирах, а також здатний боротися з гризунами. Ремісники та швачки, особливо мереживниці, швидко оцінили переваги мініатюрних бульдожок, які мали кумедний вигляд, вирізнялися веселим доброзичливим характером та чудово ловили щурів.

З розвитком мануфактур у Великій Британії попит на роботу швачок і мереживниць впав і багато хто з них перебрався до Франції, звичайно, разом із вихованцями. Величезні вуха, опуклі очі та плоскі мордочки спочатку не викликали захоплення у французів. Бульдоги були популярні переважно у робочих кварталах. Потім на них звернули увагу куртизанки – збереглося чимало фото та ілюстрацій із напівоголеними жінками та маленькими бульдогами. Через це песики деякий час мали погану репутацію. Але безмежна чарівність і веселий характер перемогли забобони і до кінця XIX століття порода набуває популярності серед французьких художників, акторів, аристократії. Чарівні собаки підкорили Париж, стали дуже модними в аристократичних колах, і часто заможні парижани приводили їх із собою до кафе та ресторанів як повноправних членів сім'ї. Відомі французькі художники Тулуз-Лотрек та Дега зображували бульдогів на своїх картинах. У 1896 році у Франції маленьких бульдогів визнали самостійною породою і відокремили від той-бульдогів, а через три роки затвердили стандарт породи, де вказувалося що руде забарвлення у чистокровних собак неприпустиме. Ця заборона була знята тільки в 1912 році, тоді у Франції стало дозволено розводити рудих бульдожок.

У 1870 році у Франції є перший клуб любителів французьких бульдогів, а через 20 років, у 1890 році бульдоги з'являються в Сполучених Штатах, де теж викликають захоплення в любителів та знавців. У 1905 році такий самий клуб створений в Англії. До Східної Європи французькі бульдоги потрапили на початку ХХ століття і були популярні серед аристократії та творчих людей.

Зараз французькі бульдоги займають місце у першій двадцятці найбільш популярних порід собак у Європі та Америці. Бульдоги ідеально пристосовані для життя з людиною у місті, і все більше людей хочуть завести саме такого вихованця. Якщо ви серед них, розберемося в особливостях породи, який догляд за французьким бульдогом необхідний, які проблеми зі здоров'ям можливі.

 

Французький бульдог догляд та утримання | Зоомагазин MasterZoo

Особливості породи французького бульдога

Французький бульдог – добродушний компанійський пес, проте кожен вихованець – це особистість, і кожен має унікальний характер. Тому опис особливостей породи та способів виховання у статті усереднений, у кожного хвостика свій темперамент та характер, і підхід до нього знадобиться індивідуальний.

Зовнішній вигляд та розміри французьких бульдогів

Бульдог відрізняється компактністю та міцною статурою. Дорослі "хлопчики" важать приблизно 10-15 кг, "дівчата" трохи менше - 8-12 кг. Висота в холці зазвичай коливається в межах 25-35 см і повинна відповідати вазі улюбленця.

Тіло французького бульдога міцне, «квадратне», грудна клітка бочкоподібна, мускулиста, шия товста. Спина досить широка, кінцівки сильні, розвинені м'язи стегон та плечей. Хвіст короткий, прямий і товстий. Передні ноги трохи коротші, ніж задні, тому здається, що попка собачки відстовбурчена. Також цією особливістю статури обумовлена кумедна звичка бульдожок лежати, витягнувши назад задні лапки.

Голова бульдога широка та квадратна, з опуклим чолом та різким переходом до носа. Щелепи потужні, для породи характерний перекус (прогенія, бульдогоподібний прикус, тобто нижня щелепа видається вперед), іноді у цуценят відзначається витягнуте м'яке піднебіння. Ніс невеликий і плескатий, дихання шумне, вночі може переходити в гучне хропіння. Мордочка від лоба до носа розділена глибокою складкою шкіри, також навпіл розділена верхня губа. Очі великі та опуклі. Вушка бульдога нагадують вуха кажана - великі, стоячі, трикутної форми з широкою основою і заокругленим кінцем.

Шерсть бульдогів гладка, рівна, блискуча і щільно прилягає до шкіри. Підшерстя майже немає, тому собака вважається гіпоалергенною. У холодну погоду вихованця потрібно одягати, оскільки він швидко замерзає. Допустимий колір шерсті:

🐾 чорний;

🐾 білий;

🐾 пальовий;

🐾 рудий;

🐾 кремовий;

🐾 тигровий;

🐾 плямистий.

Не визнані стандартними сіре, блакитне, шоколадне, триколор, ізабеллове забарвлення, вони вважаються браком породи, хоча любителів бульдожок це зазвичай не зупиняє. Нестандартний колір шерсті не дозволяє вихованцю брати участь у виставках, але ніяк не впливає на його чарівність та доброзичливість.

 

виховання французького бульдога  | Зоомагазин MasterZoo

Особливості породи та характеру бульдогів

Якщо у вас французький бульдог, особливості породи потрібно з'ясувати ще до покупки або відразу, тільки-но в домі з'явилося цуценя. Бульдог - собака з характером, вперта, не може терпіти нудьгу та рутину, тому до виховання та дресирування улюбленця доведеться підходити творчо, бажано прищеплювати правильну поведінку в процесі гри та починати це робити з перших днів. Характер бульдога формується протягом перших чотирьох місяців, за цей час важливо пояснити хвостику, хто в будинку господар, як поводитися, навчити основним командам, соціалізувати, привчити до гігієни: купання, чищення вух, підрізання кігтів та ін.

Можливо, до року песик перевірятиме вас на міцність, претендуючи на роль глави сім'ї та центру уваги. Завжди спокійним рівним голосом пояснюйте собаці його помилку. Бульдога не можна бити, не потрібно навіть кричати, достатньо змінити тембр голосу, говорити суворо й твердо. Бульдожки - емпати, вони чудово відчувають настрій і відразу зрозуміють, що ви незадоволені. Не забувайте хвалити собачку за хорошу поведінку, правильно виконані команди, пестити. Пограйте з ним, дайте смаколик, дбайте про зручність і комфорт - так процес навчання собаки йтиме легше і простіше.

Виховувати малюка починайте з перших годин у домі: покажіть місце для сну та їжі, туалет, іграшки, з якими можна робити, що завгодно, рішуче припиняйте спроби жувати недозволені речі. Пам'ятайте, що перевиховати собаку, який має вік старше одного року – практично неможливо, тому використовуйте кожну хвилину спілкування для відпрацювання корисних навичок і звичок. Бажано проводити навчання в ігровій формі, інакше бульдогу це швидко набридне, і він перестане вас слухати.

 

 

Собаки бульдоги відрізняються гарною пам'яттю. Щоб зменшити у цуценти стрес від переїзду, попросіть у заводчика якийсь предмет, іграшку, якою грав малюк, йому буде легше звикнути до нового будинку, якщо в ньому буде хоча б один знайомий предмет.

Бульдоги зазвичай не виділяють одного господаря, а люблять усіх членів сім'ї та добре з ними спілкуються. Як членів своєї «зграї» вони сприймають інших вихованців, якщо вони налаштовані доброзичливо. Цуценята французьких бульдогів дуже активні та допитливі, дорослі стають більш повільними та солідними, але не втрачають ні допитливості, ні інтересу до ігор. Французам постійно потрібна увага людини, спілкування, контакт, тому їх не рекомендується заводити тим, хто довго відсутній вдома і людям похилого віку, яким важко приділяти багато уваги активному вихованцю.

За всієї життєрадісності та грайливості бульдоги не потребують довгих прогулянок, великі навантаження й тривалі тренування не йдуть їм на користь, досить просто двічі на день виводити хвостика на вулицю та робити коло по парку або проводити 20-30 хвилин у дворі.

Бульдожки дуже емоційні та одразу відчувають зміну настрою у своїх людей. Французик буде радіти разом з вами, а якщо вам сумно чи погано, постарається розважити або посидіти поруч, висловлюючи свою підтримку та співчуття. Французький бульдог – порода декоративна, але у разі небезпеки, що загрожує йому чи його родині, він не замислюючись кинеться на ворога. Саме тому дуже важливо з раннього віку соціалізувати улюбленця, знайомити з іншими людьми та собаками й учити встановлювати з ними контакт, адже якщо бульдог раптом вирішить, що йому чи вам щось загрожує, він може розпочати бійку.

Догляд за французьким бульдогом

Французькі бульдоги досить прості у догляді й відмінно підходять для собаководів-початківців. Однак і ці невибагливі хвостики мають свої особливості, які слід враховувати під час догляду та підбору раціону.

 

Годування французького бульдога | Зоомагазин MasterZoo

Як годувати французького бульдога

Ця порода має схильність до розладу роботи ШКТ, метеоризму, харчової алергії та набору ваги. Водночас бульдожки погано контролюють апетит та схильні до переїдання. Враховуючи ці особливості, вибирайте корм і складайте меню підопічного.

Щоб уникнути харчової алергії та порушення травлення, купуйте готовий корм класів суперпреміум або холістик з високим вмістом тваринних білків, клітковини, вітамінів і з мінімальною кількістю злаків. В ідеалі слід купити корм, призначений саме для цієї породи. Строго дотримуйтесь дозування корму, не ведіться на благаючі погляди та метушіння хвостика, і в жодному разі не давайте їжу зі своєї тарілки. Розмір порції визначається віком та ступенем активності, а також індивідуальними потребами й уподобаннями. Пам'ятайте, що ласощі – теж їжа, в якій є калорії. Якщо в процесі прогулянки, відпрацювання команд або просто заради задоволення ви пригостили бульдога смаколиком, то наступна порція корму буде, відповідно, меншою. Пам'ятайте, що бульдог завжди повинен мати доступ до свіжої води. Миску для води та корму мийте щодня, стежте за чистотою та кількістю води протягом дня. Якщо її недостатньо – доливайте, а краще – купіть автоматичну напувалку відповідного об'єму.

При натуральному харчуванні пропонуйте вихованцю:

🐾 нежирне м'ясо;

🐾 морську рибу без кісток;

🐾 каші з вівса, рису та ін.;

🐾 курячі яйця;

🐾 овочі, фрукти та ягоди за сезоном, рекомендується давати продукти зеленого кольору;

🐾 кисломолочні продукти (обережно, тому що у деяких собак вони викликають розлад шлунку).

Не можна годувати французького бульдога жирним м'ясом, річковою рибою, хлібобулочними та кондитерськими виробами, цукерками, копченостями, консервами для людей, овочами та фруктами, що сприяють газоутворенню в ШКТ (капуста, горох, боби та ін.) Їжа має бути кімнатної температури або трохи теплою, холодну та гарячу їжу давати не можна.

 

Гігієна французького бульдога | Зоомагазин MasterZoo

Гігієна та догляд

Французький бульдог має проблеми з плаванням, тому часто до водних процедур ставиться насторожено. Привчайте до купання цуценя з раннього віку, пропонуйте йому особливу «куральну» іграшку, обов'язково дайте вивчити таз або раковину, в якій відбувається купання, за терпіння та гарну поведінку заохочуйте ласощами. Можна додавати до процесу купання ігрові елементи. Якщо за перші чотири місяці вам вдасться привчити бульдожку купатися без проблем, надалі складнощі не виникатимуть. Насправді бульдогу достатньо 2-3 повних купань на рік, проте якщо улюбленець забрудниться, то без лазневих процедур не обійтися. Використовуйте для купання спеціальний шампунь для собак, щоб запобігти подразненню шкіри та утворенню лупи.

Вичісуйте бульдога 1-2 рази на тиждень, у період линяння – щодня. Для цього знадобиться спеціальна рукавиця або щітка для короткошерстих собак.

 

Великі вуха песиків досить часто брудняться, іноді в них потрапляють комахи, тому чистити вушка слід не рідше одного разу на тиждень. Якщо ви помітили у вусі велику кількість сірки або рідини, зверніться до ветеринара. А ось «вмивати» бульдога бажано щодня – у складках на морді накопичуються бруд, пилюка, залишки їжі. Достатньо протирати складки вологою серветкою та заодно видаляти ватним диском виділення з очей. У собак білого кольору бувають слізні доріжки, їх також потрібно витирати щодня. Якщо у вихованця почали текти сльози, очі стали каламутними або запалилися повіки, сходіть у клініку, можливо, у хвостика алергія чи інфекція.

Приблизно раз на тиждень чистіть бульдогу зуби за допомогою спеціальної щітки та гелю. Якщо улюбленець не любить цю процедуру, запропонуйте йому жувальні ласощі та іграшки, які очищають зубки від нальоту та масажують ясна.

Важливо стежити за кігтями. Зазвичай бульдоги, що гуляють асфальтовими дорогами, тротуарною плиткою, чудово сточують їх під час прогулянки. Але іноді кігтики відростають і починають завдавати незручності улюбленцю. У цьому випадку акуратно обрізайте кігті кігтерізом і загладжуйте зрізи пилкою.

разделтель пес | Зоомагазин MasterZoo

Дресирування та навчання французького бульдога

Починати виховання цуценяти французького бульдога потрібно якомога раніше. Для цього не обов'язково чекати прогулянок, які стануть можливими лише після всіх щеплень та карантину. Починайте навчання із 2-2,5 місяців. Звичайно, воно має проходити в ігровій формі та не потребувати багато часу. На перших етапах необхідно пояснити цуценяті, де знаходиться миска з їжею та водою, куди ходити в туалет, привчити до нашийника та повідця, щоб при першому виході на вулицю вони не стали причиною додаткового стресу в малюка.

Важливо одразу визначити межі для улюбленця, не сподіваючись, що з віком його поведінка зміниться. Все, що дозволено цуценяті, робитиме і дорослий собака, тому відразу дайте зрозуміти цуценяті, що грати можна тільки зі спеціальними іграшками, а не з вашими речами, не можна кусатися, гризти взуття, меблі, одяг. Також відразу привчайте до розпорядку дня, щоб вихованець чекав вашого пробудження вранці та лягав спати в один час із вами ввечері.

Одне з найважливіших завдань у цей період – навчити бульдога залишатися вдома на самоті, дати зрозуміти, що ваша відсутність – це не привід для скавучання, гавкання, паніки та псування речей, що ви обов'язково повернетеся та похвалите за гарну поведінку, пограєте, погодуєте. Зоопсихологи застерігають: грубе поводження, часті покарання негативно позначаються на психіці собаки, бульдог стає боягузливим, замкнутим або, навпаки, агресивним та озлобленим.

Перші прогулянки на вулиці мають бути необтяжливими для маляти, займати 15-20 хвилин та поступово збільшуватися. Важливо показати цуценяті всю різноманітність навколишнього світу, виводити в людні місця, у парки, ходити по жвавих вулицях, щоб він звикав до міського життя і надалі не відчував дискомфорту. При цьому слідкуйте, щоб малюк не перевтомлювався та не злякався, привчайте його до перебування в шумних місцях поступово.

Також під час прогулянок необхідно навчити:

🐾 виконувати команди;

🐾 ходити до туалету на вулиці;

🐾 брати до рота лише те, що дає господар зі своїх рук;

🐾 стежити за господарем, бути неподалік, а не бігти знайомитися з кожною зустрічною людиною чи собакою.

До 4-5 місяців французький бульдог повинен спокійно ходити поряд із вами на повідці та без повідця, пристосовуючись до темпу руху і зупинятися, коли ви зупиняєтеся. Бульдог повинен підходити до вас по команді, спокійно чекати стоячи, сидячи або лежачи, нічого не підіймати з землі та не приймати їжу з рук чужих людей, припиняти гавкіт по команді та моментально виконувати команду, що забороняє. Навіть цих базових навичок буде достатньо, щоб ваш вихованець у майбутньому не завдавав вам клопоту і став вірним і надійним компаньйоном. За бажанням ви можете продовжити заняття з кінологом та навчити собаку іншим командам та діям, які, як ви вважаєте, знадобляться у майбутньому.

 

лікування французького бульдога | Зоомагазин MasterZoo

Французький бульдог: проблеми зі здоров'ям та способи їхнього попередження

Собака француз загалом відзначається хорошим здоров'ям і не вимагає складних умов утримання. Проте ці бульдоги мають схильність до низки захворювань, тому потрібно приділяти особливу увагу профілактиці можливих проблем. При хорошому догляді, збалансованому харчуванні та достатньому фізичному навантаженні французькі бульдоги живуть 11-13 років, іноді 14 років і більше.

На що звернути увагу, щоби підтримати здоров'я улюбленця?

Слідкуйте за чистотою очей, регулярно промивайте їх, тому що бульдоги схильні до кон'юнктивітів, глаукоми, блефаритів. Іноді відзначається аномалія «вишневе око». Також можливий розвиток дерматиту у складках шкіри на мордочці та на тілі, щоб уникнути хвороби, щодня протирайте складки, видаляйте забруднення.

У бульдогів часто спостерігаються проблеми з хребтом та міжхребцевими дисками, а також дисплазія суглобів. Ця порода схильна до розладів травлення, харчових алергій та метеоризму, тому вибору корму та ласощів слід приділити особливу увагу. Важливо суворо дотримуватись дозування корму, бульдоги не контролюють апетит і схильні до переїдання.

Через особливості будови морди у бульдогів є проблема з диханням та терморегуляцією, собаки дуже чутливі до високих та низьких температур. У спеку їх краще тримати в кондиціонованому приміщенні, а в холод скоротити тривалість прогулянки і обов'язково одягати улюбленця - коротка шерстка, що прилягає до тіла, майже не гріє.

У племінних «дівчаток» через особливості анатомії часто спостерігаються проблеми із заплідненням та пологами. Як правило, цуценята з'являються на світ в результаті кесаревого розтину.

Будьте дбайливі та уважні до вихованця, приділяйте йому увагу, і більш відданого та ласкавого друга вам не знайти!

 

FAQ
  • Для кого підходить французький бульдог?

    Французький бульдог - ідеальний компаньйон для всіх, кому потрібне спілкування, хто готовий приділяти чотирилапому другові час і брати його з собою на роботу, на прогулянки, на пікніки. Французький бульдог невибагливий, це товариський, доброзичливий і грайливий собака, який однаково сильно любить усіх членів родини та інших домашніх вихованців. Не варто заводити француза людям, які рідко бувають вдома, у яких немає часу гуляти і грати з бульдогом, а також людям похилого віку, які не мають можливості стежити за спритним песиком.

  • Як вибирати цуценя французького бульдога?

    Ветеринари та заводчики наголошують, що при виборі цуценяти не потрібно економити на дрібницях. Купуйте собаку в перевіреному розпліднику або у відомого заводчика, це гарантує, що ви отримаєте малюка без генетичних відхилень, зі здоровою психікою і всіма щепленням. Зазвичай новим власникам вручають усі документи щодо собаки: родовід, перелік щеплень, медичну карту. Обов'язково огляньте цуценя та поспостерігайте за ним. Здорові собаки вгодовані, активні, цікаві, контактні, якщо малюк полохливий або агресивний, це вказує, що з ним щось не так. У цуценяти бульдога повинні бути ясні блискучі очі, чисті вушка, гладка шерсть без лисин та інших дефектів, чиста шкіра. Варто поцікавитись характером та звичками його батьків – вони часто передаються цуценям у спадок.

  • Що не люблять французькі бульдоги?

    Кожен собака – індивідуальність, і перелік того, що може не подобатися, кожен бульдог має свій. Однак є загальні моменти, які не подобаються цим вихованцям:

    • нудьга та одноманітність – намагайтеся зробити життя вихованця цікавим та різноманітним, більше грайте, команди також рекомендується вивчати в ігровій формі;

    • грубість, крик, покарання – це не люблять усі собаки, але бульдоги особливо чутливі вихованці, грубе ставлення відбивається на їхній психіці та поведінці;

    • самотність, брак уваги – бульдожки звикли бути поруч із людиною, це дуже компанійські створення, які страждають від нестачі спілкування. Самотність може викликати депресію чи агресивну поведінку, непослух;

    • плавання - особливості будови тіла не дозволяють бульдогам триматися на воді, тож зазвичай вони не в захваті від купання у водоймах, особливо якщо відчувають глибину. Не змушуйте вихованця купатися, якщо він не хоче. У спеку ви можете просто оббризкати його водою або змочити шерсть, затягувати собаку у воду силою не слід.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі