Собака | Зоомагазин MasterZooЗміст

Прогулянка з собакою та котом влітку: необхідні предмети

Безпека та контроль під час прогулянки

Тренування та соціалізація вихованця

Правила поведінки на прогулянці

Прогулянки життєво необхідні чотирилапим улюбленцям, особливо собакам. Домашні коти, яких в умовах міста без нагляду на вулицю випускати ризиковано, також потребують прогулянок. Чому активності на свіжому повітрі такі важливі для хвостатих особистостей? Які проблеми можуть виникнути, якщо ваш підопічний не гулятиме?

Оскільки найбільші любителі прогулянок – собаки, почнемо з них. Навіть якщо ваш песик вміщається на долонях, йому все одно необхідно гуляти хоча б одну-півтори години щодня, а якщо є можливість - то довше. Прогулянка з собакою влітку необхідна:

  • для відправлення природних потреб організму: собака звикає справляти потребу у певний час за межами вашої оселі. Відсутність прогулянки та режиму відвідування «туалету» призводять до безладних випорожнень вдома, а це шкідливо для вашого підопічного і дуже клопітно для вас;
  • для підтримки організму в тонусі: достатні фізичні навантаження дозволяють підтримувати нормальну роботу всіх органів, особливо серця та судин, опорно-рухового апарату;
  • для розвитку інтелекту та пам'яті: навіть прогулянка звичним маршрутом дає собаці багато інформації, а відвідування нових місць – це як перегляд захоплюючого фільму або читання стрічки новин у соцмережах для вас. Улюбленець отримує масу нової інформації, вражень, які потім слід обміркувати та запам'ятати. Це сприяє зниженню рівня кортизолу, гормону стресу, та стимулює вироблення ендорфіну, гормону задоволення. Тобто прогулянка робить вашого собаку щасливішим.
  • для запобігання відхиленням поведінки: після активної прогулянки та нових вражень собака навряд чи буде бешкетувати вдома, настирливо вимагатиме уваги та вередувати, таким чином регулярні прогулянки попереджають порушення поведінки та психологічні проблеми у вихованця;
  • для соціалізації: для гармонійного розвитку хвостику необхідно спілкуватися з собі подібними, іншими тваринами та людьми, проте уникайте контактів з бродячими собаками та котами, агресивно налаштованими тваринами, з вихованцями, які значно більші за вашого підопічного;
  • для створення довірчих стосунків з господарем: спільні прогулянки, ігри, розваги та спілкування дозволяють встановити тісніший контакт між людиною та собакою, навчитися їм краще розуміти одне одного.

Прогулянка з котом улітку теж нікого вже не дивує. Коти, яким хочеться вибратися за межі будинку, спокійно носять шлейку та повідець. А присутність людини поряд дає котику почуття захищеності.

Влітку звичайні прогулянки з котами та собаками стають більш тривалими та доповнюються виїздами на дачу, у ліс, до водойми тощо. Що потрібно знати, гуляючи з вихованцем влітку?

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Прогулянка з собакою та котом влітку: необхідні предмети

Існує ряд обов'язкових аксесуарів для прогулянок з вихованцем:

Нашийник або шлейка – must have для кожного хвостика, що виходить на вулицю. Він є знаком, що кіт чи собака – домашні, на ньому зручно розмістити qr-жетон чи адресник, вказати інформацію про захворювання. Також нашийник дозволяє утримати поруч чотирилапого друга у разі небезпеки або іншої непередбаченої ситуації, а за наявності світловідбиваючих фрагментів або світильників зробить його більш помітним у тумані, сутінках чи темряві. Зверніть увагу, собакам маленьких порід і котам комфортно в шлеї, а собакам середніх і великих порід рекомендується вдягати нашийник, тому що він дозволяє краще контролювати підопічного.

 

Повідець обов'язковий на прогулянці - завдяки йому ви можете бути впевненими, що собака або кіт не втечуть і не загубляться або не потраплять у неприємну ситуацію. Собаку можна спускати з повідця на природі, на спеціальному майданчику та в місцях, призначених для прогулянок із вихованцями. Якщо пес великий або схильний бурхливо реагувати на інших собак, велосипеди тощо, він може гуляти без повідця лише за межами населеного пункту, на спеціальному обгородженому майданчику або у дворі приватного будинку. На сайті та у зоомагазину «Мастерзоо» ви знайдете найрізноманітніші повідці:

Відповідно до законодавства України, собаки певних порід у громадських місцях мають бути у наморднику. До них належать, у тому числі, акіта-іну, брохольмер датський, бульмастиф, алабай, мастиф бельгійський, ротвейлер, вівчарка східноєвропейська, доберман, бульдог американський та ін. За відсутність у собаки намордника господар може бути оштрафований. Також штраф передбачається за неприбрані екскременти. Як то кажуть, «прибери каку, не ганьби себе й собаку». Ми пропонуємо зручні пакети для збору «каки», компактні сумочки та контейнери для їхнього перенесення та зберігання.

Одяг у літній час знадобиться собакам і котам безшерстих порід, тим хвостикам, які не мають підшерстя, мають шерсть чорного кольору, а також тим, в кого є алергія на укуси комах. Легка бавовняна футболка, борцівка, сорочка чи сукня захистять улюбленця від перегріву й теплового удару. Підбірка стильного літнього одягу різноманітних розмірів для тварин різних порід представлена в каталозі «Мастерзоо».

Щоб вихованець не страждав від спеки, і прогулянка не закінчилася зневодненням його організму, візьміть із собою воду. Можете взяти воду в звичайній пластиковій пляшці та прихопити складну силіконову миску - вона дуже компактна і поміститься навіть у маленькій сумці. У продажу представлені й спеціальні пляшки-поїлки для собак, які дуже зручні та практичні.

Прогулянка з собакою | Зоомагазин MasterZoo

Безпека та контроль під час прогулянки

Влітку собаки та коти на прогулянці активніші, тому приділіть особливу увагу безпеці вихованців. Перш за все, подбайте про зручний нашийник або шлейку, які відповідають віку, розмірам, породі та особливостям статури хвостатої особистості. Завжди перевіряйте, щоб шлейка та нашийник не тиснули, не натирали шерсть і улюбленцю було комфортно.

Важливо правильно вибрати повідець та матеріал, з якого він виготовлений. Невеликим собакам і котам ідеально підійде рулетка з тросом. Собакам середніх і великих порід краще брати рулетку зі стрічкою, оскільки трос можуть просто перекусити. Підійдуть у цьому випадку повідці із синтетичної тасьми, шкіри, металу, брезенту.

Влітку у вихованця підвищується ризик «підчепити» кліща чи блоху, бути покусаним комарами, мухами чи москітами. Тому з настанням тепла слід подбати про захист собаки або кота від комах, а також від внутрішніх паразитів. У цьому вам допоможуть профілактичні нашийники, спреї, краплі на холку та інші засоби захисту собак і котів від паразитів.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Тренування та соціалізація вихованця

Щоб ваш собака був здоровий, у гарному настрої і мав чудовий вигляд, подбайте про необхідну кількість фізичних вправ. Собакам маленьких порід достатньо 1,5-2 години прогулянки на день, наприклад, годину вранці й годину ввечері. Службовим, пастушим та мисливським собакам потрібні прогулянки не менше 3 годин на день. При цьому слід спускати улюбленця з повідця, дати йому побігати, потренуватися долати перешкоди, пограти з м'ячем, тарілкою, апортом або іншою іграшкою, відпрацювати обов'язкові команди «поряд», «сидіти», «до мене», «не можна».

Не забувайте, що собаці потрібно звикнути до транспорту, людей, інших тварин, тому будьте терплячими та уважними на прогулянці, давайте хвостику досліджувати світ навколо і пізнавати його. Ідеально, якщо у вас із собакою буде загальне заняття: біг підтюпцем, гра у футбол, плавання в річці та ін.

Для гармонійного розвитку здорової психіки собаці обов'язково необхідно спілкуватися з йому подібними. Це сприяє розвитку інтелекту, комунікативних навичок, попереджає різні порушення поведінки та непослух. Дайте собаці «завести собі друзів», тільки намагайтеся вибирати компанію собак, що підходять за розміром, оскільки великий хвостик, наприклад, доберман, граючи з померанським шпіцем, може ненароком травмувати його. Також варто стежити за рівнем активності чотирилапих приятелів. Якщо чужий вихованець набридає вашому або виявляє агресію, краще уникати контакту з ним. Також небезпечно дозволяти собаці грати з безпритульними тваринами.

Кіт | Зоомагазин MasterZoo

Правила поведінки на прогулянці

Якщо ви купили цуценя, у жодному разі не можна виводити його на прогулянку до того, як він отримає всі щеплення! Після цього малюка можна починати знайомити з навколишнім світом, але теж потроху. Цуценятам частіше потрібно ходити в туалет, тому гуляти з ними бажано 3-4 рази на день. Однак великі навантаження малюки витримують погано, тож достатньо провести у дворі чи парку 10-15 хвилин. Поступово час прогулянки із собакою слід збільшувати. Це ж правило стосується і котів.

Ваш підопічні обов'язково має бути в нашийнику та на повідці, навіть якщо ви плануєте гуляти на ділянці перед будинком і не більше 15 хвилин – до амуніції цуценят та кошенят слід привчати якомога раніше, аби потім не виникало проблем. Не забудьте прикріпити до нашийника хвостатої особистості жетон або адресник - це значно збільшує шанси знайти собаку, якщо він загубиться.

Правильно обране місце для прогулянки – запорука гарного настрою та задоволення від спільного дозвілля. В ідеалі вибирайте для прогулянки із собакою спеціально обладнані місця та майданчики, а якщо поблизу їх немає – малолюдні куточки у парку, тихі вулиці без активного руху транспорту, затишні двори тощо.

Пам'ятайте, що якщо ви встановили певний режим прогулянок, його не можна міняти! Під час гуляння собака чи кіт відправляють свої природні потреби, їхній організм підлаштовується під графік виходів на вулицю. Якщо ви не дотримуватиметеся розкладу, улюбленець відчуватиме дискомфорт.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

Ветеринари не рекомендують годувати собаку перед прогулянкою, оскільки активні ігри з повним животом можуть призвести до різних проблем зі здоров'ям, у тому числі завороту шлунка. Годувати собаку бажано або за 1,5-2 години до прогулянки або через 30-40 хвилин після неї. З собою ви можете взяти трохи ласощів для заохочення хорошої поведінки та відпрацювання команд.

Якщо ви вибираєтеся на прогулянку в спекотний день або, навпаки, на вулиці холодно і йде дощ, подбайте про відповідний одяг для хвостика. У спеку це футболка, сорочка, сукня і, можливо, головний убір, а в холодну - дощовик, толстовка або жилет. У темний час дня одягайте на собаку або кота аксесуари та одяг, що відбивають світло або світяться – це зробить прогулянки безпечнішими.

Під час прогулянок із собакою чи кішкою будьте дуже уважні. На вулицях і в парках на землі безліч небезпечних для улюбленців предметів: бите скло, шприци, падло або навіть отрута. Будьте уважні до свого вихованця, займайтеся його виховання з раннього віку і ставтеся з розумінням до його потреб – і кожна прогулянка з котом чи собакою буде для вас маленьким святом!

 

FAQ
  • Який тип шлейки краще вибрати для прогулянок із котом чи собакою влітку?

    У кожному випадку вибирайте тип шлейки з урахуванням віку, породи, особливостей статури та поведінки вихованця. Рекомендуються шлейки дрібним породам собак, тому що шийні хребці у них тендітні і нашийник може стати причиною травми. Також шлейка краща за нашийник для мопсів, бульдогів та інших собак брахіцефальних порід, оскільки не здавлює горло і не провокує проблеми із диханням. Якщо ви маєте сумніви щодо вибору амуніції, проконсультуйтеся з досвідченим кінологом або заводчиком, щоб не помилитися з покупкою.

  • Що таке QR-жетон і як він допомагає у разі втрати вихованця?

    Жетони з QR-кодом стають дедалі популярнішими. У разі, якщо собака втік або загубився, той, хто знайшов його, зможе за допомогою QR-коду дізнатися контакти власника та особливості вихованця. QR-код пов'язаний з електронним паспортом собаки, при скануванні коду ви бачите профіль вихованця, всю інформацію про нього, а також контактні дані господаря.

  • Який вид захисту від бліх та кліщів найефективніший улітку?

    Вибираючи спосіб захисту улюбленця від паразитів у літню пору, краще використовувати комплексний підхід. Не забудьте перед покупкою препарату для кота або собаки проконсультуватися з ветеринаром, оскільки препарати містять різні діючі речовини, і на деякі з них у вихованця може бути алергія. Найчастіше використовують таблетки чи краплі на холку разом із протипаразитарним нашийником чи спреєм.

  • Як правильно вибрати час прогулянки, щоб уникнути перегріву вихованця?

    Найкращий час для прогулянки з вихованцем влітку – ранок. Це прохолода, свіже повітря, невелика кількість людей і транспорту, тому багато фахівців рекомендують робити найтривалішу прогулянку саме вранці. Вдень, у пік спеки, на вулицю варто виходити лише якщо вихованцю потрібно відправити природні потреби (на 5-10 хвилин) або якщо поблизу є добре затінене прохолодне місце для прогулянок, наприклад сад, парк, ліс. Увечері найвдаліший час для прогулянок з котом чи собакою – за годину до заходу сонця. В цей час не темно і вже не жарко, тож ризик, що собака перегріється, зводиться до мінімуму.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі