Прогулянка з собакою | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Безпека та контроль вихованця на прогулянці

Захист від спеки та сонця на прогулянці чи у поїздці

Зручності та комфорт вихованця під час подорожі

Правила поведінки з дикими тваринами

Висновки

Літо – сезон довгих прогулянок, подорожей, поїздок на природу та на дачу. Багато вихованців, найчастіше собаки, з нетерпінням чекають на літні розваги. Однак існують моменти, про які вам слід подумати заздалегідь, перш ніж брати улюбленця на довгу прогулянку чи у поїздку. Адже на дачі, в лісі, на березі моря вашого чотирилапого друга чекає чимало сюрпризів, і хочеться, щоб вони були лише приємними.

Прості правила проведення часу з вихованцем на природі влітку допоможуть уникнути найбільш поширених проблем. Давайте докладніше розберемося, з якими складнощами ви можете зіткнутися під час активного дозвілля разом із вихованцем та як їх уникнути.

Безпека та контроль вихованця на прогулянці

Безпека вихованця – турбота власника. Саме ви відповідаєте за благополуччя чотирилапого друга та його поведінку. Значить, вам необхідна амуніція, яка дозволить контролювати вихованця на прогулянці та керувати ним – нашийник і повідець.

Нашийник – це засіб контролю та виховання, насамперед, для собак. Привчайте до нього цуценя з перших прогулянок, підбирайте легку зручну модель і обов'язково надягайте перед виходом за межі оселі. Нашийник дає зрозуміти собаці, що він контрольований, людина керує ним і вона головна. Звичайно, за умови, що під час дресирування та виховання цей аксесуар активно використовується. Незабаром амуніція стає для собаки звичною і один лише її вигляд змушує зібратися і поводитися дисципліновано.

Також нашийник – спосіб показати, що собака має господаря. Якщо вихованець загубиться, то цей аксесуар дасть зрозуміти, що це не бродячий пес, а адресник або брелок з контактами власника дозволить хвостику, що заблукав, швидше повернутися додому.

 

До нашийника або шлейки кріпиться повідець – ще один необхідний аксесуар для прогулянок. Законодавство забороняє собакам перебувати у громадських місцях без повідця, а деяким породам – і без намордника. Спустити з повідця собаку можна лише на спеціальних майданчиках і в пустельних куточках парку, на прогулянці лісом або передмістям, де вихованець не зможе нікого налякати або потрапити в неприємну ситуацію.

Повідець виконує кілька важливих функцій на прогулянці:

  • дозволяє контролювати пересування собаки та керувати ними;
  • необхідний для дресирування та відпрацювання певних команд;
  • гарантує безпеку вихованця на людній вулиці, поряд із дорогою та ін.;
  • дозволяє залишити вихованця ненадовго поряд із магазином, банком або іншою установою, куди вхід із собаками заборонено.

Відомі не тисячі, а мільйони випадків, коли повідець рятував вихованцям життя. Тому при виході надвір, навіть якщо ви просто плануєте нетривалу прогулянку у дворі, обов'язково надягайте повідець. Він врятує хвостика від коліс машини, що раптово виїхала з-за рогу, бродячого собаки і сотень інших небезпечних ситуацій, які можуть статися за межами будинку.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Щоб уникнути неприємностей, вивчіть із собакою хоча б базові команди: «поруч», «сидіти», «до мене», «фу», «апорт». Якщо вихованець знатиме їх і неухильно виконуватиме, то проблем на прогулянці, під час поїздки, в гостях вдасться уникнути. Ви зможете бути впевненими, що собака не потрапить під машину, не загубиться, не поб'ється з іншими вихованцями, не травмується і не зіпсує травлення, піднімаючи всяку гидоту із землі.

Амуніція для домашніх котів, які гуляють вулицею, стане своєрідним «оберегом», особливо якщо на ньому є адресник або якимось способом зазначені ваші контактні дані. Багато хто вважає, що домашнім котикам цей аксесуар не потрібний. Навіщо, якщо вихованець не виходить з дому? Але варто раз поглянути на стрічку оголошень «загубився котик», як відразу стає зрозуміло, що і домашньому вихованцю нашийник з адресником не завадить. Адже завжди є ймовірність, що пухнастик вислизне у прочинені двері, вибереться на балкон або вистрибне з вікна. В цьому випадку нашийник стане порятунком, тому що домашні коти почуваються на вулиці дуже незатишно, впадають у паніку і часто у стані шоку йдуть так далеко від дому, що знайти їх без сторонньої допомоги неможливо. Нашийник з брелоком - це запорука того, що вихованець повернеться до вас.

Зверніть особливу увагу на замок. Кішки люблять дертися по деревах, забиратися в затишні місця. Якщо там вихованець зачепиться за щось, приміром, сучок на стовбурі дерева, то опиниться в пастці – і це в кращому випадку, а в гіршому…. Краще навіть не думати. Тому купіть для кішки нашийник зі спеціальним безпечним  замком (що розстібається сам), який при невеликому зусиллі розкриється і кіт опиниться на волі і без травми.

Якщо ви виводите домашнього котика на прогулянку і не хочете, щоб він загубився або заліз на дерево, використовуйте повідець зі шлеєю. Шлей дозволить контролювати пересування вихованця і гарантує безпеку при раптовому ривку - шийні хребці у котів більш тонкі, ніж у собак, і нашийники для кріплення повідця використовувати не рекомендується.

Прогулянка | Зоомагазин MasterZoo

Захист від спеки та сонця на прогулянці чи у поїздці

Влітку вихованці, як і люди, потерпають від спеки. Як створити хвостикам комфорт у спекотні дні? Насамперед, забезпечте вихованців питною водою, вона повинна бути свіжою, чистою, тому міняйте її частіше. Якщо чотирилапий друг не п'є з миски, доведеться придбати для нього питний фонтанчик – проточна вода викликає у вихованців більше довіри. На прогулянку влітку теж не забудьте взяти воду для вихованця в пляшці-непроливайці або звичайній пляшечці, але тоді доведеться прихопити і миску, найкраще - складану силіконову.

Виходити влітку на прогулянку бажано рано-вранці та ввечері, коли не так жарко. Період із 10 ранку до 7 вечора не підходить для активних прогулянок. Якщо є необхідність вийти вдень, вибирайте тінисті місцини, спокійний темп руху та маршрут, де вихованець зможе йти травою, адже розпечений асфальт або тротуарна плитка боляче обпікають лапки. Собакам без шерсті або вихованцям без підшерстя влітку стануть у нагоді легкі футболки, борцівки та сорочки із натуральних тканин, бавовни або льону. Вони захистять шкіру від сонячних опіків і, частково, - від укусів комах. До речі, безшерстим породам котів також не завадить м'яка бавовняна футболочка, яка захистить ніжну шкіру від прямого сонячного проміння.

Для комфорту вихованців, які люблять плескатися у воді, встановіть будь-яку «водойму»: таз з водою, надувний басейн тощо. Для собак купання – відмінна профілактика теплового удару. Коти зазвичай купатися не люблять і змушувати їх не потрібно. Постарайтеся просто створити вихованцю прохолодний куточок, розвісивши поруч мокрі рушники, увімкнувши вентилятор або кондиціонер (але так, щоб улюбленець не опинився на протязі).

Ветеринарні лікарі застерігають: влітку в жодному разі не підстригайте вихованців із густим підшерстком та шерстю. Ця «шуба» – захист від різких перепадів температури, і якщо її зістригти, то хвостик страждатиме від спеки ще більше.

Як допомогти вихованцю витримати спеку:

  • скрізь розставити миски із чистою питною водою;
  • застелити лежак вологим рушником;
  • обтирати мордочку та вушка прохолодною водою;
  • частіше вичісувати шерсть і підшерстя;
  • по можливості забезпечити на прогулянці «водні процедури»;
  • збалансувати харчування: пропонувати більше легких страв, менш калорійний корм, частину сухого раціону можна замінити на вологий, доповнювати щоденне меню овочами та фруктами.

Прогулянка | Зоомагазин MasterZoo

Зручності та комфорт вихованця під час подорожі

Літо – час довгих прогулянок і відпусток, і якщо у вас є вихованець, це не означає, що ви повинні відмовлятися від поїздки на водойму або від подорожі. За бажання і деякого терпіння вашого підопічного легко перетворити на прекрасного компаньйона та досвідченого мандрівника. Звісно, насамперед слід подбати про фізичне здоров'я та психологічний комфорт хвостатої особистості: відвідати ветеринара, зробити необхідні щеплення та провести профілактику паразитів. Важливо заздалегідь привчити вихованця до автомобіля, щоб він не боявся перебувати в ньому, знав, як поводитися в дорозі.

Коли всі підготовчі етапи пройдені, підготуйте спеціальне місце в машині для чотирилапого мандрівника. Якщо вихованець їде на сидінні, накрийте крісло чохлом або покривалом, підкладіть подушку, а на вихованця надягніть шлею і закріпіть її на кріслі або ремені безпеки. При несподіваному маневрі або в будь-якій непередбаченій ситуації шлея убереже улюбленця від серйозних травм. У жодному разі не прикріплюйте фіксуючий ремінь до нашийника!

Можна обладнати затишну місцинку для вихованця на задньому сидінні - встановити там переноску, клітку, кошик або лежак і закріпити ременем безпеки. У власному «будиночку» багато улюбленців витримують дорогу краще. Особливо якщо поряд улюблена іграшка. Дослідження показали, що можливість пограти улюбленою іграшкою помітно знижує рівень стресу в чотирилапих вихованців і дозволяє швидше освоїтися у незвичному оточенні, на новому місці. Тож неодмінно візьміть улюблену іграшку котика чи собаки із собою у подорож.

У літню спеку у вихованця в авто має бути вільний доступ до води. Найзручніші в цьому плані пляшки-непроливайки, що дозволяють напоїти хвостика під час руху. Якщо придбати таку пляшечку не вдалося, візьміть воду у звичайній пластиковій пляшці, а до неї - складану силіконову миску. Така миска не б'ється, легко миється і компактно складається, не займаючи багато місця в сумці або в багажнику.

Великим собакам можна запропонувати спеціальний вольєр – відгородити сіткою або авточохлом простір у багажнику чи задньому сидінні. Це зручність та безпека для вашого підопічного.

Якщо вихованець почав поводитися дивно: метушиться або, навпаки, затих, видає незвичні звуки, у нього рясно тече слина, зупиніться і з'ясуйте причину такої поведінки. Можливо, хвостика захитало, йому душно або через стрес позапланово захотілося в туалет. Під час подорожі робіть зупинки кожні 2-3 години, щоб ваш підопічний міг подихати повітрям, розім'ятися, спокійно поїсти і справити потребу. Погодьтеся, краще зробити п'ятнадцятихвилинну зупинку, ніж потім відмивати салон або терміново шукати ветеринара, якщо вихованцю стане гірше.

До речі, не забудьте взяти із собою аптечку для улюбленця – про всяк випадок. У ній мають бути:

  • антисептик та перев'язувальні матеріали на випадок травми;
  • спазмолітик;
  • протиблювотне;
  • антигістамінний засіб;
  • препарат для нормалізації роботи ШКТ;
  • профілактичні засоби від паразитів;
  • за наявності хронічних захворювань – ліки, які виписав лікар.

Пес | Зоомагазин MasterZoo

Правила поведінки з дикими тваринами

Прогулянки влітку в лісі, на дачі або навіть у міському парку не виключають можливість зустрічі вашого вихованця з дикими тваринами: мишками, білками, їжаками, лисицями, зайцями, єнотами, кабанами… Головне правило – намагайтеся утримати підопічного від контакту і якнайшвидше покинути це місце. Причин на те кілька:

  • тварина може бути налаштована агресивно або смертельно злякана, а в такому стані навіть невинні звірятка стають небезпечними;
  • дикі звірі є переносниками небезпечних захворювань, починаючи з сказу і закінчуючи різними вірусними хворобами, причому сказом вихованець може заразитися навіть від мишки;
  • лісові та польові тварини – господарі безлічі різноманітних паразитів, і близький контакт призводить до зараження собаки чи кота;
  • диких тварин ніхто не купає, не миє лапки, тому будь-яка подряпина, нанесена пазурами, почне запалюватися.

Зважаючи на ці обставини, постарайтеся не допустити на прогулянці контакту вихованця з дикими тваринами, а якщо зробити це не вдалося, обов'язково покажіть хвостика ветеринарному лікарю.

Висновки

Вихованці люблять активно відпочивати не менше, ніж їхні власники. Головне – створити відповідні умови для літнього відпочинку, враховуючи не лише власні бажання, а й низку факторів, які стосуються улюбленця:

  • вік;
  • стан здоров'я;
  • спосіб життя;
  • рівень активності;
  • наявність певних уподобань.

Якщо ви подбаєте, щоб вихованцю було весело і цікаво відпочивати з вами, то кращого компаньйона вам не знайти.

Пам'ятайте, що чотирилапі туристи потребують вашої турботи та захисту від безлічі неприємних несподіванок. Завчасно запасіться необхідними ветеринарними препаратами, зробіть планові щеплення та обробіть вихованця від паразитів. Не забудьте взяти із собою аптечку не лише для себе, а й для підопічного.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Ветеринари зазначають, що найчастіше влітку до них звертаються власники вихованців, які під час відпочинку на свіжому повітрі перегрілися, з'їли щось не те чи напилися води з річки, травмувалися на прогулянці лісом чи підчепили кліщів. Щоб відпочивати на природі було приємно всім, подбайте про достатній запас води для хвостика, в спеку обладнайте місце для відпочинку в затінку, оббризкайте водою або організуйте купання у водоймі, правильно підберіть їжу для прогулянки. Проведіть протипаразитарну обробку шерсті улюбленця і постарайтеся не допустити контакту з дикими тваринами.

Ці нескладні правила проведення часу з вихованцем на природі влітку зроблять ваш відпочинок веселим і незабутнім!

 

FAQ
  • Які заходи безпеки слід вжити при виїзді на природу з вихованцем улітку?

    Перед поїздкою на природу переконайтеся, що вихованець здоровий, у нього є необхідні щеплення. Обов'язково проведіть профілактику паразитів, адже у теплу пору року вони дуже активні. Подбайте, щоб у дорозі та під час відпочинку ваш підопічний не перегрівся: візьміть достатньо води, влаштуйте купання або хоча б обітріть морду, вуха та лапки вологою ганчірочкою, влаштуйте йому лежанку в тіні. Деяким собакам, наприклад, китайській чубатій, йоркширському тер'єру, чихуахуа не завадить одяг із натуральної тканини. Забезпечте вихованцю затишок та безпеку в автомобілі: підготуйте переноску, клітку, лежак або обладнайте спеціальне місце у салоні. При перевезенні улюбленця на сидінні авто неодмінно використовуйте шлейку та надійно зафіксуйте її за допомогою спеціального повідця або ременя безпеки. Не дозволяйте улюбленцеві пити воду з відритих водойм і підбирати щось із землі.

  • Як захистити вихованця від спеки та сонця на природі?

    Щоб захистити улюбленця від перегріву, теплового або сонячного удару, дотримуйтесь цих простих правил:

    • давайте вихованцю пити – більше і частіше;

    • не виводьте на сонце, гуляйте у затінку;

    • у спеку відмовтеся від активних ігор з хвостиком;

    • забезпечте за можливості купання чи інші водні процедури;

    • собакам без підшерстя або без шерсті на прогулянку вдягайте футболку чи сорочку з натуральної тканини, щоб захистити шкіру від опіку.

  • Як подбати про безпеку вихованця під час плавання на природі?

    Інтерес до купання у водоймах зазвичай виявляють собаки. Коти рідко люблять купатися і змушувати їх не потрібно. Щоб ігри у воді не закінчилися неприємностями для вашого вихованця, рекомендується:

    • не пускати у воду самостійно, без нагляду;

    • не давати пити воду з природних водойм;

    • собакам, схильним до захворювань вух, не дозволяти пірнати;

    • не кидати іграшки далеко у воду, якщо у вас щеня або собака, який плаває не дуже добре;

    • не дозволяти стрибати у воду після перебування на спеці – різкий перепад температури може викликати судоми.

  • Як забезпечити комфорт вихованцю на природі?

    Насправді прогулянка на природі для вихованця – це вже подарунок. У новому місці так багато цікавого, тут можна побігати й пограти. Але власнику хвостика слід подбати про такі речі:

    • відповідний корм, який не зможе зіпсуватися від спеки;

    • вода у достатній кількості;

    • місце для відпочинку у затінку;

    • будь-які методи охолодження, починаючи з розтирання вологим рушником, закінчуючи купанням;

    • захист від прямих сонячних променів;

    • прогулянки та ігри лише під вашим наглядом.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі