Зміст

Чарівні пухнастики з милими вушками та потішними хвостиками – ідеальні домашні вихованці. Вони ласкаві, доброзичливі, люблять гратися з господарем і сидіти на руках. При правильному утриманні кролик 8-10 років буде вашим вірним другом, джерелом радості та позитиву. Кролики – не найпримхливіші вихованці, доглядати їх нескладно, це заняття можна довірити навіть дитині. Не дивно, що ласкавих вухастиків часто купують для дітей.

Щоб кролик жив довго і був щасливий у вашій оселі, знадобляться:

  • простора клітка із сінником, годівницею, напувалкою;
  • гігієнічні процедури та профілактика поширених захворювань;
  • іграшки та активні розваги за межами клітки;
  • персональна «нірка» для відпочинку та сну;
  • повноцінне збалансоване харчування, що відповідає сезону.

Правильне харчування, по суті, є основою гарного настрою, міцного здоров'я, краси та довголіття вашого вихованця. Про цей важливий аспект утримання декоративного кролика ми й поговоримо.

Годування кроликів: загальна інформація

Декоративні кролики відрізняються від свійських та диких родичів специфічною будовою органів травлення. Через схрещування, генні аномалії та видові особливості у декоративних кроликів часто спостерігається схильність до тих чи інших захворювань. Найчастіше це проблеми зі шлунком і кишківником, через те що мікрофлора там дуже своєрідна і найменше порушення режиму харчування може призвести до здуття, бродіння, проблем зі травленням. Щоб запобігти можливим розладам роботи ШКТ, власнику кролика потрібно добре знати, чим, як і наскільки часто годувати підопічного.

Що їсть кролик у домашніх умовах? Чим відрізняється раціон гризунів взимку та влітку? Як правильно обрати корм? Які продукти не можна давати кролику в жодному разі? На ці та інші питання ми відповімо вам, спираючись на поради досвідчених ветеринарів і заводчиків, з якими ми співпрацюємо.

Що їсть кролик? Основу його раціону мають складати трава і сіно – близько 50% денного раціону. Також необхідний у меню зерновий корм, свіжі овочі та фрукти, листя та гілки дерев або чагарників. Зерно і соковиті продукти повинні становити 20-25% меню вухастика. Годування – 2-3 рази на день, маленьких кроленят слід годувати потроху, але частіше, 4 рази на день.

Докладніше розберемося, як правильно вибрати зерновий корм, які овочі та фрукти можна давати кроликам і гілки яких дерев варто пропонувати гризунам для сточування зубів та як вітамінну добавку.

Обираємо сіно і траву для кролика

Сіно для кроликів – основний корм, тому до його вибору поставтеся відповідально та уважно. Слідкуйте, аби сіно для кролика було чистим, без колючих рослин та грубих стебел. На ньому не повинно бути плям, чорних цяток, плісняви. Перед покупкою ретельно огляньте пакування, щоб усередині не було комах. Якісне сіно сухе, має приємний запах.

Свіжа трава для кролика – улюблена їжа. Багато декоративних кроликів люблять цей корм настільки, що не виявляють інтересу до зерна, овочів та фруктів. Траву збирайте в парках або за містом, далеко від доріг, промислових підприємств та куп сміття. Якщо збирати травичку регулярно немає можливості, придбайте її в зоомагазині, це гарантія безпеки та якості. Найбільше кролики полюбляють:

  • злаки: зелень як культурних, так і диких рослин;
  • листя кульбаби;
  • подорожник;
  • кропиву;
  • бадилля буряків, моркви, зелень квасолі та гороху;
  • люцерну.

Трави потрібно ретельно вибирати, рвати тільки здорові, не вражені хворобами чи комахами. Заводчики радять трохи підв'ялити траву перед тим, як давати її кролику. Перевіряйте щоразу, чи не потрапили до оберемку зібраної вами трави листики та стебла шкідливих або отруйних рослин.

Трава й сіно – грубий корм – повинні постійно бути в клітці, адже кролику потрібно дуже часто їсти, а цей корм є його основним раціоном. За допомогою трави й сіна тварина підтримує роботу шлунку та кишківника, зберігає мікрофлору ШКТ та нормальний обмін речовин. Тому не шкодуйте для кролика цього корму - він дуже корисний для здоров'я улюбленця. Грубий корм зазвичай пропонують вихованцям у першій половині дня.

Як правильно вибрати зерновий корм для кролика

Зерна та насіння – джерело вуглеводів, цінних мінеральних речовин, жирів, амінокислот, вітамінів, тому кроликам вони життєво необхідні. Склад корму для кроликів має бути збалансований з урахуванням потреб вихованців та особливостей їхнього травлення. Надлишок вуглеводів, жирів, мінералів, як і їхня нестача, негативно позначаються на здоров'ї гризуна.

Виготовити зерновий корм для кролика самостійно досить складно, тому що потрібно враховувати склад та калорійність кожного інгредієнта, а це непросто. Ветеринари рекомендують купувати готовий корм, створений виробниками спеціально для кроликів. Такий корм ураховує особливості цих гризунів і дає їм усі необхідні поживні речовини у потрібній кількості.

Основою зернового корму для кроликів є трав'яні гранули, комбікорм, овес, вівсяні пластівці, кукурудза, пшениця, сочевиця, сушені овочі та квіти. Ви можете купити корм, доповнений ласощами, а можете пропонувати кролику ласощі окремо. Ласощі, представлені в «Мастерзоо», складаються із суміші трав, зерен із додаванням сушених фруктів, ягід, насіння. Вони на 100% натуральні, не включають продукти з високим вмістом жиру та вуглеводів, а також шкідливі добавки. Кролики із задоволенням гризуть поживні колоски, палички та снеки, отримуючи додаткові вітаміни й одночасно сточуючи різці.

У каталозі «Мастерзоо» представлені корми для декоративних кроликів вітчизняного та імпортного виробництва: Special One, «Природа», Vitakraft. Ці корми мають сертифікати якості ISO, регулярно проходять лабораторні перевірки та відрізняються приємним смаком і ароматом. Завдяки прозорому віконцю на пачці ви можете одразу оцінити склад і якість корму – це дуже важливо при покупці. А який саме корм обрати – нехай вирішує вихованець. Що кролик краще їсть, те йому і купуйте.

Овочі та фрукти

Свіжі овочі, ягоди та фрукти становлять близько 25% денного раціону кролика. Соковитий корм рекомендується насипати в окрему миску, щоб він не змішувався із зерном і вихованцю було зручно вибирати те, що хочеться. Такий корм давайте щодня і пропонуйте кролику ті продукти, які притаманні поточному сезону. Тепличні ягоди, овочі та зелень давати не можна, велика кількість нітратів може спричинити отруєння.

Ветеринари рекомендують давати кроликам:

  • моркву;
  • гарбузи;
  • огірки;
  • кабачки;
  • патисони;
  • різні види капусти, крім білокачанної;
  • селеру;
  • салат;
  • зелений горошок у стручках;
  • редис і редьку;
  • солодкий перець.

Фрукти та ягоди вухастики теж дуже люблять, особливо їм до смаку груші, яблука, абрикоси, банани, малина, полуниця, ожина, кавуни, вишні. Із задоволенням їдять кролики пряні трави, їх можна періодично пригощати петрушкою, кропом, кінзою, м'ятою, чебрецем, селерою. Фрукти та ароматні трави пропонуйте у невеликій кількості, щоб не порушилося травлення тварини. Соковитий корм кроликам рекомендований у другій половині дня.

Корисна добавка для кролика - гілки дерев

Що їсть кролик, крім підв’яленої трави, сіна, овочів та зерна? У природі кролики часто гризуть гілки різних дерев і чагарників. По-перше, таким чином вони сточують зуби, що постійно відростають, а по-друге, в корі рослин міститься безліч корисних речовин. Тому регулярно пропонуйте кролику грубий корм: свіжі гілочки яблуні, верби, осики, дуба, липи, малини, горобини, вишні, клена, сосни.

Сезонність харчування кроликів

Що їсть кролик взимку та в теплу пору року? Чи є різниця? Для підтримки гарного самопочуття вихованця годуйте його з урахуванням сезону. У природі сезонність харчування кроликів чітко виражена, в домашніх умовах бажано підтримувати природний цикл, тим більше, що пізно восени та взимку свіжої трави, фруктів і ягід просто немає.

У зимовий період 50% щоденного меню складає сіно, а також зернова суміш та овочі-фрукти, які довго зберігаються, наприклад, яблука, морква, буряк, селера. Можна посадити з осені в горщик корінь петрушки і давати 2 рази на тиждень кролику кілька ароматних гілочок. Іноді можна запропонувати улюбленцеві розморожену вишеньку або полуницю.

Корм влітку – це підв'ялена трава (попередньо перевіряйте чи немає в ній отруйних рослин, наприклад, чистотілу, дикої гірчиці, живокості, прострілу, блекоти, колючих рослин тощо.)

У теплу пору року овочами, фруктами та ягодами годуйте частіше і більше, ніж узимку, але не перегодовуйте тварину. Якщо ви помітили, що після якогось продукту травлення кролика порушилося, краще виключити його з раціону. Фрукти, овочі та ягоди обов'язково потрібно ретельно мити, у фруктів та ягід видаляти кісточки.

Раціон для швидкого зростання

У 6-8 тижнів кроленя можна повністю переводити на тверду їжу. Частота годування – 4 рази на день. Малюкам потрібна особлива увага і спеціальний раціон, аби важкий корм не перевантажував ніжний кишківник, але кроленя при цьому отримувало всі необхідні речовини для правильного росту і розвитку.

У клітці маленьких кроликів завжди має бути м'яке свіже сіно, зерновий корм, що включає трав'яні гранули, овес, комбікорм. Спершу зерно бажано запарювати і охолоджувати, а потім пропонувати кроликам. Свіжими овочами та фруктами кроленят відразу годувати не можна. Коли з моменту відлучення від материнського молока мине 3 тижні, малюків можна повністю переводити на «дорослий» раціон.

Раціон кроленят має бути максимально різноманітним. Ветеринари відзначають, що кролики, які отримують одноманітний корм, повільніше ростуть і схильні до хвороб. При цьому слідкуйте за реакцією тварин. Якщо якийсь продукт спричиняє порушення травлення, не давайте його більше. Потурбуйтеся, щоб маленькі кролики завжди мали багато чистої води. Чим більше малюк п'є, тим менша ймовірність розвитку хвороб нирок.

роздільник | Зоомагазин MasterZoo

Чим не можна годувати кролика

Особливості будови ШКТ кроликів зумовлюють особливе меню. Вживання шкідливих продуктів може скінчитися для вихованця сумно. Тому кожен дбайливий господар пухнастика повинен точно знати, що не можна давати його підопічному.

До заборонених продуктів належать:

  • будь-які білкові продукти тваринного походження: м'ясо, риба, морепродукти, молочні продукти, яйця;
  • екзотичні фрукти та овочі, цитрусові;
  • цибулинні рослини;
  • жито, рис, просо;
  • будь-які хлібобулочні вироби, печиво та інша випічка;
  • солодощі;
  • їжа з вашого столу;
  • консерви й термічно оброблені овочі та фрукти;
  • корми та ласощі з додаванням цукру, меду, патоки, ароматизаторів, підсилювачів смаку.

Висновки

Декоративний кролик – улюбленець, до харчування якого потрібно поставитися з особливою увагою. Хазяїн повинен відразу з'ясувати, що не можна використовувати як корм, які продукти потрібно давати потроху. Коли кролик тільки-но з'явився у будинку, звертайте увагу на його реакцію на ту чи іншу страву. Якщо виникають проблеми, цей продукт краще не давати зовсім або пропонувати не частіше, ніж раз на тиждень. Обов'язково порадьтеся з ветеринаром щодо меню вихованця!

Насправді скласти збалансований раціон кролику нескладно. Просто підберіть гарне сіно або назбирайте свіжої трави в чистому місці, купіть спеціальний корм у зоомагазині. Придбати сезонні овочі та фрукти на ринку чи в магазині – взагалі не проблема. Приділяйте увагу своєму пухнастому другу, грайте з ним, випускайте погуляти по кімнаті, не давайте шкідливих продуктів - і улюбленець радуватиме вас довгі роки!