Ставок - це чудова прикраса ділянки; місце, де можна забути про всі проблеми, розслабитися і відпочити. Хочете влаштувати власний декоративна ставок? Чудова ідея! Але для її успішного втілення, потрібно провести попередню проектну роботу і підібрати обладнання.

Обладнання для ставка може бути найрізноманітнішим. При проектуванні слід відразу виділити ряд параметрів, які вплинуть на вибір обладнання.

Необхідно визначитися з:
• Об'ємом;
• Формою;
• Місцем розташування - в тіні або на сонці;
• Наявністю рослинності та мешканців;
• Додатковим обладнанням (необхідним для фонтана чи водоспада);
• Умовами функціонування в зимовий період.

Як зробити ставок

Просто викопати яму потрібних розмірів недостатньо. Потрібно створити резервуар, з якого вода не буде просочуватися в землю і контактувати з грунтом.

Плівка для ставка виконує функцію основи - дна та берегів. Вона може бути чорною, коричневою, оливковою або синьою - колір можна вибрати на свій смак. На продаж представлені плівки для ставків з ПВХ або бутилкаучуку.

Бутилкаучук щільніше, міцніше, служить довше, але і коштує дорожче. Полівінілхлорид для ставка буває різної товщини і щільності. Обидва види плівки можна розкроїти під водойму будь-якого розміру і форми. Перший вид основи склеюється за допомогою праймера і спеціального двостороннього скотча. Для зшивання аркушів ПВХ знадобиться прилад для зварювання полімерних мембран.

Робота з плівкою для основи ставка вимагає особливих навичок і знань, тому краще довірити цю справу фахівцям. Залежно від розміру ставка і рельєфу, професіонал може порекомендувати підкласти під плівкову основу геотекстиль.

Якщо укладання плівки здається занадто складною роботою, можна використовувати готове обладнання - спеціальну пластикову ємність для ставків.

Яке обладнання необхідне для ставка

Для підтримки гарної якості води та комфорту його мешканців, знадобиться купити комплект необхідного обладнання.

Насос для ставка повинен відповідати об’єму та дизайнерській задумці. Звичайний побутовий насос для води не підійде, оскільки не розрахований на постійну роботу, ресурс його роботи становить близько 3 тисяч годин. Спеціальний насос для ставка - обладнання, що має ресурс близько 30 тисяч годин, призначене для постійної безперервної роботи. Також спеціальний насос не створює брижі на воді.

Ви можете купити насос:
• Занурювальний для фільтраційної системи, який влаштований так, щоб великі частки сміття затримувалися, а невеликі не заважали роботі обладнання;
• Для струмків і каскадів - потужне обладнання для підйому великої кількості води на необхідну висоту;
• Фонтанний, який має велику напірну потужність завдяки особливому пристрою валу ротора.

Таке обладнання не тільки дозволяє здійснити вашу дизайнерську задумку, але і дуже практичне - служить довго, використовує менше електроенергії, ніж універсальні побутові насоси, і працює дуже тихо, практично безшумно.

Фільтр для ставка - обладнання, що забезпечує прозорість води. Він може бути проточним або напірним. Сучасні насосні установки здійснюють кілька етапів очищення води, починаючи з механічних і біологічних забруднень, закінчуючи знищенням патогенних бактерій за допомогою ультрафіолетового випромінювання.

Частково фільтр та насос справляються із завданням насичення води киснем. Однак якщо водойма знаходиться на сонці і швидко нагрівається, або його мешканці особливо чутливі до кількості кисню в воді, знадобиться спеціальне обладнання - аератор для ставка. Таке обладнання забезпечить рибкам і іншим підводним жителям комфорт, і при тому не завдасть вам клопоту - аератор для ставків дуже економічний і працює безшумно.

Щоб зібрати бруд і мул з дна, вам знадобиться спеціальне обладнання – мулосос або очищувач ґрунту. А ось зібрати опале листя та інше сміття з поверхні допоможе інше обладнання - скіммер для ставка або звичайний сачок.

Експерти рекомендують заздалегідь підібрати рослини для ставка. Частина з них може рости на березі, а частина - безпосередньо у воді. Вони не тільки надають ставку особливий шарм, а й дають додаткову аерацію, захист від сонця і попереджають перегрів води. Особливо корисні водні рослини з великими плаваючими листями: латаття, водяні лілії, лотоси та ін.

Якщо ви хочете, щоб підводні мешканці - рибки, равлики, жаби, - жили в ставку і взимку, знадобиться купити обігрівальне обладнання, розраховане на безперервну роботу протягом тривалого часу.