З приходом зими найбільшу небезпеку для риб таїть зовсім не холодна вода, як можна було б подумати. Набагато небезпечніше для ставкових мешканців - лід, який може скувати поверхню водойми. У сильні морози досить одного дня, щоб ставок повністю замерз. В цьому випадку у риб перекривається доступ до кисню і їжі. Одночасно з цим підвищується концентрація отруйних газів, які виникають в процесі гниття органіки.

Звичайно, виробники товарів для ставків, подбали про техніку, яка не дасть рибам загинути від голоду і нестачі кисню.

Для запобігання обмерзання поверхні водойми, над поглибленням в якому зимують риби, в воду поміщають обігрівач з помпою течії Aquael Winterhot Pro. Його основним завданням є запобігання повного замерзання поверхні води, постійне забезпечення лунки в товщі льоду (при сильних морозах) і насичення води киснем.

На додаток до обігрівача рекомендується використовувати компресор з розпилювачем для більш інтенсивного насичення води киснем. З цим завданням легко впорається ставковий компресор Tetra Pond APK 400, який стане в нагоді не тільки в зимовий період.

Стежити за змінами температури допоможе термометр Laguna Floating Thermometer, який необхідно помістити в лунку з обігрівачем. Таким чином можна буде дізнатися точну температуру водойми. У разі якщо лід вже утворився над поверхнею води, допоможе тільки механічне втручання, яке може налякати і навіть оглушити риб, тому потрібно бути вельми обережним.

У холодні пори року водні мешканці потребують зменшення порції корму та скорочення частоти годування. Таке зменшення пов'язане зі зниженням активності риб і поступовим переходом в стан анабіозу. Оптимальним кормом в осінньо-зимовий період є Tetra Pond Wheatgerm Sticks з високим вмістом протеїнів.