Акваріумні рибки | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Важливість вибору сусідів для акваріумних рибок

Сумісність за умовами утримання

Урахування розміру та активності риб при виборі сусідів

Різні види риб та їхні особливості при спільному утриманні

Висновки

Ви хочете купити акваріум і завести риб чи у вас вже є власне «підводне царство», і вам хочеться заселити в нього нових мешканців? На перший погляд, все просто - пішов у зоомагазин і купив рибок, що сподобалися. Але потім виявляється, що їх кривдять інші мешканці акваріума або вони б'ються з усіма без розбору, хворіють, погано їдять, втрачають забарвлення… Причина всіх цих проблем в одному – ви не врахували особливості утримання цих лускатих вихованців, і якщо терміново не зробити щось, вони можуть загинути.

Акваріумні риби дуже різні, є невибагливі, є примхливі, але в будь-якому випадку для кожного виду є оптимальні умови утримання, за яких вони довго живуть і мають чудовий вигляд. І якщо ви поселите разом рибок хижих та травоїдних, любителів холоду і тепла, на жаль, виживуть не всі. Тому так важливо перед покупкою поцікавитися, яких умов утримання  потребує хвостатий красень, чи відповідають вимоги щодо утримання тим, які вже створені у вашому акваріумі, чи можна селити тих, чи інших риб разом. Тільки коли з'ясується, що температура, аерація, кислотність, освітлення та сусіди підходять рибі, яка сподобалася вам у магазині, сміливо купуйте.

Якщо ви акваріуміст-початківець, постарайтеся спершу вибирати риб не дуже вимогливих, таких, які нормально переносять коливання температури, складу води та відрізняються мирним характером. І тут успіх забезпечений! Але якщо вам захочеться доповнити підводне царство новими жителями, проведіть заочне знайомство з ним, і тоді стане зрозуміло, чи приживеться у вас ця риба, чи поки варто відкласти покупку.

Також важливо пам'ятати, що акваріум не може бути перенаселений. Навіть мирні риби починають битися, якщо їх занадто багато, а хижі напевно постараються, щоб сусідів у них поменшало.

Як зрозуміти, яку рибу вибрати? Яких риб не можна утримувати разом? Як акваріумні риби, їхні види можуть уживатися разом? Ці питання ми поставили акваріумістам-експертам.

роздільник 1 | Зоомагазин MasterZoo

Важливість вибору сусідів для акваріумних рибок

Акваріумні риби - види різні. Загалом відомо понад 20 тисяч різновидів рибок, а найбільшою популярністю користуються близько 70 видів риб. Серед такого розмаїття легко розгубитися. Звичайно, хочеться купити одразу найкрасивіших, найяскравіших, найцікавіших вихованців. Але не можна керуватися виключно естетичними міркуваннями чи миттєвим поривом. Акваріум - живий організм, і всі його мешканці залежать одне від одного. І не лише риби, молюски, водорості, а й мікроорганізми, що забезпечують біобаланс, поглинають шкідливі речовини. «Запуск» акваріума передбачає використання спеціальних засобів для створення нормального середовища для акваріумних рибок, і лише за кілька днів вода стане придатною для риб.

Не рекомендується запускати відразу багато рибок, тому що від стресу вони виділяють аміак, а він негативно впливає на їхнє самопочуття. Бактерії не здатні одразу стабілізувати показники водного середовища. Тому випускайте рибок невеликими порціями з інтервалом в 3-6 днів. Тому першими рекомендується купувати тих рибок, які подобаються вам найбільше, а потім підбирати їм компанію. Або заздалегідь сплануйте, яких риб ви заведете, і складіть графік «поселення» їх у водоймище.

Як зрозуміти, чи зможуть ужитися рибки? Найпростіше скористатися таблицею сумісності, яку легко знайти в інтернеті. Це база, з якої слід розпочинати. За сумісністю акваріумні риби поділяються на три групи:

  • цілком сумісні;
  • частково сумісні;
  • абсолютно несумісні.

роздільник 2| Зоомагазин MasterZoo

Цілком сумісні види риб, це ті, які вимагають подібних умов утримання, тобто їм потрібно приблизно однакове освітлення, аерація, склад води, температура, ґрунт. До них відносяться, приміром:

  • гупі;
  • мечоносці;
  • пецилії;
  • тетри;
  • розбори;
  • даніо;
  • соми коридораси.

Цю строкату компанію ви можете спокійно поселяти в акваріумі і не хвилюватись за їхнє самопочуття. Головне, щоб акваріум не виявився перенаселеним, оскільки в цьому випадку навіть спокійні риби почнуть конфліктувати, а водоймище - швидко забруднюватися. Також при покупці варто звертати увагу на кількість самців та самок у зграйці риб одного виду. Наприклад, два самці-мечоносці в одній компанії з високою ймовірністю почнуть ділити територію та подружок.

Частково сумісні риби - ті, які можуть жити в однаковому середовищі, але відрізняються темпераментом. Так, барбуси здатні жити з гупі, але з такими друзями гупьошки швидко залишаться без хвостів, і це в кращому разі. Активні боції створюватиму дискомфорт неквапливим вуалехвостам і теж можуть суттєво пошкодити їхні довгі хвости та плавці.

Абсолютно не сумісні акваріумні риби, яким потрібне різні умови існування, а крім того, вони відрізняються за розміром і ступенем активності. Не можна селити разом цихлід з дискусами чи скаляріями, гурами із золотими рибками, лабео з півниками.

При виборі сусідів для риб обов'язково вивчіть таблицю сумісності та проконсультуйтеся із досвідченими акваріумістами. Тоді ваші рибки завжди будуть здоровими та красивими!

Як підібрати акваріумних риб | Зоомагазин MasterZoo

Сумісність за умовами утримання

Давайте детальніше розберемося в особливостях утримання акваріумних риб. До основних факторів комфортного утримання риб відносяться:

Кислотність води визначають за шкалою від 0 до 14, причому 0 – лужна вода, а 14 – максимально кисла. Вода із нейтральною кислотністю має показник близько рН 7.0. Прісноводні риби здатні жити за показниками рН від 5.0 до 9.0. Як бачите, розкид вельми значний. В акваріумах в середньому кислотність води коливається в межах 6-7.5, але на неї можна впливати, змінюючи у потрібну сторону за допомогою фільтрів або спеціальних добавок. Відповідно, риби, що звикли до рН 7.5-8.0 не зможуть жити в лужній воді з рН 5.5-6.5.

Скалярії, дискуси, неони, сомики коридораси, цихлазоми, тетри та інші риби родом з Амазонії віддають перевагу кислій воді, а цихліди та інші мешканці африканських озер добре почуваються в лужній воді. Разом в одній водоймі ці риби жити просто не зможуть.

Риби, що живуть біля поверхні води, в чистій прозорій водичці тропічних водойм звикли до хорошого освітлення, їм потрібний досить довгий світловий день. Мешканці дна та риби, що живуть у каламутній воді, не звикли до яскравого світла, і разом вони почуватимуться некомфортно.

Дуже важливо створити у водоймищі комфортну температуру для всіх його мешканців. Теплолюбних риб не можна поселяти в одну водойму з рибами, які звикли до відносно низьких температур. Це означає, що любителі прохолоди золоті рибки, які чудово почуваються при 18-23 ° С не уживуться з любителями тепла - дискусами та півниками. Для неонів 28 ° С – це критично висока температура, а для скалярій – найкомфортніша.

Важливим показником є жорсткість води, тобто ступінь її мінералізації. Вода з великою кількістю карбонату кальцію вважається жорсткою, а з мінімальною кількістю мінералів – м'якою. Гупі, пецилії, моллі добре почуваються у твердій воді, а от родостомуси й кардинали віддають перевагу м'якій.

Ряду акваріумних рибок необхідна аерація, а інші лускаті особистості чудово обходяться без неї. Без компресора гарно почуватимуться гурамі, ляліуси, макроподи, а ось риби, яким потрібно багато повітря у воді, не зможуть там жити – вони просто задихнуться.

Ґрунт – не тільки важливий елемент декору, це ще й місце проживання донних риб, молюсків та креветок. Практично всі види в'юнів регулярно закопуються в ґрунт, щоб видалити надлишок слизу. Тому критично, аби за ґрунт використовувалися пісок або дуже дрібна округла галька. Великі камені, камінці з гострими краями не підійдуть, тому що поранять тіло, а надлишок слизу викликає у в'юнів шкірні захворювання.

Рибки | Зоомагазин MasterZoo

Урахування розміру та активності риб при виборі сусідів

Так склалося, що великі риби зазвичай поїдають дрібних, а активніші – спокійних. Звичайно, хижаки їдять травоїдних. Щоб у вашому акваріумі панували гармонія та спокій, підбирайте сусідів приблизно одного розміру, темпераменту та з однаковими харчовими уподобаннями.

Гупі погано уживаються з великими сусідами – цихлідами, золотими рибками, великими гурамі. А гурамі стануть відмінними сусідами скаляріям і тетрам. Цихліди активні та досить агресивні, тому їм сусідами можуть бути досить великі риби, наприклад, акулячий балу.

Різні види риб та їхні особливості при спільному утриманні

При виборі риб, окрім умов утримання та сумісності, враховуйте особливості окремого виду риб. Це дозволить створити всім вихованцям максимально комфортні умови та уникнути бійок і проявів агресії.

 Що потрібно пам'ятати:

  • намагайтеся заселити акваріум рівномірно, тобто підбирайте риб-сусідів, що живуть у різних шарах води: що мешкають біля поверхні, у товщі води та на дні, тоді вдасться уникнути конфліктів за вільний простір та їжу;
  • багато риб потребують укриттів, де вони зможуть відпочивати. Не забудьте встановити для них у достатній кількості гроти, декорації, корчі або створіть зарості водоростей;
  • у самців мечоносців, гурамі та деяких інших риб в акваріумі виникає конкуренція, «хлопчики» починають ділити територію та самок, тому в ідеалі купуйте пару або одного самця та 2-3 самочки, і ця маленька компанія житиме у спокої та гармонії;
  • вибирайте відповідний вид корму, щоб усі вихованці отримували свою порцію. Рибам, що живуть біля поверхні й в товщі води, пропонуйте корм, що плаває, а донним мешканцям - гранули або таблетки, які швидко опускаються на дно.
  • Дуже важливо для мирного співіснування рибок уникати перенаселення акваріума! Якщо рибам тісно – конфлікти з-поміж них неминучі. Пам'ятайте, що рибам довжиною до 5 см потрібно не менше 5 л води на одну особину, рибам довжиною 8-10 см – близько 4 л на кожну, а великим хвостикам від 12 см – щонайменше 8 л на одного.

Золота рибка | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Підводне царство у вас вдома – це відпочинок та насолода, чудовий спосіб розслабитися та зняти стрес. Однак для того, щоб акваріум дарував радість, а не був постійним джерелом проблем, при заселенні водойми ретельно підбирайте сусідів. Якщо ви плануєте заселення з нуля, заздалегідь вивчіть, які риби зможуть у ньому мирно уживатися, а якщо у вас вже з'явилося домашнє водоймище з рибами, то уважно підбирайте для них сусідів.

Сумісність різних видів риб легко визначити за таблицею сумісності. Також при підборі мешканців для акваріума беріть до уваги особливості риб:

  • умови утримання (якість води, температуру, освітлення, аерацію, наявність водоростей та укриттів);
  • розмір;
  • харчові уподобання;
  • особливості поведінки;
  • умови мирного сусідства всередині виду.
  • Проявіть увагу до своїх підопічних, подбайте про їхній комфорт, і спостереження за ними подарує вам багато щасливих годин.

 

FAQ
  • Як вибрати сусідів для акваріумних риб?

    Вибирайте сусідів для риб з урахуванням низки важливих моментів. Перш за все, ваші майбутні жителі акваріума повинні почуватися комфортно в тому середовищі, яке вже існує у водоймі. Тому заздалегідь уточніть, яка жорсткість та кислотність водного середовища їм необхідна, яке освітлення та температура бажані. Якщо за всіма параметрами рибки підходять, можете розглядати їх як сусідів для тих, що вже є. Також слід брати до уваги:

    • харчові уподобання (хижаків не можна заселяти з травоїдними);

    • розмір (більші риби зазвичай кривдять маленьких);

    • зону проживання (верхні шари води, середні або біля дна);

    • темперамент;

    • внутрішньовидові особливості.

  • Яких видів риб варто уникати в акваріумі?

    Загалом у вас в акваріумі може жити будь-яка рибка, проте, якщо у вас травоїдні мирні хвостики, то хижака до них підселяти протипоказано. Також погано переносять сусідство із більшістю риб креветки. Уникайте покупки великих агресивних риб, наприклад цихлід, до акваріума з маленькими спокійними рибами. Загалом слід уникати риб, які за таблицею сумісності не поєднуються з тими, що є у вашій водоймі.

  • Як врахувати харчові звички риб під час вибору сусідів?

    У цьому питанні слід звернути увагу на два моменти. По-перше, не можна утримувати хижаків і травоїдних риб разом. По-друге, стежте, щоб мешканці поверхні та придонні отримували однакову кількість їжі. Тобто вам доведеться використовувати кілька видів корму: для риб, які живуть біля поверхні та в середньому шарі води підійдуть пластівці, пластини та інший плаваючий корм, а для донних жителів вибирайте гранули або таблетки, які швидко тонуть.

  • Як врахувати поведінкові особливості різних видів риб?

    Цим питанням слід займатися перед покупкою, інакше проблем не уникнути. Насамперед слід враховувати темперамент рибок. Якщо вони спокійні та повільні, то активні сусіди їх не потішать. Також будьте уважні, вибираючи кілька риб. У гурамі, мечоносців, макроподів самці конкурують в акваріумі, тож для збереження спокою та гармонії краще купувати пару або самця та 2-4 самочок.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі