Зміст

Створюючи вдома акваріум хочеться зробити його яскравим та красивим, відтворити в ньому незвичайний та різноманітний підводний світ. Який населений різними мешканцями із захопливими звичками, характером та особливостями. Тому не дивно, що з кожним роком у любителів акваріумістики зростає інтерес до креветок. Оригінальне забарвлення та активний рух робить креветок цікавими тваринами для спостереження та справжньою прикрасою домашньої водойми.

До того ж акваріумні креветки не лише красиві, а й корисні. Адже багато з них поїдають корм, що залишився після риб, і зіпсоване листя водоростей.

Популярні види акваріумних креветок

Прісноводні акваріумні креветки – це види, більшість з яких живе у водоймах Південно-Східної Азії, а також Африки, Японії, Китаю. Представники сімейства Crangonidae розрізняються розміром, забарвленням, вимогами до умов утримання. Але всі вони красиві та оригінально доповнюють акваріум.

Зараз можна купити акваріумні креветки понад десяти різних видів, підбираючи їх відповідно до своїх уподобань та їх невибагливості у догляді. Кожен вид креветок має свої вимоги до умов утримання: показників води, наявності водоростей, каміння, укриттів.

Більшість акваріумних креветок невибагливі та добре утримуються в домашніх умовах. Якщо ви хочете купити акваріумні креветки, зверніть увагу на популярні види. Вони стануть чудовим доповненням ваших підводних куточків природи. А ми розповімо, яких умов потребують ті чи інші різновиди акваріумних креветок.

Креветка Амано

Амано (Caridina multidentata) - великі акваріумні креветки, які заслужили особливої прихильності акваріумістів завдяки своїй здатності знищувати небажані водорості в акваріумі. Виняток становлять лише червоні водорості, такі як «чорна борода» та подібні.

Креветки Амано досить великі. Самки Амано майже вдвічі більші за самців і досягають у довжину 7 сантиметрів. Забарвлення у них не яскраве: тіла рачків напівпрозорі із зеленуватим або червонуватим відливом і темним малюнком, яким можна визначити статеву приналежність тварини. Тіло самця прикрашають крапки, самки – штрихи.

Акваріумні креветки Амано невибагливі, годувати їх можна кормом для риб, водяними рослинами, детритом. Дуже люблять ці рачки нитчасті водорості. Якщо корму для креветок в акваріумі недостатньо, потрібно забезпечити їм додаткове підживлення – використовувати спеціальний корм для креветок, збагачений протеїнами.

Амано миролюбні, добре сусідять із мирними рибками. На одну креветку має припадати щонайменше 5 л води. Найкраще утримувати креветок Амано невеликими групами по 8-10 особин. За сприятливих умов Амано живуть в акваріумі 2-3 роки. Цей вид акваріумних креветок досить простий в утриманні, а процес розмноження вимагає особливих умов. Річ у тому, що для розвитку личинок знадобиться спеціальний акваріум з морською водою.

Креветка Вишня

Креветки Вишня (Red Cherry Shrimp, Neocaridina heteropoda) – яскраві, активні та невибагливі рачки. Вони ідеально підходять для акваріумістів-початківців, оскільки невибагливі до параметрів води, відмінно «підбирають» корм за рибками та знищують нитчасті водорості. Креветки насиченого червоного кольору мають добрий вигляд серед зелених водоростей і простору для життя їм потрібно менше, ніж акваріумним креветкам інших видів.

Креветки Черрі можуть жити зграйкою 8-10 особин в акваріумі об'ємом 10 літрів. Але оскільки в такому маленькому водоймищі перепади температури відчуваються сильніше і різкіше, рекомендується вибирати ємності розміром до 50 літрів. У них рачки менше схильні до стресу, а стабільні умови життя в них підтримувати легше.

Самки акваріумних креветок Черрі зазвичай більші за самців, довжиною близько 4 см, і пофарбовані яскравіше. До речі, колір креветок може швидко змінюватися – стає яскравішим або зникає майже повністю. Інтенсивність забарвлення залежить від багатьох факторів:

  • раціону;

  • температури та складу води;

  • кольору ґрунту;

  • віку;

  • наявності стресових факторів.

Цей різновид акваріумних креветок всеїдний. Якщо разом з рачками в акваріумі живуть риби, залишків риб'ячого корму креветкам буде цілком достатньо. Іноді давайте їм спеціалізований корм для ракоподібних, який покращує якість та забарвлення панцира. Зрідка креветок можна пригощати листям салату, ліщини, дума, давати маленькі шматочки огірків, кабачків. Овочі попередньо потрібно обдати окропом.

Креветки Вишня люблять ховатись серед водоростей, тому потрібно, щоб в акваріумі було багато рослин. Для комфортного життя потрібно організувати для них додаткові укриття, встановити корчі, камінчики, декор. У сприятливому середовищі креветки Вишні живуть близько 2 років.

Креветка Кристал

Вже понад 20 років акваріумісти всього світу захоплюються витонченістю та красою креветок Кристал (Caridina cantonensis). Найбільшою популярністю користуються червоний Кристал (Crystal Red Shrimp) та чорний Кристал (Crystal Black Shrimp). Відмінність цих двох видів – у чергуванні білих та кольорових (червоних чи чорних) смуг. Розмір Caridina cantonensis – 2,5-3 сантиметри.

Цей різновид акваріумних креветок досить примхливий, вимагає особливих умов. У дикій природі в такому забарвленні, яке ви можете побачити на фото, креветки Кристал не зустрічаються. Дикі родичі мають бліде забарвлення та мешкають у прісноводних водоймах з водою, в яких багато листів, що розкладаються, та й іншої органіки, через що її кислотність підвищена. Таке забарвлення також допомагає їм ховатися від хижаків.

Для утримання Кристалів знадобиться акваріум об'ємом 10-30 літрів з великою основою, підкисленою водою (pH=6.5-7.5), великою кількістю корчів та гілок. В акваріумі має бути багато живих рослин. Підійдуть такі види:

  • хеміантус;

  • роголістник;

  • папороть;

  • пистя;

  • різноманітні мохи.

Також для акваріума знадобиться термометр, який підтримує температуру води в межах 21-26 ° С та фільтр. Від різкого перепаду температури та надлишку азотистих сполук у воді рачки можуть загинути.

Чим годувати акваріумних креветок Кристал? Їхня основна їжа - різноманітні водорості. Неправильне харчування призводить до знебарвлення креветок, вони стають білого або сірувато-прозорого кольору. Щоб забезпечити креветкам Кристал збалансований повноцінний раціон, рекомендується використовувати спеціальні корми, наприклад Tetra Crusta або Tropical. Не варто перегодовувати креветок, раз на 1-2 тижні їм можна влаштовувати розвантажувальний день. В оптимальних умовах з повноцінним харчуванням креветки Кристали живуть в середньому півтора року.

Креветка Taiwan Bee

На сьогодні селекціонери вивели креветок Taiwan Bee (тайванські бджоли) різних кольорів:

  • чорних;

  • червоних;

  • фіолетових;

  • синіх;

  • зелених та інших.

Пігментація карапаксу та інших частин тіла у цих видів акваріумних креветок яскрава та насичена, однорідної щільності, що особливо цінується любителями. Довжина тіла досягає 3 см. Тривалість життя – 1,5-2 роки. Для успішного утримання їм потрібно відтворити параметри максимально наближені до природних. А це потребує досвіду та певних навичок.

Для креветок потрібна вода з температурою 21-24 °З показниками кислотності pH 5,5-6,8 і жорсткості TDS 200 ±50. Цей різновид акваріумних креветок чутливий до зміни параметрів середовища, проте невибагливий в їжі. Годувати креветок Taiwan Bee можна спеціальним кормом для креветок, кормом для риб, пластівцями з водяних рослин, листям дерев тощо.

Водойма для Taiwan Bee потрібна невелика, але в ній обов'язково повинні бути корчі, водорості та різні укриття, серед яких креветки почуваються комфортно.

Тигрова креветка

Тигрова креветка або креветка-тигр отримала свою назву за жовтувате забарвлення та коричневі поперечні смуги – як у тигра. Наразі виведено інші види тигрових креветок, червоного, чорного та інших кольорів. Це одні з найпростіших в утриманні ракоподібних. Довжина тіла самок - до 4 см, самці на 1-2 см менше.

Оптимальний розмір акваріума для креветок – 30-50 л. Температура води має становити 16-28 °С. Червоні креветки тигрові більш вимогливі до температури, їм необхідно підтримувати воду в межах 25-28 °С. Кислотність води має становити pH 6,5 – 7,5. В акваріумі обов'язково потрібні водорості та корчі, в яких креветки можуть сховатися.

Тигрові креветки їдять як спеціальний корм, так і водорості, дендрити, подрібнений зелений горошок та моркву, листя рослин. Перегодовувати їх не варто, достатньо додавати корм потроху двічі на день. Тигрові креветки мирні, добре вживаються з неагресивними рибками та активно розмножуються. Під час створення сприятливих умов живуть до 3 років.

Креветка Бабаулті

Цікаві та невибагливі креветки Бабаулті (Caridina cf. Babaulti) сімейства atyidae дуже популярні в акваріумах. Вони здатні змінювати колір залежно від умов довкілля, корму та настрою. Знайти креветку, що замаскувалася у водоростях, непросто, хоча це досить великі акваріумні креветки довжиною до 4 см. Забарвлення цього різновиду акваріумних креветок найрізноманітніше:

  • зелене;

  • коричневе;

  • лимонне;

  • помаранчеве;

  • синє та ін.

Креветки Бабаулті чудово почуваються при температурі 23-25 ° С у воді з показниками кислотності 6,5-7,5 і жорсткості 8-20. Об'єм акваріума повинен становити 10-30 л. Утримувати ці мирні спокійні рачки можна з такими ж мирними рибками. У сприятливих умовах креветки Бабаулті активно розмножуються та живуть близько 5 років.

Як корм можна використовувати спеціальний гранулят для ракоподібних, а також корм для риб, із задоволенням вони їдять і водорості.

Креветка Арлекін

Незвичайна форма та плямисте забарвлення завжди викликають інтерес до цих ракоподібних. Креветка Арлекін плямиста (Hymenocera picta) виростає до 5 см і стає окрасою будь-якого акваріума. У фарбуванні поєднуються червоний, білий і чорний кольори, у самочок останні членики черевця сині в смужку. Цікаво, що утримувати креветок-арлекінів потрібно лише парами.

Ці гарні хижаки досить вимогливі до умов життя та можуть мешкати виключно в солоній воді з показниками pH - 8,1-8,4 і температурою 25-29 °С. Арлекіни чутливі до наявності у воді нітратів та міді, у період линяння їм потрібна додаткова порція йоду. Об'єм морського акваріума має становити не менше 80 л. Оскільки в природі креветки мешкають у коралових рифах, потрібно подбати, щоб в акваріумі вони мали «норки» та інші укриття. У відповідних умовах креветки-Арлекіни живуть до 3 років.

Їдять Арлекіни голкошкірих: морських зірок та офіур, як свіжих, так і заморожених. Якщо акваріум досить великий, креветки полюватимуть самі, контролюючи популяцію морських зірок, що розмножуються, виду астерини, непантії та ін.

Креветка Кардинал

Гарне пурпурове забарвлення з білими точками – особливість креветок Кардиналів (Caridina Dennerli). Дорослі особини досягають 2-2,5 см завдовжки.

Мінімальний об'єм акваріума для креветок кардиналів – 10 л, оптимальний – 30 л. Параметри води повинні відповідати природному довкіллю: лужна вода з жорсткістю 7 і pH не менше 7. Температуру води підтримуйте в межах 26-29 °С. Зниження температури, наявність у воді нітратів та підвищення кислотності може призвести до загибелі рачків. Обов'язково встановити фільтр, оскільки для життя Кардиналів потрібна кристально чиста вода. За підтримки оптимальних умов ці акваріумні креветки живуть близько року.

В акваріумі має бути багато каміння та корчів, а також водоростей, які є для креветок «пасовищем». Також Кардинали із задоволенням їдять спеціалізований корм для ракоподібних, корм для риб, свіжі овочі.

Креветки-кардинали нешкідливі та спокійні вихованці, проте навіть мирні рибки можуть завдати їм шкоди. Найкращі сусіди для цих акваріумних креветок – суравські равлики.

Креветка Блакитна Мрія

Креветка Блю Дрім (Blue Dream Shrimp) – результат роботи селекціонерів. Цей вид акваріумних креветок відрізняється насиченим блакитним чи синім забарвленням. Інтенсивність кольору залежить від спадковості, харчування та умов утримання. Креветки Блакитна Мрія невибагливі, не вимагають особливого раціону, тому підходять навіть для акваріумістів-початківців. Розмір креветок - до 3 см, самки пофарбовані яскравіше і більші за самців. Утримувати рачків бажано невеликими зграйками по 8-10 особин.

Вимоги до водойм досить прості. Об'єм - не менше 20 л, температура 22-25 ° С, pH = 6.5-8.0, жорсткість - 6-20. В акваріумі обов'язково повинні бути зарості водоростей та корчі, в яких креветки ховаються, годуються та відпочивають. Тварини дуже чутливі до наявності у воді нітратів, міді, аміаку, тому не можна допускати їх потрапляння у воду. Бажано встановити в акваріумі фільтр.

Креветки Блакитна Мрія із задоволенням їдять корм, недоїдений рибами, водорості, спеціальні гранули для ракоподібних, бланшований шпинат і кабачки, мотиля та ін.

Скляні креветки

Латинська назва цього ракоподібного - Macrobrachium ehemal, а у нас його називають скляною або індійською креветкою, а також креветкою-примарою. Скляні акваріумні креветки невибагливі, чудово вживаються з мирними рибками. Назву «скляні» вони отримали за майже повністю прозоре тіло, вкрите дрібними зеленими або синіми крапками. Довжина тіла креветок – до 4 см, тривалість життя – близько 1,5 років.

У водоймищі на одну скляну креветку слід виділити не менше 5 л води, інакше вони почнуть битися між собою. Оптимальні характеристики води: температура - 22-27 ° С, pH - 6,5-7,5, gH 5-8, dH - 4-8; TDS - 120-180. В акваріум слід встановити фільтр та компресор. У місці проживання креветок-привидів має бути багато корчів, каміння та водоростей, які послужать тваринним «пасовищем» та укриттям.

Корм підходить будь-який: спеціалізований, для риб, у тому числі донних, живий, заморожений. За сприятливих умов скляні акваріумні креветки активно розмножуються.

Як вибрати креветки для акваріума

Різноманітність видів акваріумних креветок дозволяють легко знайти тих, які стануть справжньою окрасою вашої водойми. Але навіть вибираючи акваріумні креветки за їх забарвленням або раціоном, не забувайте про особливості їх характеру і про те, що не всіх їх можна утримувати разом один з одним або іншими рибами.

Якщо ви вирішили купити креветок для акваріума, визначте, до якого виду вони належать, хижі або травоїдні, а також які умови проживання їм необхідні. Саме параметри води є основним критерієм підбору мешканців для креветника. Якщо це ваш перший досвід утримання креветок або загалом акваріума, то радимо зупинити свій вибір на тих різновидах акваріумних креветок, які виведені з допомогою селекції.

При купівлі акваріумних креветок зверніть увагу на їхнє забарвлення та на поведінку. Креветки яскравих кольорів не повинні мати на своєму панцирі білих розводів, а прозорі різновиди акваріумних креветок – не будуть каламутні чи плямисті. Краще купувати молодих особин, тому що креветки не відрізняються великою тривалістю життя. Принісши додому креветок, не поспішайте випускати їх в акваріум. Краще залиште їх на 15-20 хвилин у кімнаті, щоб температура води, де знаходяться креветки, зрівнялася з температурою води в акваріумі. Це дозволить їм швидше адаптуватись.

При підселенні креветок в акваріум спочатку не вимикайте світло. Це знизить ризик нападу рибками на нових мешканців. Також врахуйте, що вагітні самки креветок з ікрою складніше та важче переносять транспортування та зміну місця проживання.

При заселенні акваріума креветками слід з'ясувати:

  • раціон;

  • особливості поведінки;

  • можливість розмноження;

  • поєднання з рибами, молюсками та ракоподібними.

Які креветки можна селити разом із рибками

У природі багато видів риб харчуються креветками. І щоб уникнути подібної ситуації під час створення підводного світу акваріума, потрібно з'ясувати, з якими рибками вживаються креветки. Як сусідів акваріумних креветок краще вибирати спокійних і невеликих риб.

Так, скляних креветок та Амано можна утримувати в акваріумі з мирними та невеликими рибками: неонами, гуппі, тетрами, пеціліями та ін.

Кардинали настільки маленькі та тендітні, що можуть стати здобиччю навіть невеликих риб, тому краще утримувати їх без сусідів.

Креветка Бабаулті також є непоганими сусідами з мирними рибками, але їх мальків риби можуть поїдати, тому в період розмноження самок з ікрою потрібно відсаджувати. Самі креветки своїх мальків не поїдають.

Відмінними сусідами для акваріумних креветок вважаються равлики. Не варто підселяти креветок в акваріуми з агресивними або бійцівськими рибками, наприклад, як скалярії, барбуси або цихліди.

Розведення креветок вдома

Деякі види акваріумних креветок можуть розмножуватися в домашніх умовах самостійно формуючи пари. А певні види акваріумних креветок можуть схрещуватися між собою. При створенні сприятливих умов креветки починають розмножуватись. Якщо ви не хочете виводити гібридні породи, то краще не заселяти креветник рачками різних видів. У кожному випадку уточнюйте, які «сусіди» потрібні креветкам і чи припустима їхня наявність у принципі.

Вагітні самки креветок виношують ікру на черевці. Деякі види креветок краще відсаджувати в інший акваріум під час вагітності, оскільки самці можуть з'їсти потомство.

Здатність розмножуватися та зовнішній вигляд мальків залежить від різновиду креветок. У креветок Амано личинки в природі розвиваються в морі, а після дорослішання повертаються до річок. Тож удома створити їм схожі умови дуже складно. Креветки Вишня ж, наприклад, мають мальків – точних копій себе, лише маленького розміру. І умови проживання їм потрібні аналогічні.

За поведінкою та характером акваріумних креветок дуже цікаво спостерігати. Але дивлячись на їхню мініатюрність і привабливість, не забувайте про те, що у них є свої вимоги та побажання, що це не просто гарна прикраса акваріума. Створіть їм ідеальні умови для життя та дбайте про них, за що акваріумні креветки віддячать вам своєю оригінальністю, ставши яскравою частиною домашнього акваріума!

 

FAQ
  • Чим харчуються акваріумні креветки

    Чим годувати акваріумні креветки? Здебільшого це всеїдні істоти. Вони можуть харчуватися залишками корму для риб, водоростями, шматочками овочів, зелені, шматочками рослинної та білкової їжі. Також можна купити корм для креветок, щоб забезпечити їх усіма необхідними речовинами, продовживши їхнє життя та підтримуючи здоров'я та красу креветок.

  • Як доглядати за акваріумними креветками

    Догляд за акваріумними креветками досить простий. Залежно від різновиду креветок змінюються вимоги до температури та жорсткості води, наявності фільтра та компресора, а також сусідства з рибками. Для акваріумістів-початківців краще підібрати селекційні види акваріумних креветок.
  • Скільки живуть акваріумні креветки

    Тривалість життя креветок залежить від їхнього виду та від того, чи створені оптимальні умови проживання для них. У середньому, більшість акваріумних креветок живе від 1 до 3 років. Однак є види, тривалість життя яких становить до 5 років.

  • Як розводити акваріумних креветок

    Деякі види акваріумних креветок, наприклад, креветка Черрі можуть успішно розмножуватися в домашніх умовах. Потрібно лише створити їм оптимальне середовище для проживання і вони самі формують пари та “виношують” потомство. Але для деяких видів креветок, наприклад, Амано, складніше створити потрібне середовище для розмноження. Тому умови розведення акваріумних креветок багато в чому залежать від їхнього різновиду.

  • Акваріумні креветки з ким уживаються

    Кращими сусідами для акваріумних креветок вважаються равлики. Однак це не означає, що креветок не можна селити з рибками. Як сусідів для акваріумних креветок краще вибрати мирних та невеликих риб, наприклад, гуппі, тетри, даніо, розбори. До агресивних риб, таких як скалярії, барбуси чи цихліди, підселяти креветок не варто.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі