Хомяк в клетке | Зоомагазин MasterZoo

Хом'ячок – чарівний та невибагливий вихованець, утримання якого не вимагає від господаря особливих зусиль. Різноманітність забарвлень і порід дозволяє придбати пухнастика на свій смак: джунгарського, китайського, сирійського. Хом'ячки – ідеальні улюбленці для людей, які багато часу проводять поза домом, а також для дітей і підлітків. Дитина, доглядаючи маленького друга, навчиться бути відповідальною, уважною, турботливою.

Однак, щоб тварина була здоровою, веселою, активною і раділа вам, їй необхідно забезпечити оптимальні умови для щасливого й довгого життя. Що мається на увазі? Насамперед, простора та зручна клітка, в якій буде все необхідне. Вимоги до "житла" у хом'яків досить скромні, ви зможете без особливих зусиль знайти все необхідне в зоомагазині. Знадобляться:

Щасливий здоровий хом'ячок із задоволенням сидітиме на долоні, братиме з руки ласощі, спілкуватиметься із господарем і подарує багато позитивних емоцій. Хочете знати, як правильно вибрати та облаштувати клітку, щоб вона подобалася хом'яку та вписувалася в інтер'єр?

Як вибрати житло для хом'яка

Передусім, визначимося з типом житла для хом'ячка. Для створення оптимальних умов життя господареві важливо розуміти, як поводиться звірятко в природних умовах. У природному середовищі проживання хом'яки живуть у нірках, риють підземні ходи, де влаштовують місце відпочинку та комори, воліють проводити час в укриттях і не відходити далеко від нірки. Однак у пошуках їжі ці спритні улюбленці можуть за добу «набігати» не менше 5 кілометрів. Відповідно, гризуну потрібне просторе житло із сховищами, норкою та можливістю активно рухатися. Зважаючи на це вибираємо хом'яку житло.

Акваріуми та тераріуми не розглядаємо. По-перше, у них немає циркуляції повітря, запахи та вологість застоюються у замкнутому просторі, навіть якщо акваріум не накритий зверху. Висока вологість, відсутність припливу свіжого повітря негативно впливають на здоров'я хом'яка. Також суцільна огорожа створює особливий температурний режим. Якщо на ємність потрапляє пряме сонячне проміння, гризун може отримати тепловий удар.

Оптимальний варіант «будиночка» для улюбленця – клітка. У чому переваги цього типу житла для хом'яків:

  • вільна циркуляція свіжого повітря;
  • нормальна вологість і температура (при дотриманні правил догляду за гизуном);
  • можливість кріпити обладнання до грат, тим самим заощаджуючи місце;
  • можливість встановити додаткові яруси, місточки, драбинки, гамачки та інші іграшки;
  • зручність прибирання.

У продажу є спеціальні пластикові контейнери для гризунів, оснащені будиночком, переходами, прогулянковими кулями та іншими захоплюючими атракціонами. Як правило, такі контейнери мають систему вентиляції, і гризун не відчуває особливого дискомфорту. Однак при покупці такої моделі пам'ятайте, що її не можна встановлювати на місці, куди потрапляють прямі сонячні промені, поряд з опалювальними приладами, а прибирати зіпсований наповнювач бажано щодня, щоб у контейнері не з'явився неприємний запах та підвищена вологість. Зазвичай такі моделі купують джунгарським хом'якам – вони маленькі, дуже спритні та зі звичайної клітки частіше тікають.

Джунгарский хомяк в клетке | Зоомагазин MasterZoo

Клітка для хом'яка – як правильно вибрати

Клітка для хом'яка має бути досить просторою та безпечною. Розмір її слід обирати з урахуванням породи хом'яка. Джунгарських хом'яків можна тримати в більш компактній, сирійським знадобиться просторіше житло.

Купити мініатюрну клітку для хом'яка допустимо, але тільки як тимчасове житло для молодих тварин. Не забувайте, що хом'яки багато рухаються, фізичне навантаження необхідне їм для підтримки здоров'я та нормальної роботи організму. Якщо гризун мало бігатиме і лазитиме, у нього розвинеться ожиріння, проблеми з серцем і суглобами, що, безумовно, позначиться на тривалості життя.

Рекомендований мінімальний розмір піддону - 30х50 см з урахуванням того, що в клітці буде кілька ярусів. В цілому, чим просторішим буде житло хом'яка, тим краще. Чим більше ярусів, лабіринтів, будиночків – тим цікавішим буде гризуну. Головне, щоб клітка була великою, зручною та безпечною.

Матеріал також має значення. Конструкції з дерев'яною основою для гризунів не підходять у принципі – хом'як розгризе їх за лічені години та вибереться на волю. Піддон бажано купувати з пластику без решітки на дні - в ній лапки гризунів часто застрягають, а це може призвести до травм. Пластик – міцний та нейтральний матеріал, навіть якщо хом'як погризе піддон, це не зашкодить його здоров'ю. Первинний поліпропілен не містить хімічних добавок, небезпечних для тварин.

Клітки для хом'яків повинні бути тільки з металевими гратами, причому виключно із нержавіючої сталі. Цинк та мідь при потраплянні до організму хом'яка можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям. Нержавіюча сталь встоїть під зубками навіть найактивнішого хом'яка - перегризти грати йому не вдасться, а ось зубки поточити можна запросто. А заразом і обгризти фарбу. Тому барвник має бути на нейтральній основі, найкраще зарекомендувала себе порошкова фарба, нанесена під тиском. Інші барвники можуть містити хімічні сполуки, небезпечні для тварин. Зазвичай вони мають різкий запах, тому при покупці звертайте увагу на цей момент.

Відстань між прутами не повинна перевищувати 7-9 мм, оскільки хом'як намагатиметься вибратися на волю. І якщо у хом'яка між гратами пролізе голова – він зможе вилізти весь.

Зазвичай дверцята клітки розташовані збоку або зверху. Відразу після придбання необхідно перевірити, наскільки надійно вони закриваються, щоб хом'ячок не зміг відкрити її самостійно. Спершу за улюбленцем треба стежити – серед хом'яків трапляються любителі прогулянок, які примудряються пролізти навіть у невеличку щілину між дверцятами та кліткою, і це може стати серйозною проблемою для господарів.

Таким чином, найкраще купувати клітку з піддоном із харчового пластику та гратами із нержавіючої сталі, покритими безпечною для тварин фарбою. Якщо вам вдалося знайти потрібне житло хом'яку, яке вже використовувалося раніше, - це чудово. Тільки перед тим, як поселити туди хом'яка, його потрібно буде ретельно вимити безпечними миючими засобами, наприклад, дитячим милом. Для усунення запаху після попереднього господаря протріть піддон та прути водою з невеликою кількістю винного оцту, а потім прополощіть. Так ви очистите клітку від запахів, які можуть не сподобатися хом'якові.

Вибір обладнання та аксесуарів

Будиночок, іграшки, миски та інше обладнання в клітку хом'яка краще купити нове, вибираючи його з урахуванням виду улюбленця. Адже маленькому джунгарику та перському хом'якові потрібні аксесуари різного розміру. У клітці необхідно створити умови для комфортного життя саме вашого хом'яка. В першу чергу встановіть ємність для корму та напувалку. Корм купуйте спеціалізований, призначений для хом'яків, суміші для інших гризунів не бажано використовувати.

Назва бренду не відіграє великої ролі, можна вибрати варіант залежно від ваших можливостей та уподобань. У будь-якому випадку ви зможете доповнити раціон хом'яка ласощами та снеками, якщо вам здасться, що смаколиків у кормі мало. Однак пам'ятайте, що надлишок калорійних та високовуглеводних продуктів шкідливий для здоров'я гризуна. Інформацію про склад корму можна прочитати на упаковці. Якщо її немає, такий корм купувати не рекомендується.

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Корм слід насипати в рекомендованій кількості – близько 20 г – у годівницю. Вона повинна бути стійкою і мати борт не вище трьох сантиметрів, щоб пухнастику було зручно брати корм. У продажу є годівниці для гризунів із пластику та кераміки.

Пластикові миски невеликого розміру представлені в різних кольорах, вибрати можна під колір піддону, інтер'єру кімнати або контрастного відтінку. Вони зручні, коштують недорого, легко миються, проте досить легкі, і хом'ячки можуть їх перевертати. Керамічні миски для гризунів важчі, стійкіші, хом'яки не намагаються їх гризти. Обирайте той варіант, який зручніший для звірятка і краще вписується в інтер'єр кімнати або клітки.

Миски для зернової суміші та вологого корму краще використовувати різні, так вам буде простіше контролювати кількість корму, а вихованцю - орієнтуватися, де що лежить. Однак велика кількість мисок займають прогулянковий простір, хом'яку залишається менше місця для моціону. Якщо піддон невеликий, можна перенести одну миску на верхній ярус, але так, щоб вона не могла впасти, або викладати частину корму просто на підстилку. Хом'яки в природних умовах часто викопують їжу із землі, тому «видобуток» зернят і горішків з підстилки не створить труднощі.

Найбільш практичні ємності для води – напувалки з прозорою стінкою та металевою трубочкою для пиття. Гризуну легко її використовувати, при цьому він не зашкодить напувалку зубами, а вам буде зручно спостерігати за кількістю води. Міняти воду на свіжу слід щодня, навіть якщо хом'ячок не випив усю пляшечку. Пляшечка повинна завжди бути чистою, не забувайте ретельно мити її у теплій воді без синтетичних миючих засобів.

Поїлка у вигляді миски менш зручна, тому що в ній хом'ячок може намочити лапки та застудитися. Також у воду потрапляють шматочки підстилки та корму, від цього вона швидко стає брудною та непридатною для споживання. Крім того, миска з водою займає багато місця, і площа для прогулянок та пробіжок зменшується.

Хом'ячку обов'язково потрібен свій будиночок – затишна нірка, де він зможе з комфортом відпочивати, зберігати «недоторканний запас», ховатися від яскравого денного світла чи надмірної уваги.

Яка може бути нірка? Виготовленою самим хом'ячком із гніздового матеріалу, який опиниться під лапкою: паперу, сіна, паличок. Якщо будматеріал є, гризун слідуватиме інстинктам і сам собі збудує хатинку і комору.

Можна купити готовий будиночок, в зоомагазинах представлені моделі з різних матеріалів:

  • плетені з лози;
  • керамічні;
  • дерев'яні або фанерні;
  • пластикові.

Також діти часто самі роблять для хом'яків картонні будиночки з вирізом-дверями, використовуючи для цього різноманітні коробки. У коробці не повинно бути скріпок або інших металевих деталей, якими тварина може поранитися, та ділянок, оброблених клеєм. Клей – агресивна хімічна речовина, якою гризун може отруїтися, якщо гризтиме будиночок. А він точно це робитиме!

Плетені з лози конструкції хом'якам подобаються, але служать недовго, оскільки гризун із задоволенням точить зуби об палички. Через деякий час хатка розсипається. Заводчики рекомендують тим, хто хоче облаштувати хом'яку оригінальний стильний будиночок, використати для цього половинки кокосових горіхів. Вигляд вони мають не менш привабливий, ніж курені з лози, але довговічніші.

Моделі з фанери та дерева служать довго, практичні та подобаються гризунам. Хом'яки теж із задоволенням точать зубики об стіни, але на функціональності будиночка це не відбивається. Однак дерево і фанера мають нюанс – ці матеріали вбирають запахи і вологу, тому вибирайте будиночки без дна і частіше прибирайте вологий наповнювач поряд з ними.

Керамічні моделі нірок для хом'яків зустрічаються на прилавках нечасто, але це найбільш довговічна модель. Вони легко миються, мають оригінальний вигляд. Головне, забезпечити хом'яка матеріалом для облаштування м'якої лежанки всередині.

роздільник2  | Зоомагазин MasterZoo

Найбільш практична конструкція, зручна для хом'яків та господарів, – будинок із пластику. Залежно від породи вихованця та кількості звірят у клітці потрібно купувати більш менш просторий будиночок. Проте він довго прослужить, виглядає естетично, його можна мити.

Важливий аксесуар у клітці для хом'яка – мінерал для сточування зубів. Зуби у гризунів відростають постійно. Якщо їх не сточувати регулярно, вони спричиняють незручності й навіть серйозні захворювання. У зоомагазині можна купити монолітні бруски крейди як без добавок, так і з ласощами, а також мінеральну сіль для гризунів. В інтернет-магазині «Мастерзоо» представлений великий асортимент крейди та мінеральних каменів – подивіться на зображення, розмір та підбирайте варіант на ваш смак та бюджет.

Іграшки для хом'яка – це не забаганка і не елемент декору, а дуже важливий предмет, призначений для підтримки улюбленця у хорошій фізичній формі. Адже у природі за день хом'ячок долає у пошуках корму до 12 кілометрів, а у клітці до миски з кормом буквально два кроки. Відсутність активності та надмірне харчування стає причиною ожиріння, проблем із серцем, печінкою, органами травлення. Щоб уникнути цього, потрібно подбати про активний відпочинок хом'яка. Відмінно підійдуть для пробіжки такі іграшки:

  • колесо;
  • тунель;
  • бігова куля;
  • американські гірки;
  • драбинки та ін.

Колесо слід вибирати за розміром з урахуванням породи гризуна. Джунгарикам та китайським хом'ячкам підійде колесо діаметром 20 см, більшим, у тому числі сирійським хом'якам, знадобиться конструкція з діаметром близько 30 см. Визначити, чи підходить іграшка за розміром просто – потрібно спостерігати, чи доводиться хом'якові під час бігу в колесі вигинати спинку. Якщо так, потрібно купити колесо з більшим діаметром.

Тунелі із пластику, фетру, дерева, тканини – улюблена розвага хом'яків, вони із задоволенням бішгають по них, ховаються, влаштовують у затишних куточках лежанки. Дуже подобаються гризунам тунелі із пластику, які виходять за межі клітки та дозволяють набігатися досхочу. Купуючи таку модель зверніть увагу на наявність вентиляції. Бажано купувати тунелі із прозорого пластику, щоб ви могли бачити пересування хом'яка та у разі потреби надати йому допомогу. Важливо підібрати тунель відповідного діаметра. Він не повинен бути затісним, сковувати рухи гризуна або не давати йому можливості розвернутися на 180°.

Прогулянкова куля буває вбудованою в деякі моделі пластикових контейнерів для хом'яків або продається окремо. Використовуйте кулю для прогулянок поза кліткою обережно: стежте, щоб до неї не наближалися інші домашні вихованці, щоб куля зі звірятком не знаходилася на яскравому сонячному світлі або біля опалювального приладу. Прогулянка не повинна тривати понад 20–30 хвилин, а потім забезпечте звірятку відпочинок та багато чистої прохолодної води для пиття.

Також для додаткової активності запропонуйте хом'якові драбинки, гойдалки, турнічки, канатики, гамаки, підвішені між ярусами. Хом'ячки дуже люблять ними бавитися.

Вибір підстилки та гніздового матеріалу

Чистота в клітці – запорука здоров'я хом'яка та вашого комфорту. Щоб прибирання не було складним трудомістким заняттям, обирайте підстилку, яка максимально влаштовуватиме вас і хом'яка. Деякі господарі кладуть на дно папір, картон, газети, серветки. Це не найкращий варіант і щодо гігієнічності, і щодо безпеки для тварини. Фарби та хімреактиви, якими обробляють папір, часто стають причиною отруєння хом'яків. А якщо хом'як з'їсть серветку, це може призвести до серйозних проблем із травленням.

Найкращими варіантами підстилки для хом'яка вважаються:

  • деревинний гранулят;
  • тирса;
  • кукурудзяний гранулят;
  • якісне сіно.

Деревинний гранулят робить чистку простою та необтяжливою, відмінно вбирає рідину та запахи, але для дрібних хом'ячків та малят він може бути незручним – маленькі лапки будуть застрягати між гранулами.

Тирса - чудовий наповнювач, з якого хом'як також може влаштувати собі лежаночку в хатинці. Тирса не травмує ніжні лапочки, нею зручно бігати, вони добре вбирає рідину, але у пухнастих хом'ячків шматочки деревини часто заплутуються в шерсті, тому за шубкою хом'яка доведеться регулярно доглядати.

Кукурудзяний наповнювач добре поглинає вологу і має власний приємний аромат, що нагадує запах попкорну. Навіть якщо хом'як з'їсть шматочок підстилки, це не зашкодить йому. Головне, щоб шар наповнювача в клітці становив близько 3 -4 см. Також перевагою кукурудзяного наповнювача є те, що він не прилипає до шерсті і не плутається в ній, тому його можна використовувати в клітках довгошерстих хом'яків.

Сіно використовується не тільки як корм, але і у якості екологічного наповнювача у клітці. Однак купувати варто лише якісне сіно без соломи та палиць, якими гризуни можуть травмувати кінцівки. Сіно також стане чудовим гніздовим матеріалом.

До речі, про гніздо чи лежанку. У зоомагазині можна придбати спеціальний матеріал для облаштування нірки – волокна льону. Це екологічний, м'який, приємний матеріал, безпечний для улюбленців. Він чудово зберігає тепло, що особливо важливо в холодну пору року. Якщо ви захочете купити його – звертайтесь до магазину «Мастерзоо».

Хомяк в колесе | Зоомагазин MasterZoo

Поради щодо догляду за кліткою

Досвідчені заводчики охоче поділилися з нами деякими секретами, які дозволять зробити догляд за хом'яком простим і необтяжливим.

Передусім не слід насипати корм занадто щедро, особливо це стосується сирих овочів і фруктів, а також білкових продуктів. Вони швидко псуються, у клітці з'являється неприємний запах, і прибирати доведеться частіше. Не кажучи вже про те, що зіпсованим продуктом хом'як може отруїтися.

Не викидайте запаси хом'ячка. Комірка – це святе для хом'яка. Від її наявності залежить як його гарний настрій, так і самопочуття. Якщо господар постійно викидає НЗ, хом'як може стати агресивним або, навпаки, апатичним і відмовлятися від спілкування. Наявність будиночка та запасів у ньому – запорука фізичного та психічного здоров'я тварини. Тільки слідкуйте, щоб у запасах не виявилося продуктів, що швидко псуються.

Предмет особливих хвилювань господарів – прибирання туалету. Зазвичай хом'ячок виділяє в клітці особливий куточок для справляння потреби. Щоб звести до мінімуму ймовірність появи неприємного запаху, можна раз на 2–3 дні обережно прибирати саме цю ділянку підстилки та підсипати новий наповнювач, а повністю міняти його раз на 6–8 днів.

Як вибрати місце для розміщення клітки хом'яка

Хом'ячки – не найстресостійкіші вихованці, тому вибирайте місце розташування клітки так, щоб убезпечити гризуна від хвилювань та впливу зовнішніх негативних факторів. До них можна віднести, насамперед, протяги. Хом'яки можуть легко застудитися на протязі, тому не можна ставити клітку під вікном, на підлозі, поруч із дверима чи кондиціонером. Дуже шкідливий улюбленцям перегрів, отже, встановлюйте їхній «будиночок» подалі від місць, освітлених сонцем, та опалювальних приладів.

Гучні звуки та вібрація також негативно позначаються на здоров'ї хом'яка. Отже, телевізор, колонки, музичний центр або прилади, що видають гучні звуки, повинні розташовуватися подалі від клітки.

Хом'яки погано реагують на різкі запахи, у тому числі освіжувачі повітря, лак для нігтів, сигаретний дим, а також кухонні аромати. Досвідчені заводчики та ветеринари не рекомендують ставити клітку з хом'яком на кухні, у коридорі, у приміщенні, де палять.

Ідеальним місцем для клітки буде стіл або тумба біля стіни або в кутку, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

Як бачите, нічого складного в облаштуванні житла для пухнастого вихованця немає. Просто придбайте простору клітку для хом'яка та необхідні аксесуари, дбайте про пухнастого малюка, приділяйте щодня хоч трохи уваги, і хом'ячок незмінно радуватиме вас і даруватиме гарний настрій.

 

FAQ
  • Що можна використовувати як підстилку в клітку для хом'яка

    Як наповнювач у клітку, де живе хом'як, можна насипати:</p>

    • деревинний гранулят
    • кукурудзяний гранулят
    • тирсу
    • сіно
  • Чи можна тримати двох хом'яків в одній клітці

    Хом'ячки в природі живуть відокремлено і не відчувають прихильності до собі подібних, тому утримувати їх краще поодинці. Якщо ви купите своєму хом'яку компаньйона, бійки неминучі. Нерідко вони закінчуються загибеллю слабшого вихованця.

    Виняток можуть становити хом'яки з одного посліду, яких ніколи не розлучали. Хоча з віком вони можуть теж почати ділити територію.

    "Хлопчика" і "дівчинку" можна утримувати разом тільки для спарювання. У період вагітності та перший місяць життя малюків самця потрібно відсаджувати, а за місяць пересаджувати малечу в окрему клітку, оскільки їхня "мама" може відчути, що їй тісно, і почати "усувати" конкурентів.

  • Що має бути у хом'яка у клітці

    Для комфорту хом'яка в клітці має бути відповідний наповнювач, а також такі аксесуари:

    • напувалка;
    • миска для корму;
    • будиночок;
    • крейда, гілочки фруктових дерев або спеціальний мінеральний камінь;
    •  іграшки.

    Воду в поїлці потрібно міняти щодня, навіть якщо складається враження, що хом'ячок її не п'є. Вологий корм, що швидко псується, краще викладати в миску, зерно, якщо для другої годівниці немає місця, можна висипати просто на дно клітки – хом'як із задоволенням буде його «добувати».

  • Що робити, якщо хом'як гризе клітку

    Хом'як – гризун, тому така поведінка для нього є абсолютно природною. Головне, щоб вихованець не втік і не нашкодив собі. Для цього потрібно:

    • вибирати клітку з пластиковим, а не дерев'яним піддоном;
    • купувати модель тільки зі сталевими ґратами;
    • цікавитися, якою фарбою оброблені грати.

    Мідь, цинк, фарби з розчинниками смертельно небезпечні для звірятка. Фахівці рекомендують купувати клітки зі сталевими гратами, покритими порошковою фарбою, що наноситься під тиском. Вона не містить ацетону або інших токсичних добавок.

  • Що робити, якщоЧим можна мити клітку хом'яка хом'як гризе клітку

    Клітку хом'ячка не можна мити агресивними миючими засобами, що сильно пахнуть. Для гігієнічної очистки рекомендується використовувати дитяче мило, а для усунення запахів – воду з кількома краплинами винного оцту.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі