Уход за аквариумом | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Акваріум – це прикраса будь-якого приміщення: кімнати, холу, офісу чи кафе. Кришталево-чиста вода, яскраві рибки, мережива водоростей і гірлянди бульбашок, що переливаються, створюють неповторну атмосферу, яка заспокоює, налаштовує на позитивний лад. Спостереження за рибками та повільним рухом водоростей – це справжній релакс і чудовий спосіб відволіктися від проблем та турбот.

Але щоб акваріум радував око, його потрібно обладнати спеціальними пристроями, що забезпечують підводним жителям оптимальні умови та дозволяють зберегти чистоту.

Обов'язково знадобляться фільтр та компресор, пристосування для очищення ґрунту, декорації-укриття для акваріумних мешканців, а головне – правильний догляд та очищення акваріума.

Регулярне обслуговування та чищення акваріумного обладнання дозволяють завжди утримувати домашню водойму у відмінному стані та продовжити термін служби приладів.

Але недосвідчені акваріумісти, намагаючись отримати ідеальний акваріум, проводять догляд за акваріумом занадто часто і з використанням агресивних засобів для чищення. Така надмірна старанність може завдати підводним жителям не меншої шкоди, ніж недостатній догляд та каламутна вода. Як правильно доглядати акваріум і які кошти можна використовувати? Про це ми розповімо.

 роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Як часто мити фільтр?

Догляд за акваріумом обов'язково містить не просто очищення стінок акваріума, а й очищення обладнання, яке в ньому встановлено. Насамперед, слід брати до уваги потужність та вид фільтра, обсяг акваріума та особливості його мешканців. Великий зовнішній фільтр в акваріумі об'ємом близько 100 літрів можна мити раз на кілька місяців. А в акваріумі на 60-70 літрів невеликий внутрішній фільтр акваріумний засмічується вже через 3 тижні. Також зверніть увагу, що деякі види риб, особливо ті, що риють ґрунт, наприклад, цихліди, сомики та вуалехвости, прискорюють процес засмічення механічного фільтра.

Якщо в акваріумі живе багато риб, то мити фільтр у ньому треба частіше, ніж в акваріумі з невеликою кількістю мешканців. Залишки корму та відмерлі частини водоростей також забруднюють обладнання, що фільтрує. І з урахуванням усіх цих факторів визначається те, як доглядати акваріум і як часто мити в ньому фільтр.

Першою ознакою того, що вже час чистити фільтр, буде зниження його працездатності. Краще провести очищення при перших ознаках ослаблення швидкості фільтрації. Затягування призведе до поломки обладнання та витрат на його ремонт чи купівлю нового.

Іноді треба чистити фільтр не за графіком. Якщо ви помітили, що вода в акваріумі каламутна, вона пожовкла і з'явився «болотний» запах – треба терміново чистити фільтр та міняти воду. Погіршення якості води буває спричинене як забрудненням фільтра, так і потраплянням у воду патогенних мікроорганізмів. У цьому випадку краще перестрахуватися, ніж наражати на небезпеку життя риб та інших мешканців акваріума.

Миють обладнання у чистій проточній воді без застосування миючих засобів, у тому числі без мила та соди. Всі деталі слід ретельно протерти чистою ганчірочкою або губкою.

Вапні відкладення видаляються механічно. Губка або синтепон прополіскують у воді, але ідеальної чистоти прагнути не варто. Після чищення перевірте, як працює фільтр, і потім встановлюйте його в акваріум.

Чистка аквариума | Зоомагазин MasterZoo

Чищення ґрунту в акваріумі

Чистка ґрунту – обов'язковий захід, але щоразу діставати його з акваріума, промивати, а потім повертати на місце та відновлювати рельєф проблематично, особливо якщо висаджені водорості в акваріумі в ґрунт. Також у ґрунті мешкають корисні бактерії, що переробляють продукти життєдіяльності риб та підтримують оптимальний біобаланс в акваріумі. Якщо часто чистити ґрунт, то вони гинуть і шкідливі мікроорганізми починають розвиватися активніше.

Найпростіше проводити чистку за допомогою спеціального сифону. Якщо тривалий час не сифонити дно, в акваріумі почне утворюватися аміак, що окислює воду і згубно впливає на мешканців.

У продажу є механічні та автоматичні сифони. Механічний складається зі шланга та склянки - широкої лійки, яка занурюється в ґрунт. Сифон поступово витягує бруд з ділянки, накритої склянкою, і вона стікає шлангом у відро або іншу ємність. Після очищення в акваріум додається необхідна кількість свіжої води.

Автоматичні сифони зручніші у використанні. Вони працюють від батарейок і не мають шланга для зливу - очищена вода відразу повертається до акваріума. Всмоктуючий пристрій збирає бруд із водою з дна та проводить через фільтраційні вставки. Після очищення дна сифон слід ретельно промити та висушити.

роздвльник 2  | Зоомагазин MasterZoo

Заміна води в акваріумі

Зазвичай рекомендують замінювати ¼ або ⅓ частину води в акваріумі. Підміна води в акваріумі необхідна, щоб знизити концентрацію отруйних азотних сполук, які утворюються при розкладанні екскрементів і залишків корму. Як правильно міняти воду і яку використовувати, а як часто потрібно це робити?

Почнемо з останнього питання. Основні фактори, які слід враховувати:

  • обсяг акваріума;
  • морський він чи прісноводний;
  • кількість риб та рослин;
  • розмір і потужність фільтра та компресора.

Тому частота та кількість води для підміни різні для кожного конкретного випадку та визначаються досвідченим шляхом. У великих акваріумах зазвичай вода підміняється рідше й у меншому обсязі. У маленьких акваріумах освіжати воду рекомендується раз в один-два тижня.

Воду для акваріума перед заміною обов'язково потрібно обстоювати. Справа в тому, що навіть джерельна та колодязна вода в процесі переливання насичуються мікроскопічними бульбашками повітря, які викликають у рибок захворювання - газову емболію. Перед тим, як залити, воду слід відстояти не менше, ніж добу, щоб з неї вийшло повітря.

Для відстоювання краще використовувати пластикові відра, оскільки з оцинкованих та залізних пофарбованих у воду можуть потрапляти іржа, оксиди та частинки фарби.

Але відстоювання води все одно не здатне повністю її очистити. Тому для акваріумів рекомендується використовувати засіб для очищення води AquaSafe, який можна купити за вигідною ціною в зоомагазині MasterZoo. Цей кондиціонер для води нейтралізує всі шкідливі речовини та важкі метали, а також хлор, який часто міститься у водопровідній воді. Саме завдяки використанню даного засобу вода стає придатною для комфортного проживання риб, а рослинні екстракти та вітаміни у складі AquaSafe допомагають підтримувати здоров'я мешканців акваріума.

Перед тим, як залити в акваріум свіжу воду, слідує:

  • очистити та промити все обладнання;
  • видалити наліт зі стінок акваріума;
  • обробити сифоном ґрунт;
  • зробити всі необхідні маніпуляції з водоростями та декораціями.

Після цього можна доливати чисту воду, підключати все обладнання та накривати кришкою акваріум.

При заміні води немає потреби висаджувати рибок з акваріума. Але під час цього процесу вони все одно відчувають стрес, адже в їхньому звичному середовищі відбуваються якісь незрозумілі для них зміни. І впоратися зі стресом їм також допоможе вітамін В, що міститься в кондиціонері для води AquaSafe.

Уход за рыбками и  аквариумом | Зоомагазин MasterZoo

Висновки та поради щодо догляду за акваріумом

Для забезпечення рибок киснем не забувайте не лише доливати воду, а й включати компресор. Він полегшує рибам дихання, а бульбашки повітря розривають найтоншу плівку, що утворюється на поверхні, та покращують газообмін. Бульбашки компресора також створюють гарні «доріжки» в акваріумі і є своєрідною окрасою підводного царства.

Окрім ґрунту та водоростей в акваріумі також не забудьте додати декорації. Причин встановити декоративне каміння, фігурки та цілі комплекси прикрас кілька:

  • створення унікального підводного простору;
  • додаткова фіксація в ґрунті коренів рослин;
  • створення укриттів для риб та інших мешканців акваріума;
  • облаштування простору, необхідного для нересту деяких видів риб.

Регулярний догляд за акваріумом за наявності необхідного інвентарю займає близько 30 хв. раз на тиждень. Це зовсім небагато. А натомість ви отримаєте чудову прикрасу будинку, милуватися якою можна годинами!

 

 

FAQ
  • Що потрібно для догляду за акваріумом

    Догляд за акваріумом не вимагає багато часу або дорогих матеріалів. Достатньо регулярно очищати фільтр, ґрунт та декорації в акваріумі, а також підміняти воду в середньому раз на тиждень, використовуючи засіб для очищення води AquaSafe.

  • Як правильно доглядати маленький акваріум

    Догляд за акваріумом маленького розміру мало чим відрізняється від догляду за великим. Тільки в залежності від розміру акваріума, а також від кількості його мешканців, залежить частота очищення скла та обладнання, а також регулярність заміни води. У маленьких акваріумах проводити ці процедури зазвичай потрібно частіше.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі