Зміст

Які умови потрібні креветкам

Утримання креветок в акваріумі

Чим годувати креветок

Креветка та акваріумні сусіди

Як вирощують креветки

Креветки — популярні мешканці акваріумів, особливо, травників. Селекція подарувала акваріумістам рачків практично всіх кольорів. Але найпопулярнішою залишається вишня, або чері, вишнева креветка. Вона належить до виду Neocaridina Davidi. Це найбільш невибагливі креветки для початківців. У межах цього ж виду виведені особини інших кольорів: Black Rose (Чорна Троянда), Green Jade (Зелений Нефрит), Blue Dream (Блакитна Мрія). Виростають вони до 2,5-4 см, активно розмножуються, всеїдні, прощають деякі помилки в утриманні. Акваріумістам-початківцям ми рекомендуємо зосередитися саме на цьому різновиді креветки.

Які умови потрібні креветкам

Ідеальними для життя неокаридин вважають м'яку слабокислу воду. Однак практика показує, що вони спокійно живуть в акваріумі для прісноводних риб, за стандартних параметрів pH: 6,5- 8, GH: 4-8, KH: 3-10. Вода трохи жорсткіша або м'якша — це не проблема, головне, щоб не було різкої зміни параметрів. Температура води також перебуває в широкому діапазоні від 18 до 26 градусів, знову-таки, вона має бути постійною.

Більш чутливі до характеристик води ще одні популярні креветки — кристал, що належать до виду Caridina Cantonensis. Відповідні показники для них: РН 6,5-7,2, KH 1-2, GH-4-6. Домогтися таких параметрів можна, якщо спочатку пропустити воду через осмос, а потім мінералізувати її.

Ось до чого особливо чутливі всі види креветки в акваріумі, так це до аміаку, нітритів, нітратів, фосфатів. Вони люті вороги креветки. Гинуть ці маленькі рачки і від міді. Враховуйте це, оскільки багато ліків для риб мають її у своєму складі.

роздільник  бульбашки | Зоомагазин MasterZoo

Утримання креветок в акваріумі

Як і для інших гідробіонтів, креветкам для життя знадобиться:

А тепер докладніше про кожен із пунктів.

 

Підготовка акваріума

Краще прямокутний, а не кубічний акваріум, адже креветки — донні жителі і площа дна має бути більшою. Обсяг ємності вибирайте з розрахунку мінімум 1 л на 1 креветку. Врахуйте, що ґрунт, декорації та рослини також займуть якийсь об'єм. Якщо в акваріумі також житимуть неагресивні рибки, то кожній із них буде потрібно ще по 1,5-2 л води. До того ж за сприятливих умов креветки добре розмножуються. Так що краще вибрати акваріум із запасом. Нову ємність необхідно ретельно вимити без мийних засобів. Залишки мила і подібного згубні для аквамешканців.

Обладнання для акваріума

Якщо у вас вдома стабільна температура вище 20 градусів С, креветки неокаридини можуть обійтися без додаткового обігріву. Губчастий фільтр, однак, необхідний у будь-якому разі. Вибирайте його виходячи з обсягу акваріума. На трубку фільтра необхідно додатково надіти дрібну сітку, інакше мальків креветок буде засмоктувати всередину. Багато моделей фільтрів також і аерують воду, тобто збагачують її киснем. Якщо ж об'єм акваріума значний, для аерації потрібен компресор.

Креветки віддають перевагу слабко- і середньоосвітленому середовищу, тому потужні лампи брати не варто. До того ж надмірне освітлення провокує активний ріст водоростей. Освітлювати креветочник треба не більше 14 годин на добу.

Щоб полегшити роботу над зовнішнім виглядом акваріума, спочатку розмістіть у ньому всю технічну частину, а потім вирішуйте, що і як маскувати за потреби рослинами чи декораціями.

Ґрунт для креветок в акваріумі

У креветочник бажано помістити інертний ґрунт, такий, який не впливає на жорсткість води. Це пісок, гравій, вулканічний ґрунт. Однак ці матеріали також мають бути в змозі утримати коріння рослин і забезпечити їх необхідними мікроелементами. Тобто акваріумісту доведеться балансувати, обираючи ґрунт, який підходить і для ракоподібних, і для рослин. Існують спеціальні ґрунти для креветочників. Хорошим варіантом стане субстрат для акваріума Fluval "Plant and Shrimp Stratum". Він легкий, швидко заселяється корисними бактеріями. Допомагає підтримувати кислотний баланс у ємності. А крім того стане хорошим укриттям для дрібних новонароджених креветок. На темному ґрунті менше помітні забруднення, тоді як світлий пісок уже через тиждень життя креветок виглядає неохайним. Однак на світлому тлі краще видно породні особливості креветок, саме його рекомендують для селекції.

Підготовка води для креветок в акваріумі

Кожному акваріумісту знадобляться тести, щоб визначити параметри води. Наприклад, набір індикаторних тестів для води Tetra "Test 6in1". Він дає змогу виміряти рівень pH, карбонатну жорсткість (KH), загальну жорсткість (GH), вміст нітритів, нітратів і хлору. Як ви знаєте, водопровідна вода обробляється хлором, а джерельна або колодязна може містити важкі метали (залізо, мідь), а також пестициди. Хлору позбавляються шляхом відстоювання протягом 24 годин. Залежно від вихідних параметрів воду пом'якшують або навпаки, підвищують її жорсткість. Найзручніше при підготовці використовувати засіб Tetra "Aqua Safe". Він нейтралізує хлор, хлорамін, мідь, цинк, свинець. Це стосується креветок вишня.

Для кристалів потрібна вода, пропущена через осмос, або дистильована. Потім її необхідно мінералізувати, щоб довести до бажаних параметрів.

Декорації в креветочнику

Рослини — це не лише важлива частина екосистеми, а й їжа та дім креветок. Підійдуть для креветок різні мохи, і перш за все, яванський, папороті. Перевага надається рослинам, що повільно ростуть, з дрібним листям. Це пов'язано з тим, що велике листя необхідно час від часу підрізати, а його сік може бути отруйним для ракоподібних. Не можна використовувати добрива для рослин, вони також можуть отруїти креветок.

Креветки потребують великої кількості притулків. Ними стануть не тільки рослини, а й різні гілки, камені, черепашки. Також на декораціях утворюється біоплівка, яка служить їжею для креветок. Переважно вибирати декорації, які не впливають на жорсткість води. Особливо важливо це при утриманні креветок з виду каридин.

Заселення акваріума

Ось, ваш акваріум заповнений водою, рослини чекають на своїх мешканців. Але заселяти їх ще рано. Спочатку в ємності має встановитися рівновага. На це йде від 4 до 8 тижнів, залежно від розміру. За цей час розвинуться колонії бактерій, які підтримуватимуть біобаланс. Транспортувати креветок добре зі шматочком моху, вони можуть триматися за нього і менше травмуватися. Креветки чутливі до перепадів параметрів води, тому знайомити їх з умовами нового будинку треба поступово. У ємність із креветками по краплині додають воду з акваріума, робити це необхідно протягом години-двох. За цей час креветки адаптуються до жорсткості в температурі нового будинку. Потім ємність із креветками опускають в акваріум і дають їм можливість вибратися звідти.

 

Чим годувати креветок

Креветки — всеїдні істоти, вони чистять акваріум, під'їдаючи залишки білкової або рослинної їжі. У великому зарибленому акваріумі креветкам достатньо корму, який не з'їдають риби, а також водоростей і рослин. У креветочнику або в ємності з малою кількістю риб і рослин їм необхідно давати спеціальний корм для ракоподібних.

З білкових добавок рекомендується корм із вмістом дафнії — з них креветки також отримають хітин, необхідний їм для линьки. Для линьки дуже важливо, щоб у воді було достатньо кальцію — саме він основа панцира креветок. Потрібен для зміни оболонки і йод, він необхідний для формування хітину. Для поповнення мінералів використовують засіб Tetra "Vital".

Не відмовляться креветки і від свіжих овочів, фруктів, листя рослин, тільки попередньо їх необхідно ошпарити окропом. Часто використовують сушене листя дуба, горіха, фруктових дерев.

Годують креветок раз на день. Якщо протягом доби вони не з'їли належну порцію, її слід зменшити. Перегодовувати креветок заборонено.

Будь-які ласощі слід через годину видалити з акваріума, щоб не збільшувати кількості азоту у воді.

роздільник рибки | Зоомагазин MasterZoo

Креветка та акваріумні сусіди

Ідеальними для життя цього виду вважають окремі креветочники або акваріум-травник. Однак їх можна утримувати і з іншими гідробіонтами. Не підселяйте дрібних креветок до великих, галасливих або хижих риб, наприклад, цихлідів, скалярій або барбусів — вони просто з'їдять їх. Хорошими сусідами стануть даніо, гуппі, тетри, расбори та інші невеликі рибки. Нехижі равлики також уживуться з креветками.

Не слід в один акваріум запускати креветок одного виду, але різних колірних варіацій. Вони будуть безконтрольно розмножуватися, і потомство втратить красиві відтінки батьків. Періодично блідих, погано забарвлених представників необхідно відселяти. А в акваріум запускати нових, яскравих креветок. Це допоможе уникнути виродження і збереже забарвлення в популяції.

Як вирощують креветки

Розмножуються креветки неокаридини без особливих умов. Після линьки самка випускає феромони, що приваблюють самця. Після запліднення мама-креветка носить ікру під черевцем, створюючи їй приплив свіжої води. Через 2-3 тижні з'являються 20-30 мініатюрних напівпрозорих мальків розміром близько 1 мм. Вони не вимагають особливого харчування, але дуже потребують укриттів.

Креветки кристал розмножуються в м'якій злегка кислуватій воді за температури 22-24. Що вища жорсткість, то менше виживе мальків.

Живуть креветки 1-2 роки, проте завдяки активному розмноженню їхня популяція в акваріумі здатна підтримувати себе.

 

FAQ
  • Як утримувати креветок у домашніх умовах?

    Вимоги відрізняються залежно від виду креветок. Менш вимогливі креветки неокаридини, більш — каридини. Для більшості креветок підійде акваріум з температурою води 22-26 градусів, середньо- або слабоосвітлений. Ідеально — м'яка слабокисла вода, PH 6,8-7,5 GH 4-6. Дуже важливо, щоб у ній не було аміаку, а нітратів містилася мінімальна кількість. Також для безхребетних смертельно небезпечна мідь у воді. Для комфорту креветкам потрібно багато укриттів, моху і рослин.

  • Як доглядати за акваріумом із креветками?

    Буде потрібна щотижнева заміна частини води (не більше 20-30 % об'єму). Також важливо підтримувати постійну температуру. Креветки дуже чутливі до змін, тому не варто доводити ситуацію до такої, коли вам необхідно змінити більшу частину води в акваріумі. Сильно забруднений ґрунт необхідно очистити за допомогою сифона. Також потрібно регулярно промивати губки фільтра.
  • Що люблять їсти акваріумні креветки?

    Крім спеціального сухого корму для креветок і раків, вихованці зрадіють свіжим ласощам. Це може бути ошпарене окропом салатне листя, шматочки фруктів, овочів (кабачок, шпинат тощо) або сухе листя дерев (дуб, горіх тощо), кульбаби, кропиви.

  • Як правильно запускати креветок в акваріум?

    Найкраще креветки почуваються в групах від 10 особин, тому запускайте в акваріум відразу зграйку креветок. У ємність, в якій ви принесли креветок, додайте буквально по краплі акваріумну воду, щоб вони поступово адаптувалися до нових умов.
  • Що додають у воду для креветокі

    Параметри води залежать від виду креветок, а добавки — від рівня її жорсткості. До дистильованої води або пропущеної через осмос додають солі. Для жорсткої або тієї, що містить хлор, використовують засоби, що пом'якшують і видаляють домішки.
  • Яка користь від креветок в акваріумі?

    Креветка — акваріумна прибиральниця і чистильниця. Вони борються з водоростями, біоплівкою і харчовими відходами. А ще за ними дуже цікаво спостерігати.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі