Акваріумісти, які мріють влаштувати вдома маленьке підводне царство, задаються питанням: що потрібно для акваріума? Виявляється, що крім акваріума, який теж потрібно правильно вибрати, існує ще безліч аксесуарів і засобів для догляду, без яких не обійтися: фільтр, компресор, освітлення, ґрунт, рослини та ін. А ще потрібна спеціальна підставка, на якій акваріум буде розміщуватися.

Тумба для акваріума необхідна, адже далеко не кожен акваріум можна розмістити на столі або звичайній тумбочці. На підвіконня навіть маленькі акваріуми ставити не можна. А якщо водойма більше 60 літрів, то без спеціальної підставки, здатної витримати вагу всієї конструкції з ґрунтом і водою, просто не обійтися.

Тумбу потрібно вибирати строго за розмірами дна акваріума або трохи більше, менше - ні в якому разі. Якщо краї акваріума виходять за межі підставки, навантаження на дно і шви розподіляється нерівномірно і незабаром скло трісне або шви розійдуться.

У спеціальній тумбі зазвичай є полиці, куди можна поставити зовнішнє обладнання, скласти інструменти, засоби для догляду за акваріумом.
 

Які аксесуари для акваріума знадобляться

Фільтр для акваріума - предмет першої необхідності. За допомогою фільтра ви забезпечите підводним жителям комфортні умови існування і полегшите собі догляд. Фільтр здійснює кілька ступенів очистки води - від сміття і від хімічних домішок. У невеликих акваріумах застосовується внутрішній фільтр, а в великих водоймах зручніше використовувати зовнішній фільтр. Також можна використовувати донний фільтр, а в разі масового захворювання риб - УФ-фільтр.

Потужність фільтра слід підбирати у відповідність до розміру акваріума. Слабкий фільтр не буде справлятися зі своїми функціями, а надто потужний створить сильну течію, що може шкодити рослинам і деяким видам рибок.

Також потрібно придбати компресор для акваріума. Це зовсім не декоративний елемент, який створює в воді красиві бульбашки. Це прилад, що насичує воду акваріума киснем, необхідним для дихання всіх його мешканців. Також за допомогою потоків бульбашок з компресора в акваріумі відбувається змішування шарів води, що дозволяє підтримувати стабільну рівну температуру в усіх його куточках.

Компресори діляться на два види - поршневі і мембранні. Поршневі компресори працюють тихіше, але споживають більше електроенергії. Мембранні компресори - досить потужні пристрої, які можна підключати до одного або декількох акваріумів одночасно. Шум такі компресори видають помітний, щоб знизити його, рекомендується ставити компресор на поролон.

При виборі потужності компресора необхідно враховувати об'єм акваріума. Помпа для акваріума також необхідна для руйнування тонкої плівки на поверхні води, яку створюють бактерії.

Грунт для акваріума - це не просто декор. По-перше, в ґрунті мешкає ряд молюсків та інших підводних тварин. Крім того, в товщі ґрунту створюють колонії корисні бактерії, які переробляють продукти життєдіяльності риб. Також в ґрунті розміщуються корені підводних рослин, які покращують стан води і іноді служать рибкам додаткової підгодівлею.

Окрема тема - освітлення для акваріума. У сучасних акваріумах світильник вбудований безпосередньо в кришку.
Це:
- лампа розжарювання;
- люмінесцентний світильник;
- світлодіодні лампи.

При недоліку освітлення рослини почнуть марніти і жовтіти. Надлишок світла призводить до появи одноклітинних водоростей, і акваріум потрібно часто чистити. Тому вибір освітлення для акваріума - справа тонка. Освітлювальний пристрій не повинен гріти воду, світло повинне розподілятися рівномірно, а його спектр - задовольняти потреби рослин і тварин. Крім того, повинна дотримуватися періодичності день-ніч.

Найбільшими перепонами можливостей для тонкої настройки освітлення без порушення температурного режиму акваріума дають світлодіодні лампи.

Декорації для акваріуму дозволять вам створити свій, неповторний і загадковий підводний світ. Штучні водорості і корали, затонулі кораблі і скрині зі скарбами, стародавні амфори і колони, черепа підводних чудовиськ і забавні мультяшні персонажі - все це ви зможете встановити в своєму акваріумі.

Декорації виготовляються з пластика і кераміки - обирайте варіант на свій смак і бюджет. Однак крім чисто естетичної функції декор виконує ще й практичну. Декоративні елементи допомагають утримувати в ґрунті коріння рослин, служать притулком для багатьох видів риб і молюсків, а для деяких порід риб він необхідний для відкладання ікри. Також декор може вдало маскувати заглиблений в ґрунт розпилювач повітря.

Не слід вибирати прикраси з пористих матеріалів, оскільки в них можуть завестися патогенні бактерії або накопичуватися бруд. Не слід кидати в акваріум каміння і корчі, знайдені на березі природних водойм. У них можуть знаходитися патогенні мікроорганізми, які можуть призвести до загибелі рибок. Навіть декор, придбаний в магазині, потрібно ретельно обробити перед тим як помістити в акваріум.
 

Живі елементи декору

Рослини для акваріума - не тільки прикраса, а й спосіб наситити воду киснем, очистити від шкідливих домішок. Акваріумні рослини можуть бути:
- плаваючими в товщі води або на її поверхні;
- почвопокровними;
- розетковими і кореневищними;
- що кріпляться;
- напівводяні.

Також до акваріумних рослин відносять мохи та лишайники, що живуть поруч з водою. Це «легені» вашого акваріума, які підтримують у воді природний рівень кисню. А ще це природний корм для багатьох видів рибок, без якого вони будуть себе почувати не дуже добре.

Водні рослини природним чином допомагають боротися з мікроскопічними водоростями. Основним живильним середовищем для них є азотисті сполуки, в які перетворюються відходи життєдіяльності рибок і молюсків. Рослини використовують їх для себе, таким чином для небажаної рослинності живильного середовища стає набагато менше і шанси, що зелений наліт почне покривати всі в акваріумі, значно нижче.