Маленький акваріум | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як облаштувати маленький акваріум

Як правильно доглядати мініатюрний акваріум

Що необхідно враховувати при виборі рибок

Утримання рибок у маленьких акваріумах

Маленьке підводне царство – це чарівний світ, спостерігати за життям якого так цікаво! Однак великий акваріум - це великий клопіт. Тому зараз все більшої популярності набувають наноакваріуми об'ємом до 40-50 л.

Невеликий об'єм та компактність дозволяють встановити акваріум у будь-якому місці оселі. Він органічно виглядатиме навіть у маленькій квартирі - на робочому столі або тумбі. Доглядати його легше, тому що не доведеться відстоювати і зливати великий обсяг води, купувати потужні дорогі фільтри та компресори.

Переваги нано акваріума очевидні:

  • можна встановити практично на будь-якому місці вдома чи в офісі;
  • простий догляд, тому що підміна води незначна і чищення маленької водойми не потребує багато часу;
  • можливість швидко змінити дизайн;
  • економна витрата корму, оскільки рибок у наноакваріумі небагато.

Як облаштувати маленький акваріум

Насамперед, визначтеся з формою акваріума. Найбільш зручний для обслуговування прямокутний або квадратний акваріум нано. У таких моделях простіше встановлювати обладнання та очищувати скло від водоростей та інших забруднень. Сферичні водойми мають оригінальний вигляд, але їх важче обслуговувати та підібрати відповідний фільтр, обігрівач, світильник. Якщо вам хочеться поставити вдома саме кулястий міні акваріум, можете зайти на сайт інтернет-магазину «Мастрезоо», там представлені кулясті, прямокутні та панорамні акваріуми нано різного розміру Aquael, Fluval, Tetra, укомплектовані всім необхідним. Вибирайте акваріумний комплект, який стане гідною окрасою вашого будинку.

Для міні акваріума знадобляться:

Кришка необхідна, щоб запобігти випаровуванню води, потраплянню у водойму сторонніх предметів, а також щоб не дозволити найактивнішим рибкам вистрибувати за межі їхнього «будиночка». Часто в кришку вмонтований світильник, але у продажу можна знайти окремі освітлювальні модулі. Потужність та колірну температуру слід вибирати виходячи з розмірів акваріума та особливостей його мешканців, як риб, так і рослин.

Нагрівач води дозволяє підтримувати постійну температуру води у маленькому акваріумі. Важливо не перегріти воду, коливання температури, особливо її різке підвищення, згубно впливає на здоров'я рибок. Щоб цей параметр завжди був під контролем, обов'язково встановіть термометр.

Щоб не купувати громіздку техніку, досвідчені акваріумісти радять для наноакваріума купувати фільтр із системою аерації – у цьому випадку додатково придбати компресор не знадобиться. Для більшості рибок наявність фільтру та аерації є необхідністю, проте якщо ви з якихось причин не можете придбати його, вибирайте рибку в акваріум серед лабіринтових. Ці красиві рибки є володарями дивовижного органу – лабіринту, що дає можливість дихати атмосферним повітрям, тому для них фільтр і компресор в акваріумі не обов'язкові. До таких улюбленців відносяться:

  • півники;
  • ляліуси;
  • макроподи;
  • мармуровий гурамі;
  • карликовий гурамі;
  • медовий гурамі;
  • лябіози та ін.

Грунт і декорації обирайте так, щоб забезпечити комфорт і рослинам, і рибкам, адже деякі вихованці люблять зариватися в ґрунт або потребують укриття. Також вам знадобляться аксесуари для догляду за водоймою: сифон, губка для чищення скла, сачок, годівниця тощо.

Коли все обладнання є в наявності, потрібно правильно запустити мініатюрний акваріум. Це не вимагає великого клопоту, але приділити час і увагу цьому питанню необхідно, якщо ви хочете, щоб акваріумні рибки жили у вас довго і щасливо.

Важливо правильно вибрати місце для акваріума, щоб на нього не падали промені сонця. Занадто інтенсивне освітлення порушує біобаланс, призводить до розмноження мікроскопічних зелених водоростей, яких потім складно позбутися. Перед встановленням обладнання та наповненням водою акваріум та всі аксесуари слід ретельно вимити чистою водою без миючих засобів, використовуючи лише щітку та мочалку.

Якщо ви плануєте посадити в акваріум живі водорості, заздалегідь підберіть ґрунт і розміщуйте його у два шари або використовуйте поживну підкладку для рослин. Декор також слід вибирати, враховуючи потреби мешканців підводного царства, стиль оформлення акваріума та його розміри. Декорації мають виглядати витончено та гармонійно, не займати надто багато простору та бути простими у догляді.

Воду в акваріум слід заливати обережно, щоб не розмити ґрунт. Спочатку водойма заливається на 2/3, встановлюється все обладнання і доливається вода, що лишилася. Між водою та краєм акваріума має залишатися близько 5 см повітря. Залишіть акваріум на 3-4 дні, потім підмініть третину води, переконайтеся, що вона не помутніла, на рослинах немає нальоту та запускайте рибок. Зважайте, що перед розміщенням в акваріумі акваріумні рибки повинні кілька днів побути на карантині. Це дозволить вам переконатися, що вони здорові і не заразять сусідів інфекцією або грибком.

Рибки для маленького акваріуму | Зоомагазин MasterZoo

Як правильно доглядати мініатюрний акваріум

Маленький акваріум через невеликий об'єм води потребує особливої уваги, оскільки встановити в ньому біологічний баланс досить складно. У невеликому обсязі дуже помітні коливання температури, хімічного складу, тому ці параметри доведеться постійно контролювати. Підміну води в міні акваріумі потрібно робити частіше, ніж у великому – не менше 1 разу на тиждень, а в мініматюрних водоймах близько 15-20 л – ще частіше. Постійно контролюйте хімічний склад води. Відходи життєдіяльності рибок та рослин швидко забруднюють воду, у ній збільшується кількість вуглецю, аміаку, швидко розмножуються патогенні бактерії. Щоб рибки не хворіли і мали гарний вигляд, стежте за хімічним складом води і завжди тримайте під рукою спеціальні засоби для стабілізації складу водички, проти мікроскопічних водоростей та ін.

Часто виникає питання – як годувати акваріумних рибок у такій маленькій водоймі. Акваріумісти радять годувати рибок двічі на день, причому порція корму має бути такою, щоб рибки з'їдали її повністю за 2-3 хвилини. Те, що залишилося, краще відразу видалити сачком, щоб частинки корму не осіли на дно і не стали їжею для бактерій. Для зручності годування та чищення акваріума бажано використовувати спеціальну годівницю, яка не дає частинкам корму розпливатися по всій поверхні.

Якщо вода в акваріумі зацвіла, з'явився слиз, бурий наліт, вода постійно каламутна, потрібно відсадити мешканців в іншу ємність, промити водорості та перезапускати акваріум заново.

Щоб рибки в маленькому акваріумі залишалися активними, красивими і не хворіли, дотримуйтесь наступних правил:

  • підмінюйте воду регулярно, чим менше акваріум, тим частіше це потрібно робити;
  • дотримуйтесь режиму харчування рибок;
  • стежте за освітленням та температурою;
  • на заселяйте в акваріум надто багато риб;
  • стежте за чистотою декоративних елементів, водоростей і ґрунту.

Що необхідно враховувати при виборі рибок

Здається, що наноакваріум - це просто, але є нюанс - далеко не всі рибки підходять для маленького акваріума. Які рибки найкращі для маленького акваріума і як їх правильно вибрати? Розберемося у цьому питанні.

Щоб зрозуміти яких рибок можна купити для мініатюрного акваріума, потрібно знати кілька правил. У наноакваріумах не можуть з комфортом жити вихованці, довжина тіла яких досягає 6 см і більше. Вам доведеться або обмежитися 1-3 дорослими рибами або вибирати менших риб.

Погано почуваються у маленькому акваріумі хижаки. У природних умовах вони багато плавають у пошуках здобиці, і в акваріумі їм також потрібен простір. У тісному водоймищі рибки будуть неспокійними, агресивними, а тривалість їхнього життя скоротиться.

У невеликому акваріумі важко підтримувати природний баланс, відповідно, догляду та уваги наноакваріуму потрібно більше, ніж водоймі на 150-200 л. Якщо ви не готові приділяти багато часу акваріуму, краще зупинити вибір на невибагливих рибах.

 

Отже, для життя у водоймищі менше 60 л погано підходять:

  • великі риби;
  • хижаки;
  • риби, вимогливі до аерації та якості води;
  • забіякуваті або гіперактивні рибки.

Навіть мирні вихованці різних видів не завжди мирно співіснують в одній водоймі, тому перед покупкою слід переконатися, що риби, які вам сподобалися, сумісні. Також можуть конфліктувати мешканці акваріума, що мешкають в одній зоні: верхніх шарах води, середніх чи дні – це потрібно враховувати.

Утримання рибок у маленьких акваріумах

У наноакваріумі важливо відразу встановити баланс і підтримувати його - тоді рибки почуваються комфортно. Найкраще вибирати улюбленців з однаковими вимогами до якості води, температури та освітлення або поєднувати більш вимогливі види з невибагливими.

Ще один важливий момент – форма акваріума. Хоча у продажу чимало круглих маленьких водойм, це не найкращий варіант. Спотворення зображення завдає дискомфорту рибам і заважає вам спостерігати за вихованцями. Краще віддати перевагу квадратному або прямокутному акваріуму.

Півники

Рибки півники | Зоомагазин MasterZoo

Яскраві сіамські півники – невеликі невибагливі риби, які у процесі еволюції сформувалася здатність дихати атмосферним повітрям з допомогою спеціального органа-лабіринта. Самці приваблюють акваріумістів пишним хвостом і плавцями, самки - дивовижними переливами фарб.

Один півник може жити навіть у 5 л води, проте комфортніше йому буде в ємності 15-20 л. Двох самців заселяти в один акваріум не варто - вони починають битися, а самець і 1-3 самки складуть відмінну компанію. Також півники добре уживаються з дрібними зграйними рибками.

Якщо ви хочете завести такого вихованця, врахуйте, що вам доведеться стежити за температурою води – вона повинна становити близько 26 градусів. На поверхні акваріума не повинно бути рослин, які перекриватимуть рибці доступ до атмосферного повітря. Слід подбати про кришку або покривне скло - півники часто вистрибують з води.

Неони

Рибки неони | Зоомагазин MasterZoo

Зграйка блискучих маленьких рибок стане окрасою вашого акваріума. Вони красиво виглядають на тлі зелені і при цьому абсолютно байдужі до рослин, не схильні об'їдати листя. Неонів потрібно утримувати групою не менше 6-8 особин, а в ідеалі 10-12 рибок складуть яскраву зграйку. Об'єм акваріума для такої кількості неонів повинен бути близько 40 л. При одиночному утриманні чи в маленькій групі неони стають полохливими, стресують, тривалість їхнього життя помітно скорочується.

Температура в акваріумі повинна становити 23-25 °С, підвищення та зниження викликають хвороби та загибель вихованців. Бажано, щоб у акваріумі був фільтр. Компресор також не завадить.

В акваріумі з неонами рекомендується створити «зелену зону» та встановити декорації-укриття – неонам вони необхідні, щоб з комфортом відпочивати чи ховатися у разі небезпеки.

Даніо-реріо

Рибки даніо | Зоомагазин MasterZoo

Ще один вид мирних зграйних рибок – даніо-реріо. Це ідеальні вихованці для акваріумістів-початківців, вони дуже не вимогливі до температури води (від 15 °С до 30 °С) і її жорсткості, зате потребують аерації. Їх потрібно тримати групами щонайменше по 6 особин. Кількість риб у зграї слід підбирати відповідно до розмірів акваріума – на 1 рибу має припадати близько 2 л води.

Забарвлення даніо не надто різноманітне, проте кілька видів можуть скласти дуже мальовничу групу. Особливо красиві риби з вуалевими плавцями.

Звичайна зона проживання даніо-реріо - верхній шар води, але в невеликій водоймі вони активно рухаються по всьому об'єму. Даніо мирні та спокійні, найкраще вони уживаються з придонними видами.

В акваріумі з даніо-реріо обов'язково потрібно встановити аерацію та дуже бажано забезпечити фільтрацію води. Фахівці рекомендують в акваріумі з даніо висадити рослини вздовж задньої чи бічної стінки – вони чудово відтіняють рибок та є для них ідеальним укриттям.

Коридорас

Рибки коридораси | Зоомагазин MasterZoo

Коридораси, або як їх ще називають, панцирні сомики - улюблені багатьма акваріумні мешканці, які не тільки прикрашають водойму, а й допомагають підтримувати в ній чистоту. Рибки миролюбні, кумедні, спостерігати за ними дуже цікаво. Відмінна риса цих сомиків – три пари вусиків біля рота. Вони допомагають орієнтуватися в каламутній воді та шукати у ґрунті їжу.

Всупереч поширеній думці, що в акваріумі можна утримувати одного сомика, коридораси - зграйні тварини, вони комфортно почуваються в групі з 4-6 особин. Важливо вибрати для акваріума із сомиками підходящий ґрунт. Він має бути піщаний або з дрібної округлої гальки. Гострі краї можуть поранити плавці і шкіру, а з проміжків між великими каменями їм важко добувати їжу.

В акваріумі із сомиками потрібно висадити хоча б трохи водоростей, а також встановити гроти, корчі та декоративні укриття – у них коридораси люблять ховатися в денний час і перечікувати небезпеку. Слідкуйте, щоб сомики мали можливість підніматися до поверхні і дихати атмосферним повітрям.

Коридорасам не обов'язково встановлювати компресор, проте фільтрація води буде корисною. Температура в акваріумі повинна становити 22-26 °С, вона може бути трохи вищою або нижчою, проте допускати різких стрибків температури не можна. Слід щотижня підміняти близько чверті об'єму води.

Молінезії

Рибки молінезії | Зоомагазин MasterZoo

Молінезії - красиві невибагливі рибки сімейства Пецілієві. Їхнє утримання не викликає проблем навіть у акваріумістів-початківців. Молінезії досить великі, активні та яскраві: зараз у продажу можна знайти як одноколірних, так і строкатих молінезій чорного, сріблясто-білого, золотистого, червоного кольору, з цятками, спинним плавцем-вітрилом, хвостом у формі ліри… Словом, ці рибки – прикраса акваріума.

Утримувати молінейзій рекомендується зграйкою з 6-10 особин. Щоб самці не билися, вибирайте на одного «хлопчика» 2-3 «дівчат». У маленькому акваріумі (45-50 л) достатньо одного самця і трьох-чотирьох самиць. Врахуйте, що молінезії легко розмножуються.

Рибки активні та можуть вистрибувати з акваріума, тому відразу вибирайте для них модель із кришкою. Освітлення акваріума має працювати щонайменше 12 годин. Оптимальні параметри води цих рибок: температура 23-28 °С, кислотність нейтральна чи слабка (pH = 7-8). Їм необхідна постійна фільтрація та аерація води. Також молінезії люблят, коли в акваріумі є живі рослини.

Пецилії

Рибки пецилії | Зоомагазин MasterZoo

Пецилії – родичі моллінезій, невибагливі гарні рибки. Вони прості у догляді та утриманні, яскраві й грайливі, воліють жити зграйкою та відмінно підходять для акваріума 45-50 л. Зараз існує близько 130 різних порід пецілій: триколірні, плямисті, червоні, жовті, білі, золотаві та ін. Вони мають надзвичайно привабливий вигляд, тому користуються величезною популярністю у початківців та досвідчених акваріумістів.

Для міні акваріума вибирайте одного самця і трьох-чотирьох самиць або двох «хлопчиків» та чотирьох «дівчаток». Уникайте перенаселення акваріума, на одну пару має припадати не менше 15-17 л води, тому якщо виникає питання, п'ять чи шість пецилій завести, краще вибрати меншу кількість.

У природі пецилії живуть у водоймах з великою кількістю водоростей і темним ґрунтом, тому постарайтеся створити їм відповідні умови та встановіть корчі або грот, де вони зможуть ховатися та відпочивати. Для довгого та щасливого життя рибкам потрібна аерація та фільтрація води, температура 23-27 °С, кислотність нейтральна або слабокисла (pH = 6-8), жорсткість допустима порівняно висока – 10-20. Пецилії погано витримують нестачу кисню у воді та різкі стрибки температури.

У їжі пецілії невибагливі і можуть їсти будь-який корм, проте багато заморожених і живих кормів не містять повного комплексу поживних речовин, а це викликає погіршення зовнішнього вигляду та хвороби. Бажано використовувати спеціальний корм для живородних у вигляді пластівців або пластинок. Якщо ваші підопічні червоного, жовтого, золотистого кольору, вибирайте раціони, збагачені каротиноїдами – завдяки їм рибки будуть яскравішими та красивішими.

Гупі

Рибки гуппі | Зоомагазин MasterZoo

Гупі, без перебільшення, найпопулярніші акваріумні жителі. Самці можуть похвалитися розкішними різнокольоровими хвостами. Самиці більші і менш яскраві, хоча серед них також трапляються ошатні особини. Гупі цінують за мирний характер, яскраве забарвлення, невибагливість та здатність жити навіть в акваріумах об'ємом 10-12 л.

Вони чудово уживаються з усіма мирними рибками, проте при одиночному утриманні відчувають сильний стрес. Рекомендується заселяти у водойму мінімум одного самця і 2-3 самок. Врахуйте, що гупі дуже плодовиті, і за місяць у вас в акваріумі плаватиме ще й близько 20 мальків.

Акваріум з гупі обов'язково має бути забезпечений компресором і хоча б невеликим фільтром. Температура води має становити 22-25 °С, а кислотність - pH 6-7.5. Гупі – всеїдні, вони із задоволенням їдять сухі гранульовані та пластинчасті корми, гамаруса, заморожений корм – мотиля, дафнію, трубочника, а якщо ви забудете їх погодувати, не замислюючись підкріпляться рослинами.

Карликовий гурамі

Карликовий гурамі | Зоомагазин MasterZoo

Карликові гурамі приваблюють акваріумістів оригінальним золотисто-коричневим забарвленням з темними плямами, при цьому прозорі плавці прикрашені блакитними цятками та червоною окантовкою. Завдяки наявності лабіринту гурамі можуть дихати атмосферним повітрям, тому нормально почуваються в акваріумах без аерації та фільтрації. Карликові гурамі невеликі, в довжину рідко осягають більше 4-5 см. У невеликому акваріумі можна утримувати зграйку гурамі з 5-8 особин, причому самочок має бути в 2-3 рази більше, ніж самців.

Гурамі теплолюбні, їм потрібна температура 24-28 °С, яскраве, але розсіяне освітлення, багато водоростей, корчів та укриттів. Акваріум накривайте кришкою, по-перше, щоб рибки не вистрибнули, а по-друге, щоб температура повітря над водою не відрізнялася значно від температури води – від заковтування холодного повітря гурамі хворіють. Фільтр в акваріумі встановити бажано, а ось аерація води не є обов'язковою. Більше того, якщо компресор створює потужну течію, риба відчуває дискомфорт. Простежте, щоб вода з фільтра не давала занадто потужний потік.

Корм для гурамі можна використовувати спеціалізований або універсальний, добре підійдуть дрібні гранули та чіпси. А якщо хочете помилуватися, як рибки метушаться біля великого шматка корму, використовуйте спеціальні таблетки.

Які ще рибки підходять для невеликого акваріума. У водоймі об'ємом до 50 л можна поселити:

  • медових гурамі;
  • мікроразбор;
  • кардиналів;
  • отоцинклюсів тощо.

 

FAQ
  • Які рибки можуть жити у маленькому акваріумі без фільтру?

    Більшість риб віддають перевагу свіжій чистій воді, тому фільтр в акваріумі, особливо маленькому, необхідний. Однак є невибагливі види риб, які можуть жити без фільтра, звичайно, за умови, що 25-30% води регулярно підміняються. До цих рибок належать лабіринтові, які завдяки особливому органу не страждають від нестачі кисню у воді та можуть дихати атмосферним повітрям. До них відносяться:

    • гурамі;

    • ляліуси;

    • макроподи;

    • півники та ін.

  • Як наситити воду киснем для риб?

    Щоб збагатити воду в акваріумі киснем можна використовувати компресор або фільтр, який подає очищену воду зверху, у вигляді невеликого водоспаду, він також насичує воду киснем, хоча і меншою мірою.

  • Чи можна рибам на ніч відключати повітря?

    Якщо у вас в акваріумі живуть лабіринтові рибки, то ви можете вимикати аерацію в будь-який час, а от якщо інші види, то це загрожує проблемами, особливо влітку, коли вода нагрівається і вміст кисню в ній зменшується. Також без повітря гинуть корисні бактерії та біологічний баланс в акваріумі порушується. Тому якщо не хочете створювати вихованцям дискомфорт, а собі – зайві проблеми, аерацію краще не вимикати.

  • Чи потрібно вмикати світло рибкам в акваріумі?

    Світло в акваріумі включайте обов'язково, важливо вибрати правильний тип освітлення. Одним рибкам потрібне яскраве світло, іншим – приглушене, треті люблять яскраве, але розсіяне освітлення, тому доведеться купити їм кілька рослин, що плавають на поверхні води. Важливо, щоб вода не нагрівалася від лампи, а значить лампочки розжарювання у світильниках використовувати вкрай небажано. Віддайте перевагу люмінесцентним або світлодіодним лампам. Зазвичай світловий день в акваріумі має становити 10-12 годин. Вибираючи риб звертайте увагу на їхні вимоги до освітлення та не заселяйте разом любителів яскравого світла й тіні.

  • Як правильно міняти воду в акваріумі?

    Щоб підмінити воду в акваріумі, вимкніть фільтр і аератор і обережно відберіть 20-30% води, щоб мінімально турбувати мешканців водойми. Потім візьміть відстояну або підготовлену воду та обережно заливайте її в акваріум. Струмінь повинен бути тонким, його краще направити в сачок, на скло або стінку акваріума, щоб потік не розмив ґрунт і не травмував рибок.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі