Карп Кои | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Хто такі японські коропи

Як виглядають японські коропи

Види коропів кої

Догляд за коропами кої

Утримання коропів кої в ставку

Утримання коропів кої в акваріумі

Характер коропів кої та сумісність з іншими рибами

Розмноження коропів кої

Хвороби японських коропів

Яскраві різноколірні риби, яких нерідко можна зустріти у ставках парків та океанаріумах, насправді мають не лише декоративне значення. Вважається, що красиві японські коропи, або, як їх ще називають, парчеві коропи, приносять удачу та захищають дім від негараздів. Вони займають окреме місце у східній культурі. Ці коропи є найпопулярнішими ставковими рибами в усьому світі. Та не дарма, адже вони своїм забарвленням привертають увагу та нагадують переливи дорогоцінного каміння.

Крім всього, коропи кої відрізняються доброзичливим характером і виділяють свого господаря серед інших людей, якщо він приділяє їм щодня увагу. Також ці риби добре навчаються та можуть виконувати до 20 команд. Японські коропи живуть довго, у середньому 50 – 70 років. Однак відомі випадки, коли коропи кої жили довше. Наприклад, короп Ханако жив понад 200 років і передавався у спадок нащадкам сім'ї.

разделитель мастерzoo

Хто такі японські коропи

Історія розведення коропів кої сягає корінням у далеке минуле. Перші коропи були привезені до Китаю понад 2500 років тому з територій, прилеглих до Каспійського моря. Достеменно невідомо, коли коропи з'явилися в Японії, але вперше про них згадують у 14 - 15 століттях н.е. Спочатку коропів вирощували в спеціальних водоймищах, для споживання. Перші коропи в Японії з'явилися в провінції Нігата - це гірський район і там вони були найчастіше єдиною їжею мешканців. Іноді в окремих коропів виникали відхилення у забарвленні, та й так риб з цікавим забарвленням стали утримувати будинки, прикрашаючи ними ставки.

Згодом розведення різноколірних коропів переросло у захоплення японських селян, та набрало популярності купців і знаті. Власники схрещували своїх риб та отримували нові варіації забарвлень. Потім коропів кої розділили на породи та групи, зараз налічують понад 80 порід, а ті своєю чергою поділяються на 16 груп, кої об'єднані загальними характеристиками.

Тепер розведення коропів кої популярне у всьому світі. У багатьох країнах проходять виставки та шоу, існують клуби та асоціації любителів коропів кої. А в сучасній Японії коропів кої утримують як домашніх тварин, як у нас, наприклад, кішок або собак.

З усіх ставкових риб коропи кої найбільше підходять для життя в домашніх умовах. Японські коропи легко приручаються, не бояться людей, їх можна навіть доторкнутися, вони невибагливі до корму і добре почуваються в невеликих садових ставках або навіть в обладнаному акваріумі. На зимовий період коропів краще пересадити в захищене від морозів місце або спорудити укриття з поліетиленової плівки над водою.

Карпы Кои | Зоомагазин MasterZoo

Як виглядають японські коропи

Японські коропи – це досить великі риби. У разі утримання в ставку середня вага коропів досягає 5-6 кг, а довжина тіла до 1 м. Акваріумні коропи кої не ростуть до таких розмірів. Вони приблизно в половину менші за своїх побратимів, що мешкають у ставку.

Коропи мають видовжене тіло і потужний хвостовий плавець, яким легко маневрувати у воді. Голова велика, у самок вона помітно ширша.

Забарвлення японських коропів кої найрізноманітніше. Воно залежить від умов утримання, показників води, якості та типу корму. Зустрічається понад 80 видів забарвлень коропів коі. Принципового значення розташування та кількість кольорових плям на тілі коропа не має. Зовнішній вигляд коропів якої оцінюється в цілому: риба повинна виглядати здоровою, а її шкіра блищати. Основні відтінки забарвлення кої - червоний, помаранчевий, жовтий, білий, блакитний, чорний, бежевий.

Разделитель 2 мастерzoo

Види коропів кої

Порода коропів кої визначається забарвленням, розташуванням кольорових плям і типом луски. У цій статті ми хочемо трохи розповісти про найпоширеніші в Україні породи коропів кої.

  1. Кохаку (Kohaku)
  2. Yamabuki Ogon
  3. Utsuri
  4. Platinum Ogon
  5. Showa (Шова)
  6. Tancho (Танчо)
  7. Orenji Ogon (Оренджі Огон): помаранчевий огон

 

Кохаку (Kohaku)

Кохаку - це білий короп, з червоними (hi - хі) кольоровими плямами. Кохаку - це перша порода кої, яка утворилася в 19 столітті та з цього часу залишається найулюбленішою породою японців і багатьох інших любителів коропів кої у світі. Японці кажуть, захоплення кої починається і закінчується з кохаку.

Кольорові плями кохаку яскраві з рівними чіткими краями. Є кілька факторів правильного забарвлення кохаку:

  • немає плям біля очей і на плавцях,

  • на голові плями не розміщуються нижче ніздрів та латеральної лінії (лінія, яка ділить тіло коропа навпіл),

  • обов'язково є одна або кілька червоних плям на голові,

  • білий колір забарвлення чистий,

  • червоний займає від 50 до 70% корпусу риби.

Yamabuki Ogon

Свою назву ця риба одержала від спеціального сорту камелії з жовтими квітками, яку в Японії називають ямабуками. Це короп кої жовтого кольору, а металічний блиск лусочок цієї риби досягається завдяки її особливій будові.

Utsuri

Уцурі - це дуже ефектний чорний короп кої з кольоровими плямами. Ці плями бувають червоними (hi – хі), білими (shiro – широ), або жовтими (ki - ки).

Platinum Ogon

Платиновий огон (platinum ogon) - білий короп з металічним блиском луски. Білі коропи кої дуже популярні. Їх добре видно в ставку, навіть на великій глибині.

Showa (Шова)

Шова - трьох кольоровий короп кої, основний колір - чорний з білими та червоними кольоровими плямами. Плями у цієї риби мають чіткі межі та глибокий насичений колір. На голові допускається чорне забарвлення. Маска, яка утворюється на голові шова від поєднання різних кольорів, називається менаварою (menaware). Основа променів передніх плавальних плавців може бути чорною і називається мотогуро (motoguro).

Tancho (Танчо)

Tancho (Танчо) – відмінною рисою цієї риби є червона кольорова пляма на голові. Ця пляма має бути єдиною червоною плямою на корпусі риби. Ця порода дуже цінується в Японії, тому що своїм забарвленням схожа на прапор країни. Риби з круглим танчо на голові зустрічаються дуже рідко. Іноді заводчики трохи вкорочують лусочки риби, щоб досягти ідеальної форми плями.

Orenji Ogon (Оренджі Огон): помаранчевий огон

Як видно вже з назви, ця риба має яскраве оранжеве забарвлення. Ця порода коропів кої однобарвна. Завдяки особливостям будови, луска має металічний блиск.

Догляд за коропами кої

Попри те, що коропи кої є смачною та поживною рибою, їхня головна цінність - декоративна. Розводити цих гарних риб заради їжі недоцільно і навіть шкода. Найчастіше японські коропи кої зустрічаються в ставках, але і в акваріумах їх утримання можливе.

Утримання коропів кої в ставку

Японські коропи дуже рухливі та активні. Через це, а також враховуючи, що коропи кої виростають понад 1 метр в довжину, їм потрібно багато місця. Глибина водойми має бути не менше 1,5 метра. Це не дасть воді повністю замерзнути та коропи зможуть зимувати в підготовленому ставку. Коропи кої добре переносять холоди та температуру води до +4 градусів.

Необхідна двоступенева фільтрація та додаткова аерація водойми на випадок високої температури води, зимівлі у ставку або утримання великої кількості риб. Грунт слід закріпити, тому що коропи кої люблять зариватися носом у дно і копати його. Доповнити ставок для кої можна осокою, ірисами та іншими водними рослинами.

Утримання коропів кої в акваріумі

В акваріумі коропів кої утримувати можна, але повноцінно свою красу вони можуть розкрити тільки в просторому ставку. Якщо необхідно поселити японських коропів в акваріум, то ємність вибирається з розрахунку мінімум 5 л води на 1 см тіла коропа. Не варто селити коропів кої в акваріум об'ємом менш як 500 літрів.

Карпам в акваріумі важливо забезпечити якісну фільтрацію води, поставити стерилізатор та забезпечити рибам достатню кількість світла. Для цього акваріум розміщують у добре освітленому місці або встановлюють додаткові лампи. Якщо в акваріумі не організовано протоку, то щотижня потрібно замінювати 30% води. Температура води для кої може бути різного діапазону. Коропи більше люблять прохолодну воду, але добре почуваються і влітку, коли температура води підіймається. Коропам кої підходить вода середньої або м'якої жорсткості з нейтральною кислотністю близько 7 - 7,5 pH.

Декорації в акваріумі з коропами кої швидко забруднюються і в цілому в них немає сильної необхідності, тому що вони відвертають увагу від краси риб. Якщо ж вони все ж будуть присутні в акваріумі, слід їх надійно закріпити. Ґрунт для акваріума японських коропів краще підійде піщаний, дрібний чи середній. Колір ґрунту підбирається з естетичних міркувань, виходячи із фарбування риб.

Чим годувати коропів кої

Харчуються коропи різноманітним кормом. Вони всеїдні, кої підійде і рослинний, і тваринний корм. Можна купити спеціалізований корм для риб у нашому зоомагазині, та доповнити раціон улюбленців мотилем, ікрою жаб, пуголовками, хробаками. Корм для коропів кої збалансований і збагачений добавками, необхідними для правильного розвитку риб та формування яскравого цікавого забарвлення.

Коропів кої не треба перегодовувати. Їхній раціон не повинен перевищувати 3% від ваги риби. Періодично навіть можна влаштовувати коропам не тривале голодування. Їхньому здоров'ю це піде на користь.

Годування коропів кої позитивно впливає на їхні стосунки з людиною. Вони привчаються брати корм з рук і бачать у людині, яка їх годує, друга та господаря, і відрізняють її серед інших людей.

Годують коропів кої маленькими порціями кілька разів на день. Давати багато корму їм не рекомендується, тому що кої не з'їдять велику кількість їжі за раз і не можуть її переварити, а водоймище буде забруднюватися. А це може призвести до хвороб коропів.

 

Характер коропів кої та сумісність з іншими рибами

Через яскраве забарвлення досить складно підібрати риб, які вигідно виглядали б в одній водоймі з коропами кої. Плюс до всього, не можна селити японських коропів із дрібними рибами, тому що вони їх просто з'їдять. Вибираючи риб для сусідства з коропами кої, зверніть увагу, щоб вони не мали частин тіла, які виступають або довгих плавців, за які їх можна вкусити. Як сусіди коропам кої підійдуть довготілі види золотих рибок, соми, акул’ї барбуси, форель, орфи та райдужниці.

Розмноження коропів кої

Статева зрілість коропів кої настає у 2 - 5 років. Після того, як риби виростуть до 25 см, вже можна визначити їхню стать. Визначається статева приналежність за будовою тіла та формою голови, а також нагрудними плавцями. Самки зазвичай більші та кругліші. Також відрізняють самок і самців серед коропів кої за анальним отвором. У самців воно витягнуте, і при погладжуванні боків або натискання на тіло коропа виділяються статеві продукти. У самок воно кругле.

Розмноження коропів кої мало чим відрізняється від розведення інших коропів. Для виведення красивого і сильного потомства важливо купити коропів у перевірених селекціонерів. Щоб підвищити відсоток заплідненої ікри, для розмноження береться одна самка та кілька самців. Стимулювати прагнення до розмноження коропів кої допомагає різка зміна параметрів води.

При утриманні у ставку великої кількості риб може початися масовий нерест. Якщо ви хочете отримати яскраве і гарне потомство, краще стримувати масовий нерест, адже в такому випадку нові коропи кої, швидше за все, будуть мати невиразне забарвлення. Тому коропів, відібраних для розмноження, краще відсадити в окремий ставок.

Нерест у коропів кої починається наприкінці весни - на початку літа, коли підвищується температура води. Після нересту дорослих риб рекомендується забрати від молодняку, щоб вони не з'їли своє потомство. В акваріумі розводити коропів кої практично неможливо, бо риби потребують не тільки особливих умов для нересту, але і ємностях великих обсягів.

разделитель 3 мастерzoo

Хвороби японських коропів

Хворіють коропи кої найчастіше через перенаселеність ставка або невідповідні умови утримання, наприклад, через низьку температуру води. Поширеними захворюваннями серед коропів кої є такі.

  • Аеромоноз та псевдомоноз. На тілі риб з'являються виразки або синці, знижується апетит і короп може померти. Виникає хвороба через слабкий імунітет. Лікується антибіотиками, ваннами та чищенням особливо великих ран.

  • Карпова віспа. Виявляється у вигляді воскових наростів на плавцях, хвості та тілі. Згодом їх стає дедалі більше. З'являється найчастіше навесні. Збудником може стати вірус герпесу у тілі риби. Віспа може пройти сама собою з підвищенням температури води у ставку. Можливий рецидив.

  • Весняна віремія коропових. Тіло коропа роздувається, а плавальний міхур запалюється і кровоточить.

  • Іхтіофтіріоз. На тілі риби з'являється безліч дрібних пустул, які на вигляд схожі на манку. Короп кої втрачає апетит і треться об ґрунт. Плавці при цьому у риби практично весь час притиснуті до тіла. Захворювання лікується лікарськими препаратами. Якщо цього не зробити, то плавці почнуть розсікатися, короп опуститься на дно і може померти.

Також коропи кої уражаються паразитами та бактеріями. Тому слід уважно поставитися до якості води та правильно доглядати за ставком або акваріумом для японських коропів.

Японці жартують “Ми винайшли наймирніший спосіб завоювання світу”. І з цим не можна посперечатися. Краса і грація коропів кої просто зачаровує, а самі риби давно стали не просто окрасою ставка, а національним символом Японії, знаком удачі, щастя та достатку в домі, в якому вони мешкають.

 

FAQ
  • Скільки коштує японський короп

    Ціна коропів яка різноманітна і залежить від різних факторів, враховуючи породу і забарвлення, якість шкіри, луски риби, форму тіла та ін.

  • Чим годувати японських коропів

    Японські коропи кої всеїдні. Вони харчуються і рослинним, і тваринним кормом. Годувати коропів кої можна готовим збалансованим кормом для риб, насінням, черв'яками, мотилем, пуголовками та ін. Важливо давати корм невеликими порціями та не перегодовувати коропів.
  • Скільки живе японський короп

    Середня тривалість життя коропів кої становить 40 - 70 років. Проте часто риби доживають до 100 років. В акваріумі коропи кої живуть менше. Найвідоміший довгожитель серед японських коропів прожив 226 років.

Хочеш дізнатися більше?

После прочтение нашей статьи, посмотрите дополнительную информацию ниже:




Наши социальные сети