Зміст

Дорослі та діти зачаровано завмирають перед акваріумами, в яких плавають півники. Ці яскраві граціозні рибки зачаровують з першого погляду. Сучасні селекціонери вивели понад 70 порід півників усіх кольорів веселки, з плавниками і хвостом найрізноманітніших форм і розмірів.

Любителі цінують цю рибку за незвичайний і дуже привабливий зовнішній вигляд, а також за невибагливість - створити прийнятні умови для утримання півника дуже просто. Професіонали віддають перевагу півникам через простоту схрещування і розмноження, можливість створення нових порід, які вони представляють на регіональних і міжнародних виставках.

Безсумнівно, сіамський півник, або бійцівська рибка в останні десятиліття став однією з найпоширеніших акваріумних риб. Сіамських півників можна побачити в акваріумах у всіх країнах світу, однак їхня батьківщина - Таїланд (Сіам), Південно-Східна Азія та Індонезія.

Нам добре відомо, який вигляд мають декоративні сіамські півники. Це невеликі риби, довжина тіла яких становить приблизно 5-6 см. Тіло сплюснуте з боків. Грудні плавники невеликі, спинний, черевний і хвостовий – великого розміру, можуть мати найрізноманітнішу форму. Плавці у самців більші, ніж у самок, а забарвлення - яскравіше, особливо в шлюбний період. Найпоширеніші бійцівські рибки червоного, синього, блакитного, смарагдового, білого кольору. Не рідкість двоколірні та багатоколірні риби. Однак у природних водоймах півники мають набагато скромніший вигляд.

Якого кольору предки сучасних півників і де вони живуть? Як півники стали популярними? Чому їх називають бійцівськими? У чому секрет невибагливості цих дивовижних вихованців?

роздільник  | Зоомагазин MasterZoo

Дещо про історію рибки півник

Який вигляд мають рибки в природних умовах? Сіамський півник (Betta splendens) - представник лабіринтових риб, до яких належать також гурамі, макроподи, ляліуси, лябіози. Середня довжина становить 6 см, самки дещо дрібніші за самців. Плавці та хвіст округлої форми, невеликі. Природне забарвлення - оливкове, зеленувате, сіро-зелене, коричневе з рядами блискучих зелених плям.

Природне середовище проживання півників - теплі водойми Південно-Східної Азії зі стоячою водою або дуже слабкою течією. Також бетти живуть на затоплених рисових полях, у стічних канавах і навіть у міській каналізації. У таких екстремальних умовах півникам допомагає вижити особливий орган - лабіринт.

Лабіринт - додатковий орган дихання, розташований над зябрами, що сформувався у риб, які живуть у каламутній, бідній киснем воді. Це кілька рядів кісткових пластинок, обплетених кровоносними судинами. Півник заковтує ротом атмосферне повітря, і воно потрапляє в лабіринт, де кров насичується киснем і розносить його по всьому тілу. Це пристосування дозволяє півникам вільно дихати навіть якщо у воді кисню зовсім мало. Завдяки такій особливості вихованців можна утримувати в акваріумах без додаткової аерації, і вони почуватимуться чудово.

Спочатку увагу на півників звернули на їхній батьківщині - у Таїланді. Перші згадки відносяться до початку XIX століття. Місцеві жителі помітили, що ці риби погано уживаються одна з одною, дуже агресивні щодо одноплемінників, особливо самці. Діти ловили рибок бетта на рисових полях і влаштовували змагання на звання чемпіона села. Жорстокою дитячою забавкою зацікавилися дорослі, невдовзі з'явилися бої й турніри з грошовими ставками. Специфічний гральний бізнес процвітав, деякі чоловіки, роблячи ставку на півника-фаворита, закладали не тільки всі свої заощадження, а навіть будинки та все майно.

Особливо заповзятливі ділки почали схрещувати бетта, в результаті з'явилася нова порода, яку назвали Pla Kat, що значить «риба, що кусає». Кілька екземплярів піднесли у подарунок королю Сіаму. Новий вид вигідно відрізнявся від диких родичів тим, що був більш витривалий, і бої таких півників тривали годинами. Бійцівських півників почали спеціально тренувати: саджали у високу пляшку і змушували плавати вгору і вниз, а також збовтували воду в пляшці - вважалося, що боротьба з виром допомагає півнику стати сильнішим.

Слід зазначити, що ці «бійці» благородніші за деяких людей. Наприклад, рибка півник не нападає на суперника, коли той піднімається до поверхні води, щоб подихати. Якщо в одній ємності стикаються три самці, в бій вступають двоє, а третій не втручається. Коли визначається переможець, третя риба починає двобій із ним.

роздільник2 | Зоомагазин MasterZoo

Король Сіаму відзначив популярність боїв півників і зобов'язав усіх власників бійцівських рибок придбати спеціальну ліцензію, а також став виставляти на поєдинки власних риб. 1840 року король подарував кілька екземплярів Теодору Кантору, відомому данському натуралісту і талановитому лікарю. Доктор Кантор відніс півників до роду Макроподів, і тільки майже через півстоліття, 1909 році іхтіолог Чарльз Тейт виділив півників в окремий рід і дав йому назву Betta splendens.

У Європі рибка півник з'явилася спочатку в Німеччині та Франції, а в 1910 році вчений і колекціонер Френк Локк привіз її до США. Йому вдалося отримати кольорових особин, яких він спочатку вважав новим видом і назвав Betta cambodia. З початку ХХ століття півники стали набувати все більшої популярності, селекціонери вивели нові види з плавниками різної форми та незвичайним забарвленням. У підсумку ми можемо насолоджуватися сіамськими рибками всіх кольорів веселки й обрати для свого акваріума улюбленця до душі.

Зараз найпопулярнішими породами півників є:

  • вуалехвості - перший селекційний різновид, від якого беруть свій початок інші породи, відзначається коротким верхнім і витягнутим анальним плавцем і подовженим хвостом овальної форми;
  • напівмісяцехвості – хвостовий плавець за формою нагадує латинську літеру «D», округлу або трохи витягнуту, плавники мають схожу форму;
  • гігантські або королівські - більші за інші породи, найчастіше мають короткий округлий хвіст, рідше зустрічаються півмісяцехвості або вуалеві різновиди;
  • круглохвості - спинний, анальний плавці та хвіст мають круглу форму;
  • двохвості – хвостовий плавець складається з двох пелюсток, при цьому спинний плавець півника значно подовжений;

Догляд та утримання

Бетти – невибагливі та дуже витривалі, утримувати їх просто, а догляд можна довірити навіть дитині. Однак при облаштуванні акваріума потрібно знати особливості півників, щоб створити оптимальні умови для їхнього комфортного життя та гарного самопочуття і постійно підтримувати їх.

Акваріум та обладнання

Іноді акваріумісти-початківці, вибираючи півника, вважають, що улюбленець може чудово жити в крихітному акваріумі-кубі або кулі об'ємом 1 л або навіть у звичайній літровій банці. Це не так. Така ємність підійде тільки для перенесення та короткочасного утримання.

Мінімальний обсяг акваріума для бетти - 3-літровий, оптимальний варіант - водойма 20-50 літрів. Якщо ви хочете купити відразу кількох самців, знадобиться ємність об'ємом не менше 100 л, в якій обов'язково повинні бути корчі, декорації та зарості водоростей, щоб риби відчували себе комфортно і не билися. Однак навіть великий акваріум не дає гарантії, що самці не почнуть змагатися за лідерство. Щоб напевно уникнути бійок, встановіть поперек водойми прозору перегородку з невеликими отворами для вільної циркуляції води, і заселіть півників у різні відсіки.

Якщо ви хочете купити півнику пару, придбайте кілька самок, тому що одну він може серйозно травмувати, якщо вона виявиться не готовою до парування. Оптимальний варіант – 2-4 самки на одного самця. Водойма для такої компанії потрібна більш простора, бажано квадратна або прямокутна. Ємності у формі сфери менш бажані, тому що об'єм їх зазвичай невеликий, до 20 л, зігнуте скло спотворює зображення та створює в акваріумі неприродне освітлення. Крім того, у скляній кулі важко розмістити необхідне для життєзабезпечення півника обладнання. Якщо ви дуже хочете купити для півника саме круглий акваріум, вибирайте готові комплекти з підставкою, кришкою, світильником та фільтром.

Також вам знадобляться:

  • кришка;
  • фільтр;
  • лампа;
  • обігрівач;
  • ґрунт;
  • декорації та рослини.

Півники - активні риби, вони постійно піднімаються до поверхні води, щоб подихати та час від часу вистрибують, тому кришка потрібна обов'язково. Вона не повинна бути герметичною, щоб повітря мало вільний доступ до поверхні води.

Аерація півникам не потрібна, а ось чиста вода не завадить, чим чистіший акваріум, тим краще почуватиметься рибка і тим красивіше виглядатиме. Встановлюйте фільтр, що відповідає об'єму акваріума або розрахований на трохи менший обсяг води, щоб викид не створював сильну течію, - бетти полюбляють стоячу воду або дуже слабку течію. Слідкуйте за хімічним складом води, півники краще почуваються в м'якій слабокислій воді.

Лампа знадобиться, але при покупці уточніть, що у вас півник, щоб продавець підібрав вам відповідний світильник.Річ у тому, що бетти не люблять яскраве світло, їм потрібне приглушене освітлення.

Температура води в акваріумі має коливатися в межах 24-26°С. Якщо в приміщенні прохолодніше, без обігрівача не обійтися. Рибки непогано переносять короткочасне зниження температури до 19-20 ° С, але тривале переохолодження може спричинити хворобу і призвести до загибелі.

Ґрунт бажано купувати у зоомагазині. Річковий пісок або каміння вимагають ретельної обробки та тривалої стерилізації, оскільки патогенні мікроорганізми та шкідливі хімічні сполуки можуть негативно впливати на самопочуття півника. Вибирайте ґрунт середньої фракції. Досвідчені акваріумісти рекомендують для риб темного забарвлення вибирати світлий ґрунт, а для світлих і дуже яскравих, наприклад, червоних, темний – так півник виглядає ефектніше. Ґрунт укладайте шаром не менше 2-3 см.

Декорації, живі та штучні рослини є укриттям для півників, створюють їм комфортні умови життя, а водорості позитивно впливають на параметри води. Зверніть увагу, декорації та штучні водорості не повинні мати гострих кутів та країв, якими рибка може пошкодити плавці та хвіст. Також водорості не повинні заважати улюбленцеві підніматися до поверхні, щоб подихати.

Догляд та годування

Ще одна перевага просторого акваріума для півника (від 30 л) – порівняно простий догляд. Заміна 20-30% води знадобиться раз на 7-9 днів. У невеликих ємностях освіжати воду доведеться частіше, 2-3 рази на тиждень. Одночасно рекомендується видаляти з дна залишки корму та екскрементів.

Годувати півника потрібно двічі на день. Порцію корму відміряти так, щоб він з'їдав його повністю за 10-15 хвилин. Якщо корм залишився, наступного разу трохи зменшіть порцію. Перегодовувати рибу не варто, це може призвести до ожиріння та скорочення тривалості життя вихованця. Для профілактики бажано щотижня влаштовувати півнику розвантажувальний день.

Корм використовуйте готовий, призначений спеціально для цього виду риб або універсальний. Також півники із задоволенням їдять живий корм: трубочник, мотиль, зоопланктон, дафнії тощо.

При оптимальних умовах утримання та правильному різноманітному харчуванні тривалість життя півників становить близько 3 років.

роздільник 3 | Зоомагазин MasterZoo

Розведення півників

Якщо ви хочете не просто милуватися яскравим півником, але ще й отримати потомство, купіть одного самця і 2-4 самочок і подбайте про ще одну водойму або поділ акваріума на дві частини.

Відрізнити бетту-«хлопчика» від «дівчинки» просто: самці яскравіше забарвлені, більші, у них більше плавці та хвіст. Статевої зрілості бійцівські рибки досягають у віці 6-8 місяців. Для отримання нащадків бажано брати риб приблизно одного віку.

Пару виробників бажано пересадити в окремий акваріум об'ємом близько 4-7 л або у відокремлену частину великого акваріума. Бажано, щоб температура води була вищою, ніж зазвичай - близько 27-30 °С. У нерестовнику обов’язково мають бути водорості - кілька гілочок з дрібним листям, і будиночок, в якому самка зможе сховатися від агресивно налаштованого самця.

Першим в акваріум для нересту поселяють півня-«хлопчика», який починає будувати гніздо з бульбашок повітря та листя водоростей, скріплюючі їх слиною. Потім до акваріуму поміщають самку, яка вимітає ікру. Самець у роті переносить ікринки до гнізда і старанно охороняє його, відганяючи самку. Після відкладання ікри самку слід пересадити у загальний акваріум. Самець залишається в нерестовнику до появи мальків, потім його швидко потрібно відсадити.

Маленьких півників слід утримувати у водоймі з аерацією, годувати спеціалізованим готовим кормом або сумішшю подрібненого трубочника та артемії. Через 20-25 днів відсортуйте молодняк за розміром, тому що більші рибки будуть поїдати дрібних. Приблизно через місяць після народження у маленьких півників формується лабіринтовий орган і їх можна пересаджувати в акваріум без аерації та утримувати так само як дорослих.

Хвороби півників

Іноді сіамські півники лежать на дні акваріума або плавають на боці біля поверхні води. Така поведінка викликає паніку в акваріумістів-початківців. Однак у природному середовищі проживання півники часто поводяться подібним чином. Якщо рибка лягла на дно, стежте за нею. Бити на сполох треба, якщо вона не спливає довгий час і відмовляється від їжі.

Найчастіше півники хворіють на плавникову гниль. Це бактеріальна інфекція, яка заноситься з живим кормом, погано промитим ґрунтом чи декораціями, із хворими рибами. Плавники та хвіст півника опускаються вниз, краї виглядають обпаленими. Потрібне швидке лікування, інакше риба повністю втратить плавники.

Також бійцівські рибки хворіють:

  • іхтіофтиріозом;
  • водянкою;
  • мікозом;
  • оодініозом.

Якщо ви бачите, що півникповодиться дивно, на тілі з'явилися плями, плавці виглядають обірваними, зверніться за консультацією до фахівця та негайно розпочинайте лікування. За своєчасної допомоги хвороби швидко минають.

роздільник 4 | Зоомагазин MasterZoo

Висновки

Сіамські півники – надзвичайно красиві та невибагливі рибки, які стануть окрасою вашого акваріума. Вони не потребують особливих умов утримання. Достатньо забезпечити їм воду з потрібними хімічними характеристиками та прийнятну температуру.

Півників можна утримувати самих або з іншими рибками. Бетти непогано уживаються з пеціліями, коридорасами, тернеціями, розборами, барбусами, скаляріями, мінорами, проте іноді у них виникає бажання пообкусувати плавці у сусідів по акваріуму, особливо якщо водойма перенаселена.

Не можна утримувати півників з хижими рибами та рибками, що мають довгі вуалеві хвости та плавці.

 

FAQ
  • Скільки живе рибка півник

    При правильному утриманні та оптимальному харчуванні півник може прожити три роки.

  • Як зрозуміти, що рибка півник помирає?

    Здорові півники яскраві, помірно активні, часто підіймаються до поверхні води подихати. Рибці необхідна термінова допомога та лікування, якщо вона:

    лежить на дні;

    відмовляється від корму;

    забарвлення потьмяніло;

    плавники та хвіст помутніли, обтріпалися, склеюються;

    очі каламутні;

    на тілі з'явилися плями чи виразки;

    живіт здувся.

  • Скільки рибка півник може прожити без їжі?

    Півники не перебірливі в їжі й із задоволенням ласують готовим сухим кормом, як пластинчастим, так і гранульованим, і живим кормом. Оптимальну порцію можна визначити, простеживши скільки корму з'їдає риба за перші 15 хвилин. Рибки схильні до переїдання, тому щоб запобігти ожирінню, можна раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день. В екстреній ситуації півник може прожити без корму до трьох днів за умови, що в акваріумі працює фільтр, повітря надходить до поверхні води та в акваріумі є живі рослини. Мальків потрібно годувати не рідше ніж раз на добу.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі