Зміст

Встояти перед чарівністю кошенят неможливо! Приваблюють величезні очі, мила мордочка, приголомшлива грація. А чого варта здатність засинати у найнесподіваніших місцях, наприклад у чашці, кросівці або в центрі обіднього столу… Грайливі малюки дарують задоволення, яке неможливо ні з чим не порівняти. Проте згодом вони перетворюються на величезних солідних котів, які воліють ніжитися на дивані або контролювати ситуацію із шафи, холодильника, верхнього ярусу містечка-дряпки. Вони вже не біжать до дверей зустрічати господаря і дозволяють гладити себе, тільки коли самі цього хочуть.

Маленькі коти залишаються малюками все життя. Як кошенята, маленькі вихованці грайливі й цікаві, довірливі й товариські. Та й розміром вони не дуже відрізняються від звичайних кошенят. Вага навіть дорослих маленьких котів зазвичай не перевищує 2-3 кг. Породи маленьких котів досить різноманітні, тому, якщо ви хочете завести собі таке «вічне кошеня», то зможете обрати улюбленця пухнастого або короткошерстого, плямистого або одноколірного.

Хоча міні кіт коштує досить дорого і знайти розплідник із породистими кошенятами в Україні непросто, маленькі коти стають дедалі популярнішими. У чому ж таємниця їхньої привабливості?

Переваги котів маленьких порід

Міні кіт схожий на кошеня не лише розміром, але й темпераментом. Такі улюбленці до старості залишаються довірливими, щиро прив’язаними до господаря, грайливими, рухливими та лагідними. Однак і уваги вони потребують більше, ніж їхні великі родичі. Ці малюки погано витримують самотність, страждають від нестачі уваги та дуже прив’язані до людини. З ними потрібно багато грати, приділяти їм увагу, постійно тримати при собі. Це ідеальний кіт-компаньйон для дитини або літньої людини.

Породи маленьких котів відзначаються поступливим характером, дружністю та довірливістю. Вони рідко ділять людей на «своїх» і «чужих» і охоче йдуть на руки до всіх, тож якщо до вас часто приходять гості, вони не ризикують бути подряпаними.

Маленькому котові потрібно менше місця в оселі. Порції корму, відповідно, теж невеликі, як для кошеняти. Власники маленьких котиків, які мали досвід утримання звичайних котів, відзначають помітну економію на кормі. В іншому ці мініатюрні вихованці – звичайні коти, які потребують стандартного догляду та умов життя, тож вам не знадобляться якісь особливі навички, щоб утримувати маленького кота.

Тепер детальніше розглянемо породи маленьких котів, з’ясуємо особливості кожної.

Породи маленьких котів

Різні породи маленьких котів відрізняються певними особливостями, але одна риса притаманна їм усім – вони надзвичайно віддані власнику або власникам і погано витримують самоту. Тому перед тим, як завести вдома такого вихованця, добре поміркуйте - чи зможете ви приділяти тварині достатньо уваги, грати з нею або возити із собою. Якщо розумієте, що більшу частину часу ви перебуваєте поза домом і в цей час розважати малюка буде нікому, віддайте перевагу улюбленцям, які не потребують постійної уваги власника.

Сінгапурський кіт

Найменший кіт у світі – кіт сінгапурської породи, або сінгапура. Порода виведена в Азії, вперше були представлена на виставці 1976 року, і з того часу користується заслуженим визнанням та популярністю. Дорослі коти мають вагу близько 3 кг, киці не більше 2 кг. Коротка м’яка шерсть тварин золотисто-кремова (сепія агуті), навколо очей та рота темний контур. Шия, грудка й живіт світло-кремові, майже білі.

Коти надзвичайно доброзичливі, відмінні компаньйони, люблять грати та охоче спілкуються з усіма людьми. Представники цієї породи не агресивні, залюбки граються з дітьми та чудово уживаються з іншими домашніми вихованцями. Тривалість життя – близько 15 років.

Манчкін

Породу котів манчкін офіційно зареєстровано 1991 року в Америці. Відмінна риса цих маленьких котів – середньої довжини тіло та короткі лапки, які з’явилися у тварин у результаті природної спонтанної мутації. Вага дорослого кота – приблизно 3-4 кг, а киці – 2-3 кг.

Напрочуд кумедно спостерігати, як маленькі манчкіни озираються - вони сідають не на задні лапки, а на попу, упираються в підлогу хвостом і витягають шию. Коротколапі пухнастики дуже милі й грайливі, відмінно ладять з іншими домашніми тваринами, надзвичайно прив’язуються до людей. Тварина відзначається терпінням, зовсім не схильна до агресії та не любить самотність, тож таку кицю можна завести як компаньйона дитині або людині похилого віку. Манчкіни відзначаються міцним здоров’ям. За умови хорошого догляду кіт даруватиме вам любов та ласку близько 15 років.

Бамбіно

Перше кошеня бамбіно з’явилося на світ у 2005 році зовсім випадково – воно стало «плодом кохання» манчкіна та канадського сфінкса. Порода бамбіно експериментальна, надзвичайно рідкісна. Від манчкінів котики успадкували короткі лапки, а від сфінксів - відсутність шерсті, великі вушка і тонкий хвіст. Вага дорослої тварини не перевищує 2-3,5 кг. За дивовижну зовнішність цих вихованців називають «кіт - гном».

Ці маленькі коти - ідеальні тварини для мандрівників, вони чудово почуваються в дорозі, легко переносять переїзди, якщо власник поруч. Також у мурчиків є мила особливість - вони люблять сидіти на попі, підпершись хвостиком і склавши передні лапки на грудях. Перебувати у цій позі вони можуть довго.

Через відсутність шерсті коти мерзнуть, їм некомфортно навіть у +20. Часто улюбленці намагаються зігрітися, притискаючись до опалювальних приладів, і зрештою отримують опіки. Щоб кіт бамбіно почувався у вашій оселі комфортно, придбайте йому кілька светрів і костюмів. За умови хорошого догляду тривалість життя котів бамбіно – 14-15 років.

Кінкалоу

Одна з найрідкісніших порід мінікотів. Вони виведені 1997 року, з’явилися в результаті схрещування американського керла та манчкіна. Від батьків успадкували не дуже довгі лапки і загнуті одне до одного вушка, що стирчать догори. Шерсть буває різних кольорів. Вага дорослих тварин – від 1,5 кг до 3 кг, висота у холці – близько 20 см.

Коти кінкалоу грайливі, доброзичливі, люблять сидіти на руках і чудово витримують переїзди, головне, щоб господар був поруч. Тварини активні, цікаві та допитливі, у них міцне здоров’я. Врахуйте, що випускати котів кінкалоу на прогулянки без догляду не можна – у разі небезпечної ситуації малюк просто не встигне втекти. Живуть киці зазвичай 14-16 років.

Наполеон

Коти породи наполеон визнані найкращим засобом від стресу та депресії. Ці милі котики з величезними очима і пухнастою м’якою шерстю грайливі, довірливі й беззахисні, тому їх треба оберігати від надмірної уваги дітей, гостей або інших домашніх вихованців, оскільки маленький наполеон не здатний захистити себе від настирливої уваги, тим більше дати відкоша кривднику. У кота - антидепресанта пропорційне тіло й густа довга пухнаста шерсть, тому гладити цих тварин – суцільне задоволення. Вага дорослої киці близько 2-2,5 кг, кота – до 3 кг.

Наполеони стали результатом схрещування манчкінів та перських котів. Ці пухнастики ласкаві та довірливі, їм необхідно приділяти більше уваги, бо до глибокої старості вихованець залишається кошеням – грайливим, беззахисним і повністю позбавленим агресії. Породу було зареєстровано 1995 року. Відтоді коти наполеони надзвичайно популярні у любителів. За оптимальних умов тварини живуть 12-15 років.

Девон-рекс

Девон-рекс – давно відома та надзвичайно популярна порода міні котів. Виведені у Великій Британії у 60-х роках минулого століття. Маленькі коти девон-рекс ведуть родовід від чорного кота Керлі та є близькими родичами корніш-рексів.

Девон-рекси дуже красиві, їхня коротка хвиляста шерсть м’яка і приємна на дотик, очі – величезні та пронизливі. Тіло середньої довжини, лапки трохи вкорочені, середня вага – 3-4,5 кг. Коти активні, цікаві та кмітливі, добре піддаються дресируванню, обожнюють ігри й прогулянки. Гуляти на вулиці з ними можна тільки в теплу суху погоду, тому що шерсть не надто зігріває малюків. У холодну пору року котові знадобиться светр або костюм. Середня тривалість життя девон-рексів – 13-16 років.

Балінезійський кіт

Балінезійський кіт, або балінез, виведений в Америці і є нащадком сіамських котів, був зареєстрований 1970 року Асоціацією любителів котів. Балінези відзначаються тонкою м’якою й довгою шерстю, колір якої вони успадкували від сіамських. Вага балінезійського кота не перевищує 4 кг, зазвичай – у межах 2,5-3,5 кг.

Тварини дуже товариські, без жодних проблем звикають до шлейки й гуляють на повідці. Ці маленькі коти віддані, обожнюють власника і завжди намагаються бути поруч із ним. Багато та із задоволенням грають. Таким вихованцям рекомендується придбати спеціальне містечко, щоб вони могли самі себе розважити, дертися по стовпчиках і грати з м’ячиками та мишками на мотузках. Ці коти належать до категорії довгожителів і за умови правильного догляду проведуть у вашій родині щасливі 14-18 років.

Висновки

Як бачите, від звичайних котів маленькі вихованці відрізняються грайливістю, довірливістю, товариськістю та беззастережною відданістю власнику, якою вони подібні до собак. Малюків не можна надовго залишати на самоті, потрібно грати з ними, купувати іграшки, частіше гладити та пестити. Більшість маленьких котів – прекрасні мандрівники, які з задоволенням складають господареві компанію у відрядженнях і відпустці.

Загалом тварини невибагливі та потребують такого ж догляду, як і коти інших порід:

  • повноцінне харчування якісним кормом щонайменше 2 рази на день;
  • достатня кількість чистої води;
  • профілактика захворювань, регулярні візити до ветеринара, повний комплекс щеплень;
  • гігієнічні процедури – догляд за очима, вухами, кігтиками, шерстю.

Тварині обов’язково потрібен власний тихий куточок у будинку з лежаком чи матрацом, де улюбленець зможе відпочити. Бажано, щоб цей куточок був розташований неподалік вашого ліжка, інакше кіт відчуватиме занепокоєння й врешті решт прийде спати до вас на подушку.

Коти маленьких порід поки що зустрічаються нечасто, і придбати їх не так просто. Якщо ви вирішили завести саме такого улюбленця, купуйте кошеня лише у перевірених розплідниках та обов’язково відвідайте з малям ветеринарного лікаря. У неперевірених продавців кошенят краще не брати, тому що занадто великий ризик отримати непородисту тварину або кошеня з патологіями.

 

FAQ
  • Основні відмінності дрібних порід кішок від середніх

    Выбирая породу кошки, люди часто ориентируются на ее размер и на особенности поведения. Некоторым очень нравятся миниатюрные питомцы, и поэтому они останавливают свой выбор на мелких породах кошек. За маленькими кошками порой проще ухаживать. Им подходят любые лежанки, домики и гамаки, потому что они занимают меньше места. Но мелкие породы кошек часто очень активные, и это стоит учитывать. Также не забывайте о том, что выбирать корм и дозировку кормления следует исходя из породы и веса питомца.
  • Які породи кішок підходять для маленьких дітей

    Кожна кішка відрізняється своїм характером та звичками. Також кішки самодостатні та незалежні, та й хоч і дуже люблять своїх господарів, але можуть агресивно реагувати на різкі рухи, звуки та втручання у свій особистий простір. Тому вибираючи вихованця для дитини, слід врахувати особливості поведінки тієї чи іншої породи кішки, і вибрати лагідну та ручну тварину. Часто сім'ї з дітьми обирають ангорських та британських кішок, американських керлів, абісінську породу, бурму, регдолла. Ці породи відрізняються терплячим та добрим характером, тому їх заводять для дітей. А взагалі будь-яка кішка може стати відмінним другом для дитини, тільки варто навчити її правильно поводитися з тваринами та дати зрозуміти, що вихованці – це не іграшки.

 

Хочешь дізнатись більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі