Зміст

Завдяки своїй доброзичливій вдачі та оригінальній зовнішності сухопутна черепаха здобула заслужену популярність у любителів екзотичних тварин. Маючи спокійний і врівноважений характер, черепахи дозволяють цілком вільне поводження з собою і неспроможні завдати шкоди навіть дитині. Середньоазіатські черепахи такі невибагливі в утриманні й такі ручні, що перед ними неможливо встояти. У комфортних умовах середньоазіатська сухопутна черепаха активна цілий рік, тому спостерігати за нею буде цікаво. Вихованець швидко звикає до рук, не вимагає складного догляду, тому середньоазіатських черепах часто заводять для дитини.

У продажу можуть зустрічатися рептилії, відловлені в природі або вирощені в домашніх умовах - цей вид черепах досить активно розмножується в неволі. Бажано купувати домашню черепаху, і не тому, що вона більш миролюбна, всі черепашки відзначаються спокійним характером, а тому, що у них немає паразитів і здатність до акліматизації набагато краща.

Сухопутні черепахи досить витривалі: вони переносять значні перепади температури, не вимагають складного харчування, щеплень. Якщо ви створите черепасі відповідні умови, вона не хворітиме. Але після покупки вам слід обов'язково показати улюбленця ветеринарному лікареві й надалі іноді проходити профілактичні огляди. Оскільки ветеринарів-герпетологів не так багато, перед тим, як приносити додому середньоазіатську черепаху, знайдіть спеціаліста та домовтеся про перший візит.

Якщо ви вирішили, що вам потрібна середньоазіатська черепаха, купити її краще в зоомагазині, розпліднику або у надійного заводчика.

Середньоазіатська сухопутна черепаха - загальна інформація

Середньоазіатська черепаха невелика, доросла особина сягає завдовжки 20-25 см, самички трохи більші за самців. Вага черепахи – 1,5-2 кг. Черепахи – «дівчатка», що досягли 15 см завдовжки, готові до розмноження.

У дикій природі середньоазіатські черепахи живуть у сухих степах, де досить велика різниця між денною та нічною температурою та не надто багата й різноманітна рослинність. Для того, щоб рептилія добре почувалася у вашому будинку, створіть їй умови, максимально наближені до природних.

У природі черепахи активні кілька місяців на рік. Влітку, коли дуже спекотно, і в зимові холоди рептилії впадають у сплячку. Однак сплячка не є життєво необхідною для них і при стабільній температурі та регулярному харчуванні черепашки активні цілий рік. Якщо ви зважилися купити середньоазіатську черепаху, заздалегідь підготуйте для неї житло і створіть необхідний температурний режим. Бажано кілька днів потестувати тераріум, щоб переконатися, що все працює як треба. Для контролю температури та вологості використовуйте термометр та гігрометр. Ці прилади слід розміщувати так, щоб улюбленець не міг до них дотягнутися, бажано у верхній частині тераріуму чи фаунаріуму.

Черепаху не можна утримувати без спеціального тераріуму. Пустивши її вільно пересуватися квартирою, ви ризикуєте наступити на неї вночі, вона може застудитися від випадкового протягу і загинути.

Утримання середньоазіатської черепахи в домашніх умовах

Перше, що потрібно подбати, - тераріум. Від того, який «будиночок» буде у черепахи, залежить її здоров'я та тривалість життя. У продажу можна знайти кілька варіантів тераріумів для черепах:

• скляні;

• із прозорого пластику;

• із синтетичної або металевої сітки;

• ящик із дерева.

Скляні моделі – найбільш зручний варіант. Скло дозволяє спостерігати за черепахою, пропускає денне світло, але надійно захищає улюбленця від протягів та дозволяє підтримувати в тераріумі стабільну температуру. Пластикові моделі підійдуть не всі, а ті, які добре витримують нагрівання, не мають стороннього запаху і досить міцні. Тераріуми з сітки можна використовувати як перенесення в теплу пору року, тому що вони не дозволяють підтримувати в житлі черепахи стабільну температуру і погано пропускають світло, а також не дають можливості спостерігати за вихованцем.

Дерев'яні коробки - поганий варіант, оскільки вони вбирають вологу, на дереві може заводитися пліснява, а численні електроприлади, якими доведеться оснастити тераріум для черепахи, роблять конструкцію пожежонебезпечною.

Якщо ви живете у приватному будинку, у теплі та сухі літні дні можна переселяти черепаху до вольєру на вулиці. Як огородження використовуйте металеву сітку з отворами, в які підопічний не зможе просунути голову. Синтетична сітка не підійде - черепаха швидко розірве її та вирушить на прогулянку ділянкою, а це не завжди безпечно. Також подбайте, щоб огорожа йшла на 20-30 см у землю, адже середньоазіатські черепахи – великі любителі копатися у землі. Вони легко зроблять підкоп і виберуться на волю.

Дуже важливим є розмір тераріуму для середньоазіатської черепахи. Ці рептилії досить активні, у природі вони можуть долати кілька кілометрів на день, тому основа тераріуму для дорослої черепахи має бути не менше 80х130 см, і чим більше – тим краще.

Створюємо комфортні умови для середньоазіатської черепахи

Середньоазіатські черепахи досить витривалі, але врахуйте, що 99% хвороб розвиваються через порушення правил утримання. Тому якщо ви хочете, щоб ваша черепашка жила довго та щасливо, була здоровою й доброзичливою, забезпечте їй оптимальні умови життя. Це не складно, просто потрібно один раз придбати обладнання та правильно встановити його у тераріумі.

Температура та освітлення

Черепахи непогано переносять перепади температури, але оптимальний діапазон для них 16-32 °С. Якщо температура нижче або вище, рептилії закопуються в ґрунт і впадають у сплячку. Для підтримки потрібної температури знадобиться спеціальна лампа для тераріумів, великий вибір ламп ви знайдете на сайті «Мастерзоо». При покупці слід враховувати розміри тераріуму для черепах та кількість мешканців. Якщо у вас кілька черепах і просторий тераріум, можуть знадобитися дві лампи в різних кінцях ємності.

Не забувайте, що для черепах важливе ультрафіолетове освітлення. Тільки під впливом ультрафіолету в організмі виробляється вітамін D, що сприяє засвоєнню кальцію. Нестача кальцію провокує розвиток рахіту, а це смертельно небезпечно для черепах. Тому вам доведеться комбінувати теплові лампи та світильники з ультрафіолетовим спектром. При покупці ультрафіолетової лампи зверніть увагу на термін служби. Фахівці рекомендують оновлювати такі лампи раз на 6-8 місяців. Розміщуйте лампи так, щоб черепаха не могла до них дотягнутися.

Освітлення в тераріумі має бути досить яскравим, а от рівномірно нагрівати його не слід. У «будинку» черепахи повинна бути тепла і холодна зони, щоб черепаха сама могла вибрати найбільш комфортне для неї місце. Світловий день (з обігрівом) повинен тривати 12-14 годин, на ніч усі лампи вимикайте. Деякі любителі для обігріву тераріуму черепах використовують спеціальні шнури або килимки. Це не найкраща ідея, тому що середньоазіатські черепахи дуже люблять «розкопки», і в процесі можуть пошкодити електрообладнання або загинути від удару струмом.

Грунт у тераріумі для черепахи

З приводу вибору ґрунту для черепах ведеться чимало суперечок. Багато заводчиків використовують спеціальний промитий пісок. Також рекомендується використовувати велику м'яку тирсу або сіно, торф, кокосове волокно, кукурудзяний наповнювач для котячого туалету, іноді – деревинний наповнювач. Не варто використовувати дрібне каміння, тому що черепахи іноді ковтають його, а це викликає кишкову непрохідність і загибель вихованця. З тієї ж причини не варто захоплюватися деревним наповнювачем, оскільки гранули набрякають у кишківнику і закупорюють його.

Товщина ґрунту в тераріумі має бути не менше 4-5 см. Якщо ви помітили, що черепаха цілий день копається в кутку, не варто хвилюватися – це нормальна поведінка. Однак якщо тераріум невеликий, такою поведінкою рептилія може «натякати», що їй потрібно більше місця для прогулянок. Це зовсім не означає, що черепаху потрібно випускати гуляти підлогою будинку або квартири. Рептилія може застудитися на протязі, отримати травму, якщо її ненавмисно вдарять чи наступлять, небезпечні для черепашки інші домашні вихованці. Тож що прогулянки по дому черепахам не рекомендуються, більш просторий тераріум буде найкращим рішенням.

Які аксесуари потрібні у тераріумі середньоазіатської черепахи

У природі черепахи для відпочинку ховаються під камінням, стовбурами дерев та в норах. Тому в «холодній» зоні тераріуму розмістіть корчі, гроти, кілька великих каменів, щоб черепаха мала місце, куди вона може сховатися на ніч. Укриття не повинно бути дуже великим, оскільки черепахи комфортніше почуваються, якщо відчувають його стінки. Також укриття має бути трохи далі від джерел світла – так у черепахи створюється відчуття безпеки «будиночка».

У тераріумі обов'язково розмістіть кілька великих пласких каменів. По-перше, на камінні черепахи сточують кігтики. По-друге, воно нагрівається і є своєрідним «диваном з підігрівом» для рептилій. По-третє, каміння можна використовувати як «тарілку» - класти на нього корм, щоб він відразу не змішувався з піском і тирсою.

Якщо в тераріумі кілька черепах, з яких хоча б дві – «хлопчики», потрібно подбати про створення з каміння та корчів «кордону», щоб самці не конфліктували й не билися за територію. Відповідно, знадобиться встановлювати дві лампи обігріву, більше гротів й інших укриттів та два басейни.

Вологість у тераріумі не повинна перевищувати 40%, але водночас в ньому обов'язково потрібний невеликий басейн, в який рептилія зможе повністю поміститися. Це глиняна миска з низькими бортиками або пластикова ємність глибиною до 4 см, закопана в ґрунт. Черепахи рідко п'ють, але іноді у них виникає така потреба. А ось приймати ванни вони люблять. «Басейн» доведеться мити щодня, тому що вихованці, розслабившись у воді, схильні до дефекації.

Чим годувати середньоазіатську черепаху

Середньоазіатські черепахи – вегетаріанці, тому їм не можна давати комах, м'ясо, молочні продукти. Основу їхнього щоденного раціону має становити свіжа чи сушена зелень, а також свіжі овочі, фрукти та ягоди. Пам'ятайте, що соковитий корм – це 15-20% раціону, інакше у вихованця можуть початися проблеми із травленням.

Черепахам можна пропонувати листовий салат, подорожник, конюшину, кульбабу, тонконіг, осот, ромашку, інші дикорослі трави, особливо злакові. Якщо ви не впевнені, чи можна черепасі ту чи іншу рослину, проконсультуйтеся із ветеринаром, а краще просто не давайте. Із задоволенням поїдають черепахи гілочки яблуні, груші, берези з молодим листям. Траву та листя можна запасати на зиму, висушуючи їх або заморожуючи. Гілочки слід періодично давати черепахам, оскільки вони доповнюють раціон грубою клітковиною, а також допомагають вихованцям сточувати дзьоб.

Щоб покращити апетит улюбленця, додайте до листового корму фрукти, овочі та ягоди. Черепах приваблюють яскраві кольори, тому морква, червоний солодкий перець, буряк, полуницю, малину, яблука, капусту всіх видів вони їдять із величезним задоволенням. Але пам'ятайте, що черепашки – вибагливі особистості та гурмани, одного разу спробувавши солодку суницю чи чорницю вони можуть відмовитися їсти зелень. У цьому випадку доведеться на кілька днів відкласти частування та пропонувати рептиліям звичне трав'яне меню, урізноманітнюючи його морквою, буряком та яблуками.

Не слід давати черепашкам також:

• шкірку цитрусових;

• кісточки яблук, груш, вишень та ін;

• хліб, булки, сухарики;

• цибулю, часник;

• ревінь;

• шпинат.

Слід обмежити вживання цитрусових, вишень, огірків, винограду, солодких фруктів та ягід.

Не забудьте про спеціальні мінеральні добавки, які повинні бути в раціоні вашої черепахи обов'язково. Вони необхідні для правильного зростання, розвитку, формування міцного панцира та здорового шкірного покриву.

Будьте уважні до свого вихованця, приділяйте йому увагу – це запорука його успішного утримання.

 

FAQ
  • Скільки коштує середньоазіатська черепаха

    Вартість середньоазіатської черепахи залежить від кількох факторів: віку вихованця, місця покупки, дика тварина чи народилася в неволі. Зазвичай найдешевші дикі черепахи, що продаються з рук, однак і проблем із таким вихованцем найбільше. Невідомо, в яких умовах перевозилася та утримувалася тварина, чи є у неї паразити, хвороби. Візити до ветеринара з лишком покриють економію при покупці. Якщо ви хочете купити гарантовано здорового вихованця, звертайтеся до заводчиків або купуйте рептилій у надійних магазинах. Після покупки обов'язково покажіть нового улюбленця ветеринару-герпетологу.

  • Як доглядати середньоазіатську черепаху

    Що потрібно для щасливого та довгого життя середньоазіатської черепахи? Головне – створити вихованцю умови проживання, наближені до природних. Вам знадобиться придбати просторий тераріум, встановити в ньому лампу нагріву та ультрафіолетового випромінювання, а також розмістити термометр та гігрометр, щоб стежити за температурою та вологістю повітря. Також черепасі знадобиться невеликий басейн, укриття, в якому вона зможе ховатися, каміння для сточування кігтів. Важливою умовою здоров'я черепахи є харчування. Раціон рептилії складається тільки з рослин, також потрібно регулярно пропонувати черепашці мінеральні добавки.
  • Середньоазіатська черепаха чим годувати

    Середньоазіатські черепахи – вегетаріанці, тому не можна пропонувати їм м'ясо, молочні продукти, комах. Основа меню рептилій – трава та листя, як дикорослих, так і сільськогосподарських рослин, а також овочі, фрукти та ягоди. Однак фруктово-овочеві добавки не повинні становити більше ніж 15-20% щоденного меню.

    Можете пропонувати своїй черепасі:

    • осот, кульбабу, тимофіївку, конюшину та інші дикі трави;

    • капусту, листовий салат;

    • моркву;

    • солодкий перець;

    • помідори;

    • яблука;

    • груші;

    • кабачки;

    • гарбуз;

    • буряки тощо.

  • Скільки живуть середньоазіатські черепахи

    Середня тривалість життя середньоазіатської черепахи у сприятливих умовах становить 30 років, але траплялися випадки, коли рептилії доживали до 40 років.
  • Як визначити стать середньоазіатської черепахи

    Щоб точно визначити стать черепахи, якщо ви плануєте розводити цих рептилій, бажано звернутися до фахівця. Однак ви самі можете з'ясувати, чи «хлопчик» ваш підопічний, чи «дівчинка». Це простіше робити у дорослих черепах. Зверніть увагу на хвостик. У самців хвіст товстіший і довгий, часто загинається під панцир, а у самок хвостик короткий і просто стирчить з-під панцира. Також слід звернути увагу на клоаку, у «хлопчиків» це поздовжня смуга, у «дівчаток» - схожа на зірочку.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі