Як доглядати за ставком| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Основні аспекти догляду за ставком

Чищення ставка та підтримання якості води навесні

Як доглядати за ставком влітку

Як доглядати за штучною водоймою восени та взимку

Вибір рибок та рослин для ставка, основні рекомендації щодо догляду

 

Ставок – елемент ландшафтного дизайну, який прикрасить будь-яку, навіть невелику, ділянку. Гарний доглянутий садовий ставок з рибками та водними рослинами стане вашим улюбленим місцем відпочинку. Всі охочі створити штучне водоймище на ділянці можуть втілити в життя будь-яку фантазію, все залежить від розмірів території (став не повинен займати понад 10% ділянки), рельєфу та фінансових можливостей.

Ставок може бути зовсім невеликим, об'ємом 500-800 л, і величезним, на кілька тисяч літрів. Однак незалежно від розмірів, водоймищу знадобляться увага та догляд. Догляд за ставком має свої особливості кожної пори року. Великі ставки краще зберігають біологічну рівновагу, для підтримки балансу водної екосистеми в невеликому ставку знадобиться більше сил, а з чищенням водоймища ситуація прямо протилежна. У будь-якому випадку вам доведеться протягом усього року дбати про ставок і його мешканців. Насправді це нескладно, якщо знати основні правила та придбати необхідне обладнання. Звичайно, стартові капіталовкладення будуть значними, зате потім ви зможете багато років насолоджуватися прекрасним ставком без особливих турбот.

Основні аспекти догляду за ставком

Незалежно від того, який ставок ви створите на своїй ділянці, потрібно знати основні аспекти його облаштування. Догляд за водоймою передбачає:

• очищення та аерацію води;

• чищення дна;

• збирання з поверхні листя, залишків рослин, корму для риб та іншого сміття;

• підтримання стабільного рівня води у літню спеку;

• підготовку ставка до зими;

• турботу про рибок та рослини взимку.

Про все це ми розповімо, а також розглянемо найбільш популярні питання: чому вода в ставку стала коричневою або з'явилася піна в ставку, як очистити воду в ставку з рибками, чи потрібно виловлювати рибок на зиму та ін.

Догляд за ставком| Зоомагазин MasterZoo

Чищення ставка та підтримання якості води навесні

Садовий став - це замкнута система, в якій необхідно підтримувати рівновагу. Впоратися з цим завданням вам допоможе спеціальне обладнання та засоби для догляду за ставком. Нумо розберемося, як очистити воду в ставку з рибками, що знадобиться вам протягом року для підтримки краси ставка та здоров'я його мешканців.

Як доглядати штучний ставок на початку року? Якщо у ставка основа із пластику, плівки або бетонована і ви осушували його на зиму, зніміть укриття і перевірте, чи немає на стінках і дні ставка пошкоджень. Очищайте дно і береги від листя, гілок, відмерлих рослин та іншого сміття, що накопичилося за зиму, і заливайте воду. Зазначимо, що водойми глибиною до одного метра рекомендується осушувати на зиму, у разі сильного морозу ставок промерзає до дна, рибки та рослини гинуть. Для осушення можна використовувати звичайну помпу або шланг і діяти за принципом сполучених ємностей. Аби сміття не забивало шланг, обв'яжіть кінець шланга сіткою або нещільною синтетичною тканиною.

Що робити, якщо водоймище досить глибоке і на зиму ставок не осушували? Головне завдання – очистити дно від органічних залишків. За можливістю викачайте частину води, залишивши невелику кількість риб, і спеціальним ставковим пилососом видалити мул і сміття з дна. Спеціальні насадки цього приладу дають можливість очистити каміння, ущелини, словом, провести «генеральне прибирання». За бажання риб можна пересадити в бак з водою і очистити водойму повністю.

Якщо ставок великий і осушувати його немає можливості, навесні перевірте, чи не обсипалися береги, як почуваються риби та рослини. Ті рослини, які ви вкривали на зиму, розкрийте, встановіть горщики на мілководді або на дні. Вам неодмінно знадобиться ставковий пилосос для очищення дна. Загалом у великому ставку при правильній підготовці на зиму не буде багато сміття, а якщо у вас є регенераційна зона, то клопоту із запуском мінімум. Після очищення ставка встановіть все обладнання, яке було видалене або законсервоване на зиму, а якщо взимку працювала помпа, її слід перевірити та почистити.

 

 

Проблем навесні та на початку літа – цвітіння води. Як доглядати за штучним ставком, щоб вода завжди залишалася чистою та прозорою?

Причиною цвітіння води у ставку є крихітні водорості, які з'являються у теплій воді з великою кількістю поживних речовин та вуглекислого газу. Фітопланктон надає воді зеленого, бурого, червоного кольору і різкого неприємного запаху, часом з’являється піна. Попередити появу мікроскопічних водоростей у ставку простіше, ніж з ними боротися, тому заздалегідь подбайте, щоб у ставку був фільтр, що поєднує в собі механічне та біологічне очищення води. Також допоможуть боротися з цвітінням води декоративні рослини, що поглинають вуглекислоту та виділяють кисень. Вашими помічниками у боротьбі з водоростями стануть роголистник, тілея, елодея, фонтіналіс, водяні лілії, латаття та ін. Крім цього, ви можете купити спеціальні препарати, які очищають воду від одноклітинних водоростей. Використовуйте ці засоби за інструкцією, щоб не нашкодити флорі та фауні. Ще одним дуже дієвим способом боротьби із цвітінням води є UV-стерилізатор. Купуючи цей пристрій, зверніть увагу на його потужність, бренд-виробник (Tetra, Resun, Aquael та ін.) і вибирайте з урахуванням розмірів ставка.

Як доглядати за ставком влітку

Щоб протягом літа ваш ставок мав чудовий вигляд, потрібно:

• стежити за рівнем води;

• видаляти шкідників;

• очищати воду від сміття та водоростей.

У літню спеку йде інтенсивне випаровування води. Для утримання стабільного рівня ставка регулярно доливайте до нього свіжу воду. Здавалося б, відкрив кран, опустив шланг у воду - і готово. Але не все так просто. По-перше, сильний струмінь води може нашкодити рибкам та рослинам. По-друге, різкий перепад температури викликає захворювання мешканців ставка. Тому при поповненні ставка водою вливайте її тонким струмком, щоб вона встигала трохи прогрітися і не розмивала дно або, ще краще, наберіть ємність, дайте їй відстоятися, нагрітися та обережно переливайте воду в ставок.

разделитель риба | Зоомагазин MasterZoo

Боротися зі шкідниками ставкових рослин за допомогою інсектицидів складно, тому що хімічні речовини часто становлять небезпеку для риб та інших мешканців ставка. Набагато простіше просто змити їх із рослин водою зі шланга. Так зі шкідників комахи перетворюються на корм для рибок. Однак із жуком-плавунцем такий спосіб боротьби не спрацює. Щоб не допустити розмноження цього шкідника у ставку, виловлюйте дорослих особин, а якщо жуки встигли розмножитися, доведеться повністю осушити ставок, очистити його та обробити спеціальними засобами.

Очищення ставка передбачає збирання залишків корму для риб. Щоб звести його до мінімуму, не перегодовуйте улюбленців, давайте корм невеликими порціями, щоб риби з'їдали його протягом 3-5 хвилин повністю. Регулярно прибирайте з поверхні води опале листя та інше сміття, а також виловлюйте ряску. У невеликих ставках це можна робити за допомогою сачка, в об'ємних ставках краще використовувати спеціальний інструмент - скіммер. Цей прилад збирає все сміття з поверхні води, фільтрує та очищає воду. Скіммери бувають різного розміру та типу: водоплавні, придонні та настінні.

Як позбутися ряски та мулу в ставку? Водоплавний скіммер дозволить частково видалити бур'яни: азоллу (водяну папороть) і ряску. Однак одному йому не впоратися. Щоб надійно захистити ставок від бур'янів, встановіть фільтр, регулярно перевіряйте стан води та не захоплюйтеся частим годуванням рибок, тоді вони із задоволенням підкріплюються ряскою, для них це вітамінна добавка, а для вас – додаткове очищення ставка.

 

Як доглядати за штучною водоймою восени та взимку

Найголовніше завдання восени – прибирати з води опале листя. Чому це так важливо? Опале листя опускається на дно і починає розкладатися, виділяючи вуглекислий газ і токсичні речовини, небезпечні для риб. Також вони створюють живильне середовище для патогенних бактерій і викликають бурхливе цвітіння води у ставку навесні та влітку. Тому прибирання листя з поверхні та дна водойми – дуже важливе заняття. У великих водоймах листя доведеться збирати сачком і скіммером, невеликі можна покрити зверху сіткою, а після того, як все листя з дерев навколо ставка опаде, акуратно зняти сітку. Рослини у воді потрібно вкрити на зиму або обрізати, а росте на берегах підрізати та підв'язати так, щоб їхнє листя не потрапило у воду.

Потім необхідно підготувати ставок до зимівлі. Якщо садовий ставок невеликий і глибиною до 1 м, його повністю осушують і накривають дошками або плівкою, щоб у ньому не накопичувалося сміття. Рибок пересаджують на зиму в акваріум, рослини виймають і готують до зимівлі. Все ставкове обладнання слід очистити, вимити та покласти на зберігання в приміщення, що не промерзає.

Якщо ставок глибиною хоча б півтора метра, а зими у вашому регіоні не дуже суворі й температура води на дні не опускається нижче +5 °С, рибок і рослини можна залишити зимувати в ставку. Рослини опустіть на дно максимально глибоко і підв'яжіть так, щоб до води залишалося не менше 50 см. Рибкам забезпечте посилене харчування, щоб вони «нагуляли жирок» перед зимовими холодами. Використовуйте для цього спеціальний готовий корм із підвищеним вмістом протеїнів. Подбайте, щоб у риб взимку було достатньо кисню. Для цього можна залишити у водоймі помпу – потік води не дозволить ставку повністю замерзнути. Також ви можете залишити у воді стебла рослин із порожнистою серединою. Надійний, але дорогий варіант – обігрівач для ставка. Можна, звичайно, регулярно робити лунки у льоду самостійно, тільки не сокирою, бо гучні звуки злякають риб. Достатньо просто опустити на лід каструлю або іншу ємність з окропом, щоб у льоду протанув отвір, або просто вилити на лід трохи окропу з чайника, а в отвір, що утворився, вставити пучок трави або соломи, які завадять «віконцю» швидко затягнутися.

 

Ставок| Зоомагазин MasterZoo

Вибір рибок та рослин для ставка, основні рекомендації щодо догляду

За бажання ви можете заселити у свій садовий ставок рибок. Найбільш популярними мешканцями штучних водойм в Україні стали:

• коропи коі;

• золоті рибки;

• шубун-кіни;

• золоті орфи.

Врахуйте, що коропам коі необхідне водоймище глибиною не менше 1,2 м і з площею поверхні від 8 м2, золоті рибки, орфи і шубін-кіни менш вибагливі. Деякі любителі заселяють у ставок звичайних карасів, краснопірок або в'юнів, вони чудово почуваються у водоймі. Крім того, біля водоймища часто поселяються жаби, тритони, равлики. Земноводні та безхребетні активно розмножуються, тому контролюйте їхню популяцію.

Для водних тварин буде корисно влаштувати аерацію води, у літню спеку вона просто необхідна, тому що кисню у спекотну погоду у воді дуже мало. У такому разі вам допоможе ставковий компресор або невеликий фонтан, який не лише збагачує воду киснем, але стане прикрасою водойми. За бажанням ви можете придбати фонтан з підсвічуванням та розсікачами струменя.

Рослини для ставка діляться на кілька груп:

• глибоководні: німфеї, латаття, лотоси, водяний горіх;

• плавучі: водяний гіацинт, пістія;

• мілководні та прибережні: аїр, стрілолист, рогоз, ірис, канни, м'ята, німфейник, кали, калюжниця;

• вологолюбні, що ростуть на березі: дзвіночок, папороть, хоста та ін.

Якщо ставок невеликий і рослини не планується залишати на період зими, садіть їх у горщики, а з настанням холодів виймайте, накривайте торфом, ґрунтом, мішковиною, забезпечуйте достатню вологість і тримайте до весни в приміщеннях, що не замерзають. Якщо рослини зимують у ставку, вони також вимагають певної підготовки, причому у різних рослин вимоги різняться. При покупці квітки для ставка завжди цікавтеся, які умови зимівлі їй знадобляться. До речі, водні рослини відрізняються стійкістю до захворювань, не бояться поділу кущів і пересадки та швидко приживаються на новому місці.

Як бачите, для підтримки краси ставка йому потрібно приділяти увагу цілий рік. Якщо проводити всі заходи регулярно та вчасно, то турбота про водойму не забере багато часу, зате у вас буде чудове місце для релаксу!

 

FAQ
  • Як підтримувати чисту воду у ставку?

    Щоб вода в ставку була чистою та прозорою, вам потрібно:

    • регулярно чистити дно від органічних відкладень;

    • збирати листя, залишки рослин, корму та інше сміття з поверхні води;

    • встановити фільтр та, по можливості, ультрафіолетовий стерилізатор;

    • висадити глибоководні рослини, що поглинають вуглекислий газ та виробляють кисень;

    • стежити за популяцією тварин, безхребетних і комах, що мешкають у ставку та біля нього..

  • Що покласти на дно ставка?

    На дні ставка зазвичай розміщуються горщики з рослинами, декоративні елементи - камені, гроти, скульптури, а також обладнання для ставка: помпа, фільтр, ультрафіолетовий стерилізатор, донний скіммер, лампа підсвічування та ін.

  • Скільки має стояти вода для риб?

    Після того, як ви набрали в ставок воду, дайте їй відстоятися щонайменше добу. Запускати рибок можна після того, як температура води буде не менше + 10 ° С, інакше рибки, що зимували в теплому будинку, можуть захворіти від різкої зміни температури. При доливанні води в ставок у літню спеку відстоювати воду бажано доти, доки вона не зрівняється за температурою з водою в ставку.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі