Акваріум з рибко | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Основні причини каламутності води

Біологічна каламутність: бактеріальний вибух

Хімічні причини каламутності води

Механічна каламутність: проблеми з фільтрацією

Вплив годування та догляду за рибами

Як правильно очистити каламутну воду в акваріумі

Профілактика каламутності води в акваріумі

Від стану води в акваріумі залежить і його зовнішній вигляд, і здоров'я риб та інших мешканців. Тому важливо вчасно реагувати на помутніння й усувати причини цього явища. Як правило, це не складно. Головне — зрозуміти, чому вода втрачає свою прозорість, і виконати кілька простих дій.

У цій статті розберемо основні причини помутніння та способи, які допоможуть досягти кришталевої чистоти акваріума.

Основні причини каламутності води

Існує три основні фактори, що призводять до того, що вода в акваріумі мутніє: біологічний, хімічний, механічний. Вони стають причиною того, що рідина втрачає свою прозорість. Зокрема, вода може псуватися внаслідок:

  • розмноження мікроорганізмів;

  • порушення біобалансу через додавання води поганої якості;

  • неправильного облаштування акваріума та його освітлення;

  • гниття водоростей;

  • підняття ґрунту;

  • погано очищеного гравію;

  • різкої зміни pH при додаванні хімічних засобів;

  • використання аксесуарів із невідповідних матеріалів;

  • поганої фільтрації води;

  • застосування низки лікарських засобів.

Увага до цих пунктів допоможе не лише позбутися помутніння, а й запобігти проблемі в майбутньому.

Золоті рибки | Зоомагазин MasterZoo

Біологічна каламутність: бактеріальний вибух

Наявність бактерій в акваріумі необхідна для підтримки біологічної рівноваги. Саме мікроорганізми переробляють органічні сполуки на неорганічні. Вони посідають важливе місце в азотному циклі, перетворюючи токсичні речовини на нешкідливі нітрати.

Однак як нестача потрібних бактерій в акваріумі, так і їх надлишок негативно впливають на всю водяну біосистему. При активному неконтрольованому розмноженні мікроорганізмів рідина стає каламутною, ускладнюється процес підтримки біологічної рівноваги.

 

 

Найчастіше «бактеріальний вибух» трапляється, коли в акваріумі накопичується дуже багато органічних залишків (корму, продуктів життєдіяльності чи останків риб). Щоб усунути та запобігти дисбалансу мікроорганізмів, потрібно подбати про те, щоб надлишки цих забруднень вчасно видалялися.

Хімічні причини каламутності води

Одна з причин, чому каламутніє вода в акваріумі, — невідповідність хімічних параметрів нормі. До таких показників насамперед відноситься кислотність (pH). Відхилення від норми та різкі перепади цього параметра погано впливають як на самих риб та інших мешканців, так і на кількість «корисних» бактерій в акваріумі.

Як правило, вода стає каламутною через порушення технології її заміни. При додаванні великої кількості нової рідини в один етап, хімічні параметри суттєво змінюються, що призводить до стрімкого розмноження бактерій.

На прозорість води впливає і такий показник, як окислюваність, а також концентрація:

  • кисню;

  • вуглекислого газу;

  • аміаку, іонів амонію;

  • нітратів та нітритів;

  • хлору.

Щоб стабілізувати хімічні показники води, застосовуються спеціальні добавки та кондиціонери. Їх можна використовувати за потреби або на постійній основі, щоб підтримувати оптимальний рівень pH та інших параметрів.

Механічна каламутність: проблеми з фільтрацією

Часта причина каламутного акваріума — невідповідність фільтра обсягу ємності, а також його засмічення. Вода втрачає свою прозорість і стає брудною через недостатнє очищення.

Якщо після обслуговування фільтра проблема не зникла, швидше за все, потрібно буде придбати новий, щоб він міг ефективно пропускати весь обсяг води. Проблеми з системою очищення призводять не тільки до каламутності, а й до того, що знижується необхідний для підтримки життя та здоров'я риб рівень кисню.

роздільник риби | Зоомагазин MasterZoo

Вплив годування та догляду за рибами

Неякісний корм для риб призводить до замутнення води. Їжа занадто швидко розчиняється, підводні мешканці не встигають її з'їсти, а весь об'єм рідини в акваріумі забарвлюється бурим відтінком.

Також причиною непрозорості води часто стає надлишок корму. Риби не з’їдають всю порцію, тому залишки поживи плавають в акваріумі. Небезпека такої ситуації не тільки у тому, що вода виглядає неестетично, а й у тому, що недоїдений корм може спровокувати розмноження бактерій.

Саме тому важливо вибирати їжу для рибок високої якості, а також слідкувати за тим, щоб годування було регулярним, достатнім, але не надмірним.

Як правильно очистити каламутну воду в акваріумі

Якщо вода в акваріумі каламутна, важливо діяти повільно та поетапно. Зазвичай перш за все хочеться замінити весь об'єм рідини на чистий, але це те, чого не варто робити. Такі істотні зміни згубно впливають на мешканців акваріума. Рекомендується слідувати наступному алгоритму:

  1. Стабілізувати процес годування, щоб не було надлишку корму.

  2. Перевірити фільтр, провести його очищення.

  3. Видалити забруднення ґрунту за допомогою сифона.

  4. Використати спеціальні засоби для очищення води.

Важливо встановити причину помутніння. Так, наприклад, при надмірному розмноженні зелених водоростей потрібно подбати про те, щоб освітлення було менш яскравим. Також важливо переконатись, що габарити акваріума відповідають кількості його мешканців. При «перенаселенні» може початися процес гниття продуктів життєдіяльності. Декор із невідповідних матеріалів також нерідко стає причиною помутніння.

Рибки в акваріумі | Зоомагазин MasterZoo

Профілактика каламутності води в акваріумі

Забезпечити прозорість води в акваріумі допомагає низка нескладних профілактичних заходів. Необхідно:

  • встановити якісну систему фільтрації та регулярно її обслуговувати;

  • вибрати аксесуари та декор зі спеціального нетоксичного пластику;

  • стежити за режимом харчування та не допускати надлишку корму;

  • накривати акваріум кришкою, щоб у нього не потрапляв пил та бруд;

  • не міняти понад 25% води за один раз;

  • використовувати спеціальні добавки за потреби.

І, звичайно, регулярно проводити очищення дна сифоном. Промивати ґрунт у воді не рекомендується, щоб не видаляти з нього корисні бактерії.

Так, на прозорість води в акваріумі впливає баланс хімічних показників, мікроорганізми, механічні фактори, кількість корму. Якщо рідина помутніла, важливо комплексно підходити до проблеми з огляду на всі ці параметри. Не можна різко змінювати будь-які умови, оскільки це може порушити біологічний баланс. Якість води та її прозорість допоможуть підтримати планомірні та поетапні заходи з очищення, гарне обладнання та спеціальні добавки.

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі