Хом'як - дуже мила та цікава домашня тварина. Улюбленців - гризунів часто обирають для дітей, тому що вони можуть впоратися з доглядом за ними. Хом'яки не вимагають вигулу та від них не залишається шерсть на всіх предметах вдома Але при цьому вони дуже гарні та кумедні.

Загалом є 19 видів хом'яків та понад 400 порід цих гризунів, але небагато з них підходять для домашнього утримання. Породи хом'ячків часто схожі між собою зовні, але при цьому мають різні риси характеру та поведінки. Не можна селити різні види хом'яків разом до однієї клітки. Інакше вони битимуться між собою.

Різновиди хом'яків

Вибирати породу домашнього хом'ячка слід не менш ретельно, ніж породу собаки чи кішки. Вам жити разом з улюбленцем і потрібно, щоб ваші звички та характер хом'ячка збігалися. Розберімось, які породи хом'яків найкраще підходять для домашнього утримання та які характеристики у кожної з них.

Джунгарський хом'як

Джунгаріки відмінно підходять для утримання вдома, як улюбленці. Вони дуже милі та доброзичливі. Відрізняють їх мініатюрні розміри та темна смужка, що йде від мордочки по всій спині. Джунгарські хом'ячки потребують частого прибирання клітки, інакше швидко пошириться неприємний запах. В ідеалі прибирати житло улюбленців потрібно щодня.

Забарвлення Коричнево-сіре або сіре з білим черевцем, кремово-руде або біле з сірими цятками
Розміри Довжина тіла до 10 см
Характер та відносини з іншими породами Добрий та доброзичливий, проте потрібне окреме утримання
Тривалість життя До 2-4 років

Сирійський хом'як

Гарні, допитливі та віддані хом'ячки. Навіть під час довгої розлуки з господарем вони не забувають його та не відвикають від власника. Рухливі, люблять активні ігри та біг у колесі. Ручні, охоче йдуть на контакт. До сирійських хом'яків належить популярний вид домашніх хом'ячків - ангорські, які відрізняються різноманітним забарвленням та довжиною шерсті.

Забарвлення Пісочне, через яку сирійських хом'яків називають ще золотими. Ангорські хом'ячки відрізняються великою різноманітністю кольорів
Розміри Довжина тіла до 13-18 см
Характер та відносини з іншими породами Рекомендується окреме утримання
Тривалість життя До 2-4 років

Хом'як Роборовського

Карликова, мініатюрна порода хом'ячків, яка відрізняється високою активністю. Хом'яки Роборовського весь час у русі. Тому їм потрібна простора клітка. Вночі та ввечері активність підвищується. До рук даються неохоче. Характерна особливість породи – білі надбрівні дуги. Хом'ячки швидко стрибають, тому що передні лапи коротші за задні.

Забарвлення Пісочно-жовте. Є й інші забарвлення, але такі види відрізняються проблемами зі здоров'ям
Розміри Довжина тіла до 4-5 см
Характер та відносини з іншими породами Підходять для групового та окремого утримання
Тривалість життя До 3-3,5 років

Хом'як Кемпбелла

Мініатюрна порода, яка схожа на джунгарських хом'ячків через розміри та забарвлення, але відрізняється незвичайною шерстю. У хом'ячків Кемпбелла не росте шерсть на лапках, а по всьому тілу вона спрямована в різні боки, і тому виглядає скуйовдженою. На відміну від інших видів хом'ячків, ця порода не змінює шерсть до зими. Також потребують частого прибирання клітки.

Забарвлення Коричневе, сіре, кремове, біле. Можуть мати два варіанти забарвлення. Перше, агуті, відрізняється шерстю з темним корінням і смужками з боків тільця. Друге, селф, однотонне, але можливі цятки на черевці
Розміри Довжина тіла до 10 см, вага до 50 г
Характер та відносини з іншими породами Часто кусаються, брати на руки рекомендується лише у рукавичках. Найліпшим буде поодиноке утримання, але в природі можуть проживати парами та групами
Тривалість життя До 1,5-2,5 років

Хом'як Тейлора

Карликова порода. Хом'ячки зовні схожі на мишей завдяки витягнутій формі мордочки та хвосту. Шерсть м'яка, довга та пухнаста. Можлива темна смужка на спинці, а надбрівні дуги виділяються завдяки світлішої шерсті. Цікаво, що самці Тейлора допомагають самкам дбати про потомство, що невластиве для хом'яків. Ця порода більш активна ночами та ввечері.

Забарвлення Бурих відтінків, черевце завжди світліш
Розміри Довжина тіла близько 8 см
Характер та відносини з іншими породами Доброзичливий, цікавий, добре йдуть на контакт із людиною. Можна утримувати як одного хом'ячка, так і пару чи групу
Тривалість життя До 1,5-4 років

Барабінський хом'як

Барабінських хом'ячків, або як їх ще називають, дауриків, рідко зустрінеш як домашнього улюбленця, адже вони відрізняються волелюбною вдачею. Цю породу не візьмеш на руки і не привчиш до контакту з людьми. Самки, хоч і мають сильний материнський інстинкт, але можуть бути агресивними навіть зі своїми дітьми. Активний, особливо вночі. Взимку на кілька днів занурюється у сплячку. Купати не можна. Краще селити барабінських хом'яків у простору клітку та обов'язково поодинці.

Забарвлення Бурих відтінків, вуха з білою облямівкою. Може бути темна смужка на спині або на потилиці
Розміри Довжина тіла до 13 см, довжина хвоста 3-4 см
Характер та відносини з іншими породами Агресивний, для одиночного утримання
Тривалість життя До 2-3 років

Альбіноси

Ці хом'ячки є результатом природної мутації та роботи селекціонерів, які змогли позбавити альбіносів більшості серйозних проблем зі здоров'ям та схильності до хвороб. Зустрічаються альбіноси у різних породах хом'яків, наприклад, серед джунгарських, сирійських чи сибірських. Від того, до якої породи хом'яків належить альбінос, багато в чому і залежить його характер та особливості утримання.

Забарвлення Відрізняються білою шерстю та червоними очима
Розміри Довжина тіла 5-10 см, залежно від породи
Характер та відносини з іншими породами Миролюбні та контактні, призначені для окремого утримання
Тривалість життя До 2-3,5 років, залежно від породи

Китайські хом'яки

Активні та спритні китайські хом'ячки зовні мають схожість з мишами. Схожими їх робить витягнута мордочка та довгий хвіст. Активні й вдень, і вночі. Кусаються дуже рідко, тільки якщо сильно налякати чи заподіяти біль. Деякі китайські хом'ячки мають темну смужку на спині.

Забарвлення Пісочно-коричневе, біло-сіре, можливе плямисте забарвлення
Розміри Довжина тіла 8-12 см
Характер та відносини з іншими породами Добрі, проте рекомендується окреме утримання
Тривалість життя До 2,5-3 років

Звичайні хом'яки

Ця порода хом'ячків відрізняється більшими розмірами, до 35 см. Впадає в зимову сплячку незалежно від умов утримання. Під час сплячки, однак, може прокидатися, щоб поїсти. Якщо утримувати цих гризунів удома, то потрібно купити міцну та надійну клітку, оскільки з урахуванням досить великих розмірів, хом'як може перегризти прути та навіть зіпсувати меблі.

Забарвлення Переважно коричневих відтінків, темніше черевце, світлі ділянки - ”шкарпетки” на лапках та “маска” на мордочці
Розміри Довжина тіла 20-35 см
Характер та відносини з іншими породами Мирний, але іноді бувають спалахи агресії. Сперечаються за територію, тому краще утримувати окремо
Тривалість життя До 8 років

Вибір та утримання хом'ячків

Хом'яків досить просто утримувати вдома, але вони, як і будь-які інші улюбленці, вимагають уваги та відповідального підходу. Їм потрібно забезпечити комфортні умови для життя, піклуватися про гігієну та правильне харчування. Домашні хом'ячки часто схильні до діабету, тому складається відповідний їм раціон без надлишку фруктів.

Можна зробити плашку з кормами для гризунів

Хом'ячків не можна:

  • купати,
  • карати чи кричати на них,
  • селити разом самців та самок;
  • розміщувати в клітці групами, попри їх агресію та боротьбу за територію;
  • селити в порожню клітку без будиночків, іграшок тощо.

Поведінка хом'яка залежить багато в чому від породи, але також впливає і темперамент кожної окремої особини. Змінити поведінку практично неможливо, хіба що приручити ласкою та увагою. Тому вибирайте улюбленця відповідно до того, які властивості характерні тій чи іншій породі, щоб вони збігалися з вашими звичками та дозвіллям.

Якщо ви шукаєте такого улюбленця, якого хочете часто тримати в руках і грати з ним, краще вибирати хом'ячка середніх розмірів. Вони не такі тендітні, як карликові породи, та їх простіше діставати з клітки та утримувати в руках.

Здебільшого хом'яки – нічні тварини, тому більш активні ввечері та вночі. Цей фактор також слід врахувати, якщо ви вирішили завести хом'ячка. Тому вибирати хом'яка рекомендується ближче до вечора, коли гризун прокинеться і буде грайливим, і ви зможете побачити його характер.

Як забезпечити безпеку та комфорт хом'якам вдома

Приносити додому нового улюбленця-гризуна потрібно обов'язково у підготовлене місце. Купуйте клітку відповідного розміру. Її габарити та частоту прутів вибирайте з огляду на породу хом'ячка, особливості його поведінки, рівень активності та розміри. Важливо, щоб хом'як не міг втекти з клітки або застрягти у сітці.

Клітки бувають різні, навіть багатоповерхові, де можна влаштувати для хом'яка справжній замок з розвагами. У клітці обов'язково має бути годівниця та поїльник. Часто навіть встановлюють кілька годівниць для різного виду корму. Наприклад, одна для сухого корму, друга для сирих фруктів чи овочів. Щоб самостійно не розраховувати норму необхідних хом'яку калорій та поживних елементів, можна купити готовий корм для гризунів та інші ласощі.

З огляду на те, що хом'ячки активні, клітки для гризунів обладнують колесом. Бігаючи в ньому, хом'яки підтримують свою вагу в нормі та забезпечують необхідну активність. Також є й інші різні іграшки та лабіринти для хом'ячків, які зроблять життя улюбленця більш веселим та цікавим.

Не забудьте про будиночок для хом'ячка. Це може бути готове житло чи укриття або декорація для клітки, де хом'як з’є собі гніздо самостійно. У ньому він відпочиватиме вдень і спатиме.

Висновки

Доглядати хом'ячків досить просто. Вони милі та кумедні. За ними цікаво спостерігати та хом'ячки стануть чудовими товаришами як дітям, так і дорослим. При цьому хом'яки розумні, розуміють слова та розрізняють команди. А для утримання вдома підходить відразу кілька порід хом'ячків, і ви зможете вибрати собі улюбленця з відповідним характером та звичками. А в зоомагазині MasterZoo знайдете все необхідне, щоб облаштувати йому комфортний будиночок та дозвілля!

 

FAQ
  • Яка порода хом'яка найдобріша?

    Найдобрішими та товариськими вважаються джунгарські та сирійські хом'ячки. Однак, якщо порівнювати ці дві породи, то приязнішими будуть сирійські хом'ячки. Вони майже ніколи не кусаються і добре ладнають із господарями. Їх можна брати на руки та грати з ними.
  • Яка порода хом'яків належить до домашніх?

    Для утримання вдома підходять різні породи хом'яків. І кожна з них має свої особливості характеру та поведінки. Відрізняються хом'яки не лише зовні. Тому потрібно вибирати улюбленця виходячи з його розмірів, звичок та рівня активності. Найпопулярнішими породами хом'ячків для домашнього утримання є сирійські та джунгарські. Тому що вони майже не кусаються та охоче йдуть на контакт із людьми. Також відрізняються тим, що часто активні і вдень.

  • Яка порода хом'яків менш агресивна і не кусається?

    Найблагодушнішою породою хом'ячків вважається сирійський. Вони часто зустрічаються як улюбленець. Сирійські хом'яки майже не кусаються, охоче граються з іграшками та активні, тому за ними весело спостерігати. Також не відвикають від господаря, навіть якщо його довго не бачили

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі