Зміст

Це активне звірятко з блискучими оченятами-намистинками і красивою шерсткою зачаровує з першого погляду. Дедалі частіше тхори стають домашніми улюбленцями, проте далеко не завжди господарі точно знають, як доглядати за ними.

Домашній тхір не вимагає складного догляду, але низку нюансів потрібно знати заздалегідь, щоб уникнути неприємних ситуацій для вас і для улюбленця.

роздільник 1 | Зоомагазин MasterZoo

Домашні тхори: особливості

Домашні тхори, яких також називають фретка або фуро, відрізняються від диких тварин більш поступливим характером і дружелюбністю. Домашній тхір фуро може бути найрізноманітнішого забарвлення:

  • соболиний;
  • альбінос;
  • шоколадний;
  • цинамон;
  • панда;
  • сріблястий та ін.

Звірятко фуро легко навчається, відгукується на ім'я, дуже любить, коли йому приділяють багато уваги. Тхір завжди активний і допитливий, у вашому будинку дуже скоро не залишиться жодного куточка, куди б він не заліз. Однак цікавість і рухливість здатні зіграти злий жарт із твариною. Господар може ненавмисно травмувати його, або сам улюбленець забереться в таке місце, звідки не зможе вибратися.

Тхір — домашній улюбленець, який потребує уваги та виховання. Якщо хочете отримати ласкавого й уважного улюбленця, купуйте молодого хвостатого і проводьте з нею якомога більше часу. У цьому випадку фуро буде дуже ручним, навчиться розуміти і реагувати на ваш настрій. Він буде лащитися до вас після вашого повернення з роботи і пропонуватиме гратися.

До речі, тхори непогано ладнають із собаками та котами, а ось птахи, хом'яки та інші гризуни часто стають для нього здобиччю.

Скільки живуть тхори в домашніх умовах

Тхір отримує хороший догляд? Тоді він може прожити 10 і навіть 12 років. Середня тривалість життя домашніх тхорів становить 6-7 років.

Догляд за домашнім тхором простіший, якщо більшу частину часу він проводить у клітці, а "погуляти" будинком або за його межами виходить на 1-3 години. Прогулянки для тварини життєво необхідні. Фізична активність дає змогу нормалізувати обмінні процеси, підтримувати в тонусі організм, і, що важливо, дарує тхору задоволення і бадьорість.

Запорука довгого і щасливого життя фретки:

  • активні прогулянки;
  • збалансоване харчування;
  • гігієна;
  • наявність затишної нірки.

роздільник 2 | Зоомагазин MasterZoo

Чим харчується домашній тхір: що можна давати і чого давати не можна

Догляд за тхором у домашніх умовах передбачає збалансоване різноманітне харчування. Якщо у вас фретка, догляд, як за котом, — не ваш варіант. Кіт може їсти 2 рази на день, не відчуваючи дискомфорту, а ось тхорам потрібно забезпечити харчування 6-9 разів на день. Річ у тім, що у звірів дуже швидкий обмін речовин, та й на постійну біганину та ігри енергії потрібно багато. Саме тому годування тхора в домашніх умовах слід організувати частіше, але невеликими порціями.

У раціоні мають бути білкові продукти — не менше 40%, а також жири, трохи клітковини, вітаміни та мінерали.

Організувати харчування тхора можна по-різному: купити спеціалізований корм, використовувати сухий корм для кошенят або вагітних кішок, годувати натуральною їжею.

Знайти спеціальний тхорячий корм досить складно, а суперпреміальний або холістик на полицях магазинів і в інтернеті з'являються вкрай рідко. Економ-варіант краще не купувати, від нього користі звірку не буде, а ось проблеми зі здоров'ям можуть виникнути.

Корм для кошенят або годуючих кішок збагачений білком і мінеральними речовинами, тому підходить тхорам, забезпечуючи їх усім необхідним. З цих кормів також слід вибирати варіанти не нижче преміального, а краще купити суперпрмеміум.

Що потрібно для тхора в раціоні, якщо планується тримати його на "натуралці"? Слід заздалегідь продумати меню. Його основу мають складати:

  • м'ясо: курка, курча, качка, індичка, телятина, яловичина;
  • субпродукти: серце, печінка, нирки, курячі шлунки;
  • хрящі;
  • каші в невеликій кількості: рис, гречка, вівсянка;
  • м'які овочі, ягоди та фрукти з невисоким вмістом клітковини;
  • яйця і кисломолочний сир.

Суворо протипоказані тваринам молоко, борошняні вироби, шоколад та інші солодощі, твердий сир, ковбаса, горіхи, в'язкі та липкі продукти. Вони можуть викликати розлад травлення і закупорку кишечника, спровокувати ожиріння, діабет та інші небезпечні захворювання.

На що звернути увагу в догляді: шерсть, кігті, як купати

Тхір — дуже охайне звірятко, але самостійно в домашніх умовах йому складно доглядати за шерсткою і кігтями. На відміну від котів, фретки люблять плавати. Купання в теплій воді приносить їм задоволення. Однак набирати повну ванну води не варто, тхір повинен мати можливість стати на лапки. Купати їх потрібно зі спеціальним шампунем, наприклад, шампунем для тхорів і гризунів ProVET "Профілайн", раз на два-три тижні або за потребою — якщо вихованець сильно забруднився. Після купання шерсть потрібно ретельно витерти і просушити феном. Звірята дуже ніжні, і протяг або переохолодження можуть стати причиною застуди. Якщо улюбленець неприємно пахне, а час купання ще не настав, можна скористатися спреєм-дезодорантом TropiClean або іншим подібним. Однак робити це слід обережно, оскільки на будь-яку косметику в звіра може бути алергія.

Кігті у тхорів ростуть дуже швидко, але при домашньому утриманні вони не сточуються об каміння, ґрунт або кору дерев, тому доведеться їх підрізати. Для манікюру тхора в домашніх умовах можна використовувати кігтерези, призначені для котів і маленьких собак. Якщо боїтеся поранити тваринку, зверніться по допомогу до ветеринарної клініки або грумінг-салону.

Раз на один-два тижні тхору необхідно чистити вушка. Флакон з лосьйоном для чищення попередньо опускають у теплу воду на 10 хвилин. Це важливий етап, оскільки холодна рідина буде дуже неприємна тхору і може йому нашкодити. Лосьйоном змочують ватний диск і потім обережно протирають ним вушну раковину. Під час очищення будьте обережні, щоб не пошкодити барабанну перетинку.

Тхори й візит до ветеринара

Тхора, як і будь-якого іншого домашнього звіра, треба познайомити з ветеринаром. По-перше, знадобиться вакцинувати тварину. Перші щеплення рекомендується робити в 2-3 місяці, а далі проводити вакцинацію тхора за спеціально розробленою схемою.

Першим призначається щеплення від чуми м'ясоїдних тварин, потім, через 2-4 тижні, — від сказу. У низці країн практикується ревакцинація від чуми і щеплення від лептоспірозу. Щеплювати проти сказу і чуми потрібно регулярно за схемою, яку запропонує вам ветеринарний лікар. Зазвичай така вакцинація проводиться щорічно.

Зверніть увагу, що антитіла з'являються в організмі тхора тільки через 10-12 днів після щеплення. У цей період тхір повинен перебувати вдома на карантині, не виходити на вулицю і не контактувати з іншими тваринами.

За несприятливої епідемічної ситуації у вашому регіоні можна звернутися до ветеринарної клініки і зробити додатково щеплення від гепатиту, стригучого лишаю, туберкульозу, лептоспірозу, аденовірусу та інших захворювань. Але вони робляться тільки за рекомендацією ветеринара.

Тхори, як і інші звірі, можуть страждати від кліщів, бліх, гельмінтів. Їм необхідна своєчасна обробка від паразитів. Дуже зручно для цих цілей використовувати краплі на холку Advocate від зовнішніх і внутрішніх паразитів.

Окремим приводом звернення до клініки стане стерилізація. Якщо ви не плануєте розведення цих тварин, обговоріть з лікарем операцію. Річ у тім, що тхори, і самці, і самки, не виходять самостійно з гону. Якщо у самочки почалася тічка, вона триватиме доти, доки не відбудеться в'язка. У період затяжного гону у самки тхора виробляється патологічно багато статевих гормонів. Вони пригнічують імунітет, призводять до анемії, а через півтора-два місяці і до загибелі тварини. Самці тхора через затяжну "весну" сильно пахнуть, стають агресивними, їхній стан загрожує запаленням простати.

Найкращий час для стерилізації самки — це вік 6-8 місяців, до першої тічки. Якщо ж тічка почалася, відразу зверніться до ветеринара. Стерилізація має протипоказання, про них докладніше розповість ветеринар. Також існують спеціальні гормональні препарати, що запобігають тічці.

Клітка та лоток для тхора: як і де облаштувати

Господар фретки повинен подбати про просторе і зручне житло для улюбленця. Маленька клітка не підійде - брак активності провокує проблеми зі здоров'ям і поведінкою.

Для тхора потрібна простора клітка з основою не менше 60х80 см, бажано з декількома ярусами, щоб тваринка могла активно бігати і стрибати. Напевно сподобається улюбленцю гамак, тунель, драбинка, інші іграшки. Не забудьте розмістити в клітці будиночок, в якому фуро зможе витягнутися на повний зріст і відпочити, почуваючись у цілковитій безпеці. Якщо такого куточка в клітці не буде, тхір стане нервовим і агресивним.

Звичайно ж, знадобиться лоток. Привчати до нього потрібно відразу. Тварина швидко розуміє, навіщо він потрібен, і охоче користується. У лоток можна насипати той самий наповнювач, який використовується для котячих туалетів. Вид наповнювача залежить від уподобань вашого вихованця. Найчастіше господарі використовують деревні гранули або тофу. Тирса, глиняні або силікогелеві наповнювачі - поганий вибір. Через тирсу у тхора можуть бути проблеми з диханням. А глина і силікогель заб'ють шлунок, якщо звір її проковтне.

роздільник3 | Зоомагазин MasterZoo

Тхори і вихід на вулицю: як готуватися і як гуляти

З твариною можна гуляти на вулиці. Але робити це слід тільки після повного курсу щеплень і в гарну погоду. До шлейки та повідця улюбленця слід привчати поступово. Спочатку одягніть на тхора шлею і дайте йому ласощі. Переконайтеся, що вона не тисне і не передавлює йому тіло. Потроху збільшуйте час перебування в шлейці, потім пристебніть до неї повідець. Слідкуйте, щоб він не обмотався навколо звіра. Не смикайте різко повідець і ніколи не піднімайте тваринку на шлейці.

Дайте улюбленцю час освоїтися на вулиці, а потім збільшуйте тривалість прогулянок. Будьте уважні, при наближенні собаки або іншої небезпеки, візьміть тхора на руки. Завжди перевіряйте його лапи після прогулянок.

Влітку бажано виводити тхора на вулицю в сутінках, коли спала спека, і мати при собі запас води, оскільки зневоднення у звірів настає дуже швидко. У прохолодну пору стежте за тхором. Якщо він почав тремтіти, припиніть прогулянку і зігрійте його, помістивши собі під куртку.

Неприємний запах від тхора: через що буває і як його позбутися

Часто люди відмовляються від ідеї про заведення тхора через пов'язаний із ним неприємний запах. Причин у нього кілька.

Шерстка тхора має характерний мускусний запах. Сальні залози тхора виділяють секрет, що має цей аромат. Інтенсивніше пахнуть самці, особливо під час статевого гону. Також у тхорів є параанальні залози, що виділяють рідину, яка сильно пахне. Виділяє її тхір, коли наляканий, збуджений або мітить територію. Запах дуже сильний, але на щастя, швидко вивітрюється. Домашнього улюбленця, не призначеного для розведення, необхідно стерилізувати. Це роблять не тільки для того, щоб знизити його запах, а й для профілактики проблем зі здоров'ям. Обов'язково обговоріть це питання з ветеринаром.

Інтенсивно пахнуть також екскременти тхора. Жирна їжа, фрукти, кукурудза викликають у звірка розлад травлення і як наслідок, важкий запах. Також неприємно пахне стілець звірка, посадженого на рибну дієту. Боротися з таким ароматом допоможуть збалансована дієта і своєчасне прибирання лотка. Неприбрана клітка з невипраним гамаком улюбленця також неабияк псує атмосферу в домі.

Звірка треба регулярно купати з відповідним шампунем, у міру забруднення чистити його клітку, прати гамак або підстилку. Якщо ваш вихованець гуляє будинком, місця його прогулянок також необхідно регулярно прибирати.

Ваш улюбленець раптово почав інтенсивно неприємно пахнути? Покажіть його ветеринару. Це може бути ознакою хвороби тварини.

Впевнені, що ці прості поради допоможуть вам забезпечити улюбленцю щасливе і довге життя! А вам отримувати від спілкування зі своїм улюбленцем тільки позитивні емоції!

 

FAQ
  • Як доглядати за тхором, щоб не було запаху?

    Стерилізація, збалансована дієта, часте прибирання лотка і клітки, регулярні гігієнічні процедури істотно зменшують ймовірність неприємного запаху від тхора. Купати звірка треба один-два рази на місяць, у проміжках можна використовувати спрей-дезодорант
  • Чи можна тримати тхора у квартирі?

    Так, тхір цілком може щасливо жити у квартирі, за умови створення йому нормальних умов. Звірятку потрібні прогулянки, на вулиці або по квартирі, активні ігри та енергійні забави. Випускаючи тхора побігати по дому, переконайтеся, що йому недоступні дроти, шафи з побутовою хімією, щілини та інші травмонебезпечні місця і ситуації

  • Що потрібно знати перед тим, як завести тхора?

    Ці звірята потребують спілкування. З тхором необхідно грати як мінімум 30 хвилин на день і створити йому умови для самостійних ігор. Важливо знати, що період гону у тхорів не закінчується, якщо не було в'язки. Необхідно обговорити з ветеринаром заздалегідь усі моменти, пов'язані з можливою стерилізацією або гормональною терапією.
    Сім'ї з маленькою дитиною краще вибрати іншого вихованця. Тхори крихкі, дитина може легко його травмувати. Також вони бувають агресивними.
    Як і іншим домашнім тваринам, тхорам потрібна профілактична вакцинація.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі